5 syytä matkustaa Aurinkorannikon talveen

Espanjan Aurinkorannikosta tuli aiemmin mulle ensimmäisenä mieleen kliseinen pakettimatka, jolle suomalainen pakkaa mukaansa juhlamokkaa, ruisleipää ja eloveenaa, ja käy rantabaarissa tilaamassa lapinkultaa. Ja käsittämättömän moni matkustaa sinne myös talvella. Onko siellä edes lämmintä? Sattuman oikusta minäkin olen käynyt Aurinkorannikolla jo kolme kertaa, mutta niiden kahden aiemman käynnin perusteella en ollut kovin vaikuttunut.

Mutta vihdoin ymmärrän mikä siinä Aurinkorannikosta viehättää. Tämä suosittu matkakohde sijaitsee Andalusian maakunnassa, ja sieltä löytyy niin paljon muutakin kuin lihapullia ja lonkeroa tarjoilevia suomibaareja. Näitä Costa del Solin parempia puolia koluttiin reilun viikon verran joulukuussa, ja tässä mun top 5 miksi matkustaa Andalusian auringon alle nimenomaan talvella. 

2020-01-29_08-01-20

Vuoristo ja meri yhdessä maisemassa

Jos samaan kuvaan mahtuu lumihuippuinen vuoristo, meri ja palmut, niin onhan se nyt ihan ylivoimainen yhdistelmä. Vuoristoa riittää silmän kantamattomiin. Viikon aikana tehtiin monenlaisia retkiä vuoristoon sekä autolla että eräät hullut polkupyörillä, ja maisemat olivat loputtoman kauniit. Välillä karua paljasta vuoristoa, toisinaan vehreää havumetsää, oliivilehtoja, appelsiinipuita sekä kilometrikaupalla käsittämättömän kapeita teitä, jyrkkiä nousuja ja jyrkänteitä. Aah. Ja Sierra Nevadan rinteillä pääsisi kuulemma talvisin myös laskettelemaan. Jos nyt sellainen kiinnostaa.

Andalusiasta yli puolet on yli 500m meren pinnan yläpuolella, ja Aurinkorannikkokin ihan rantakaistaletta lukuunottamatta täynnä huimaavia korkeuseroja. Vuokrahuvilamme sijaitsi noin 4,5km päässä Benalmádenan rannalta, ja sinne päästäkseen viimeinen 600m oli ihan käsittämätöntä nousua rinnettä ylös. Up-up-up, sanoivat taksikuskitkin, kun kerroimme heille osoitteen.  Ja se mikä nousun raskaudessa hävitään, maiseman suhteen voitetaan.

2020-01-29_07-44-23

Aurinkorannikon ilmasto suosii talvimatkaajaa. Reissun aikana päivälämpötilat huitelivat 16-20 asteen tienoilla ja aurinko paistoi oikein lämpimästi. Tuulen suojassa terassilla oli välillä ihan bikinikelit.

Meri on rauhoittava ja kaunis. Joulukuussa rantaelämä ei varsinaisesti houkuttanut, josta syystä tunnelma rantakaduillakin oli siedettävä. Turistisesonkina siellä on mielestäni melko hirvittävää, kun koko ajan hihassa on kiinni joku kaupustelija tai ravintolan sisäänheittäjä. Eikä kymmenien kilometrien mittaista rantatietä ajaessaan edes huomaa kaupungin vaihtuneen, kun kaikkialla on samanlaisia hotellikolosseja, baareja, rihkamakojuja. Just sitä itseään. Mutta rantojen rakastajalle Aurinkorannikko tarjoaa varmaan ihan hyvät puitteet rantalomaan. Se ei vaan ole mun juttu, ei yhtään. Tykkään sen sijaan katsella merta, ja kuunnella kun aallot lyövät rantaan. Talvella Aurinkorannikolta löytyy lukuisia rauhallisia kolkkia meren tarkkailuun, eikä aaltojen ääniä pilaa satojen ihmisten melske. Ja hurjimmat uskaltautuvat talvellakin aaltoihin.

2020-01-29_07-42-30
2020-01-29_07-55-50
2020-01-29_09-19-59

Andalusian valkoiset vuoristokylät

Kaikialla vuorien rinteitä täplittävät valkoiseksi kalkitut kylät. Aina ei tarvitse lähteä edes kovin pitkälle, sillä jos rantakaupungin katuopasteessa lukee kylää tarkoittava sana pueblo, niin mene sinne. Saatat löytää sieltä aivan toisenlaisen kaupungin. Me näimme viikon aikana Mijaksen (kaunis, mutta turistinen), Benalmádena Pueblon (sievä ja vähemmän turistinen) ja Ardalesin (aidosti paikallinen).

2020-01-29_09-05-47

Erityisen kauniiksi on kehuttu Friglianaa ja Alpujarran kyliä. Ja jos valkoinen alkaa kyllästyttää, löytyy lähistöltä myös sininen smurffikylä Júzcar, josta Lähtöportin Mika kirjoitteli aiemmin syksyllä.

Talvikaudella vältyt isommilta ruuhkilta, saat auton helposti parkkiin ja löydät kujia, joilla ei kävele kukaan muu. Lisäksi joulukuussa kyliä koristaa kauniit jouluvalot.

2020-01-29_07-48-31
2020-01-29_07-48-50

Aurinkorannikon kaupunkien historialliset keskustat

Kaupunkin jatkumo Malagasta Marbellaan näyttää hyvin yhtenäiseltä, mutta näissä Costa del Solin kaupungeissa on myös muita puolia. Kesäkuumalla auringon pahteessa kaupunkien tutkiminen ei paljon kiinnosta, mutta talven sopivassa lämmössä katuja jaksaisi kiivetä loputtomiin.

Siinä missä Torremolinoksen, Benalmádenan ja Fuengirolan rannat ovat yöelämän keskuksia, löytyy kaupungeista pienellä vaivalla myös hitunen vanhaa tunnelmaa. Ja ihan rantaa lukuunottamatta joulukuussa kaduilla törmää enemmän paikallisiin kuin turisteihin. Benalmádenan osalta tulen näihin parempiin puoliin vielä blogissa palaamaan.

2020-01-29_07-57-49

Marbella on monen mielikuvissa luksuslomailukohde, mutta ei sielläkään ole pelkää huvijahtia ja jetset-elämää. Centro Historico -kylttejä seuraamalla päädyt vanhaan kaupunkiin, ja olet hetkessä keskellä mitä hurmaavinta kylätunnelmaa, Joulupäivänä kauppojen ollessa suljettuja saimme vaellella näillä kaduilla ihan kaksin. Sesonkiaikaan tilanne lienee vähän toinen.

2020-01-29_09-02-32
2020-01-29_08-59-52

Kaikki nämä edellämainitut kaupungit on kuitenkin päivässä nähty, eli suosittelen vuokraamaan auton ja kiertämään Andalusian kaupunkeja laajemminkin. Me teimme lukuisten muiden tavoin päiväretken Rondaan, joka oli upea. Muut Andalusian kiinnostavat kaupungit Málaga, Sevilla, Córdoba ja Granada jäivät vielä odottamaan seuraavaa reissua.

2020-01-29_09-53-12

Andalusian mielettömät maisemat

Valittiin perinteisesti matkareitit pikkuteitä pitkin ja millaisiin maisemiin me taas eksyttiinkään. Näkymät vaihtelevat valkoisista kylistä viljeltyihin jokilaasoihin, jylhiin rotkoihin ja kalliohuippuihin. Vuoristoreissuilla tuli nähtyä Sierra de las Nieves Natural Parkin karut maastot, Ardalesin järvialueet ja koettua huimat jyrkänteiden reunoilla kiemurtelevat tiet.

2020-01-29_09-46-09

Mutta huikein kaikista oli päiväretki Caminito del Reyn uskomattomiin maisemiin. Tähänkin kokemukseen talvikausi oli parasta aikaa: ei ihmispaljoutta eikä tuskaista kuumuutta. Ihana auringonpaiste lämmitti vuoriston +4 asteisen ilman muutamassa hetkessä sopiviin retkeilylukemiin.

2020-01-29_09-40-26

Hyvää ruokaa Andalusiassa

Ensin tulee varoituksen sana: Aurinkorannikko on niitä seutuja, jossa ravintolan valintaan pitää hitusen perehtyä. Turistille tarjotaan mikä turistille kelpaa, joten kannattaa miettiä mitä itse ruualta kaipaa. Turistialueilla kun hintatasokaan ei ole mitenkään erityisen halpaa. Talvella väkeä on vähemmän liikkeellä, ja hyvät paikat on helpompi löytää. Alkuun pääset jo sillä, kun suunnistat sinne, missä on muitakin ruokailijoita kuin brittituristeja.

Mä en pidä itseäni varsinaisena ruokamatkailijana, mutta hyvin syöminen on mulle tärkeää. Ärsyynnyn ihan mielettömästi, jos ruoka ei vastaa odotuksia. Edellisellä Benalmádenan perhelomalla ravintolavalinnat eivät olleet kovin onnistuneita, mutta tällä reissulla meni jo aika paljon paremmin.

Näissä paikoissa syötiin, ja siitä syömisestä nautittiin: 1) La Fuente, Benalmádena Pueblo 2) Bar El Mellizo, Ardales 3) Puerta Grande Ronda, Ronda 4) Bodeguila El Callejon, Marbella. Ruokakuvia tässä blogissa ei taaskaan nähdä, kuvaaja nimittäin keskittyi jälleen kerran syömiseen eikä kuvaamiseen.

2020-01-29_09-49-22

Jos nämä syyt eivät riittäneet vakuuttamaan Andalusian erinomaisuudesta, niin käypä vielä tsekkaamassa vinkit näistä Costa del Solin päiväretkistä sekä Cadizin maakunnan valkoisten kylien reitti.  Lisäksi muista matkablogeista löytyy erittäin hyviä juttuja Andalusian kokemuksista, mm. Lähtöportti, Muru Mou ja Syö Matkusta Rakasta ovat vierailleet seudulla ihan lähiaikoina.

30 comments On 5 syytä matkustaa Aurinkorannikon talveen

 • Aurinkorannikon turistiset rannat kaupustelijoineen eivät varmaan olisi meidän makuun, mutta mitä ihania kyliä! Ja mukavan miellyttävät kelit talvellakin. Ja tosiaan, mieluummin tuonne oikeastaan talvella lähtisinkin koska vähemmän turisteja. Andalusiaan haluaisin ehdottomasti joskus ajelemaan. Ronda ja Caminito del Rey on koettava!

  • duunireissaaja

   Ronda oli tosi hieno, mutta yllättävän iso paikka. Olin etukäteen kuvitellut sen olevan pieni kylä. Ehdottomasti käymisen arvoinen, ja olisin viihtynyt pidempäänkin.

 • Aika vakuuttavaa luettavaa! Olemme käyneet alueella useamman kerran ja minä olisin valmis kokeilemaan siellä pidempääkin aikaa, mutta meitä on kaksi 🙂 Täytyy antaa vaimolle luettavaksi juttusi. Kertomuksesi on joka tapauksessa pakko laittaa talteen. Kiitos!

  • duunireissaaja

   Kiva kun tykkäsit! Toivottavasti vaimo lämpenee Andalusialle, minä ainakin koin melkoisen valaistumisen.

 • Andalusia on tullut koluttua pitkin poikin ja ristiin rastiin : ) Myös nuo teiltä nyt väliin jääneet paikat. Upeaa ja kaunista maisemaa.

  Mieheni muuten muuttaa nyt kevättalven kuukausiksi Espanjaan. http://www.tamamatka.fi/teppo-muuttaa-espanjaan/

  • duunireissaaja

   Mä ymmärrän aika paljon paremmin, miksi sinne halutaan talvella. Tätä ennen en sitä oikein voinut käsittää.

 • Andalusia on aivan mielettömän ihana! Vähän suunniteltiin yhdistelmämatkaa Sierra Nevada + Granada kevättalvelle, koska olen käynyt Granadassa vain kesähelteellä ja silloin se on liiankin uuvuttava. Haluan nähdä ehdottomasti viileämmänkin Granadan. Myös tämä Caminito del Rey on pakko joskus kokea. Aurinkorannikon lisäksi ehdottomasti suosittelen itse Valon rannikkoa (Costa de la Luz), jossa mm. tämä lumoava Cadizkin sijaitsee.

  • duunireissaaja

   Niin paljon jäi vielä nähtävää, vaikka olen tosiaan kolme kertaa Aurinkorannikolla jo käynyt.

 • Tässä on paljon hyviä syitä matkustaa talvella(kin) Andalusiaan! En halua uskoa, että kesällä ihan koko Andalusia on turistien täyttämä, vaan toivon mukaan Aurinkorannikolta poistuessa löytyisi edes pikkaisen rauhallisempia paikkoja… Tai sitten mun on tosiaankin parempi käydä siellä vain talvisin 😀

  • duunireissaaja

   Eiköhän ne pahimmat ruuhkat ole rannoilla ja suosituimmissa kohteissa. Mutta silti suosin jatkossakin Andalusiaa talvella.

 • Nämä perinteiset rantakohteet ovat tosiaan parhaimmillaan talvisaikaan. Itse olin joululomalla Portugalissa, ja kyllä siellä tarkeni jopa uida! Eikä ollut joulukuussa rannalla kamalia ruuhkia, pari muuta uskalikkoa vain. Kovasti tekisi mieli lähteä juurikin noille vuorille vaeltamaan, miksei myös sitä meren fiilistelyä ja muuta rantaelämää harrastamaan. Mies on tuon Caminiton kylläkin jo tehnyt ennen sen kunnostamista eikä ole harmi kyllä yhtään innostunut tästä ”tylsästä” uudesta versiosta. 😀

  • duunireissaaja

   Jos sen vanhan reitin on kulkenut, tämä nykyinen on kyllä erittäin tylsä. Mutta tällaiselle tavalliselle retkeilijälle oikein sopiva.

 • Aurinkorannikolla en ole vielä käynyt, mutta mieli tekisi juurikin silloin kun paikat ei ole muiden turistien täyttämät. Siellä on mielenkiintoisia kaupunkeja ym. nähtävää. Nämä postaukset ei Espanja-kuumetta helpota 🙂

  • duunireissaaja

   Andalusia näytti meille tällä reissulla parastaan. Mielelläni menisin uudestaankin.

 • Fuengirolassa ja monessa mainitsemassa lähiseudun paikassa vietettiin, kylläkin, sateinen marraskuun viikko muutama vuosi sitten – erityisenä kiinnostuskohteena tämä, että minkälaista siellä eläkeläisten talvehtimisalueella sitten oikein on. Nyt teemme vastaavan tutustumisretken Algarven alueella, joskin tarkoitus on myös käydä Espanjan puolella tutustumassa mm. Cadiziin.
  Terkkuja vaan Albufeiran aurinkoisesta talvesta!

  • duunireissaaja

   Onko jossain vaiheessa lähiaikoina suunnitteilla muutto lämpimään? Luin, että olet jäänyt pois työelämästä.

 • Useamman kerran olemme Andaluciassa käyneet ja ehkä minua vetää sinne meri, sopiva ilmasto sekä mukavat pikkukylät. Vuokra-auto alle ja tutkimaan lähitienoota, joskus jokin pikkujuttu, kuten hyvä lounaspaikka voi olla päivän paras yllätys. 🙂

  • duunireissaaja

   Lounas Ardalesin pubissa oli just tuollainen kokemus. Todella hyvää kotiruokaa pikkurahalla.

 • Todella hyviä syitä talviselle matkalle Espanjaan! Tykkään itsekin matkustaa Etelä-Euroopassa silloin, kun kohteet ovat hiljaisia ja jollain lailla ”aidoimmillaan”. Esimerkiksi Roomassa olen käynyt kolmena eri vuodenaikana ja tammikuussa on ollut ehdottomasti mukavinta, vaikkei se kaupunki toki täysin hiljene koskaan.

  Mukava lukea teidän kokemuksia tutuista paikoista. Kiitos myös linkityksestä!

  • duunireissaaja

   Ole hyvä. Sain paljon apuja reissun suunnitteluun sun jutuista, joten totta kai piti linkittää.

   Tuo Rooma oliskin muuten tosi hyvä idea talvella. Kiitos kun mainitsit sen!

 • Rami kirjoittikin tuossa hyvin, että yleensä ne pahimmat arvostelijat eivät ole muualla kuin rantakaupungeissa käyneetkään (jos edes siellä!). Espanjassa on niin paljon muutakin kuin niitä turistirysiä. Minusta on ihan todella mukavaa käydä Espanjassa talvella. Ja sattumoisin kirjoittelen tätä kommenttia Málagasta! 🙂 Ollaan taas kierrelty samoja paikkoja: me olimme juuri eilen Caminito del Reyllä ja toissapäivänä Rondassa. Molemmat aivan upeita! Málagaan tutustutaan nyt pari päivää ja sen jälkeen käydään Granadassa. Aurinko paistaa ihanasti, mikäs täällä ollessa!

  • duunireissaaja

   Mietinkin juttua kirjoittaessani missä asti jo menette. Hyvää reissua!

   Ps. Portugalin kuulumisia odottaen ☺

 • Tykkään kanssa niin paljon 🙂 Asuin vuoden verran Fuengirolassa seitsemän vuotta sitten ja tottahan se on, että suomalaisten eläkeläisten paratiisi se on 😀 Mutta, kun sinne asettui elämään arkea, niin ei se niin suomi elämältä enään tuntunutkaan 😀 Tykkäsin siellä elellä ja toteuttaa täsmäiskuja juurikin noihin paikkoihin missä vierailit 🙂

  • duunireissaaja

   Vuokraamamme huvila oli suomalaisten tuttavien omistama. On taatusti helpompaa omistaa talo Costa del Solilla kuin monessa muussa paikassa. Ja pahimpaan koti-ikävään pääsisi hakemaan apuja Suomi-kaupasta.

 • Olen käynyt 7 kertaa Espanjassa ja kaikista reissuista paras oli juuri se, kun olin siellä vuosi sitten talviaikaan. Pystyin kyllä samaistumaan moneen moneen asiaan tässä postauksessa, täysin samaa mieltä esim tosta aurinkorannikkojen ravintolatarjonnasta. Vuosi sitten Espanjan talvessa mekin nautiskelimme välillä jopa yli 20 asteen lämpötiloista, pitkistä kävelylenkeistä ja kahvihetkistä tyhjillä rannoilla sekä parista vaelluksesta, jotka sujuivat talviaikaan huomattavasti paremmin, kun kesällä 35 asteessa. Lisäksi Suomen talvesta on ihan täydellistä ottaa pieni tauko Espanjan auringossa. Vaikka mitään rantalomailua se ei ole, niin d-vitamiinia saa silti hyvin tankattua ja ehkä myös muutamat pisamat ehtii kerätä kasvoille. Tulipas pieni Espanja-ikävä kun tämän luin. Kiitos hyvästä postauksesta 🙂

 • Itse olen käynyt Andaluciassa useamman kerran talvella ja monet näistä kohteista oli minulle tuttuja. Tosiassa syitä on ollut vain yksi, miksi Costa del Solille on menty: golf. Andalucia on erittäin suosittu paikka golfin pelaajien keskuudessa ja siellä onkin parasta pelata talvella -> kesällä on aivan liian kuumaa puuhaa. Monet eläkeläiset ovat valinneet Costa del Solin juuri golfin takia talvikuukausien asuinpaikaksi. Kaiken kaikkiaan upea paikka pelasi golfia tai ei eli ei voi muuta kuin suositella 🙂

  P.S. Costa del Solia arvostelee yleensä ne, jotka eivät ole Torremolinoksen tai Fuengirolan rantakatuja pidemmällä käynyt tai ei ole ylipäätään koko Andaluciassa edes käynyt 😀

  • duunireissaaja

   Hyvä pointti tuo golf, sillä kenttiä olikin ihan kaikkialla. Talvella siihen onkin varmasti ihanteelliset olosuhteet.

   Ja niin totta tuo viimeinen toteamus. Toisaalta, jos viihtyy enimmäkseen rannalla, ei tuonne talvella kannata mennä.

 • Olen vakuuttunut Andalusiasta! Espanjalaisella ystävälläni on suvun 200 vuotta vanha talo Sevillan lähellä – juuri tuollainen valkoinen. Olen kuullut sieltä paljon hyvää ja saanut kutsun niin että innolla sinne menen käymään kunhan vaan kalentereihin sopii 🙂

  • duunireissaaja

   Kuulostaapa ihanalta matkalta. Paljon jäi vielä nähtävää Andalusiaan, joten toivon että sattuma vie mua sinne vielä jatkossakin.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer