Kerava yllättää jälleen

Jotkut puheet muuttuvat helpommin teoiksi kuin toiset. Matkabloggaajien Kerava-päivä on yksi näistä, ja sain kunnian osallistua tähän toistamiseen järjestettyyn tapahtumaan ainoana tokakertalaisena. Kutsua hyväksyessäni kieltämättä kävi mielessä löytyisikö Keravalta oikeasti jotain tekemistä vielä yhdeksi päiväksi, mutta niin se vaan on: Kerava yllättää jälleen!

10 uutta faktaa Keravasta

1. Kulmis on lauantaina lounasaikaan ihan täynnä

Päivä alkoi lounaalla keravalaisten lempikahvilassa Kulmakonditoriossa, joka tarjosi meille blogiyhteistyönä maistuvan lounaan ja herkulliset leivoskahvit. Kahvilan ikkunoista oli hauska seurata ohikulkijoita ja Mauri-myrskyn riepottamia katumainoksia. Ja sulatella myrskyn mukanaan tuomaa muutosta päivän ohjelmaan, kun käynti Talma Active Parkin kiipeilypuistossa jouduttiin jättämään vaarallisen kovan tuulen vuoksi väliin. (Mä tosin olin salaa iloinen, sillä en tiedä olisko musta ollut keikkumaan köysissä puiden latvojen tasalla.)

kulmakonditorio kerava
kulmiksen leivonnaiset

2. Keravan keskustalla on annettavaa enemmän kuin odottaisi

Tosin tällä hetkellä keskusta ei ole kovin houkutteleva, sillä kaupunki on remontin kourissa. Toivottavasti lupaukset uudesta urbaanista kaupunkikorttelista eivät ole yhtä tuulesta temmattuja kuin päivän sää. Viimeistään purettavaksi tuomitun entisen Raketti-Anttilan tyhjillään oleva kiinteistö on yhtä ankea kuin pettymystään vielä nieleskelevän matkabloggaajan mieli.

rakettianttila kerava
keravan keskusta

Kävelykadulla (väittivät sitä Suomen pisimmäksi ja vanhimmaksi. Hah, porilainen tietää mikä on totuus: Tammisaaressa on vanhin, mutta Porin Kävis on ensimmäinen asemakaavaan vahvistettu kävelykatu) mieli jo muuttuu, kun koukataan Keravan suosittuun kaupunkikeitaaseen eli Aurinkomäkeen tutkailemaan Keravan kuuluisuuksia.

keravan walkoffame
kerava muistomerkki

Aurinkomäeltä laskeudutaan Keravan suuren sankarin, Volmari Iso-Hollon mukaan nimetylle aukiolle ihailemaan tämän kaksinkertaisen olympiavoittajan, monikertaisen maailmanennätysmiehen ja kuusinkertaisen Suomen mestarin patsasta. Sekä tietenkin graffitikonttia, Keravalla kun ollaan.

graffitikontti kerava
kerava isohollo graffiti

3. Galleria Alli on taiteen tyyssija

Viime vuosisadan vaihteessa rakennettu talo huokuu historiaa, ja taidenäyttelyn katselun lomassa vahvistuu, että viime vuonna kuultu väite Keravasta innoittamassa Sibeliusta säveltämään Finlandian voisi pitää paikkansa.  Ja se nyt ainakin on totta, että Akseli Gallen-Kallela asui Keravalla Aurinkomäen eli Helleborgin kupeessa sijaitsevassa huvilassa talvella 1904. Matkabloggaajaa alkaa jo hymyilyttää.

galleria alli

4. Keravan kirjastotalo rakennettiin vuonna 2003

Sillä vasta silloin en paikka oli vihdoin saatu päätettyä. Hyvän paikan valitsivat, sillä kirjaston viereinen keskuspuisto saa sekä auringon että ilon pilkahtamaan, kun leikkimieli saa vallan ja loikimme suihkulähteen alla kiveltä kivelle. Ihan niin kuin sitä vettä ei olisi muuten saatu jo tarpeeksi niskaan.

leikkisa keravalainen
matkabloggajien keravapaiva

5. Kerava on edelleen graffitikaupunki

Vielä olisi päivää jäljellä, mutta keskusta on nyt nähty. Hyppäämme autoihin ja hurautamme huoltoasemalle. Jaaha, mitähän Neste voisi meille kaikennähneille matkabloggajille tarjota? Todalla kiehtovaa purkutaidetta, tietenkin. Keravalla on tapana koristella purkutuomion saaneet rakennukset upeilla graffiteilla, ja täällä gansta-meininki onkin ihan parhaimmillaan.

purkutaide nestesherwood
boredandviolent kerava
amerikanmeininki
matkabloggaajat keravalla
kovempikuincompton
Graffitit ovat näkyvillä kaupunkikuvassa myös pysyvämmin.

6. Keravan paras luontokohde on Ollilanlampi

Kovempi kuin Compton -henki saa väistyä, kun jatkamme matkaa moottoritien toiselle puolelle maalaismaisemiin. Ollilanlampi kierretään välillä sateelta suojautuen ja hetkittäin jopa auringosta nauttien. Arvatkaa vaan kuinka kauan porukaltamme kuluu aikaa pitkospuukuvien ottamiseen?

ollilanlampi(1)
ollilanlampi
bloggaaja pitkospuut

Rentouttavan luontohetken jälkeen ajelemme jälleen läpi maalaismaiseman. Seuraavaksi on vuorossa päivän porrastreeni jo tutuiksi tulleilla Keinukallion juoksuportailla. Puuskuttaa, puuskuttaa tänäkin vuonna.

juoksuportaat keinukallio
sherwood

7. Keravalla on asuttu jo 9000 vuotta sitten

Luontoretken jälkeen palaamme takaisin kaupunkiin, mutta tällä kertaa radan itäpuolelle. Näillä seuduille ensimmäiset keravalaiset muuttivat tuhansia vuosia sitten muinaisen Ancylus-järven rannoille metsästämään majavia, susia, norppia ja haukia. Täällä sijaitsevat myös nykyisen Keravan vanhimmat asiakirjoissa mainitut tilat Heikkilä, Keravan kartano ja Lapilan kartano.

heikkilä kerava
keravalla

8. Heikkilän talo toimii nykyisin kotiseutumuseona

Siellä syksyinen Kerava näyttäytyy kauneimmillaan. Kotiseutumuseon päärakennus, muonamiehen mökki, renkitupa ja luhtiaitta ovat alkuperäisiä rakennuksia, muut rakennukset on siirretty paikalle myöhemmin. Ihastelemme pihapiiriä ja pohdimme olisiko Keravan tammesta kilpailijaksi Paavolan tammelle. Ei sentään, mutta komea puu se silti on.

keravantammi
keravapäivä

Molemmat kartanot jätetään tällä kertaa väliin. Lapilan kartanolla on yksityistilaisuus ja Keravan kartanoon tutustuimme perusteellisesti jo viime vuonna.

9. Keravan kirkko edustaa vankkaa 60-lukua

Keravan kirkko ei varsinaisesti lumoa kauneudellaan. Mutta keravalainen vakuuttaa sen olevan joka tapauksessa nätimpi kuin Järvenpään kirkko. Kirkossa kastettujen nimet on kirjattu seinän pitsiteokseen, ja salin tunnelma huokuu kaikesta huolimatta kirkoille ominaista rauhaa. Ei siihen aina tarvita koristeellista kauneutta.

kerava kastetut
keravan kirkko

10. Keravalla on oma salakapakka

Alcatraz niminen salakapakka ei tosin ole ihan niin salainen kuin voisi luulla, mutta persoonallisuutta riittää sitäkin enemmän. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Muilta osin Keravan iltaelämä heijastelee tyypillistä suomalaista pikkukaupunkia. Alkuillasta kaupunki hiljenee, ja saadaan olla liikkeellä lähes keskenämme. Paikallisväestö saapuu baariin vasta paljon, paljon myöhemmin. Tai sitten se kuuntelee parvekkeellaan radiosta tangoa, kuten todistettiin tapahtuvan vielä illan viimeisinä hetkinä ennen kotiin lähtöä.

kerava

Päivän oppaina toimivat mahtavat keravalaiset Mika (Lähtöportti), Sonja (FiftyFiftyja Outi (Maa Quzuu). Erinomaisesta ohjelmasta nauttivat kanssani  Katja (Lähtöselvitetty), Merja (Merjan matkassa) ja Noora (Kerran poistuin kotoa). Kiitos Kulmakonditoriolle lounaasta! Päivän muihin Kerava-juttuihin pääset tutustumaan yllä olevista linkeistä sitä mukaa kun jutut julkaistaan.

Ja ne jo viime vuonna selvinneet faktat löytyvät täältä: Kerava yllättää!

@toisiinmaisemiin
Facebook  I  Instagram 

2 comments On Kerava yllättää jälleen

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer