Mulla on tapana hakeutua perinteisten turistikohteiden ulkopuolelle, ja tällä kertaa oli vuorossa Itävallan Neusiedlersee. Neusiedlersee on iso lintujärvi ja viininviljelyalue noin tunnin matkan päässä Wienistä, aivan Unkarin rajalla. Itse asiassa pieni osa järvestä on Unkarin puolella. Me tulimme tänne ystäväni kanssa Euroopan kauneimmat viinireitit -kirjan innoittamana, sillä halusimme nähdä viinipeltoja, vanhoja kyliä ja kaunista luontoa.
Rantalomailijan Neusiedlersee
Ensituntuma järviseudusta ei luvannut hyvää. Olimme lähes perillä, ja näimme ensimmäisenä aivan järisyttävän kokoiset ostoskeskukset, jonka jälkeen oli vuorossa muut outletit. Mitä ihmettä, täältä kun piti löytyä kaunis viiniseutu, upea lintujärvi ja vanhoja kyliä. Meitä on huijattu!
Jatkoimme sinnikkäästi eteenpäin järven itäreunaa, ja ajoimme parkkiin Podersdorf am Seen rantakohteeseen. Ei tästä nyt viiniseutu tullut mieleen. Tuntui että koko järvi oli valjastettu vesiturismille maksullisine rantatuoleineen, polkuveneineen ja saatoin suorastaan haistaa ranskalaisten käryn, halvat drinkit ja hikiselle iholle levitetyn aurinkorasvan. Onneksi haju leijaili vain mielikuvissani, sillä näin huhtikuussa kaupunki oli autio, ravintolat suljettu ja rannoille vapaa pääsy. Ja järvelle kurottava laituri ja sen päässä kohoava majakka olivat varsin vaikuttava näky, kun sitä ei tarvinnut jakaa tuhannen muun turistin kanssa. Ei tämä nyt niin kamalaa ollutkaan.
Majakkaleikkien jälkeen lähdimme järven toiselle puolelle kohti Joisin kylää, josta olin varannut meille majoituksen. Alkoi näyttää lupaavalta. Löytyi viiniköynnöksiä ja vanhoja taloja, ja päädyimme lounaalle perinteiseen gasthausiin. Löysimme perille majataloomme, jossa meitä odotti oma viinikellari. Eikä jälkeäkään rantaelämästä, sillä järveä ei itse asiassa edes näkynyt täältä. Vaikka on Joisissakin ranta, mutta se sijaitsee hieman kauempana kylästä.
Neusiedlerseen viehättävät viinikellarit
Neusiedlerseen länsirannalta löysimme vihdoin myös upeita viinikellarikatuja. Alueen viinikellarit on rakennettu 1800-luvun loppupuolella, ja ne ovat todella viehättäviä. Breitenbrunnin kellarit eivät olleet avoinna, mutta niitä kelpasi silti ihailla. Purbachin kellareissa toimi lukuisia ravintoloita, jotka olivat jopa auki näin huhtikuussa. Alkuviikon koleus ja sade olivat muutenkin tiessään ja saimme nauttia kellariravintolan lounaasta ulkona istuen. Mikä onni.
llallinen nautittiin omassa kylässämme. Aivan majapaikkamme naapurikellariin oli avattu viihtyisä ravintola Genusslaube, ja onnistuimme saamaan sieltä pöydän. Ravintolan viinit olivat todella hyviä ja ruoka herkullista.
Luontoretkeilijän Neusiedlersee
Järven tällä puolen ranta oli täysin erilainen mitä vastarannalla, sillä ruovikkoa oli silmän kantamattomiin. Me teimme naapurikylässä Purbachissa muutaman kilometrin kävelyn ruovikon keskeltä löytyneellä patikkapolulla, jota pitkin lopulta pääsi varsinaiselle järvelle asti. Järvi on todella matala, syvimmiläänkin alle pari metriä, mutta siellä on ilmeisen hyvät olosuhteet kaikenlaiseen vesiurheiluun. Joten toki tälläkin puolelle oli rakennettu veneilyyn, uimiseen ja rantaelämään soveluvia alueita. Mutta täällä rantaelämä ei hallinnut maisemaa samaan tapaan kuin Podersdorfissa.
Kiertelimme myös oman kylämme Joisin viiniviljelyksillä. Maisemat eivät täällä toki vetäneet vertoja Wachaun viinialueelle, mutta sateesta ja reittivalintojamme sotkeneesta sotaharjoituksesta huolimatta nautimme retkestämme paljon. Alueella on lukuisia patikkareittejä, ja kylien välillä on hyvät pyöräilytiet. Pyörämatkailu onkin täällä erittäin suosittua, ja itse asiassa koko järven pääsisi kiertämään pyörällä (n. 120km) tai lenkkiä voi lyhentää hyödyntämällä sesonkina järven poikki kulkevia yhteysaluksia. Järven eteläosassa on sekä Itävallan että Unkarin puolella kansallispuistot, mutta niihin emme tällä kertaa ennättäneet.
Charmanttinen Rust
Alueen ehdoton helmi oli Rust. Ihastuttava pikkukaupunki, jossa jokaisen talon katolla asusteli oma haikarapariskunta. Rustin mennen ajan charmi puri edelleen, ja kaupungin katuja oli mukava kuljeskella. Koko kaupunki olikin kuin ulkoilmamuseo barokki- ja renesanssitaloineen. Ajankohdasta huolimatta pikkukaupungissa oli myös yllättävän paljon elämää. Myös täällä oli panostettu rantalomaan, ja kävimme tekemässä pienen kävelyn Seebad Rustin alueella. Kaislikon keskelle rakennetut pelkistetyt puutalot ovat ilmeisesti kovin suosittuja, mutta me emme ihan tavoittaaneet tämän lomatyylin ideaa. Suoraan veteen aukeavat terassit ovat toki hienoja silloin kuin talo sattuu sijaitsemaan alueen laidalla, mutta olisiko sitä niin kivaa lomailla keskellä kaislikkoa?
Neusiedlersee on osa Itävallan Burgenlandin osavaltiota. Voit tutustua mitä muuta alueella on tarjottavanaan alueen matkailusivustolta: Burgenland.info
Tämä reissu oli osa viiden viikon Euroopan automatkaa, jossa Itävalta oli yksi kohteista. Saavuimme Znojmosta ja matka jatkui täältä parin Wienin liepeillä vietetyn huoltopäivän jälkeen kohti Sloveniaa.
1 comments On Haikaroiden ja viinikellareiden Neusiedlersee
Viehättävältä näyttävää aluetta. Tällaisen luontomatkailijan näkökulmasta Neusiedlersee voisi olla todella kiinnostava matkakohde. Toki nuo viinikellaritkin kuulostavat kiinnostavilta tutustumiskohteilta.