Matkavinkit merelliseen Satakuntaan

Satakunnan rannikkoseutu hellii matkailijaa monenlaisilla houkutuksilla. Maailmanperintökohteiden lisäksi tarjolla on Selkämeren kansallispuiston ulkosaaristoa, kaunista merimaisemaa, upeaa luontoa, loputtomiin jatkuvaa hiekkarantaa ja kaksi hyvin erilaista kaupunkia.

1. SAARISTOMEREN MAJAKKASAARET SÄPPI JA KYLMÄPIHLAJA

Majakkasaari vie ajatukset yksinäisyyteen, syysmyrskyihin ja Muumipappaan. Toisaalta peilityyneen mereen, valoisiin kesäöihin ja auringon kuumentamaan rantakallioon. Karuihin, vähäpuheisiin ja parrakkaisiin saaristolaismiehiin. Kaukaisuuteen loistaviin valoihin.

Satakunnassa näitä mielikuvitusta ruokkivia majakkasaaria on kaksi, joista tunnetumpi Kylmäpihlaja sijaitsee Raumalla ja Säppi Luvialla.

Kylmäpihlajaan pääsee kesäaikaan reittiliikenteen vesibussilla ja sieltä löytyvät kattavat matkailupalvelut majoituksineen. Säppiin risteillään heinä-elokuussa säännöllisillä yleisöristeilyillä Luvialta ja Porista, mutta retkeilijälle on toistaiseksi tarjolla vain välttämättömimmät peruspalvelut. Omat eväät ovat siis tarpeen.

Lue lisää Kylmäpihlajan majakkasaaresta  retkikumppanini Saanan kokemana, ja minun juttuni kesän Säppi -vierailustamme löydät täältä.

2. VENERETKI SATAKUNNAN SAARISTOON

Satakunnan saaristo on majakoiden lisäksi muutenkin mielettömän upea. Ja mikä parasta, sinne pääsee ilman omaa venettäkin. Ennen viime viikon saaristoajelua en ollut koskaan ajatellut, että venetaksi voi tarkoittaa muutakin kuin siirtymää kahden paikan välillä. Ja siihen perinteiseenkin siirtymään voi sisällyttää kattavan koukkauksen saaristoon pientä lisämaksua vastaan. Paikalliset yrittäjät tarjoavat tällaisia räätälöityjä veneretkiä niin Merikarvian, Porin, Luvian kuin Raumankin satamista.

Lisätietoa Satakunnan saaristosta Satakunta.fi -sivustolta ja kuljetuksista Selkämeren kansallispuiston Luontoon.fi  -sivustolta. Lisäksi kannattaa tutkailla matkailutoimistojen sivustoja, siellä on tietoa muistakin saaristoretkistä.

3. RAUMAN MAAILMANPERINTÖKOHTEET: VANHA RAUMA JA SAMMALLAHDENMÄKI

Tiesitkö, että Raumalla on peräti kaksi Unescon maailmanperintökohdetta? Vanha Rauma on esimerkki elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista ja Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin Skandinaavisen pronssikulttuurin kalmisto.

Vanha Rauma on upea aina, mutta parhaimmillaan se on heinäkuun lopussa järjestettävillä Rauman pitsiviikoilla, jolloin alueen pihat ja puutarhat ovat pihakirppisten ansioista avoinna yleisölle.

Sammallahdenmäen vierailusta saisi eniten irti oppaan kanssa, sillä ilman opasta röykkiöt näyttävät amatöörin silmään ihan vain pelkiltä kiviröykkiöiltä. Kohteita ei myöskään ole merkitty maastoon. Heinäkuussa arkisin paikalla on kesäopas, muulloin opastusta on saatavilla vain tilauksesta.

Lisätietoa Rauman kaupungin matkailusivustolta.

4. PORIN PARHAAT: YYTERI JA KIRJURINLUOTO

Tiesitkö, että Yyterin häkellyttävän kaunis hiekkaranta on kuusi kilometriä pitkä?  Se, että Yyteri sijaitsee Porissa, on sen valtti mutta myös heikkous. Satakuntalainen haluaa pitää salaisuutensa ominaan, ettei naapuri vaan pääse pistämään paremmaksi. Niinpä Yyterin hiekkarannan upeus on jäänyt monelta kokematta. Ja siitä syystä se on edelleen ainutlaatuinen. Sitä ei ole pilattu liialla rakentamisella, turhalla hälinällä ja härvelillä eikä se ole kauneimpanakaan päivänä täynnä turisteja. Ei, vaikka brittilehti the Guardian on sitä hehkuttanut yhtenä Euroopan lapsiystävällisempänä rantana.

View this post on Instagram

Pilvisenä päivänä ei ole ruuhkaa #yyteri #pori

A post shared by Toisiin maisemiin (@toisiinmaisemiin) on

View this post on Instagram

Ei uskois että ollaan Suomessa #yyteri #pori

A post shared by Toisiin maisemiin (@toisiinmaisemiin) on

Entäpä Kirjurinluoto? Ihan Porin ytimessä sijaitseva vihreä keidas, jossa on tolkuttoman iso ilmainen leikkipuisto eläinpuistoineen. Lisäksi Kirvatsin tapahtuma-alue tarjoaa uskomattomat puitteet sellaisia tapahtumille kuin Pori Jazz ja Porispere.  Löytyypä alueelta myös uimaranta ja kesäteatteri. Kerroinko jo, että sinne vie hauska kävelysilta, jonka varrelle pääsee kiinnittymään veneellä?

View this post on Instagram

Jazzit Porissa #porijazz #pori

A post shared by Toisiin maisemiin (@toisiinmaisemiin) on

Mutta ei puhuta näistä enempää, ettei vaan kukaan keksi tulla tänne. Jos kuitenkin innostuit, kurkkaa Yyterin ja Visit Porin sivuja. Ja lue Lähdetään taas -blogista miten Yyterissä viihtyy silloinkin, kun ei ole rantakelit.

5. IHANA LUVIA (JA EURAJOKI)

Mutta ihan parasta Satakunnassa on Luvia. Tämä vuoden alusta kuntaliitoksen myötä Eurajokeen liittynyt pikkupaikka on jättänyt pysyvän jäljen syvälle mun sieluun.

Luvian saaristo on upea, enkä koskaan kyllästy tähän mökkirannalta avautuvaan näkymään.

Vaikka mökkireissuun ei olisikaan mahdollisuutta, suosittelen silti koukkaamaan kasitieltä Luvialle, ja saapumaan Laitakarin satamaan. Laitakarin pienvenesatamassa on vierasvenelaituri, Merihelmen uimaranta ja yleiset saunat sekä ravintola ja veneiden talvisäiltysrakennukseen tehty hauska kesäpubi Paatpub. Ja kesälauantaisin aidot perinteiset lavatanssit.

View this post on Instagram

#laitakari #luvia #autumncolors #iloveluvia

A post shared by Toisiin maisemiin (@toisiinmaisemiin) on

Laitakarilla on pitkät perinteet laivanrakennuksessa, ja 1800-luvulla se oli yksi Suomen vilkkaimmista telakka-alueista. Vuonna 2006 vanhat perinteet elvytettiin sadan vuoden hiljaisuuden jälkeen, kun Laitakarissa aloitettiin pitkälti talkootöinä perinnelaiva Kaljaasi Ihanan rakennustyöt. Ihana valmistui vuonna 2010, ja purjehtii kesäisin ylväänä pitkin Satakunnan saaristoa.  Myös pidemmille purjehduksille on mahdollista osallistua. Lue lisää risteilyistä Ihanan sivuilta.

View this post on Instagram

Ihana Airistolla #airisto #erstan

A post shared by Kaljaasi Ihana (@kaljaasi_ihana) on

Ja mitä siihen alkuperäiseen Eurajokeen tulee, niin kannattaa sielläkin käydä. Liinamaasta löytyy jälkiä muinaislinnasta, Vuojoelta mahtava kartano ja niiden väliltä tämä Tiironkosken suloinen riippusilta.


5 comments On Matkavinkit merelliseen Satakuntaan

 • Vanhaan Raumaan pitäisi vielä mennä tutustumaan. Olen vain nuorena opiskelijatyttönä pitsiviikoilla sambannut sen läpi. Säpin majakkasaari on myös todella suloinen. Melkein pitäisi lakata lukemasta Suomi-postauksia, ettei enempää herää tarpeita nähdä kotimaankohteita. 🙂 Tästäkin olin ihan tietämätön ennen. Märket on ainoa majakka, jolla olen Suomessa käynyt. Se oli myös vaikuttava.

 • Musta tuntuu, että Muumit ovat tartuttaneet muhun kaihoisan rakkauden ja kaipuun majakoita kohtaan. Jo pienenä muistan pitäneeni juurikin majakkajaksoista paljon ja muistan sarjan upean tunnelmanluonnin. Suomessa en ole valitettavasti päässyt majakoita pahemmin ihmettelemään, vahinko pitää korjata joskus! Yyterissä en ole koskaan käynyt, Porissakin muistini mukaan vain kerran Pori Jazzeilla. Yyteri pitää kyllä johonkin kesäreissuun mahduttaa 🙂 Suomi on niin monipuolinen maa, mutta sille pitäisi antaa enemmän mahdollisuuksia.

  • duunireissaaja

   Tänä vuonna mulla on ollut kotimaan matkailun kanssa aikaisempaa tehokkaampi meininki. Osin tarkoituksella, osin sattumalta. Hienoja paikkoja täälläkin tosiaan on, kun vaan olen suostunut niitä sillä silmällä katsomaan. Enkä aina vain riutunut ulkomaanmatkojen kaipuussa?

 • Nyt alkoi tehdä lohikeittoa mieli, näyttää niin herkulliselta! Ja ihana Vanha Rauma… Eihän tuollaisissa ihanissa puutaloissa voisi kuin vain olla onnellinen 🙂

  • duunireissaaja

   Raumalla tulee käytyä harmittavan vähän, vaikka mökiltä ei ole sinne kovinkaan pitkä matka. Tänä kesänä ehdin onneksi viettää siellä kaksi kokonaista päivää.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer