Šmartno, kylä Slovenian viinimailla Goriška Brdassa

Silmän kantamattomiin kukkuloita, joiden rinteillä kasvavat viiniköynnökset ja hedelmäpuut. Kukkuloiden huipulla muurien ympäröimät kylät kirkontorneineen. Kaiken taustana lumihuippuiset vuoret. Matka Slovenian viinialueille on ollut haaveissa jo vuosia.

Täällä viinin historia on pitkä ja suurin osa viinituotannosta on valkoviiniä. Sloveniassa tuotetaan laatua ennemmin kuin määrää, ja menetelmät ovat useimmiten perinteisiä ja luonnonmukaisia. Vaikka tilat ovat pieniä, alueelta löytyy lukuisia tiloja, jotka toivottavat tervetulleiksi maistamaan, ostamaan, syömään ja jopa majoittumaan.

Slovenia viinitilat

Goriška Brda on viinialueista tunnetuin

Koko alue muodostuu pienistä kylistä ja niitä ympäröivistä viinitiloista. Ja sinne minäkin suuntasin. Ihanalle viinitilalle Brestjeen. Sen terassilla siemailin valkoviiniä auringonlaskuun, illallistin isäntäperheen kanssa ja kuuntelin hiljaisuudessa kaikuvaa linnunlaulua ja kirkonkellojen kumahduksia.

Valentine guest house at pintar

Lisäksi ajelin ympäri kukkulakyliä, ihastelin upeaa maisemaa ja päädyin lopulta Šmartnoon, kylistä suloisimpaan. Sen muurien sisälle, hiljaisuuden keskelle. Sinne missä isoisä pelasi lapsenlapsensa kanssa futista ja itävaltalaisherrasmies kiillotti upeaa Borgwardiaan. Kuljeskelin kylän kahta kaunista kujaa edestakaisin, ja mietin sitä historiaa, joka näidenkin muurien sisään kätkeytyy.

Smartno village Goriška Brda
Smartno Slovenia
Smartno slovenia
Slovenia smartno
Smartno talot
Renovation of Šmartno

Enkä voinut olla ihmettelemättä, miksi kylä on täysin tyhjä. Luulin ensin sen johtuvan ajankohdasta. Olihan huhtikuun viimeinen päivä eikä sesonki ollut vielä alkanut. Mutta minulle kerrottiin, että myös sesonkina moni paikka pitää ovensa säpissä maanantaisin ja vielä useampi tiistaisin. Tarkasta siis aukioloajat etukäteen ja valitse päiväsi Goriška Brdassa paremmin kuin minä. Koska silloin nautit tunnelmasta, jos mahdollista, vieläkin enemmän kuin minä.

Smartno kujat
Old Streets of Šmartno
Smartno april 2019
Nona Lisa Šmartno
Borgward

Kävin Šmartnossa kevään 2019 Kroatia-Slovenia – roadtripin aikana. Lensin Pulaan ja majoituin Bohinjilla, Goriška Brdassa (2) sekä Istriassa Rovinjissa, Piranissa (2) ja Motovunissa.

1 comments On Šmartno, kylä Slovenian viinimailla Goriška Brdassa

  • Onpa idyllisen ja vehreän näköistä. <3 Tosi kiva reitti – kuten sanottua, meillä on hyvin samanlainen maku! Voisin lähteä vaikka heti tällaiselle reissulle. Kuulostaa ihanalta matkalta. (Pakko myös sanoa täysin off topicina, että vähänkö tuo viimeisen kuvan punainen auto on söpö!)

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer