Katalonian roadtripin kohokohdat

Järjetön matkakuume vei mut yhdelle elämäni seikkailulle, kun keväällä nappasin auton alleni Barcelonan lentokentältä ja suuntasin viikoksi roadtripille Katalonian pikkukyliin ja vuoristoteille niin Espanjan, Andorran kuin Ranskankin puolelle.

Vaikka automatkailu on tuttua puuhaa, olin ekaa kertaa tällaisella reissulla yksin. Ja ekaa kertaa ilman valmista reittisuunnitelmaa. Bloggaaminen on selvästi tehnyt musta seikkailijan.

Autoilu Andorra

Alkumatka eteni Espanjan Tavertetin parin sadan asukkaan kylästä toiseen pikkukylään Rupitiin ja sen vesiputoukselle, josta edelleen mutkateitä Andorran Ordinoon, ja sieltä Ranskaan Carcassonneen. Näistä ensimmäisten päivien tunnelmista kirjoittelin jo reissun aikana: Terveisiä roadtripiltä.

Katalonian pikkukylät ja Andorra

2020-01-02_10-06-01
2020-01-02_10-03-18

Mutta jatketaan nyt siitä mihin monta viikkoa sitten jäätiin. Majailin silloin ekaa iltaa mukavan ranskalais-brittiläisen pariskunnan kotona Carcassonnessa, ja suunnitelmat siitä eteenpäin olivat vielä avoimet.

Carcassonne

Pari päivää kiertelin Carcassonnea ja erityisesti sen muurien ympäröimää linnoituskaupunginosaa, jota vartioi kymmenet tornit. Vaikka linnan julkisivua koristi väliaikaisesti kirkkaankeltainen raidoitus, niin sisäpuolen tunnelmaa se ei sentään pilannut, ja linnoitus on syystä Unescon maailmanperintökohde.

linna taide carcassonne
carcassonne

Carcassonnen jälkeen päätin jatkaa matkaa edelleen linnateemalla, sillä Pyreneiden vuoristosta Ranskan ja Espanjan rajalta löytyy useita keskiaikaisia kataarilinnojen raunioita.

Patikointi raunioituneille kataarilinnoille

Vesisateessa Montsegurille kapuaminen ei ensin vaikuttanut ihan järkevältä puuhalta, mutta osoittautui todella vaivan arvoiseksi, ja sain ihailla maisemaa aivan yksin. Sadekin taukosi sopivasti.

montsegur ranska
montsegur

Puilaurensin linnalle päädyin aamutuimaan, ja kaunis sää huipensi hääpäivän kunniaksi vietetyn #skumppaakuksasta -hetken lähes täydelliseksi. Vaikka olishan se aviomiehen läsnäolokin ihan mukavaa ollut.

skumppaakuksasta ranska
maisemat puilaurens

Seuraavan linnan Queribusin raunioilla väkeä riitti enemmän, mutta ei sielläkään tungoksessa tarvinnut maisemia ihailla.

maisema queribus

Keskiaikaisia kyliä

Matkan varrella tuli ajeltua ihan käsittämättömiä teitä, ja koluttua pieniä keskiaikaisia kyliä. Ranskassa hämmästelin Mirepoixin lavasteilta näyttävää torinäkymää ja ripaus alkuperäistä rannikkokylän tunnelmaa löytyi Cadaquesista Costa Bravalta. Viimeiseksi ihastuin vielä viehättuävään Besaluun. 

mirepoix ranska
2020-01-02_10-00-05
2020-01-02_09-58-23

Löysin mielettömiä ajoreittejä niin jyrkänteiden reunoilta kuin vuorten rinteiltä, ja kilometrejä kertyi lopulta reilut 1100km. Tiet olivat hyvässä kunnossa, ja ajokulttuuri helppo. Joku hullu kaahaa aina, mutta pääasiassa liikenne oli rauhallista. Andorraan mennessä päädyin harmikseni tunneliin, josta piti pulittaa lähes 12€ maksu, mutta pikkuteitä ajelemalla vältyin muilta tiemaksuilta kokonaan. Eikä vuokraamoa kiinnostanut pieni Andorrassa hankittu vaurio auton peilissäkään, joten säästyin siltäkin sotkulta.

Reitti Pyreneiden vuoristoteillä ja pikkukylissä

katalonia

Yövyin enimmäkseen majataloissa, joista sai muutamalla kympillä täydellistä vastinetta rahalle. Söin pitkiä illallisia ja maistuvia lounaita pienissä kylissä paikallisten pällisteltävänä, ja silti tunsin oloni kaikkea muuta kuin kiusaantuneeksi. Ainoastaan Barcelonassa olo tuntui vieraalta ja eksyneeltä.

Englannilla pärjäsi yllättävän hyvin. Vasta Costa Bravalla tuli eteen kielimuuri, mutta siitäkin selvittiin muutaman osaamani espanjan ja ranskan sanan lisäksi enimmäkseen elehtien. Viiniä onneksi osaan aina tilata ?

Viikko vuoristoteillä oli ikimuistoinen kokemus, ja viimeistään nyt minustakin on tullut lopullisesti yksinmatkailun nimeen vannova. Mutta ei tästä kannata tehdä mitään turhia päätelmiä, sillä yksin reissaaminen on mulle jatkossakin vain yksi tavoista matkustaa perhelomien, työreissujen ja kavereiden kanssa matkailun joukossa. Jokaisessa näistä on hyvät ja huonot puolensa.

Reissun kohokohdat

 1. Kataarilinnoille kipuaminen
 2. Keskiaikaiset pikkukylät
 3. Huikeat vuoriston mutkatiet
 4. Majatalojen tunnelma
 5. Carcassonnen linnoitus

Äkkilähtöhän tämä koko reissu oli, hirmuisen matkakuumeen aiheuttama päähänpisto. Yksi parhaista!

4 comments On Katalonian roadtripin kohokohdat

 • Hienoja maisemia! Itse en ole uskaltautunut auton rattiin olleenkaan Suomen ulkopuolella, saati että menisin road tripille yksin. Mutta nostan hattua, että menit. Solomatkoissa on ihan oma fiiliksensä.

  • duunireissaaja

   Mä olin tätä ennen ajanut itse vain Ruotsissa ja Norjassa. Tosin täällä kotimaassa kilometrejä tulee mittariin aika paljon, joten ajaminen on tuttua. Ja roadtrippejä on tehty miehen ajamana lukuisia. Mutta kyllä mua kauhistutti ajella takaisin Barcelonan lentokentälle, puristin rattia rystyset ihan valkoisena. Ja olin todella helpottunut kun autosta pääsin pois. Jotenkin kentältä reissuun lähtö sujui paljon leppoisammin.

 • Ihanalta vaikuttavia paikkoja! Taisin jo aiemminkin jossain sanoa, että pistän tämän reitin muistiin, kun on tuo multa vielä ”puuttuva” Andorrakin niin sopivasti tuossa reitillä. 🙂 Besalússa tuli käytyä kesällä, mutta muuten ihan uusia paikkoja.

  • duunireissaaja

   Tämä oli todella onnistunut reittivalinta. Kävin yllämainittujen paikkojen lisäksi monessa muussakin pikkukylässä ja löytyipä reitiltä yksi iso rotkokin. Ja mitä kaikkea mahtoi vielä jäädä näkemättä. Oen jo suunnitellut seuraavaa reissua, jossa ajelisin enemmän Pyreneillä, ehkä Baskimaalle asti.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer