Kaupunkilomalle tuntemattomampaan Eurooppaan

Mielessä kaupunkiloma Euroopassa? Kyllästynyt suuriin tai muuten vaan turistien kansoittamiin liiankin tuttuihin kohteisiin? Tässä muutama vaihtoehtoinen kaupunkiloman kohde, jotka todellakin ansaitsevat mahdollisuuden.

Rotterdam, Alankomaat

Rotterdam on Euroopan suurin satamakaupunki. Kaupunki ei toki ole ollenkaan niin viehättävä kuin Amsterdam, mutta jostain syystä se on mun mielestäni tunnetumpaa damia kiinnostavampi kohde. Lisäksi se on rutkasti edullisempi majoittua. Siellä on panostettu kokeelliseen arkkitehtuuriin, ja kaupungin kauppahalli on erityisen upea. Kaupunkiin onkin kehittynyt viime vuosina huikea taide- ja ruokakulttuuri.

Rotterdamiin ei lennetä Suomesta suoraan, mutta sinne pääsee alle tunnissa junalla Amsterdamista läpi hollantilaisen maalaismaiseman. Se onkin helppo yhdistää käyntiin Amsterdamissa. Ja jos et usko minun sanomaani Rotterdamin erinomaisuudesta, niin viime vuonna Lonely Planet nosti sen top 10 -listalleen.

2020-02-08_02-46-34
2020-02-08_02-41-22
2020-02-08_02-48-07
2020-02-08_02-45-57
2020-02-08_02-45-17

Bremen, Saksa

Bremen on historiallinen hansakaupunki, jossa on paljon nähtävää. Parasta kaupungissa on sen valloittava tunnelma, sekä erittäin viehättävä 1400-1500 luvuilta peräisin oleva Schnoorin alue. Kaupunkia halkoo Waser-joki, ja jokirannan ravintolat houkuttelevat kutsuvasti luokseen. Jokiristeilyllekin pääsee. Kaupungista löytyy peräti kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Raatihuone ja Rolando-patsas. Lisäksi kaupunkikuvaa värittävät Grimmin saduista tunnetut Bremenin soittoniekat.sekä historiallinen Böttcherstraßen kortteli.

Ryanair lennättää Bremeniin kesäkaudella suoraan Tampereelta. Pääset sinne näppärästi myös junalla Hampurista. Vinkkejä viikonloppumatkalle löytyy lisää Lempipaikkojani-blogin jutusta täältä.

2020-02-01_03-17-50
2020-02-01_03-17-26

Zürich, Sveitsi

Kun ajattelee Sveitsiä, tulee ensimmäiseksi mieleen raha. Maata pidetään niin kalliina, ettei sinne viitsi matkustaa. Ihan turhaan, sanon minä. Ihan yhtä paljon, tai jopa enemmän, olen saanut rahaa kulumaan vaikkapa Nizzassa. Toki pidemmän päällä oleskelu Sveitsissä alkaa rasittaa kukkaroa, mutta viikonloppumatka Zürichiin ei ole mitenkään poikkeuksellisen kallis.

2020-01-29_05-42-46

Zürich on erittäin kaunis kaupunki. Vanha kaupunki on entistetty huolellisesti, ja kaupunkia leimaa tietty tyylikkyys. Särmää tuovat uudet entisille teollisuusalueille rakennetut asuinalueet gallerioineen ja ravintoloineen. Shoppailijan paratiisi, tottakai. Luonto on lähellä, ja vuorille pääsee julkisilla. Järvimaisemaan pääsee tutustumaan risteillen. Ja mitä tulee suklaaseen, se on mun mielestä ihan taivaallista. Ja mikä parasta, sinne lennetään suoraan Helsingistä. Jos kaupungin hintataso kiinnostaa enemmänkin, löydät hyvää pohdintaa Lähinnä Kauempana blogin tästä jutusta.

2020-01-29_05-47-20
2020-01-29_05-44-30
2020-01-29_05-51-04

York, Iso-Britannia

Iso-Britannian salainen helmi on York. Se on hämmästyttävän upea. Tämä iankaikkisen vanha viikienkin perustama ja keskiajalla kukoistuksensa huipulla ollut kaupunki sijaitsee Pohjois-Englannissa keskellä Yorkshiren upeita nummimaisemia. Yorkin keskusta on autoton, ja täynnä pieniä pimeitä keskiaikaisia kujia. Kaupunkia kiertää vanha muuri, ja katedraalikin on poikkeuksellisen komea. On jokiristeilyä, kauhukierroksia ja viikinkimenneisyyttä. Ja pubi jokaikisen kulman takana.

2020-01-04_09-57-40
2020-01-04_09-59-25
2020-01-04_08-54-49

Kaupunkiin pääseminen vaatii vähän vaivaa, mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Lennot Manchesteriin, ja sieltä junalla Yorkiin. Tai ennakkoluulottomasti vuokra-autolla vasemman puoleisen liikenteen sekaan heittäytymällä. Rohkeus palkitaan upeilla maisemilla. Lisää kokemuksistamme tästä upeasta kaupungista löytyy täältä. 

Innsbruck, Itävalta

Tämä Itävallan 5. suurin kaupunki on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka. Ja sopii myös kaupunkiloman kohteeksi, erityisesti kesällä. Kaupunkia ympäröi mielettömät vuorimaisemat, ja ihan keskustasta pääsee nousemaan Hefelekarin lumiselle huipulle yli 2 kilometrin korkeuteen. Koskaan en ole pelännyt niin paljon, kuin edetessäni kesäkengillä lumisilla poluilla vieressäni satojen metrien pudotus.

2020-01-04_11-32-18
2020-01-04_11-32-45
2020-01-04_11-34-13

Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä ovat kaupungin keskustassa sijaitseva vanha kaupunki kultaisine kattoineen sekä suomalaisille kovin tuttu Bergisel-hyppyrimäki. Kiinnostava kohde olisi myös kristalleistaan tunnetun Swarovskin kristallimaailma. Innsbruck on kiva, se on monipuolinen ja erityisesti päiväpatikoijalle mieleinen kohde, jonne Finnair lentää osan vuodesta suoraan. Lue lisää kokemuksistamme lumihuippujen ympäröimässä Innsbruckissa. 


Tässä oli minun ehdotukseni vaihtoehtoisista kaupunkilomakohteista Euroopassa. Minne näistä mieluiten menisit? Kuulisin myös mielelläni teidän lukijoiden ehdotuksia vaihtoehtoisista kaupunkiloman kohteista. Minne kannattaisi mennä? 

Mut seuraavat reissut vievät reilun 3 viikon kuluttua roadtripille Islantiin, sitten duunin ja vapaa-ajan yhdistelmämatkalle Saksan (Frankfurt, Köln, Hannover) kautta Osloon ja kesällä autolomalle Portugaliin.

EDIT 27.1.2018. Lue uusimmat kaupunkilomavinkkini Eurooppaan tästä linkistä

19 comments On Kaupunkilomalle tuntemattomampaan Eurooppaan

 • duunireissaaja

  Ihania vinkkejä. Kaikkia näitä olenkin katsellut silmällä silmällä. Erityisesti Brugge ja Gent on ollut voime aikoina enemmän ja enemmän mielessä.

 • Hyviä valintoja!

  Innsbruckissa olen käynyt joskus 90-luvun alussa, muistan tuo kultakattoisen talon. Bremenin ja muutaman muunkin kaupungin joulumarkkinoilla käytiin roadtripillä 2,5 v sitten. Bremen on aivan ihana, suosittelen kaikille jotka ei ole vielä käyneet. Zurich olisi eniten mieleen niista muista.

  Pienemmistä kaupungeista olen viehättynyt Bruggeen ja Gentiin. Mulla oli aikoinaan gentiläinen kirjekaveri joka ei tykännyt Gentistä yhtään (ja kuta kuinkin inhosi Brysseliä eikä koskaan käynyt siellä ellei ollut pakko) mutta rakasti Bruggea. Vaikkei olla enää aikoihin oltu yhteydessä, halusin ehdottomasti nähdä Nancylle tärkeän Bruggen kun Belgiaa ja Hollantia kiersimme. Ymmärsin kyllä miksi hän sitä aina niin kehui. Biarritziin ihastuimme viime keväänä, sekin voisi olla ihan oman matkansa arvoinen tai sitten esim San Sebastianiin yhdistäen. Ranskassa myös Annecysta jäi sellainen fiilis, että sinne olisi kiva palata useammaksikin päiväksi.

 • Hyvä kooste! Kävin Innsbruckissa ennen joulua ja oli kyllä näkemisen arvoinen. Hyvä kuvakohde myöskin. Ei siis ihme että tilastojen mukaan Tiroli on jopa suositumpi kuin Wien. Koin myös että asiakaspalvelu oli parempaa Innsbruckissa.

  Vaihtoehtoiset kaupunkilomavinkit: jos on käynyt jo Lontoossa, niin miten olisi vaikka Dublin. Roomassa käyneet voivat suunnata esim. Veronaan, jossa on paljon kukkia kesällä ja enemmän tilaa liikkua eikä pitkiä jonoja nähtävyyksille. Barcelonasta tykkäävät saattaisivat tykätä myös esim. Cataniasta jossa voi myös yhdistää ranta+kaupunkiloman, tai Ateenasta. Saksassa Kölni ja Würzburg joissa on nähtävyyksiä ja jokiristeilyitä

  • duunireissaaja

   Hyviä vinkkejä! Mä kävin Dublinissa helmikuussa, ja se oli tosi kiva paikka. Ja Kölniin olen menossa toukokuussa. Muut listan kaupungit onkin vielä kokonaan näkemättä.

 • Oikein hyvä lista ja muutama itselleni (toistaiseksi) vierasta kaupunkia! Olen ihan samaa mieltä, että joskus voi valita myös sen vähemmän ilmeisen vaihtoehdon. Tai ihan suositun kaupungin läheltä voi löytyä pienempi, mutta ehkä jopa mielenkiintoisempi paikka. Britteihin pitäisi myös päästä koluamaan ja sun myötä mä olen kiinnostunut Saksan pikkukaupungeista. 🙂 Kommenteissa mainittu Brygge kiinnostaa nähdyn leffan takia erityisen paljon ja

  Kiitos vielä linkkaamisesta Zürich-juttuun. Olen kyllä kanssasi niin samaa mieltä! Zürichin kokemuksen jälkeen innostuin muustakin Sveitsistä, joten sinne pitäisi päästä visiteeraamaan laajemmaltikin. Ehkä voisi yhdistää lomaan naapurimaita, niin sekin auttaisi leikkaamaan hieman kuluja. Tai sitten tuo niitä lisää… 😀

  • duunireissaaja

   Mä olen aika monesti majoittunut ison kaupungin vieressä, sillä tavoin nimittäin näkee enemmän ja majoitus on usein huomattavasti edullisempaa. Tai ainakin saa enemmän vastinetta rahalle. Kesälläkin ollaan vain yksi yö Lissabonissa ja viisi yötä siinä vieressä Sintrassa.

 • Rotterdam alkoi nyt todella kiinnostaa! Muutenkin olen viime aikoina haaveillut enenevässä määrin Hollannin reissuista. Haag on ollut haavelistalla jonkun aikaa ja Rotterdam nousi nyt mukaan. Maastricht oli myös todella kiva, suosittelen. Seuraavana itsellä Euroopan kaupungeista on vuorossa Antwerpen, josta olen kuullut paljon kehuja. Brysseliinkin haluan vielä lähikuukausina tehdä päiväretken. Tajusin tässä kerran, että sinnehän pääsee junalla parissa tunnissa! Ja hei, kiitos linkkauksesta! Bremen on kyllä ihana kaupunki ja annan sille täydet suositukseni.

  • duunireissaaja

   Maastricht on todallakin ihana. Kävin siellä opintomatkalla jokusia vuosia sitten, ja ihastuin ihan täysin. Hollanti ja Belgia on molemmat jääneet liian vähälle, joten niihin tie tulee vielä viemään jossain vaiheessa.

   Rotterdam on aika tavalla erilainen kuin perinteiset vanhat europpalaiset kaupungit, ja se tekee siitä kiinnostavan kohteen.

 • Mainio lista! Sveitsistä ja Itävallasta muutama muukin kaupunki olisi nämä tittelit ansainnut, mutta joskus on pakko valita vaan yksi. Ihana, ihana Zurich!

  • duunireissaaja

   Euroopassa on ihan mielettömän paljon upeita kaupunkeja, ja halusinkin herätellä hinkua matkustaa joskus niihin vähän tuntemattomampiinkin kohteisiin.

   Listaan pääsi mukaan tietenkin ne, joissa olen itse lähiaikoina käynyt 🙂

 • Mulla on näistä käymättä Rotterdam ja York. Ensimmäinen on ollut aielistalla jo pidempään, mutta kuvien ja kuvailusi perusteella pitää mitä ilmeisimmin lisätä sinne myös York. Kiitos hyvästä vinkistä!

  • duunireissaaja

   Koko Yorkshire on ihan mahtava kohde. Sinne mun on ihan pakko mennä uudelleen.

 • Zurichissa, Yorkissa ja Innsbruckissa olen käynyt ja pidin tosi paljon niist kaikista. Bremen on päässyt tänä vuonna ”pitäisi mennä käymään” listalle ja Rotterdam on ollut siellä jo pidempään.
  Onhan Sveitsi kallis, mutta löytyy sieltä edullisiakin hotelleja ja ravintoloita. Kierrettiin siell viime syksynä runsas kaksi viikkoa Swiss Passilla ja en voi muuta kuin ihastella, mitkä maisemat.
  Zurich on loistava, sieltä voi käydä esim Rapperswillissä, St Gallenissa, ihanassa Stein am Rheinissa jne.
  Yksi kaupunki, josta pääsee Sveitsissä moneen suuntaan on viehättävä Bern! Lähellä on upeat järvet ja vuoret. Ja Thunissa mm ihana kissa-aiheisen tavaran kauppa.

  • duunireissaaja

   Sveitsissä olisi todella paljon nähtävää. Kun useimmiten matkustaa Saksassa, niin Sveitsi vaan tuntuu pidemmän päälle kalliilta. Ajattelin kyllä jatkossakin tehdä ainakin näitä lyhyempiä pistäytymisiä, jos pidempään reissuun ei ole rahkeita.

 • Bremeniin ja Yorkiin sillä mennyt kiinnostaa. Itävalta ja Sveitsi on jäänyt myös kolumatta. Ne maat tarvitsevat tarkemman tutustuminen. Jonkinlainen suunnitelmakin on. Bremenin lähellä on toinenkin keskiaikainen kaupunki, minne voisi pistäytyä.

 • Paljon upeita paikkoja! Ensi kuussa Yorkiin jo toistamiseen. Brugge listalla.

  • duunireissaaja

   Oi, Brugge. Siellä en ole käynyt, mutta paljon katsellut kuvia. Hyvä vinkki!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer