Slovenian rannikkokaupunki Izola

Ensimmäinen osuus Slovenian viikosta vietettiin rannikon vähemmän tunnetussa kaupungissa Izolassa. Vuokrattiin huoneisto kylän keskustasta lyhyen matkan päästä rannalta. Vuokrattavat huoneistot ovat Sloveniassa useimmiten osa isäntäperheen taloa, niin myös tämä. Kohdalle osui sopivan persoonallinen pariskunta, jolla oli joka päivä hetki aikaa jutella viinilasillisen äärellä, ilman että he olivat mitenkään liian tuttavallisia. Siellä tunsi olonsa aidosti tervetulleeksi. Molemminpuolinen harmistus oli suuri, kun viivyimme yhden yön luultua vähemmän, ja yhteinen pihajuhla jäi meiltä väliin.

2020-01-04_05-11-08

Izolassa parasta on uiminen, ja kylän elämä keskittyi rannan tuntumaan. Varsinaista nähtävää ei ollut, paitsi tietenkin ihanat pikkukujat. Suurinta osaa purjeveneistä ei oltu vielä laskettu vesille, rantakadulla sai kävellä hetkittäin ihan yksin, ja tunnelma oli erittäin levollinen. Heinäkuussa on kuulemma vilkkaampaa. Kivoja ravintoloita löytyi kuitenkin useampia, ja ruoka oli edullista ja maistuvaa.

2020-02-06_07-44-17
2020-02-06_07-42-43
2020-02-06_07-42-08
2020-01-04_05-12-52
2020-02-06_07-45-05
2020-02-06_07-44-04
2020-02-06_07-41-36

Uimaan pääsi melkein joka paikasta, mutta hiekkarannoista on turha haaveilla. Puistoalueen viereinen ranta oli vähiten kivikkoinen, kun taas meitä lähimpänä oleva ranta oli jopa haastavan rosoista. Sanoisin että Slovenian rannat olivat tähän mennessä käydyistä Adrianmeren paikoista hankalimmat.

2020-01-27_07-35-18

Istrian ihanuus

Izolassa vietettiin lähinnä rauhallisia lekottelupäiviä ilman kummempia suunnitelmia. Oman pihan viiniköynnösten alla pakollinen työasioiden hoitokaan ei tuntunut ollenkaan pahalta. Pikkuretket tehtiin viereiseen Piraniin ja Kroatian puolelle Groznjaniin, jota meille suositeltiin sekä isäntäperheemme että Piranissa tapaamamme mukavan nuoren käsityöläisen toimesta. Upeita paikkoja molemmat. Näistä tulossa juttua erillisissä postauksissa.

2020-01-04_05-01-37

Sloveniassa on jotain määrittelemätöntä, joka vetoaa minuun. Tuntuu siltä, että mä sovin sinne. Ja tunne vain voimistui mitä pidempään Sloveniassa oltiin. Olin tosi iloinen, että tehtiin kierros niin päin, että oltiin ensin Italiassa ja vasta sen jälkeen Sloveniassa. Olisi muuten voinut olla melkoisia sopeutumisvaikeuksia Italiaan.

Tosin meidän isäntämme kertoivat olevansa nimenomaan istrialaisia, eivätkä he esimerkiksi noteeranneet samalle viikolle osunutta Slovenian itsenäisyyspäivää mitenkään. Istriaan kuuluu Slovenian rannikon lisäksi Triesten ympäristö Italian puolella ja tietenkin koko Kroatian puoleinen Istrian niemimaa. Ja totta, yhteyden kyllä ymmärsi kun katsoi ympärilleen. Slovenialla on rantaviivaa vain 48km ja monesta kohtaa katsottaessa näkyi toiseen suuntaan Italia ja toiseen Kroatia. Eivät ne valtioiden rajat kovin todellisilta tuntuneetkaan.

20 comments On Slovenian rannikkokaupunki Izola

 • Sloveniasta itselläni on pelkästään positiivisia kokemuksia, mutta tuolla pienellä rantakaistaleella en ole käynyt. Jossakin vaiheessa voisi olla ajankohtainen yhdistää rantaloma Sloveniassa olemiseen. Upea maa, jossa on länsi- ja itä-Euroopan parhaat puolet.

 • Ihanaa, olet ollut mun ”toisilla kotiseuduilla” 🙂 Asuin siis Portorozissa vaihto-opiskeluajan ja voin allekirjoittaa tuon että maiden rajat eivät kyllä tuntuneet miltään. Ihana sijainti ja niin ihanaa että pystyit tekemään päiväretkiä Italiaan ja Kroatiaan koska vain. Izola on aivan ihana kaupunki! Siellä järjestetään keväällä oranssin viinin festivaalit, sinne kannattaa suunnata muistaakseni toukokuussa. Oli kivat kekkerit 🙂

 • Viime aikoina olen törmännyt Sloveniaan useammassakin blogissa ja sen verran ihastuttavan kuvan maaasta on kyllä saanut, etten oikein tajua, miten en ole sinnekään vielä ehtinyt…

  • duunireissaaja

   Se on muuten ärsyttävää, kun ei vaan ehdi kaikkialle minne haluaisi. Sloveniaa voi kyllä suositella.

 • On varmaan totta, että Italia ja Kroatia on niin lähimaastossa, ettei varmaan edes erota mikä maa on mikä. En ole Sloveniassa ollut mutta uskon, että ihan varmaan on samantyyppistä aluetta kuin Kroatia. Minua kiinnostaisi Sloveniassa nuo tippukiviluolat ja luonnonnähtävyydet, joita olen siellä kuullut olevan. Ihan varmasti vierailun arvoinen maa.

  • duunireissaaja

   Se riippuu hieman mihin osaan Kroatiaa vertaa. Istriassa kun oltiin, ei Kroatialla ja Slovenialla ollut mitään eroa. Mutta eteläinen Kroatia sen sijaan oli jo ihan erilaista. Ja Sloveniassa osattiin enemmän englantia ja oltiin jotenkin muutenkin ”eurooppalaisempia”. Mutta siis kyllä, tykkään Kroatiastakin tosi paljon.

 • Slovenia on nyt selkeästi nouseva kohde! Ja pakko myöntää, kyllä meitäkin olisi kiinnostanut jäädä viikon festarireissun jälkeen tutkimaan maata enemmän. Valitettavasti tällä kertaa aikaa ei jäänyt, mutta vuoristoseutu Italian rajan lähellä oli ainakin todella upeaa – viimeksi olen tainnut siihen malliin ihastella ja huokailla maisemia, kun olimme Nepalissa. Slovenian vuoristomaisemat kyllä kovasti muistuttivatkin meitä Nepalista. Toivottavasti pääsisimme tutkimaan muitakin osia maasta!

  • duunireissaaja

   Luinkin sun festarikokemuksista, ja se paikka näytti tosi kiinnostavalta. Itse festarit taitaisivat kyllä jäädä väliin, ei niinkään musiikin vuoksi, vaan enemmän sen vuoksi etten vain viihdy festareilla.

 • Sloveniasta on ollut paljon positiivista juttua viime aikoina. Hyvä näin että historian möröt väistyvät ja maa kasvattaa suosiotaan matkailun saralla, sillä kaunista luontoa sillä on tarjottavanaan!

  • duunireissaaja

   Kaunista luontoa, ystävällisiä ihmisiä ja heillä positiivinen ote elämään. Todella monipuolinen maa, josta löytyy niin vuoristoa, rannikkoa kuin karstimaata tippukiviluolineen.

 • Slovenia on aivan ihana ja yksi mun lempimaista Euroopassa. Enkä itsekään ole osannut sanoa, mikä tuossa maassa vetoaa itseeni. Rannikkoseutu on vielä näkemättä ja maalla on paljon muutakin tarjottavana. Kyllä kelpas varmasti tehdä hommia viiniköynnöksen alla 😉

  • duunireissaaja

   Rannikkoseutu ei edes tehnyt ihan sellaista vaikutusta kuin muut näkemämme alueet. Vaikka hienoa sielläkin oli. Mä itse tykkäsin rannnikosta enemmän eteläisessä Kroatiassa kuin Istriassa.

 • Mäkin ihastuin viime kesänä palavasti Sloveniaan! Sillä pienellä maalla on vain niin paljon tarjottavaa, että minäkin haluan sinne vielä palata. Viinireissu kuulostaisi täydelliseltä!

  Miksi olitte yhden yön luultua vähemmän?

  • duunireissaaja

   Olin alunperin buukannut 4 yötä, mutta tajuttiin että loppumatkalle tulisi silloin liian kiire, ja vaihdettiin se kolmeen yöhön.

 • Voin kyllä yhtyä tähän mielipiteeseen, tai ainakin sanoa että Slovenia on Euroopan upein! Ljubljana ei minua vielä varsinaisesti sytyttänyt, mutta huhheijaa kun maata lähtee tutkimaan siitä oikeastaan mihin päin vaan!

  • duunireissaaja

   Me ollaan oltu vain pikavisiitillä Ljubljanassa, mutta tykättiin kyllä siitäkin. Nähtävää on vielä vaikka kuinka paljon. Seuraavaa reissua odotellessa.

 • Slovenia todellakin on upea! Reissasimme siellä autolla pari vuotta taaksepäin ja silloin ihmettelin, miksei se ole sen suositumpi suomalaismatlaajien keskuudessa – silloin kaikki intoilivat Kroatiasta. Nyt tänä ja viime vuonna olen törmännyt jo paljon useampiin Slovenia-aiheisiin teksteihin ja bloggauksiin, eli suosio taitaa olla nousussa – eikä ihme 🙂

  • duunireissaaja

   Totta, olen myös huomannut suosion kasvavan. Ensin bloggaajat, sitten suuri yleisö. Sitten kun mennään reissulle miehen kanssa kaksin, on tarkoitus kiertää maata vielä lisää.

 • Minua jäi Kroatian reissun jälkeen kiehtomaan ainoastaan auton kyydistä nähdyt Slovenian maisemat. Ehkäpä seuraava reissu siis sinne! 🙂 Ja ihanan näköinen teidän huoneiston terassi – mitä kautta vuokrasitte tämän?

  • duunireissaaja

   Booking.comin kautta vuokrattiin, mä käytän sitä eniten. Kun on varattuna kymmeniä huoneita melkein kaiken aikaa, on niitä helpompi hallinnoida yhden järjestelmän kautta.

   Piha oli meidän kaikkien yhteiskäytössä, ja isäntä kunnosti siinä vieressä venettään. Silti se ei ollut pakottavan yhteisöllistä, pihassa sai olla ihan rauhassa niin halutessaan.

Leave a reply:

Your email address will not be published.