Yhteistyössä Finnlines*
Hipsin aamuvarhaisella meren rantaan. Nappaan pikaisesti pari kuvaa ja sitten olen valmis. Lähtemään selvittämään miltä mökkirannasta näkyvä täysin tyyni Itämeri näyttää vastarannalta katsottuna.
Laivalla Naantalista Kapellskäriin
Matka alkaa Finnlinesin uudistetulla laivalla Finnswanilla Naantalista Kapellskäriin. Naantalin satamassa on rauhallista, ja lähtöselvitys sujuu rivakasti. Miksiköhän tänne pitää tulla viimeistään jo 2 tuntia ennen laivan lähtöä?
Laivamatka starttaa aamiaisbuffetilla. Tarjonta on aika suppea, sellainen keskitason hotellin aamiaista vastaava. Päivän toinen buffetateria tarjoillaan hieman ennen saapumista Kapellskäriin. Tälläkään kertaa ei saavuteta varsinaisia kulinaristisia huippuelämyksiä, mutta ruoka maistuu siitä huolimatta. Ja mikä parasta, molemmat ateriat sisältyvät kaikille matkustajille lipun hintaan.
Laivalla tunnelma on seesteinen, eikä rekkakuskimeiningistä ole tietoakaan. Aurinkoinen päivä mahdollistaa leppoisan matkanteon kannella, ja kerrankin on aikaa lukea. Ja jututtaa muita matkustajia. Uusi laiva on selvästi otettu iloisena vastaan.
Lue lisää: Laivalla Naantalista Kapellskäriin
Ruotsin läpi rantareittiä
Meillä on pari päivää aikaa ajaa Kapellskäristä Malmöön. Päätimme valita siirtymään rantareitin, ja pysähtyä matkalla pikkupaikkakunnilla. Tiesitkö muuten ettei Ruotsissa ole yhtään kaupunkia, sillä ne on kaikki muutettu kunniksi joskus 70-luvulla?
Söderköping
Suloinen Söderköping on Götan kanavan Itämeren puoleinen alkupiste. Kanava kulkee koko Ruotsin läpi Pohjanmerelle asti.
Kalmar
Kalmar on historiallinen hansakaupunki, jota vartioi komea linna. Tämä osoittautui erinomaiseksi pysähdyspaikaksi pidemmäksikin aikaa. Eikä hotellin sijainti olisi voinut olla parempi. Lue lisää: Ruotsin rannikon helmi Kalmar
Öölanti
Öölannin saarelle pääsee Kalmarista siltaa pitkin. Siellä kannattaa käydä edes lyhyellä retkellä.
Kristianopel
Rantatie kulkee välillä pitkiä aikoja tylsästi vain metsässä tai peltojen keskellä. Silloin voi koukata vaikkapa Kristianopelin kylään. Johan saa vaihtelua matkantekoon.
Karlskrona
Karlskrona tuli tunnetuksi viimeistään 80-luvulla venäläisen sukellusveneen seikkailuista ja karilleajosta Ruotsin aluevesillä. Ja sen keskustasta löytyy huonon huumorin ystävää ilahduttava Vittusgatan. Oikeasti.
Matka jatkui naurun saattelemana kohti Trolle Ljungbyn linnaa.
Åhus
Åhus on vodkan ystävän paratiisi, sillä siellä sijaisee Absolut Vodkan tislaamo. Enkä tiennyt että Ruotsistakin löytyy näin paljon ristikkotaloja.
Ystad
Vaikka Wallanderiin ei törmätty, Ystad on ihana. Taas yksi reissuhaave on toteutunut. Ja tulisin koska tahansa uudestaan.
Ja löytyy Ystadin lähistöltä muutakin hämmästeltävää, kuten nämä kivimuodostelmat.
Yölaivalla Ruotsista Saksaan
Juutinrauman sillan ja Tanskan kautta ajon sijaan siirrymme Malmöstä suoraan Travemündeen, Saksaan. Yhteys hoituu näppärästi yölaivalla. Malmössä rahtiliikenne näkyy isommin. Laiva on lähes täynnä, ja satamassa on muutenkin enemmän säpinää. Lähtöselvitys sujuu silti reippaasti, ja laivaan ajo etenee joutuisasti. Hyvä niin, sillä takana oli jo pitkä päivä.
Europalinkin muutostyöt ovat kesken. Ero edelliseen laivaan on vielä huomattava, mutta nähtävillä on jo monta tuttuakin asiaa. Illalliseksi kerään buffasta salaatin ja sitten ollaankin jo ihan valmiit nukkumaan. Yö vietetään standard-luokan hytissä. Laivan tasainen hurina tuudittaa nopeasti uneen, vaikka päätä ei voikaan laskea tällä kertaa sviitin tyynyille.
Aamiaistarjonta on samanlainen kuin edellisellä matkalla, ja vatsat täynnä on hyvä siirtyä ajelemaan ristiinrastiin Pohjois-Saksaa.
Pohjois-Saksan hansakaupungit ja pikkukylät
Saksassa aikaa on pari päivää. Kovin kauas ei tällä kertaa viitsitä lähteä, sillä Lyypekkiin halutaan varata enemmän aikaa. Mutta muutamissa muissakin paikoissa ehditään käydä, sillä laiva on perillä aamuvarhaisella ja hotelliin pääsisi vasta iltapäivällä. Ja ennen kotimatkaa olisi vielä kokonainen päivä aikaa kierrellä kyliä.
Wismar
Ensimmäinen etappimme on Wismar, joka on historiansa aikana kuulunut niin Ruotsille kuin ollut osa DDRää. Kaupungin keskustaan ei ole autolla asiaa, ja se jos mikä minua miellyttää. Wismarin vanhakaupunki on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon. Lue lisää Wismarista
Lyypekki
Lyypekissä on jo isomman kaupungin meininki. Jokirannan terassit on täynnä, ja haikailen hetken jo takaisin pikkukaupunkeihin. Mutta jo lyhyt kävelykierros paljastaa, että tämäkin saksalainen kaupunki on täynnä kapeita kujia ja kauniita rakennuksia. Ja sisäpihoille kurkistaminen todellakin kannattaa. Lue lisää Lyypekistä.
Lyypekin vilinän jälkeen ajelemme taas pikkuteitä läpi kumpuilevien peltojen. Teitä reunustaa hevoskastanjakujat, ja rypsi värjää maiseman upean keltaiseksi. Automatkailua parhaimmillaan.
Eutin
Eutin on tunnettu ruusuistaan. Mutta pitäiskö heille kertoa, että järvi on vähän liian pieni risteiltäväksi ympäri? Onneksi aurinko paistaa. Eutinissa on myös hieno linna ja kaunis keskusta. Ja pienoismalliharrastajien kokoontuminen tuo viimeistään hymyn huulille.
Plön
Plönissä on komea linna, ja vanhaan uimahalliin rakennetusta ravintolasta saa todella maistuvaa ruokaa. Tosin itse kylä ei mielestäni ole kovin kummoinen.
Laivalla Saksasta Suomeen
Kotimatkalle lähdetään Travemündesta Finnladylla kohti Helsinkiä. Näin sesongin ulkopuolella laivaanmenijöitä ei ole ruuhkaksi asti, joten sisään päästään ajamaan jo yhdentoista aikoihin illalla. Laivan lähtöön on vielä monta tuntia.
Meille on varattuna ikkunallinen Lux-hytti, ja se on valoisa ja tilava. Kyllä näissä puitteissa kelpaa tehdä merimatkaa.
Erona reissun aikaisempiin laivamatkoihin, täällä meille on osoitettu ravintolasta oma pöytä, joka on käytössä koko matkan ajan. Aamupäivän brunssilla käymme sallitut kaksi kertaa. Taso on selkeästi parempi kuin aiemmilla reiteillä. Varsinkin illallisella päästään jo samaan kuin suomalaisille tutumpien risteilijöiden meribuffetit tarjoavat. Ja täältä puuttuvat kokonaan ne ärsyttävän äänekkäät humalaiset pöytäseurueet. Onneksi.
Meripäivän aikana ehtii rentoutua (ja tällainen levoton ihminen vähän jo kyllästyäkin). Ilokseni huomaan, että laivan baarissa on livemusiikkia. Iltapäivällä on hyvää aikaa käydä testaamassa saunat ja lueskella sen jälkeen aurinkoisella kannella hyvää kirjaa. Ja päättää meripäivä upeaan auringonlaskuun.
Aamiaisen jälkeen laiva lähestyy Vuosaaren satamaa. Itämeri on täysin tyyni, tänäänkin. Aamuaurinko maalaa saaristoon utuisaa maisemaa, ja kannella kamerat laulavat ahkerasti. Kaunista.
Itämeren puolikkaaseen kierrokseen kului aikaa 6,5 päivää, josta laivalla oltiiin yhteensä noin 50 tuntia. Kaksi yötä majoituttiin hotelleissa Ruotsissa ja yksi Saksassa. Ajokilometrejä kertyi 1700km.
Vaikka laivamatkat tekivät reissusta yllättävän leppoisan, suosittelisin varaamaan siihen silti hieman enemmän aikaa. Näin maissakin ehtisi olla hieman pidempään, ja ajopäivät Ruotsissa jäisivät kohtuullisemmiksi. Eikä isoihin kaupunkeihin näin lyhyellä matkalla kannata mun mielestäni mennä ollenkaan.
Lue lisää: Esittelyssä laivareitit Ruotsin kautta Saksaan ja Laivalla Naantalista Kapellskäriin
*Yhteistyö: Finnlines kutsui tutustumaan laivoilleen, ja tarjosi matkat ja ateriat Naantalista Kapellskäriin, Malmösta Travemündeen ja Travemündesta Helsinkiin.
2 comments On Itämeri kutsuu – Ruotsin kautta Saksaan
Näit nuo ihanasti kukkivat puut Ruotsissa ja hevoskastanjan reunustamat tiet Saksassa. Kuvittele Ystadia ja Eutinia sitten kun talojen seinustolla kasvavat köynnösruusut ovat täydessä kukassa Ystadissa ja Eutinissa. Ystadista pääsee muuten 1t 20 minuutissa kantosiipialuksella viehättävälle Bornholmin saarelle. Minäkin olen ihastunut leppoisaan Ystadiin.
Ruotsiin on ehdottomasti päästävä pian uudestaan. Tuo yhteys Naantalista oli tosi näppärä. Bornholmista isällä oli monta tarinaa kerrottavanaan, joten Ystadista voisi hyvin tehdä sinnekin retken. Ja sinne Öölantiin olis kiva ehtiä kunnolla. Voi tätä matkakuumetta.