Edullista tekemistä Lontoossa

Lontoota on perinteisesti pidetty kalliina kaupunkina, mutta sieltä löytyy yllättävän paljon tekemistä, mikä ei maksa mitään. Mä en varsinaisesti ole mikään budjettimatkailija, joten hämmästyin miten vähän rahaa tällä reissulla oikein kuluikaan. Pidemmittä puheitta, tässä vinkit edulliseen Lontoon matkailuun.

Upeat näkymät Sky Gardenista

Lontoon Cityn pilvenpiirtäjäalueella sijaitseva Sky Garden on erinomainen näköalapaikka ja ihan ilmainen. Pilvenpiirtäjän 38. kerroksessa sijaitsevasta kattokerroksen puutarhasta avautuu melkoiset näkymät yli Lontoon. Liput on varattava netistä etukäteen, ja niitä tulee myyntiin aina 3 viikon periodille kerrallaan. Sky Garden on avoinna joka päivä ja liput varataan täältä

2020-01-18_08-46-46
2020-01-18_08-46-05

Viikonlopun ajat myydään nopeasti loppuun, ja nyt lokakuussa keskellä viikkoakin ihmisiä oli aika paljon. Enkä ihmettele, sillä 155m korkeudesta maisemaa katselisi vaikka kuinka kauan, varsinkin näin aurinkoisena päivänä. Yhdellä puolella on iso ulkoterassi ja sisätiloissa isot ikkunat joka suuntaan. Koska kävijämäärät pidetään rajattuina, siellä on myös mukavan väljää.

2020-01-18_08-45-14
2020-01-18_08-45-24
2020-01-18_08-45-05

EDIT 2019. Jos et onnistu saamaan lippuja haluamallesi päivälle, voit varata pöydän Sky Gardenin ravintoloista. Lue tästä Joko mennään -blogin Rosan vinkit aamiaiselle Sky Gardenissa.

Lontoon ilmaiset museot

Monet kaupungin museot kuten National Gallery, National History Museum, Science Museum, Victoria & Albert Museum, Tate Modern sekä British Museum ovat ilmaisia.

Me kiertelimme parissa tunnissa läpi British Museumin, ja täytyy todeta, että historia on niin paljon kiinnostavampaa silloin kun sitä ei ole säilötty vitriineihin. Mieliinpainuvinta mun mielestä koko museossa oli näyttävä sisäpiha, 1500-luvulta peräisin oleva kello sekä pillerimatto, johon oli ommeltu kahden henkilön elämänsä aikana syömät lääkkeet. Ei välttämättä ihan se, mitä museoväki tavoitteli.

2020-01-18_08-44-05
2020-01-18_08-44-28

Lontoon markkinat vievät eri puolille kaupunkia

Lontoossa on lukuisia markkinoita, joissa voi kierrellä ilokseen ilman ostoaikeitakin. Samalla tulee käytyä eri puolilla kaupunkia. Mä olen käynyt vasta muutamilla markkinoilla, joten nähtävää riittää tuleviksi vuosiksi. Linkin takaa löytyvään karttaan on merkitty kaikki Lontoon isoimmat markkinat, sieltä voit valita omat suosikkisi.

Camden Town

Camden Town on värikäs ja boheemi kanaalin halkoma kaupunginosa, jossa rakennusten julkisivut on koristeltu toinen toistaan erikoisemmin. Me päädyimme Camden Towniin heti aamulla, jolloin saimme kuljeskella alueella ihan rauhassa. Väkeä alkoi valua paikalle enenevässä määrin vasta puolilta päivin.

2020-01-18_10-41-41
2020-01-18_10-42-04
2020-01-18_10-40-20

Camdenissa on useammat markkinat ja tarjonta on monipuolista, sillä matkkinat ovat käytännössä sulautuneet yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi. Mun suosikki on vanhaan hevossairaalaan sijoittuva Stables Market, jossa myydään turistirojun sijaan koruja, antiikkia, uniikkeja käsitöitä ja vintagekamaa. Alueen ruokakojuista leijailee huikeat tuoksut, ja annosten hinnat ovat kohtuulliset.

2020-01-18_10-39-47
2020-01-18_10-40-13
2020-01-18_10-41-23
2020-01-18_10-40-37
2020-01-18_10-41-07
2020-01-18_10-41-14
2020-01-18_10-38-49

Borough Market

Toinen kiinnostava markkinakohde on Thames-joen eteläpuolella Southwarkissa sijaitseva ruokaan keskittynyt Borough Market, jossa markkinoiden lisäksi kannattaa lähteä Thamesin varren kävelyreitille kohti Banksidea.

Matkan varrelta löytyy pieniä sokkeloisia kujia, historiallista nähtävää ja perinteistä pubitunnelmaa. Reitillä tulee vastaan mm. Golden Hinde II eli rekonstruktio laivasta, jolla Sir Francis Drake seilasi maailman meriä 1570-luvulla, yhden 1300-luvun merkittävimmän rakennuksen Winchester Palacen rauniot ja Shakespearen Globe-teatteri. Perinteiseen pubi- ja majatalotunnelmaan pääsee tutustumaan Anchor Banksidessa, jonka nykyinenkin rakennus on 1700-luvulta. Samalla paikalla on sijainnut pubi aina sieltä Shakespearen ajoilta asti.

Mun seuraava kohde voisi olla Itä-Lontoon Brick Line, josta voit lukea lisää Mutkia Matkassa -blogin Emman jutusta: Värikäs Brick Line: Katutaidetta ja markkinoita

Vehreät puistot houkuttelevat rentoutumaan

Lontoossa on myös kivoja puistoja. Hyde Parkiin asti en ole vieläkään ehtinyt, mutta St.James Park on jo hyvinkin tuttu. Isoja kuninkaallisia puistoja Lontoossa on kahdeksan. Pieniä puistoja on ripoteltu pitkin kaupunkia, ja niin isot kuin pienetkin puistot ovat hyvin hoidettuja. Puistossa kaupungin häly jää mukavasti taakse, ja vain kaukaisuudessa siintävä kaupungin siluetti muistuttaa, että ollaan keskellä Euroopan suurinta metropolia.

2020-01-18_08-47-17
2020-01-18_08-47-32
2020-01-18_08-43-01

Näiden maksuttomien nähtävyyksien lisäksi vietimme tuntikausia kävellen ympäri kaupunkia. Lontoon tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat yllättävän kompaktististi, ja kävellen pääsee parhaiten fiilistelemään kaupungin tunnelmaa. Keskustasta kannattaa ehdottomasti lähteä myös muihin kaupunginosiin, sillä niillä on jokaisella omanlainen identiteettinsä. Vain kuljeskelemalla ympäriinsä voit löytää omat suosikkisi.

Lopuksi vielä pieni lisävinkki budjettimatkaajalle:  Piccadilly Line kuljettaa tunnissa keskustasta Heathrown lentokentälle. Matkalippu Oysterilla 3,10£ (ruuhka-aikaan arkisin klo 6.30-9.30 hinta on 5,10£) ja yksittäislippunakin vain 6£.

33 comments On Edullista tekemistä Lontoossa

 • Omat Lontoon muistoni ovat siltä ajalta, kun olin 15-kesäinen joten olisi ehkä korkein aika lähteä verestämään muistojaan. 🙂 Täytyy pitää tämä vinkkilista mielessä.

 • Ah Lontoo! Meillä on jo vuosia ollut kutsu käymään tuttavien luona, mutta jostain syystä ei olla koskaan vielä ehditty sinne. Camden Town on tuttu reissulta vuonna 2010 ja silloin jo ajattelin, mitä kaikkea Lontoossa voi tosiaan tehdä ihan ilmaiseksikin. Pelkkä kävely avaa siellä mielenkiintoisia maisemia ja nähtävää.

  • duunireissaaja

   Nyt vaan varaamaan matkaa Lontooseen?. Koska mies ei ole siellä käynyt, todennäköisesti mekin tullaan matkustamaan sinne lomailumielessäkin lähiaikoina. Ja työt sinne nyt ainakin taas kuljettaa.

 • Hienoja vinkkejä ihanaan kaupunkiin! Asuin jonkin aikaa Cambridgessa, josta on 50 minuutin junamatka Lontooseen, ja tuli usein viikonloppuisin käytyä siellä. Suurin osa näistä onkin tuttuja, mutta esim. tuo Sky Gardenin talo on valmistunut ilmeisesti useita vuosia sen jälkeen, kun muutin takaisin Suomeen, enkä ole tuon jälkeen enää koko maassa käynyt. Oma suosikkini noista markkinoista on Spitalfields ja tuo Brick Lanen alue 🙂 Mahtava lista!

  • duunireissaaja

   Markkinoita pitää päästä kiertämään lisää. Nyt oon nähnyt vasta nuo kahdet. Ja kyllä mua tuo Cambridgekin kiinnostaa. Tällä reissulla olin nimittäin Oxfordissa?

 • huippuja vinkkejä! Pakko laittaa talteen kyllä ku lontoon reissua tulee pian!:) kiitos näistä!

 • Hienoja vinkkejä! Olihan tuossa jo ennalta tuttuakin, mutta tuo Sky Garden oli ihan uusi tuttavuus. Tuolla on kyllä pakko käydä seuraavalla Lontoon vierailulla. Edellisen kerran kävimme Shardissa ja se oli pikkuisen turhan kallis.

  • duunireissaaja

   Joo, Shard mullakin oli mielessä. Mutta melkein kolmenkympin pääsymaksu tuntuu aika hurjalta, kun joen toisella puolella samat näkymät saa ilmaiseksi?

 • Lontoo on kyllä mielenkiintoinen, mutta kuten totesut, valitettavan kallis. Kaupunki kun on yksi rahamaailman keskuksia ja se näkyy ikävästi hinnoissa. Tutustumalla kunnolla tarjontaan, etsimällä halvempia lippuja sekä välttämällä ravintoloita, voi yrittää elää myös hieman edullisemmin.

  Teppo kasasi aikanaan omat vinkkinsä Lontoossa reissamiseen, ja eivätköhän ne edelleen ole ajantasalla. http://www.tamamatka.fi/lontoo-suunnitelmissa-lue-tepon-tarpit-lontooseen/

  • duunireissaaja

   Punnan kurssi on alhaisempi kuin edellisillä käynneillä, joten kaupunki ei tuntunut muutenkaan niin kalliilta kuin aiemmin.

 • Kiva postaus! Mäkin suosittelisin ehdottomasti kiertelemään eri alueita, monet poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä! Kirjoitin muuten pari vuotta sitten Lentovertailu-sivustolle artikkelin Lontoon ilmaisista nähtävyyksistä – jos kiinnostaa, sen löytää osoitteesta http://www.lentovertailu.fi/artikkelit/iso-britannia/ilmainen-lontoo/ 🙂

 • duunireissaaja

  Muistuta, että hommaa ne liput etukäteen. Aika monta tyyppiä käännytettiin jonosta, kun heillä ei ollut varausta.

 • Erittäin hyviä vinkkejä, tämän laitoin kirjanmerkkeihin! Pitää myös linkata tää miehelle, koska se lähtee (taas) Lontooseen itsenäisyyspäivän aikana, tosin ihan vaan pikapyrähdykselle. Ainakin tuo Sky Garden kiinnostaa sitä saletisti ja sen ehkä ehtisi toteuttaakin. Mulle alkaa nyt tulla tosi isot paineet Lontoosta. Taidankin ottaa tavoitteeksi, että vuonna 2018 yksi matka kohde on Lontoo!

 • Kiitos vinkistä Sky Garden on toistaiseksi aivan outo paikka. Nuo museot ovatkin jo tuttuja, mutta ehkä niitäkin voisi päivittää kun joskus taas tulen lähteneeksi Lontooseen.

  • duunireissaaja

   Sky Gardenia suosittelen erityisesti, se oli todella hyvä paikka korkeuksista maisemien katseluun.

 • Oi, mitä kuvia! Sky Garden on kokematta, joten se listalle kun seuraavan kerran tie vie Lontooseen. En ole kyllä noita ilmaisia museoitakaan hyödyntänyt. Lontoossa olis vielä tosi paljon nähtävää. Milloinkohan sinne ehtisi?

  • duunireissaaja

   Isot kaupungit on siitä ”hankalia” että niistä ei tekeminen lopu. Kun olis kiva mennä aina uuteen kohteeseen ?

 • Näistä saisi jo hyvän Lontoon reissun kasattua. 🙂 Jos ja kun kaupunkiin joskus päädyn, niin varmaan näihin ilmaisiin/edullisiin tekemisiin päivät painuttuvatkin. Sky Garden ainakin olisi ehdoton. Ja kiitos lentokenttävinkistä, mä olen kuvitellut, että sieltä kulkeminen olisi paljon kalliimpaa.

  • duunireissaaja

   Mäkin olin luullut, että lentokentältä kulkeminen maksaa enemmän. Sen näppäryys toki riippuu minne päin Lontoota menee. Me majoituttiin Russel Squarella, joten päästiin yhdellä linjalla perille asti. Messuille ExCeliin taas joutuisi matkustamaan kahden vaihdon kautta, joten sinne kuljetaan etukäteen tilatulla taksilla. Sekään ei maksa kuin 55£.

 • Hyviä kuvia ja vinkkejä! En tiennytkään, että noin moni museo on Lontoossa maksuton. Ja Sky Garden kuulostaa mukavalta paikalta. 🙂

  • duunireissaaja

   Sky Garden on hieno. Ja sen ilmaisuus ihmetyttää. Vastapäisen, kuvissanikin näkyvän, Shardin sisäänpääsy on liki 30£ ja maisemat samat.

 • Olipa tosi hyvin koottu juttu! Mulla on näistä vielä Sky Garden kokematta, viime reissulle en onnistunut paikkoja saamaan vaikka kärkyin heti kun ne tulivat tarjolle. Ilmaiset museot (joskin lahjoitus on kai erittäin lämpimästi suositeltava) on kyllä ihan mahtavuutta! Luonnonhistoriallinen oli myös viime reissulla osin remontissa, joten sitä pitää pian päästä tutkimaan uudestaan. Se + mun muut dinosaurusteemaiset vinkit Lontooseen löytyy muuten täältä: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/09/20/dinosaurusfanin-lontoo/

  • duunireissaaja

   Hyvä kun mainitsit tuon lahjoituksen, se tosiaan on suositeltavaa. Sky Gardenin lippusysteemi on hieman hämmentävä, kun ne myydän 3 viikon erissä. Me saatiin liput helposti, sillä lokakuinen torstaipäivä ei ollut kovin kysytty ajankohta.

 • Eipä olisi tarvinnut mun suunnitella itse mitään, kun olit tähän jo poiminut mun suunnitelmia 🙂 Viikon päästä ollaan jo tuolla – eikä vieläkään ole Sky Gardenin liput viikolle 43 saatavilla… Camdeniin ajateltiin ajella kanavaveneellä Little Venicestä, joka on hurmaava paikka venekahviloineen ja -kirjastoineen – toivottavasti ei sada kaatamalla (Jason’s Trip). Lisäksi ostin liput Kensingtonin palatsin Diana-näyttelyyn – kun nyt Briteissä kerta ollaan, niin jotain kunkkujuttujakin kai pitää olla. Noita ilmaisia museoita on jo tullut koluttua vuosien varrella, joten nyt päädyin maksulliseen Leighton House Museumiin Kensingtonissa, jossa on parhaillaan Alma-Tademan upea näyttely – taidetta, jota tavallinen kaduntallaajakin ymmärtää! Sen jälkeen ajattelin käväistä katsastamassa ihan siinä lähellä olevan The Roof Gardens -ravintolan sekä sen puutarhat, eihän ne enää lokakuussa niin kummoiset liene, mutta tuleepahan käytyä. Ihan kävelemällä ei tule kyllä kuljettua – hotelli on King’s Crossin lähellä – on noiden paikkojen välillä sen verran matkaa. Mutta aina voi hypätä bussiin, jos ei jaksa tollustaa. Kävellen kyllä aina näkee kaikkein parhaiten, ja voi zuumailla aina kohti kivoja näkymiä.

  • duunireissaaja

   Kävelyn lisäksi me kuljettiin metrolla, joten oysterille tuli käyttöä. Majapaikka oli Russel Squarella, ja tykkäsin sijainnista tosi paljon. Toi kanavaveneretki kuulostaa kivalta, taisinkin lukea siitä jonkun jutunkin.

 • Kivoja vinkkejä! Tuo Sky Garden kuulosti tosi kivalta, hyvä että kävijämääriäkin rajataan. Saa rauhassa nauttia näköaloista. On kyllä tosin niin korkeella, että varmaan pyörtyisin jos tuonne menisin. 😀 Camden Town kuulostaa myös niin viihtyisältä paikalta! Sinne kun pääsisi kiertelemään.

  • duunireissaaja

   Lontoon markkinat on kiinnostavia. Camden Town on hyvä kiertelypaikka senkin vuoksi, kun se miljöö on jo itsessään nähtävyys.

 • Olipas mielenkiintosen kuuloisia vinkkejä. Itse olen suuntaamassa loppukuusta lontooseen, joten nämä vinkit tulevat varmasti käyttöön.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer