Idyllinen Romanttisen tien Dinkelsbühl

Joulumarkkinamatkamme kohteiksi valikoitui viime vuonna kaksi upeaa muurien ympäröimää baijerilaiskaupunkia, jotka osoittautuivat keskenään yllättävän erilaisiksi. Reissun ensimmäinen kohde Rothenburg ob der Tauber oli odotetusti ihastuttava ristikkotalojen ja joulun tyyssija, kun taas Dinkelsbühl onnistui hurmaamaan koruttomammin.

Saavuimme Dinkelsbühliin juuri ennen pimenevää iltaa, johtuen pienistä navigointihankaluuksista (onnistuin muuttamaan navissa päätepistettämme pariin kertaan kesken ajon. Älkää kysykö miten sen on mahdollista, en todellakaan tiedä.) Täällä majoituksemme oli muurien sisältä, joten nyt ajoin reippaasti kaupungin portista sisään ja hetken kuluttua parkkiin tien sivuun. Ystäväni lähti selvittämään mistä hotellin parkkihalli löytyy. Joo, ihan vierestä, mutta sinne olikin sitten harvinaisen kamala ajaa auto sisään. Pääasia että parkkitilaa kuitenkin löytyi ja onnistuin olemaan kolhimatta vuokra-autoamme. Ja hotelli Haus Appelberg osoittautui todella miellyttäväksi. Mikä hauskinta, meidän huoneessa oli järisyttävän kokoinen pylvässänky ja sen katossa oli peili!. Sänky oli niin iso, että siinä olisi mahtunut nukkumaan kokonainen perhe.

Haus appelberg dinkesbuhl
Ihastuttava Hotel Haus Appelberg
Dinkesbuhl ilta
Idyllinen Dinkesbühl

Joulumarkkinat Dinkelsbühlissa

Edellisestä päivästä viisastuneina varasimme illaksi hotellimme ravintolasta pöydän ja lähdimme parin tunnin ajaksi tutustumaan kaupunkiin. Ristikkotaloja oli odotettua vähemmän, mutta se ei haitannut, sillä kaupungin talot olivat kauniita pelkistettyine talojen seinään maalattuine nimineen. Me kuljeskelimme sinne tänne pitkin kaupungin katuja, ja aloimme jo ihmetellä kun joulumarkkinoita ei vain näkynyt. Katselimme tovin muita ihmisiä, ja alkoi näyttää että suurin osa heistä suuntasi muurien ulkopuolelle. Lopulta löysimme yhden opasteen ja uskaltauduimme muurin toisella puolella aukeavaan puistoon. Tämä olikin ihan täydellinen paikka markkinoille.

Joulumarkkinat
Joulumarkkinat Saksa
Dinkesbuhl joulumarkkinat

Markkinakojut olivat levittäytyneet puistoteiden varrelle. Tarjonta oli käytännönläheistä ja paikallista, ja muistutti ehkä eniten sitä, mitä kuvittelen näiden markkinoiden aikoinaan tarjonneen. Glühweiniinkin lorautettiin kunnon tujaus alkoholia. Ja ensimmäisen kerran huomasimme, että joulumarkkinoiden panttimukeja sai myös ostaa itselle. Voi olla että tällaista on ollut jossain muuallakin tarjolla, mutta me emme olleet aiemmin tähän mahdollisuuteen törmänneet. Mukit olivat tosi kauniit, joten sellaiset lähti tietenkin matkamuistoksi mukaan (voi olla, että niitä löytyy kotoa jo muutama ennestäänkin).

Kaupunkia ristiin rastiin

Ja sitten olikin aika palata hotellille. Vaikka kaupunki on pieni ja sitä ympäröi muurit, niin tietenkin me eksyttiin. Täällä ei oikein tuo ruutukaava-ajattelu toiminut. Lopulta päädyimme oikealle kadulle, ja hotellilla meitä odotti oma pöytä ja herkullinen gasthaus-illallinen. Kyllä kelpasi kellahtaa suunnattomaan pylvässänkyymme.

Lähdettiin taas heti aamusta vielä kiertämään kaupunkia päivänvalossa. Alkumatkasta sumu peitti kaupunkia ympäröivän muurin kaikki 16 tornia, mutta hiljalleen päivä alkoi kirkastua. Muurin päälle ei päässyt kävelemään, mutta sen vierustaa kulkemalla sai kierrettyä koko keskustan. Kaupunki oli aivan täynnä toinen toistaan kauniimpia taloja, jotka selvästi olivat omistajiensa ylpeyden aihe. Dinkelsbühl oli selkeästi enemmän asukkaidensa kuin turistien kaupunki. Pistäydyttiin toki uudelleen myös joulumarkkinoilla, jossa oli eilistä iltaa rauhallisempaa. Ja viereisiltä käsityömarkkinoilta tuli jopa ostettua muutamia joulukoristeita. Me ei mitään kovia shoppailijoita näillä reissuilla olla, mutta aina jotain pientä tarttuu matkaan. Mun joulukoristeista aika iso moni onkin hankittu matkamuistoina, toisinaan myös kesäreissuilta.

Saksa dinkesbuhl
Dinkesbuhl Germany
Naapurit
Dinkesbuhl fogg
Dinkesbuhl marraskuu

Luin myöhemmin, että Dinkelsbühlissa voisi osallistua opastetulle kierrokselle yövahdin kanssa. Harmi, ettei se tällä kertaa osunut aikatauluun. Lisätietoa turisti-infon esitteestä. Siellä on myös kartta kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Karttaa katsoessa pitää kyllä ihmetellä, miten me onnistuttiin eksymään siellä.

Mikä ihmeen Romantische Straße

Sekä Dinkelsbühl että edellisen jutun Rothenburg ob der Tauber sijaitsevat Saksan vanhimman ja kuuluisimman matkailutien, Romantische Straßen eli romanttisen tien varrella. Reitti on yhteensä 460km mittainen ja kulkee Würzburgista Füsseniin. Sen varrelle on poimittu hyvin säilyneitä keskiaikaisia kyliä, linnoja ja muita nähtävyyksiä, ja reitti kulkee läpi upeiden maisemien. Toisin sanoen kyseessä on ihan täydellinen matkailukohde.

Olisimme voineet seurata reittiä jo Rothenburgista, mutta olimme valinneet reissun kolmanneksi kaupungiksi Schwäbisch Hallin, joten ajoimme tällä kertaa pätkän Dinkelsbühlista Rainiin. Pysähdyimme vielä matkalla Donauwörthissa kahvilla, joka oli ihan kivan oloinen paikka, mutta ei mitenkään erityisen sykähdyttävä.

Reitti ja sen kylät jäivät kuitenkin kaihertamaan mieltä, ja niinpä hankin paikallisesta kirjakaupasta pienen opaskirjan Romantische Straßen reitistä ja sen kohteista. Tietämättä että vain muutamaa kuukautta myöhemmin olisin lähdössä kuudeksi viikoksi road tripille Eurooppaan ja osittain näille samoille seuduille. Arvatkaas vaan mitä reittiä meinaan ajella Saksan halki Müncheniin?

Lue lisää:

Jos tulevat seikkailuni niin Saksassa kuin muualla Euroopassa kiinnostavat, laitathan tilit seurantaan.

SEURAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA

4 comments On Idyllinen Romanttisen tien Dinkelsbühl

  • On aina kiinnostavaa lukea suomalaisten postauksia Saksasta. Olen asunut kohta 54 vuotta Saksassa, mutta arvaa onko ollut aikaa ajella Romantische Straßella. On pitänyt käydä Suomessa. Olen ajellut pääasiassa Deutsche Weinstraßella ja Burgenstraßen alkupään kaupungeissa. Vuosikymmeniä sitten käväisin tosin Rothenburg ob der Tauber ´issä, mutta ei ole aavistustakaan , mitä tietä ajelimme. Muutama vuosi sitten, ennen koronaa, ajattelin muutaman tutun kanssa viettää siellä viikonloppu ja käydä joulumarkkinoilla. Jäi käymättä, kun siellä on kuulemma liian suuri tungos. Joulumarkkinoita on lähempänäkin ihan kotikaupungissakin.

    • Kiitos kommentista. Me olimme Rothenburg ob der Tauberin joulumarkkinoilla avajaispäivänä, ja tungos oli mielestämme erittäin maltillinen. Olemme käyneet monilla paljon täydemmillä toreilla, mm. Nurnbergissä ja Kölnissä väkeä oli aivan hirvittävän paljon. Toivottavasti pääset vielä vierailemaan näissä joku päivä, sillä molemmat kaupungit olivat erittäin viehättäviä ja erityisesti joulun aikaan nämä ovat todella kauniita.

  • Heh, parkkihallit ovat kyllä monesti äärettömän ahtaita, varinkin jos on liikkeellä isommalla autolla. Ihme kyllä, en ole autoa hallissa ikinä itsekään kolhinut. Kylläpä Dinkesbühlkin näyttää valaistuna todella hienolta! Vaikka ristikkotaloja onkin vähemmän, näyttää kaupunki omasta mielestäni oikein miellyttävältä muutenkin eikä vain valaistuna; hyvin valitut kohteet siis. Tuo Romantische Straße pitäisi kyllä ottaa omallekin kohdelistalle tulevaisuudessa.

    • Parkkihallit on kyllä yksi vitsaus, mutta onneksi ei ole tullut niissä juuri törmäiltyä. Paitsi ihan täällä kotimaassa omalla autolla.

      Dinkelsbühl oli todella viehättävä, ja oltiin iloisia kun päädyimme lopulta sinne myös yöpymään. Tuon reitin varrelta löytyy kyllä muitakin kivoja paikkoja, enkä malta odottaa että pääsen sinne taas ihan pian.

Leave a reply:

Your email address will not be published.