Hyvää ruokaa Roomassa – vinkit ravintolan valintaan

Miten löytää hyvää ruokaa Roomassa? Tähän kysymykseen etsin itse vastausta ennen matkaamme, sillä Rooma on niitä kaupunkeja, joissa hyvä ruoka ei ole itsestäänselvyys. Loputtomat turistilaumat takaavat surkeallekin ravintolalle riittävästi asiakkaita, ilman että täytyy välittää tulisiko porukka syömään toisenkin kerran. Niinpä moni palaa Roomasta pettyneenä sen ravintolatarjontaan.

Välttääksesi tämän keräsin muutaman simppelin vinkin, joiden avulla vältät pahimmat turistiloukut ja löydät Roomasta hyvää ruokaa. Lopuksi omat kokemuksemme Rooman ravintoloista ja ruokakulttuurista.

Ei sisäänheittäjää

Ne raivostuttavat tyypit, jotka pahimmillaan yrittävät taluttaa sisään ravintolaan. Huutelevat perään ja tyrkyttävät ruokalistojaan. Uskallan väittää, että tässä maailmassa yksikään hyvä ravintola ei käytä sisäänheittäjää.

2020-01-16_07-04-45

Ei koko ajan auki

Roomalaiset ravintoloitsijat pitävät kiinni perinteisistä aukioloajoistaan. Lounasta syödään 12.30-15 ja illallista aikaisintaan klo 19. Ja siinä välillä paikallisten suosimien ravintoloiden ovat pysyvät suljettuna. Ja tähän turistinkin on syytä sopeutua saadakseen hyvää ruokaa. Sillä alkuillasta kurnivan vatsan voi hiljentää käymällä aperitivolla jossakin kaupungin lukuisista paikoista, jossa drinkin kylkeen tarjotaan mitä parhainta pikkupurtavaa. Ilmaiseksi.

Ei kuvia ruoka-annoksista

Eikä taatusti esillä valmiita annoksia. Tämä menee samaan sarjaan sisäänheittäjien kanssa. Näitä ravintoloita löytyy enimmäkseen suosituimpien nähtävyyksien läheltä. En suosittele edes siihen järjen jo sumentaneeseen nälkään. Aina on aikaa kävellä edes lähimmälle sivukadulle.

Suppea italiankielinen ruokalista

Kuvien sijaan hyvän ravintolan merkki on suppea, sesonkia kunnioittava ruokalista. Jota ei ole kirjoitettu kahdeksallatoista eri kielellä. Italian lisäksi päälista saattaa olla myös englanniksi, mutta päivän suositukset, eli ne sesonkituotteet, löytyvät listalta vain italiaksi.

2020-01-16_06-57-32

Sijainti, sijainti, sijainti

Muutaman päivän kaupunkimatkalla on harvemmin aikaa tai edes kiinnostusta lähteä kovin kauas turistien suosimilta alueilta. Mutta aina voi valita ravintolan sieltä, missä paikalliset asuvat. Roomassa tähän soveltuvat erityisen hyvin ihan keskustan tuntumassa olevat alueet Prati, Testaccio ja Trastevere. Näistä viimeksi mainittu on ollut jo pitkään turistien suosiossa, ja Testaccio on ruokakohteena kovassa nosteessa. Vatikaanin vieressä sijaitseva Prati sen sijaan on yhä edelleen lähinnä paikallisten suosima alue.

Riski huonoon ruokaan kasvaa mitä lähempänä ollaan maailmankuuluja nähtävyyksiä. Jos kuitenkin päädyt syömään näille kulmille, niin koita siirtyä edes hieman sivuun suosituimmilta reiteiltä. Ja noudata yllä mainittuja vinkkejä. Paremman ruuan lisäksi löydät pikkukujien kätköistä turistilaumojen sijaan tunnelmallisen, aidon ja totaalisen rakastettavan kaupungin.

2020-01-16_06-44-34

Ruokakokemuksia Roomassa

Ja sitten siihen konkretiaan. Hyvä ruoka on mulle erittäin oleellinen osa matkustamista, niinpä olen valmis näkemään sen eteen jonkin verran vaivaa. Fine diningia en matkoilla harrasta, mutta en myöskään etsi halvinta mahdollista.

Twilight Trastevere Food Tour- katsaus Rooman ruokakulttuurin saloihin

Paras tapa tutustua kaupungin ruokakulttuuriin on lähteä mukaan opastetulle ruokakierrokselle.  Me osallistuimme Eating Italy Food Tourin operoimalle Twilight Trastevere -kierrokselle, ja se oli yksi reissun parhaista päätöksistä.

2020-01-16_06-46-28

Ruokakierros johdatti meidät Trasteveren kapeille kaduille, ja pääsimme nauttimaan yksityisesti suosittujen ravintoloiden sesonkiannoksista ja viinikellareista. Maistoimme suussa sulavia leivonnaisia, mahtavia perinneherkkuja ja täytimme vatsaamme katuruualla. Nautiskelimme tolkuttoman hyvällä pastalla, jonka viimeiset rippeet huuhdoimme täydellisesti yhteensopivalla punaviinillä ja päätimme illan gelatobaarin houkutusten äärelle. Tältä kierrokselta ei todellakaan poistuttu nälkäisinä tai janoisina. Oppaamme Luca vihki meidät roomalaisen ruokakulttuurin saloihin, ja kertoi niin monta hauskaa ja mukaansatempaavaa tarinaa, että illan olisi suonut jatkuvan loputtomiin.

2020-01-16_07-01-37
Juustokaupan herkkujen äärellä
2020-01-16_07-01-26
Roomalainen katuruoka supplí, eli uppopaistettu risottopallo

Kierrosten hinnat Roomassa olivat yllättävän korkeat (96€/hlö), mutta meidän kokemuksemme oli niin huikea, että voin sitä varauksetta suositella. Jos kiinnostuit kierroksesta, saat minulta -10% alekoodin, joka käy myös muille Eating Europen operoimille ruokakierroksille Roomaan, Firenzeen, Prahaan, Amsterdamiin ja Lontooseen.

Lisätietoja Eating Europe Food Tours

2020-01-16_07-01-56

Ravintolasuosituksia Roomaan

Näissä kävimme itse

 • Piatto Romano, Testaccio. Avoinna myös sunnuntaina. Pääsimme lähes tyhjään ravintolaan lounaalle ilman varausta heti sen auettua. Täyttyi hetkessä isoista italialaisista seurueista. Sesonkiherkut omalla listalla. Tänne päädyttiin täysin sattumalta, kun etukäteen tsekatut paikat olivat täynnä/kiinni.
 • Il Belli, Prati. Erityisesti lihansyöjille, mutta eivät hämmentyneet kun pyysimme annokset ilman lihaa. Erinomainen viinibaari, jonka perusteella me päädyimme paikalle. Pääsimme lounaalle ilman pöytävarausta, eikä siellä ollut lisäksemme ensin kuin pari muuta. Hetken kuluttua tupa oli täynnä lauantaishoppailun uuvuttamia italialaisia perheitä, pariskuntia ja ystävyksiä.
 • Restaurant 433, Piazza Navonan sivukuja. Tupaten täynnä, mutta onnistuimme puhumaan itsemme sisään sunnuntai-iltana. Paljon turisteja, mutta pizza oli hyvää.  Tänne päädyttiin, koska majoituimme ihan vieressä.
 • Da Enzo al 29, Trastevere Ruokakierroksen ensimmäisessä paikassa nautiskeltiin proseccon seurana taivaallisen hyvää artisokkaa ja ricottaa.
 • Spirito di Vino, Trastevere. Viinikellarin uumenissa meille tarjoiltiin Ceasarin suosikkiannos täyteläisen punaviinin kera.
 • Trattoria Casa Mia, Trastevere. Tarjolla roomalaisen keittiön parhaimmistoa. Kotitekoista pastaa pecorino-juustolla ja pippurilla (tonarelli cacio e pepe) sekä  tomaattipekonipastaa (amatriciana).

Näitä ruokakierroksen hurmaava Luca meille suositteli:

 • Felice a Testaccio
 • Da Romolo, Prati
 • Ristorante Arlú, Prati
 • Santo, Trastevere
 • Moma
 • Open Colonna
 • Scilla E Cariddi
2020-01-16_06-57-17

Satunnaisia huomioita Rooman ravintoloista

Ulkonäkö pettää. Moni käymistämme paikoista ei näyttänyt ulospäin kovin houkuttelevilta. Helmikuussa terassit oli suojattu hirveillä muovivirityksillä ja ravintoloiden kyltit olivat piilossa niiden takana. Ravintolat ovat lisäksi pieniä.

Sunnuntai on hankala ravintolapäivä. Useat perheomisteiset ravintolat pitävät ovensa suljettuina sunnuntaisin. Ja ne jotka ovat auki, ovat tietenkin ihan täynnä. Pöytävaraus on siis ehdottoman suositeltava.

Aito jäätelö ei ole liian kaunista. Aidon perinteisen gelaton tunnistaa siitä, että se ei uhmaa korkeuksiin nousevana kekona painovoimaa eikä sitä ole värjätty luonnottoman kirkkaaksi. Joten se ei ole lähellekään niin kauniin näköistä kuin teollinen vastineensa.

Tässä Lucan suositukset hyvistä gelatopaikoista:

Lue lisää vinkkejä Rooman ruokakulttuurista ja ravintolatarjonnasta

Nautinnollista ruokamatkaa Roomaan. Joka todellakin on ruokaparatiisi.

18 comments On Hyvää ruokaa Roomassa – vinkit ravintolan valintaan

 • Piia Rantanen

  Moi,
  Kiitos näistä vinkeistä, menossa 8 viikolla Roomaan. Vieläkö löytyy alennuskoodia ja onko voimassa?

  • toisiinmaisemiin

   Koodille ei annettu voimassaoloaikaa, joten kannattaa kokeilla. Laitoin sen tulemaan sähköpostilla. Hyvää reissua!

 • Rooman matka ensi viikolla ja ruokakierros houkuttaa. Saisikohan vielä koodia alennusta varten?

 • Johanna Immonen

  Heippa! Ollaan pian matkalla Roomaan. Onkohan koodi yhä voimassa? ?

 • Hei!
  Päädyin blogiisi, kun etsin ravintolasuosituksia Roomaan. Olemme lähdössä parin viikon päästä. Onkohan tuo alekoodi vielä voimassa?

  • duunireissaaja

   Moikka. Laitoin sulle koodin meiliin. Uskoisin sen olevan voimassa, kun ei siihen mitään rajoitusta sanottu.

 • Iso, iso kiitos tästä postauksesta, tää meni suoraan kirjanmerkkeihin! Roomaan reissua suunnitellessa päänvaivaa ovat tuottaneet etenkin hyvät ravintolat ja tästä sai vinkkejä yllinkyllin. Toisekseen tuo food tour menee ehdottomasti kokeiluun. Ihmettelen vain miten en ole aiemmin matkailun ja ruoan ystävänä moisesta kuullut…

  • duunireissaaja

   Ole hyvä. On todella kiva kuulla, että jutusta on iloa. Laitoin sulle meiliin ale-koodin kierrokselle.

   Mä olen käynyt nyt muutamassa kaupungissa ruokakierroksella, ja tykkään niistä ihan mahdottoman paljon.

   • Hennariina Sippus

    Hei matkalla Roomaan juuri nyt! Saako vielä ruokakierrokselle alekoodia?

    • toisiinmaisemiin

     En huomannutkaan kuitata tänne, että laitoin koodin sähköpostiin. Toivottavasti kierros oli onnistunut!

 • Hyviä pointteja hyvän ravintolan löytämiseen, jotka pätevät kaikkialla. Omaa kokemusta Roomasta on kahden reissun verran, joilla ruokaelämykset jäivät heikoiksi. Blogeja kannattaa lukea: näillä vinkeillä Rooma näyttäytyisi varmasti ruokamatkaajalle paremmassa valossa.

  • duunireissaaja

   Totta, vinkit toimivat melkeinpä missä vaan hyvänä apuna ravintolan valinnassa.

   Mä etsin nykyisin etukäteen blogeista suosituksia ravintoloihin, ja merkitsen ne valmiiksi karttaan. Siitä saa käsityksen mihin päin kannattaa suunnata niihin aikoihin kuin nälkä oletettavasti iskee. Vanhemmiten on oppinut, että syömään kannattaa mennä yleensä jo vähän ennen varsinaista nälkää.

 • Kuulostaa ihanalta! Kiitos!

  Harmi, ettei Rooma taida mahtua kevään matkaohjelmaan…

  • Kiitos itsellesi! Jos Rooma ei tämän vuoden suunnitelmiin mahdu, niin suosittelen matkustamaan ensi talvena. Edullista, väljempää ja sopiva ilma. Mä ostin lennot syksyn alesta 75€/hlö ja majoituskin kustansi vain 80€/yö.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer