Istrian vesiputouksia ja luontopolkuja

Vaikka Istria on ensisijaisesti tunnettu turkoosista merestä, kuvankauniista kylistä ja tolkuttoman hyvästä ruuasta, löytyy sieltä myös paljon kiinnostavia luontokohteita. Kylien välillä kulkee kymmenittäin pyöräilyreittejä ja patikkapolkuja ja sisämaasta löytyy niin vuoristoa kuin uskomattoman kauniita vesiputouksia. Tosin vesiputouksien kohdalla kannattaa huomioida, että kesällä useimmat niistä ovat kuivuneet olemattomiin. Paras aika luontoretkiin onkin huhti-toukokuussa sekä loppusyksystä. Mä seikkailin Istriassa vappuviikolla 2019 ja onnistuin löytämään seuraavanlaisia retkipaikkoja.

Strunjanin luonnonpuisto, Slovenia

Strunjanin luonnonpuisto sijaitsee Sloveniassa kauniiden rannikkokaupunkien Izolan ja Piranin välissä. Moon Bayn piilossa olevalta rannalta löytää ruuhkaisempanakin aikana rauhallisia kaistaleita ja samalla voi kiertää ylhäällä kallion laella kulkevan 7 km ympyräreitin.

Moon bay
Izola
Piran
Strunjan
2019-06-13_08-07-43

Hyvin merkitty reitti alkaa hotellialueen takaa ja sukeltaa sieltä metsään. Hetken kävelyn jälkeen puiden takaa pilkottaa upeat näkymät merelle ja Moon Bayn rannalle. Mä jätin rannalla käynnin tällä kertaa väliin, sillä halusin kiertää koko lenkin viinitarhojen ja oliivilehtojen läpi. Ihan pelkkää luontopolkua reitti ei tosin ollut, sillä loppupätkä kuljettiin tavallisia teitä pitkin. Ja oikaisin hieman myös läpi paikallisten takapihojen ja viljelysten.

2019-06-13_08-11-40
2019-06-13_08-13-15
2019-06-13_08-10-56

Slap Butori, Šterna

Tämä vesiputous on ihan tien vieressä. Autolle löytyi pieni parkkipaikka ja autiotuneen talon lähistöltä lähti lyhyt polku kohti putousta. Lähdin seuraamaan polkua ja seuraani liittyi kiltti, mutta hieman turhan innokas koira. Äkkijyrkästi eteen tulevan putouksen ympärille oli rakennettu tukevat aidat ja pääsin livahtamaan portista sisään niin, että koira jäi ulkopuolelle. Siitähän kaveri ei yhtään tykännyt ja alkoi sen päiväinen haukkuminen.

2019-06-13_08-04-18
2019-06-13_08-52-06

Hetken kuluttua vesiputouksen pauhu onneksi vaimensi haukunnan. Liukastelin polkua alas ja etsin hyvää kuvakulmaa. Paikka oli todella kaunis ja taianomainen.

2019-06-13_08-03-17
2019-06-13_08-02-45
Slap Butori

Huokailtuani riittävästi ihastustani nousin takaisin ylhäälle ja avasin varovasti portin. Ja siellähän se koirakaverini minua odotti ja otti vastaan riehakkaan onnellisena. Jälleennäkemisen riemu oli tosin yksipuolista, joten karistin piskin taas kannoiltani ja hyppäsin äkkiä autoon. Ja jatkoin matkaani ihastuttavaan Oprtaljin kylään, mutta se on taas jo toinen tarina.

Slap Sopot, Jakomići

Sopot on hyvin yleinen nimi vesiputoukselle. Istriassakin niitä on ainakin kaksi. Minä päädyin näistä toiselle, tälle Istrian korkeimmalle vesiputoukselle, koska sade sattumalta taukosi sopivasti kun olin lähistöllä.

Tie putoukselle vei läpi pienten maalaiskylien. Olin jo luopua toivosta, kun viimein eteen tuli pieni kyltti Slap Sopot 300m. Autolle löytyi pieni parkkipaikka tien vieressä (ja kannattaa pysäköidä siihen eikä jatkaa matkaa google mapsiin uskoen. Tien päättymisen johdosta tehdyn tuskaisen u-käännöksen jälkeen palasin takaisin parkkipaikalle) ja lähdin kävelemään viitan osoittamaan suuntaan. Näin lyhyen matkan vuoksi en jaksanut vaihtaa edes retkivaatteita. Paitsi kengät, sillä kokemus oli jo osoittanut, että pikkukengillä näille patikkapoluille ei ole asiaa.

2019-06-13_07-54-00

Hetken kuluttua saavuin kauniille kivisillalle, josta putous alkoi. Tämä oli huomattavasti Butorin vesiputousta isompi vajouma ja kesti hetken ennen kuin löysin alas johtavan polun piknik-paikan vierestä.

2019-06-13_08-00-00
2019-06-13_07-59-17

Kiittelin useaan kertaan sateen liukastamalla polulla kenkävalintaani. Lopulta olin lähes pohjalla, oli enää yksi köyden avulla tehtävä pudotus edessä. Vasta sillä sekunnilla, kun olin pudottautunut alas, tajusin katua. Siis täältähän pitäisi nousta takaisin ylös. Sillä samalla köydellä. Apua.

2019-06-13_07-56-48
2019-06-13_07-57-34

Tuskaisten ja hyvin epätoivoisten hetkien jälkeen olin kuin olinkin onnistunut punnertautumaan ylös. Housut mudasta ryvettyneinä ja jalat mustelmilla kävelin suoraan jokeen pesulle. Johan oli seikkailu. Mutta ehdottomasti jokaisen hetken arvoinen.

2019-06-13_08-00-28
2019-06-13_07-58-30
Slap Sopot Istria

Ne patikkapolut ja vesiputoukset, joilla en käynyt

Olin etsinyt etukäteen tietoa monista muistakin Istrian luontokohteista. Koska aiottuina patikkapäivinä tuli enimmäkseen taivaan täydeltä vettä, jouduin jättämään monta kiinnostavaa paikkaa väliin. Kun ei se ulkoilu nyt ihan niin paljon innostanut, että viitsisin kaatosateessa taivaltaa. Mieluummin vaikka istun autossa paikallisen marketin pihalla😁.

Jos kuitenkin osut näihin upeisiin Istrian maisemiin hieman paremmalla säällä, tässä muutama lisävinkki alueelta löytyviin luontokohteisiin.

Slap Veli Vir, Sokoliči, Slovenia

Slovenian puolella Istrian sisämaan patikkapoluilta löytyy Veli Virin vesiputous. Lue lisää: Kraji: Slap Veli Vir

Staza Sedam Slapova, Buzet-Kotli

Tämä 13.5km pitkä seitsemän vesiputouksen ympyräreitti vie Buzetista kauniiseen Kotliin ja takaisin. Lue lisää:

Sopot waterfall, Strana (Buzet)

Buzetin lähistöltä löytyy toinenkin kiinnostava kohde, se Istrian toinen Sopot Waterfall. Lue lisää: Istriago: Waterwall Sopot – discover Istrian ”Pandora”

Lisää vesiputouksia ja muita Istrian luontokohteita löydät sivulta

Kävin Istriassa kevään 2019 Kroatia-Slovenia –roadtripin aikana. Lensin Pulaan ja majoituin Sloveniassa Bohinjilla, Goriška Brdassa (2) sekä Istriassa Rovinjissa, Piranissa (2) ja Motovunissa. 

Leave a reply:

Your email address will not be published.