8 syytä ihastua Helsinkiin

Helsinki. Ai että mä sitten tykkään tästä kotikaupungistani. Muutin tänne melkein kaksikymmentä vuotta sitten, enkä keksi yhtään syytä miksi asuisin muualla. Helsinki on kaunis, toimiva, monikulttuurinen asuinpaikka, mutta myös ihan mahtava matkailukohde. Mä tykkäänkin tutkailla kotikaupunkia aika usein myös turistilasit päässäni, ja tässä koottuna näiltä retkiltä kaupungin parhaat puolet ja omat suosikkini.

1. Upea saaristo

Helsingissä on saaria yli 300 ja saaristo on helposti saavutettavissa. Kaupungin tunnetuimpaan ja samalla suosituimpaan saareen Suomenlinnaan pääsee useita kertoja päivässä kulkevalla lautalla Helsingin sisäisellä lipulla (vyöhyke A) ja siellä kannattaa käydä muulloinkin kuin kesällä.

suomenlinna
suomenlinna talvella
lauttaliikenne talvella

Viime vuosina liikennöinti myös muihin saariin on lisääntynyt, ja Helsingin retkeilysaarista löytyykin niin grillikatoksia, uimarantoja, kahviloita, ravintoloita, luontopolkuja kuin sileitä suojaisia kallioita. Osassa voi myös yöpyä vuokramökissä tai telttaillen. Tiedot palveluista ja veneliikenteen aikatauluista löytyvät keskitettynä Stadissa.fi sivuilta

2020-01-01_02-05-54
Kaunissaaren kallioilla
vallisaari helsinki
Vallisaari on yksi entisistä sotilassaarista, jotka ovat auenneet viime vuosina yleisölle

Yllättävän moneen saareen pääsee myös kävellen. Lammassaari on kaikille avoin mökkisaari kaislikon keskellä Vanhankaupunginkosken läheisyydessä ja sieltä johtaa pitkospuut kallioiseen Kuusiluotoon, jossa kesäisin lampaat laiduntavat vapaana. Seurasaari on tunnettu ulkoilmamuseostaan, mutta saari on myös mahtava ulkoilupuisto lenkkipolkuineen, uimarantoineen ja kahviloineen. Ja jos Seurasaaren sillalta poikkeaa viereiseen Pukkisaaren, päätyy pitkospuita pitkin rautakautiseeen kauppakylään.

Ensi kesän tavoitteenani on käydä ainakin kahdella saarella, joissa en ole vielä käynyt.

kuusiluoto helsinki

2. Suomen parhaat ravintolat

Helsingin ravintolatarjonta on laaja ja täältä löytyy Suomen parhaat ravintolat. Tekeepä mielesi testata sitten georgialaista, japanilaista, ranskalaista tai vaikkapa afrikkalaista keittiötä, Helsingissä se onnistuu. Valinnanvaraa on ja uusia ravintoloita avataan koko ajan. Pientä perehtymistä toki kaupungin ravintolatarjonta vaatii, jotta päätyy taatusti hyvään hinta-laatusuhteen paikkaan. Mun omia viime aikojen suosikkeja ovat olleet YesYesYes, Hoku, Koto, Kolmon3n ja Ateljé Finne.

yesyesyes
YesYesYes – ja enää pitäisi tietää miten tämä artisokka syödään
palsternakkajäätelö ateljefinne
Ateljé Finnen huikean hyvä palsternakkajäätelö

Ja jos haet ylivoimaisen upeaa ruokaelämystä (ja olet valmis maksamaan illallisesta viineineen vähintään 120€/hlö), niin mene Inariin. Sillä ainoastaan Ask on koskaan onnistunut lyömään mut yhtä tehokkaasti ällikällä kuin illallinen Inarissa. Kolmas tämän hintaluokan lemppareistani on Muru.

Edellä mainittujen lisäksi kaupungista löytyy kymmenittäin hyviä ravintoloita ja hyvä apu oman suosikkipaikan valitsemiseen on esimerkiksi tämä MyHelsinkisivujen ravintolaopas.

3. Tunnelmalliset kauppahallit ja torit

Kauppahalleja Helsingistä löytyy kolme. Keskustan Vanha kauppahalli on niistä ehkä eniten turistille suunnattu, samoin sen vieressä sijaitseva Kauppatori. Mutta kyllä joka kesä ainakin kerran pitää ehtiä kahville kauppatorille, ja samalla reissulla tulee piipahdettua myös kauppahallin puolella.

2020-01-01_02-05-32

Hakaniemen hallissa tulee aikeista huolimatta käytyä aivan liian harvoin, vaikka siellä on ihan mahtavat tuoretiskit. Tällä hetkellä tätä yli satavuotiasta hallirakennusta kunnostetaan, ja palvelut on siirretty remontin ajaksi viereen rakennettuun Lasihalliin. Torielämää Hakaniemessä on edelleen, ja lisäksi siellä järjestetään Hakaniemen Maalaismarkkinat joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Hietalahden kauppahallissa taas pääsee nautiskelemaan monipuolisesta ravintolatarjonnasta, sillä se palvelee nykyisin kahvila- ja ravintolahallina. Kesällä hallin tarjonta levittäytyy ulos terasseille ja torialueen valtaa kuuluisa kirpputori.

4. Monipuoliset museot

Helsingissä on isojen tunnettujen museoiden Kiasman, Ateneumin ja Kansallismuseon lisäksi aika joukko pienempiä erikoismuseoita, ja Museokortilla aukeaakin ovet peräti 34 museoon. Museoista löytyy niin taidetta, teatteria, tekniikkaa, leluja, arkkitehtuuria, designia kuin kotimuseoita. Viimeksi mainituista Kekkosen aikaan jämähtänyt Tamminiemi oli erityisen kiinnostava kokemus. Olen vuosien varrella käynyt jo aika monessa, mutta vielä riittää koluttavaa. Ja sitä paitsi, kaupungin uusin tulokas Amos Rex on mulla edelleen käymättä.

Helsingin kaikki museot löytyvät kätevästi täältä: Museot.fi

luomus
Luonnontieteellinen museo LUOMUS sopii niin lapsille kuin aikuisille.

5. Helsingin luonto

Helsinki on Suomen mittapuulla suurkaupunki ja siitä huolimatta luonto on täällä ihan yhtä lähellä kuin pienemmissäkin paikoissa. Ydinkeskustasta on vain kivenheitto Töölönlahdelle, eikä Keskuspuistoonkaan ole kuin muutama kilometri. Myös metrolla pääsee niin merenrannoille kuin luonnontilaisiin metsiin. Omia suosikkejani on Kivinokka, Uutela ja Mustavuori.

kuusiluoto pitkospuut
2020-01-01_02-04-22

Mutta kaikkein rakkain luonto löytyy kotiovelta. Viikki-Vanhankaupunginlahti on Helsingin suurin luonnonsuojelualue. Täällä pelloilla laiduntavat lehmät, kaislikon kätköissä voi seikkailla pitkin pitkospuita ja lintutorneista voit bongailla harvinaisiakin lintuja. Hallainvuoren korkeilta kallioilta näkyy aina kotitalolle asti. Ja muutaman kilometrin päässä virtaava Vantaanjoki tuo oman lisänsä lähiseudun maisemaan.

Vinkit Helsingin luontoon: Löydä Helsingin luonto

viikin pellot

6. Kaunis keskusta

Keskustan jyhkeät kivilinnat ja koristeelliset kaupunkitalot, Esplanadinpuisto ja meren läheisyys tekevät Helsingin keskustasta todella näyttävän. Senaatintorin uusklassinen kokonaisuus mykistää vähäeleisesti historiallaan. Kruunuhaka voisin kiertää vaikka tunteja vain ihaillen sen upeita taloja. Rautatientorin kivimiehet ovat valvoneet aseman seutuja jo yli 100 vuotta, ja uuden arkkitehtuurin helmi Oodin kaupunkikirjasto edustaa suomalaista wau-arkkitehtuuria parhaimmillaan. Helsingissä riittää kaunista katseltavaa.

sofiankatu helsinki
uudenmaankatu helsinki
mummotunneli
esplandi jouluna

7. Näyttävä katutaide

Katutaiteen perässä kulkeva päätyy toisenlaiseen Helsinkiin. Ennen niin ankeat betonikolossit ovat saaneet pintaansa toinen toistaan mahtavampia muraaleja ja lähiöiden sähkökaapit ovat nykyisin osa katutaidekokoelmaa. Voit etsiä valmiita reittiehdotuksia tai räätälöidä ihan oman kierroksen tällä Helsingin Katutaiteelle omistetulla sivustolla.

pasilan mummot katutaide
2020-01-01_02-04-07
2020-01-01_02-07-48

8. Yleiset saunat

Helsingin saunakulttuuri elää uutta kukoistustaan. Kaupungista löytyy useita yleisiä saunoja, joissa voi nauttia niin vanhan ajan puukiukaan löylyistä kuin savusaunan huumaavasta tuoksusta. Korttelisaunassa vilvoitellaan keskellä kaupunkia, kun taas rantasaunasta mennään viilentymään suoraan mereen. Myös talvella. Mä olen käynyt muutaman kerran saunomassa Löylyssä, ja se on ihan huikea paikka. Viimeksi helmikuussa uskaltauduin kastautumaan jopa mereen. Jäätävää puuhaa. Kenties seuraava saunareissu voisi olla johonkin saariston saunoista. Kesällä, kiitos!

Kaupungin saunoista löytyy hyvä kooste tältä Rantapallon sivustolta.

2020-01-01_02-06-43

Tässä oli mun lempipaikkojani Helsingissä. Tämä on siitäkin ihan mahtava paikka, että vielä näiden vuosien jälkeenkin löytyy koko ajan uusia kohteita tutkittavaksi, joten lista varmasti vielä elää ja uudistuu.

Kuulisin mielelläni lisää syitä ihastua Helsinkiin, joten laitathan parhaat vinkkisi jakoon kommenttikenttään.

6 comments On 8 syytä ihastua Helsinkiin

 • Helsinkihän on Suomen paras paikka ja ainoa oikea kaupunki! 🙂 Itselläni on nyt takana noin 17 vuotta Helsingissä enkä hetkeäkään ole katunut tänne muuttamista, päinvastoin. En haluaisi asua Suomessa missään muualla kuin täällä, mutta kokonaan toisessa maassa haluaisin kyllä joskus asua kokemuksen vuoksi. Tässä tekstissäsi oli tosi kivoja vinkkejä Helsinkiin! Kauniista arkkitehtuurista mainitsisin ihan erikseen Eiran kaupunginosan ja Huvilakadun. Siellä on tosi nättiä. Noihin saariin täytyy taas suunnata kesällä, siis muuallekin kuin Suokkiin!

  • toisiinmaisemiin

   Mä kuljeskelin alkuvuosina usein Eirassa, ja olen samaa mieltä sen kauneudesta. Tykkään muutenkin tosi monesta kaupunginosasta ja niiden erilaisesta arkkitehtuurista. Helsinki on monipuolinen, ja se on yksi parhaista asioista täällä.

 • Kiva kooste vinkeistä Helsinkiin. Se on minunkin kotikaupunkini, joten aika paljon oli tuttua. Lammassaari käymättä ja Viikin seutu muutenkin oudompaa. Sitävastoin Paloheinä – Haltiala -akselilla olen löytänyt myös kaikenlaista kivaa. Kaksi pikkuhauskaa siellä ovat metsän keskellä olevat taukopaikat, kuten Maunulan maja ja Pitkäkosken maja. Molemmista saa tuoreet munkit kävely- tai pyöräretken tauolla. Ja paria muutakin ”luontokohdetta” hauaisin mainostaa, nimittäin Rhodo-puistoa Haagassa sitten kun pensaat kukkivat täysillä ja Roihuvuoren kirsikkapuistoa toukokuussa. Kuten sinunkin kirjoituksestasi näkyy, Helsinki on kivan monipuolinen kaupunki ja monelta osin kauniskin.

  • toisiinmaisemiin

   Kiitos, kun muistutit ihanasta Alppiruusupuistosta. Kävimme viime keväänä ekan kerran, ja pidimme kovasti. Roihuvuoren kirsikkapuiston ainut ikävä puoli on järjetön väkimäärä, joka on toistaiseksi pitänyt mut sieltä poissa. Olenkin tyytynyt ihailemaan sitä vain autosta. Ja nuo majat on kokonaan uusia, mutta kiinnostavia, tuttavuuksia.

 • Ihana helsinki, ihania kuvia ja pointteja! Lisäisin myös, että Helsingissä on paljon hienoja museoita ja useita teattereita, eli paljon myös kulttuuria ja taidetta!:)

  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • toisiinmaisemiin

   Kiitos kommentista. Helsingin kulttuuritarjonta on tosiaan monipuolista ja harmittelenkin aina teatterista poistuessani miksei tule käytyä useammin. Ehkä se vuoksi, että teatteriin pitää usein hankkia liput aikaisemmin. Museoihin sen sijaan on helppo pistäytyä milloin tahansa.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer