Joulumarkkinoille Eurooppaan

Viimeistään tänä viikonloppuna kausi taas alkaa, ja mieli matkaa joulumarkkinoille Eurooppaan! Olemme ystäväni kanssa kiertäneet Euroopan joulumarkkinoilla jo yli kymmenen vuoden ajan, ja minulta kysytään paljon suosituksia minne kannattaisi matkustaa. Vastaan yleensä, että sellaiseen saksalaiseen kaupunkiin, jonne muutenkin haluaisit mennä. Mutta ymmärrän, että kysyjät kaipaavat hieman tarkempaa vastausta. Joten tässä tulee kertomusta kuuden maan joulumarkkinoista. Ja lupaan paljastaa myös sen oman suosikkini! Sekä minne mennään tänä vuonna.

Me aloitimme aikoinaan joulumarkkinaharrastuksen vahingossa Kööpenhaminasta, mutta vasta Saksassa siitä tuli intohimo. Kiersimme alkuvuodet isojen kaupunkien markkinoita, mutta yhdistimme matkaan aina myös pienemmän paikan. Pikku hiljaa näistä pienistä kaupungeista on tullut se pääasiallinen kohde, jonka perusteella matkasuunnitelma tehdään. Olemme käyneet eniten Saksassa, mutta noin joka toinen vuosi matka on tehty jonnekin muualle. Kohteiden valintaan on vaikuttanut tietenkin myös minne on päässyt suorilla kohtuuhintaisilla lennoilla ja missä siirtymiin ei kulu liikaa aikaa. Paljon ollaan kuljettu kohteiden välillä junilla ja pari kertaa on vuokrattu auto.

Moni myös kysyy mitä joulutoreilla tehdään. Meidän matkat eivät todellakaan ole mitään shoppailureissuja, joten pääasia on tunnelmasta nauttiminen. Mukaan tarttuu yleensä jokunen joulukoriste ja ehkä jotain muuta pientä, mutta enimmäkseen kiertelemme ihastelemassa kojujen tarjontaa, pysähtelemme lämmittelemään glühwein-mukillisen ääreen ja syömme hyvin. Jokaisilla markkinoilla on omat spesiaalit juttunsa ja erikoisuutensa, ja niitä on hauska bongailla. Tärkeää on myös itse kaupunkiin tutustuminen, joten askelia näillä matkoilla kertyy kymmeniä tuhansia. Mutta mennään nyt jo niille markkinoille!

2019-12-07_08-49-12
Joulumarkkinat
Rothenburg joulumarkkinat

Joulutoreilla juomat nautitaan perinteisistä mukeista, jonka saa juomakojusta panttia vastaan, ja ne palautetaan erilliseen panttipisteeseen.

Saksan joulumarkkinat huokuvat satojen vuosien tarinaa

Aloitetaan Saksasta, sillä se on takuuvarma kohde. Joulumarkkinoita on kaikkialla ja niillä on satojen vuosien historia. Joulutorit pystytetään yhä edelleen näille samoille keskusaukioille ja ihmiset kerääntyvät toreille sankoin joukoin. Isojen kaupunkien markkinoilla onkin syytä varautua ruuhkiin, varsinkin viikonloppuisin. Ja jos vielä sunnuntaina sattuu olemaan kauppojen aukiolopäivä (Saksassa kaupat voivat olla auki vain muutamana sunnuntaina vuodessa), niin kaduille virtaava väkimäärä on jotain aivan käsittämätöntä. Itse suosinkin nykyään paljon pienempiä kohteita, joissa tunnelma on rauhallisempi ja ihanan jouluisa.

Rothenburg illalla
Rothenburgin rauhallinen tunnelma
2020-02-01_03-21-47
Ruuhkaa Hampurin joulutorilla

Suuruudestaan huolimatta suosittelen ensikertalaiselle useimmiten Kölnin joulumarkkinoita, ja sieltä mekin aloitimme. Kaupungissa on useita erilaisia joulutoreja ja niiden välillä pääsee kulkemaan kaupunkijunalla. Hampurissa joulutunnelmaa voi aistia niin raatihuoneen torilla kuin St. Paulin viihdyttävässä ilmapiirissä, mutta Bremenissä joulua pääsee ihailemaan niin huikean hienon kaupungintalon, kuuluisien soittoniekkojen kuin jokilaivojen kupeessa. Miinuspuolena täällä on halpalentoyhtiöiden mukanaan tuomat polttariseurueet.

Lue lisää: Joulumarkkinat – konkareiden kokemuksia Saksasta

2020-02-01_03-23-58
Hampuri
2020-01-28_10-02-05
Markkinakojun tarjontaa
2020-01-28_10-02-16
Frankfurt

Baijerissa joulumarkkinat kulkevat nimellä Christkindlesmarkt. München on itsessään kiinnostava, mutta Marienplatzin kauneudesta huolimatta joulumarkkinat jäävät täällä sivuosaan. Yksi kaupungin joulutoreista on itse asiassa lentokentällä, joten ihan kelpoon markkinatunnelmaan pääsee vaikka ei matkustaisi keskustaan. Münchenistä on hyvä tehdä retkiä lähiseudun pienempiin kaupunkeihin. Augsburgin Christkindlesmarkt on yksi Saksan vanhimmista joulutoreista, sen perinteet ulottuvat aina 1400-luvulle saakka. Nürnbergin joulumarkkinat ovat upeat ja würstit pitkiä. Erityissuositus kaupungin käsityöläismarkkinoille. Nürnbergiin on helppo matkustaa junalla myös Frankfurtista.

Lue lisää: Joulumarkkinat – konkareiden kokemuksia Nürnbergissä ja Frankfurtissa

2020-01-28_10-17-21
Nürnbergin käsityöläismarkkinat
2020-01-29_06-21-46
Ei joulutoria ilman würstia
2020-01-29_06-19-34
Nürnberg

Viimeisin joulumarkkinamatkamme suuntautui parin tunnin automatkan päästä Münchenstä löytyviin pikkukaupunkeihin Rothenburgiin, Dinkelsbühliin ja Schwäbish Halliin. Tätä kolmikkoa voin lämpimästi suositella, sillä näistä pienistä paikoista löytyy joulun todellinen tunnelma. Lue lisää: Muurien ympäröimä viehättävä Rothenburg ob der Tauber I Idyllinen Romanttisen tien Dinkelsbühl I Schwäbisch Hall

Rothenburg Christmas market
2023-02-25_08-40-42
Joulumarkkinat Saksa

En ole koskaan käynyt Berliinin joulumarkkinoilla, mutta olen kuullut niistä kyllä kehuja. En ole mikään kauhean suuri Berliini-fani ja nykyisin isot kaupungit ei muutenkaan kiehdo, joten saa nähdä tuleeko joskus käytyä. Mutta Berliinistä käsin on mahdollista saavuttaa jotain todella ihanaa. Joten tässä se tulee, oma suosikkikohteeni. Harzin vuoriston ristikkotalokaupungit Goslar, Quedlinburg ja Wernigerode tarjoilevat mielestäni kaikkein parhaat joulumarkkinat.

Lue lisää: Parhaat joulumarkkinat löytyvät Saksan pikkukaupungeista

goslar joulumarkkinat
joulumarkkinat saksa goslar

Frankfurt on yllättävän hyvä joulukohde. Viimeksi lensimme kaupunkiin iltalennolla ja kävimme aistimassa tunnelmaa ristikkotalojen ympäröimässä vanhassa kaupungissa. Tämän reissun varsinainen pääkohde oli kuitenkin Ranskassa, joten matkataan seuraavaksi ranskalaisille joulutoreille.

2020-01-28_10-04-41

Ranskan joulumarkkinat tuoksuvat kuumalle viinille ja kastanjalle

Jos Saksassa joulumarkkinoita on jokaikisessä kylässä, niin Ranskassa tilanne on toinen. Joten sinne matkustaessa on hyvä tietää, että kohteesta varmasti löytyy markkinat. Yksi tällainen varma valinta on Alsacen viinialue, onhan se yksi joulumarkkinaperinteen syntysijoista. Frankfurtista pääsee junalla alueen suurimpaan kaupunkiin Strasbourgiin, ja kaupungin joulumarkkinat ovatkin yhdet Euroopan tunnetuimmista. Alueen toinen viehättävä kaupunki Colmar lumoaa joulun ystävän, mutta ihan jokaisen joulufanin on syytä matkustaa Alsacen pieniin kyliin. Niihin pääsee Colmarista kätevästi joulunaikaan kulkevalla shuttle-bussilla. Me vierailimme Riquewihrissä. Ranskalaisilta joulumarkkinoilta ei muuten kannata etsiä glühweinia, vaan siellä vannotaan vin chaudin nimeen. Ja se on kuulkaa ihan eri juttu.

Lue lisää: Alsacen hurmaavat ristikkotalokaupungit Colmar ja Strasbourg

Colmar
Colmar
Colmar

Strasbourgiin on junayhteys tietenkin myös Pariisista. Pariisin joulumarkkinoilla on viime vuosina ollut kaikenlaista hässäkkää, joten en ole käynyt kuin pienillä Abbesses-aukion markkinoilla. Noin tunnin junamatkan päässä oleva Rouen sen sijaan tarjoilee upeissa puitteissa todella tyylikkäät joulumarkkinat. Kaupunkiin tosin kannattaa matkustaa muutenkin ihailemaan sen historiallista rakennuskantaa.

Lue lisää: Ristikkotalojen Rouen

2020-01-15_07-59-03
2020-01-15_07-55-40

Euroopan vähemmän tunnetut joulumarkkinat

Kun juttelee ihmisten kanssa joulutoreista, niin moni mainitsee Prahan. En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta vaikka kaupunki on muuten kiva, niin joulumarkkinoiden vuoksi en sinne matkustaisi. Euroopasta kun löytyy niin monta parempaa kohdetta. Kuten koko Saksa. Ja nuo Ranskat kohteet. Ja yllättäen myös Edinburgh. Kaupunki on upea ja sinne on onnistuttu tuomaan saksalainen markkinatunnelma currywürsteineen päivineen ilman että se on yhtään kiusallista. Toinen hyvä kohde on Zürich, jossa joulukuusetkin on koristeltu Swarovskin kristallein. Myös Kööpenhaminan Tivoli on yksi hienoimmista kohteista joulun aikaan, vaikka ei siellä varsinaiseen toritunnelmaan pääsekään.

Lue lisää

2020-01-29_05-43-26
Zürich
2020-01-19_05-11-26
Tivoli, Kööpenhamina
2020-01-17_05-03-16
Praha
2019-12-07_08-44-31
Edinburghin iltatunnelmaa
2019-12-07_01-46-03
Edinburgh on todellinen yllättäjä

Omalla listallani on vielä lukuisia käymättömiä kohteita, joista erikseen mainittakoon Ruotsi (erityisesti Sigtuna), Salzburg, Alsacen loput pikkukylät, Moselin ja Reinin jokilaaksot sekä Zagreb. Mutta tänä vuonna luvassa ei ole mikään näistä, sillä matkakohteet löytyvät yllättävän läheltä. Me matkustamme tällä kertaa junalla Turkuun ja sieltä Tampereelle. Luvassa on ihan sitä perinteistä eli markkinakojujen tutkailua, kuumaa glögiä ja hyvää ruokaa. En malta odottaa!

SEURAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA

1 comments On Joulumarkkinoille Eurooppaan

  • Teillä onkin valtavasti kokemusta joulumarkkinoista. Itselläni ei taida ulkomailla ainoitakaan joulumarkkinoita käytynä, kun harvemmin tuohon aikaan ollaan matkalla, ainakaan Euroopassa. Tänään kierrettiin kuitenkin Suomen itärannikolla joulukohteita, paljon mukavia kohteita sielläkin.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer