10 x telttailuun kutsuva hiekkaranta

Hiekkarannalla telttailu on mahtavaa, ja olen viime vuosien aikana onnistunut löytämään useita hienoja kohteita eri puolilta Suomea. Ihan kaikille rannoille telttaa ei saa kuitenkaan pystyttää, sillä virallisilla uimarannoilla leiriytyminen on yleensä kiellettyä. Mutta jos haluat upottaa varpaat hiekkaan ihan luvallisesti, niin tässä avuksesi kymmenen telttailuun soveltuvaa hiekkarantaa eri puolilta Suomea. Kaikista näistä löytyy myös kuivakäymälät ja nuotiopaikat. Suurin osa on saavutettavissa autolla, ilman pitkää patikkamatkaa. Jos kohteeseen pääsee vain vesitse, tai patikkamatkaa on enemmän kuin kilometri, mainitsen sen heti kappaleen alussa.

Högsåra, Sandvik (Kemiönsaari)

Högsåra on pieni, mutta kiinnostava saari Kemiön saaristossa. Maksuton lauttamatka on lyhyt, ja saaressa odottaa viehättävä kalastajakylä, suositut kesäkahvilat ja upeat hiekkarannat. Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalle Sandvikin telttailualueelle vie lossirannasta muutaman kilometrin mittainen opastein merkitty hiekkatie, ja ranta on erinomainen paikka auringonlaskun ihailuun. Helteisenä kesäkuun sunnuntaina yöpyjiä oli lisäkseni kolme muuta seuruetta. Tällaista on telttailu hiekkarannalla!

Palvelut: Kuivakäymälä, nuotiopaikka. Ei laituria. Parkkipaikka vieressä, mutta tilaa vain muutamalle autolle (auto on suositeltavaa jättää Kemiönsaaren puolelle Svatnäsin lossirantaan, sillä Högsårassa välimatkat ovat lyhyitä, tiet kapeita ja pysäköintipaikkoja rajoitetusti).

Lisätiedot: Högsåra, Luontoon.fi

Högsåra Sandvik
Högsåra hiekkaranta

Karihiekka, Juva

Kesäreissulla päädyttiin yöksi Juvalle Luonterin rannalle Karihiekan retkisatamaan, ja paikka osoittautui niin mahtavaksi, että jäimme sinne vielä toiseksi yöksi. Autolla pääsee melkein viereen, mutta parkkipaikalta on melkoinen kivikkoinen lasku alas hiekkarantaan. Heinäkuisen vierailumme aikaan alueella leiriytyi kanssamme vain muutama muu seurue. Suosittelen kapuamaan viereiselle kalliolle, jolta avautuu hienot näkymät Luonterille.

Palvelut: kuivakäymälä, keittokatos, laituri, retkisatama. Hankala kulku parkkipaikalta.

Lisätiedot: Karihiekka, Saimaa Geopark

Karihiekka Saimaa Geopark
Karihiekka Juva
Saimaa Geopark Karihiekka

Karihiekka

Kelvenne, Päijänteen kansallispuisto (Padasjoki)

Kelventeen saarelle pääsee vain vesitse. Jos ei ole omaa venettä, niin kesäaikaan sinne kulkee reittialus, ja muina aikoina voi tilata venetaksin. Saari on myös mainio melontakohde. Me teimme pari vuotta sitten saarelle päiväretken Lehmonkärjestä ja ihastuimme pienestä sateesta huolimatta paikkaan isosti. Saarella on useita upeita hiekkarantoja, joilla voisi myös yöpyä. Varhainen ajankohta toukokuussa ja sateinen sää pitivät muut loitolla, ja tapasimme päivän aikana vain muutaman muun retkeilijän. Aurinkoisella kesäkelillä täällä kuulemma riittää väkeä.

Palvelut: useita tulipaikkoja kuivakäymälällä, 5 telttailualuetta. Kirkkosalmessa keittokatos.

Lisätiedot: Päijänne, Luontoon.fi

2020-06-05_09-12-55
2020-06-05_09-05-47

Pinkjärvi, Eurajoki

Tässä suurelle yleisölle tuntematon helmi länsirannikolta. Pinkjärven retkeilyalueella kiertää 5 kilometrin mittainen vaihtelevassa maastossa kulkeva patikkapolku, jonka varrella on kaksi laavupaikkaa. Vuotavan kaksoislaavulla on hyvät riipparipuut ja pieni hiekkapohjainen ranta. Ekalla kerralla Vuotavalla yöpyi meidän lisäksemme yksi seurue, toisella kerralla saimme pitää paikan Saanan kanssa ihan kaksin. Päiväretkeilijöitä on riittänyt molemmilla kerroilla.

Palvelut: kaksi laavupaikkaa, kuivakäymälät. Parkkipaikka Vuotavan laavun läheisyydessä, Mustalahden laavulle parin kilometrin matka.

Lisätiedot: Pinkjärvi, Luontoon.fi

Pinkjärvi

Pinkjärvi
Pinkjärvi

Rokansaari, Puumala

Rokansaaren virkistysalueelle pääsee vain vesitse. Me päädyimme saareen kesäisellä melontareissulla: saunoimme, nautimme kesäkuppilan tarjonnasta ja rennosta kauniista kesäillasta. Hyvin olisi viihtynyt toisenkin yön. Telttailu sallittu vain siihen varatulla alueella (maksuton).

Palvelut: kesäkuppila, sauna, kuivakäymälät, uimaranta, retkeilysatama, vuokrattavia mökkejä. Mökkivuokraan sisältyy vene, jolla voi soutaa saareen vastapäiseltä rannalta.

Lisätiedot: Rokansaaren virkistysalue

Rokansaari
Rokansaari

Rouskunhiekka, Älänne (Rautavaara)

Röykkyinen ja kapeneva hiekkatie ei herättänyt kanssamatkustajissani luottamusta. Mihin ihmeeseen olin meitä viemässä? Perillä Rouskunhiekan uimarannalla meitä odotti lähes täysi parkkipaikka, mutta niin vaan saimme auton parkkiin ja löysimme oivallisen leiripaikan yhdelle teltalle ja parille riippumatolle. Naapuriteltassa raikasi Kikka ja mielessä kävi, että näinköhän ensi yönä nukutaan. Kohta kuitenkin hiljeni, ja heinäkuinen yö sujui oikein rauhallisissa merkeissä. Taisimme itse olla ne, jotka valvoivat pisimpään.

Palvelut: Kuivakäymälä, nuotiopaikka, pukukopit. Parkkipaikka vieressä.

Lisätiedot: Älänne, Luontoon.fi

älänne

2021-12-31_03-11-27
Telttailu Älänne

Rykiniemi, Kolin kansallispuisto (Joensuu)

Kevään kansallispuistokierroksella olin ehdottomasti päättänyt yöpyä Rykiniemen hiekkarannalla, vaikka arvelin siellä olevan paljon porukkaa. Parkkipaikalla ei ollut kovin montaa autoa, ja olinkin hyvin toiveikas. Mutta niin vain rantahietikolta löytyi kymmenien telttojen leirikouluseurue, enkä vain pystynyt jäämään sinne sekaan. Kenties seuraavalla kerralla, sillä paikka oli kerrassaan upea.

Palvelut: kuivakäymälä, nuotiopaikka, telttailualue. Parkkipaikka vieressä.

Lisätiedot: Koli, Luontoon.fi

rykiniemi koli

Störsvik, Inkoo

Störsvik on osa Kopparnäs-Strösvikin virkistysaluetta, ja sieltä löytyy Sandvikenin hiekkaranta. Ei uskoisi, että näin läheltä pääkaupunkiseutua voi löytyä tällainen paratiisi rakentamatonta rantaa. En tosin ole ainoa, joka paikan on löytänyt. Syyskuisena viikonloppuna yöpyjiä oli lisäkseni vain kaksi ja lähistölle ankkuroituna yksi vene, mutta kesäisin täällä on varmaankin aika ruuhkaista.

Palvelut: Kuivakäymälä, nuotiopaikka, uimaranta. Ei laituria. Parkkipaikalta noin kilometrin kävelymatka. Lähempänä on esteetön Sandfjärdenin nuotiopaikka ja uimaranta, mutta se ei ole mielestäni niin mukava kuin Sandviken.

Lisätiedot: UUVI Kopparnäs-Störsvik

Störsvik

Suomunjärvi, Patvinsuon kansallispuisto (Lieksa)

Patvinsuon kansallispuistossa kauneinta on silmänkantamattomiin jatkuvat suot sekä järvien valkohiekkaiset rannat. Retkeilijöiden iloksi kansallispuistossa on useampi taukopaikka tällaisella hiekkarannalla, jolloin myös yöpyminen rannoilla on mahdollista. Mä leiriydyin parin yön verran Suomun luontotuvan telttailualueella, ja kävin päiväpatikoimassa myös muutamalla muulla Suomunjärven tulipaikalla.

Palvelut: kuivakäymälät, useita nuotiopaikkoja, Kurkilahdessa keittokatos, Surkanpurolla asuntovaunualue. Suomun luontotalo avoinna kesäaikaan.

Lisätiedot: Patvinsuo, Luontoon.fi

Patvinsuo
Patvinsuo

Venäjänhiekka, Tiilikkajärven kansallispuisto (Rautavaara)

Venäjänhiekan rannalle kannattaa ihan ehdottomasti taivaltaa 3,5 kilometrin matka, sillä hiekkaranta on upea. Patikkamatkaa voi jatkaa myös kansallispuiston toiseen päähän, sillä Selkäsalmella on ylitysveneet. Venäjänhiekka on myös historiallinen paikka, sillä siellä kulki Täyssinän rauhan aikainen rajaviiva. Me fiilistelimme Katjan ja Outin kanssa täällä melkoisen tovin ja harmittelimme, ettemme sittenkin kantaneet yöpymiskamppeita mukanamme. Olisi kannattanut!

Palvelut: kuivakäymälä, nuotiopaikka. Puolessa välissä Uiton kiertoa (7km), kävelymatkaa parkkipaikalta noin 3,5km.

Lisätiedot: Tiilikkajärvi, Luontoon.fi

Venäjänhiekka

Telttailu hiekkarannalla on yksi parhaista seikkailuista. En malta odottaa millaisia rantoja tämän kesän telttaretkiltä löytyykään!

3 comments On 10 x telttailuun kutsuva hiekkaranta

  • Hyviä vinkkejä! Palaan näiden pariin, jos tulee etsiskeltyä Suomesta kivaa telttailupaikkaa rannalta. Mietin vain sitä, että miten teltan ylipäätään saa pysymään pystyssä hiekalla. Hiekkarannat kun ovat tyypillisesti todella pehmeitä, siis nimensä mukaisesti pelkkää hiekkaa. Eli täytyy löytää aika kovaksi tamppautunut kohta, joka ei hajoa käsiin, kun siihen alkaa hakkailla kiiloja.

  • Telttailu ei ole meidän juttu, mutta kivat rannat kiinnostavat aina. Tässä oli useampi tuntematon kohde, mutta myös tuttuja ja hyväksi todettuja kohteita oli listalla. Ainakin ne jotka itselleni listatuista olivat tuttuja, ovat myös varsin rauhallisia, joten ruuhkia ei tarvitse pelätä.

    • Suosituimmissakin paikoissa olen yleensä pystynyt onneksi valitsemaan ajankohdan niin, että välttyy suuremmilta ruuhkilta.

Leave a reply:

Your email address will not be published.