Kun googlaa Keravaa, eivät tulokset juuri imartele. Wikipedian, kaupungin virallisten sivujen ja säätietojen jälkeen kerrotaan millä junilla Keravalta pääsee pois. Omatkin kokemukset kaupungista ovat arkipäiväisiä. Työmatka kulkee aamuisin Keravan läpi, ja olen vuosia käynyt Keravalla hierojalla. Kerran yritin etsiä keskustasta kukkakauppaa, mutta en onnistunut löytämään koko keskustaa.
Niinpä olin todella iloinen kuin Lähtöportin Mika ja Fiftyfiftyn Sonja ottivat asiakseen järjestää blogipäivän Keravalle, ja kutsuivat minut mukaan. Jospa vihdoin löytäisin keskustaan asti.
10+1 faktaa Keravasta
1. Ensimmäisen asian opin jo junassa: Keravalle ei pääse seutulipulla. Ystävälliset konduktöörit neuvoivat ensi kerralla valitsemaan lähiliikenteen lipun.
2. Kerava tykkää graffiteista. Viime vuonna purkutuomion saaneet keskustan talot valjastettiin graffititaiteen käyttöön, ja tänä vuonna graffitit koristavat taidemuseo Sinkan seiniä Rakkaudesta vapauteen -näyttelyssä 29.10.2017 asti. Lisäksi kuluneen kesän ajan kävelykeskustassa on ollut graffitikontti, jonka seiniin on saanut jättämässä taidonnäytteitään teemalla ”Mun Sherwood”.
3. Sherwood-kyltti sijaitsee Keinukallion urheilupuistossa, ja sen on alunperin pystyttänyt luvattomasti salaperäinen Iloisten Veikkojen katutaideryhmä. Kyltti sai niin paljon positiivista palautetta, että kaupunki päätti jättää sen paikoilleen. Hyvä niin.
4. Keinukallion rappustreeni on tehokas. Onneksi bloggaaja voi pysähtyä matkan varrella ottamaan kuvia.
5. Keravan kartano, Humbleberg, on ihana. Pikavisiitti kartanolle muuttui parin tunnin perusteelliseksi paikkojen tutkimiseksi, sillä kartano ja sen pihapiiri olivat täynnä hauskoja yllätyksiä. Kartanon Kesäkahvila on avoinna vielä viikon verran, 3.9.2017 asti.
6. Kartanon läheisyydessä sijaitseva kaunis Keravan kivisilta on rakennettu kiivaan riitelyn päätteeksi. Joen ylittävä tie vei aikoinaan Sipooseen asti, ja sipoolaiset kyllästyivät korjaamaan naapuripitäjän puolella sijainnutta puusiltaa. Riita ratkaistiin lopulta senaatin määräyksestä rakennetulla kestävällä kivisillalla.
7. Kerava on suomalaisen kriketin koti. Keravan krikettikenttä on Suomen ainoa kansainväliset standardit täyttävä krikettikenttä.
Kriketti on etäisesti pesäpalloa muistuttava, 11-miehisin joukkuein suurella ovaalilla kentällä pelattava maila-pallopeli. Toisin kuin pesäpallossa, syöttäminen tapahtuu baseballin tavoin vaakasuunnassa. Palloa saa lyödä kaikkiin suuntiin, myös suoraan taaksepäin.
8. Keravan vankila on ollut toiminnassa vuodesta 1891. Viime vuonna vankilan päärakennus poistettiin paloturvallisuussyistä käytöstä, ja vankila toimii nykyisin avovankilana. Vankilan yhteydessä toimii suosittu puutarhamyymälä, ja tilauksesta saa myös erilaisia puusepäntuotteita.
9. Valkosipuli ja olut eivät sovi yhteen. Keravan Valkosipulifestivaalit on järjestetty vuodesta 1986 lähtien Keravan keskustassa kävelykadulla ja Aurinkomäellä. Tietämättömille tiedoksi, että Aurinkomäki on pieni puisto kävelykadun vieressä. Jossa nuoriso kuulemma tykkää käydä pussikaljalla.
Blogimatka sattui kätevästi Valkosipulifestivaalin kanssa samaan aikaan, ja keravalaisten yllytyksestä suostuttiin maistamaan loppuunmyydyn valkosipulijäätelön sijaan valkosipuliolutta. Kiitos, tämä yksi kerta riitti minulle.
10. Finlandian ensiesitys tapahtui samaan aikaan kun Jean Sibelius asui Keravalla (1899-1902). Keravalainen fakta kertoo, että teos on myös sävelletty Keravalla. Uskotaan, uskotaan. Sibeliuksen asuintalo Mattilan tila on nykyisin yksityisessä omistuksessa, joten sitä pääsee ihailemaan vain pihapiirin ulkopuolelta.
Muut tunnetut keravalaiset urheilu- ja kulttuurivaikuttajat ovat saaneet nimensä Aurinkomäen rinteeseen Keravan Walk of fameen. Joukosta löytyvä tuntemattoman keravalaisen tähti edustaa kaikkia niitä lukuisia keravalaisia, jotka ovat kehittäneet kaupunkia tavalla tai toisella.
Bonusfakta
Ja se lupaamani bonusfakta tulee tässä: Kerava yllättää! En todallakaan reissuun lähtiessäni osannut odottaa miten kiinnostava paikka Kerava on. Siellähän on vaikka mitä. Esimerkiksi keskustassa yli sata kirsikkapuuta. Museoviraston suojelema maauimala. Lapilan Kartano. Seuraavalle blogipäivälle Keravalle on siis tilausta.
Kiitos Mika ja Sonja erittäin mukavasta päivästä Keravalla. Lähtöportin jo julkaistuun Kerava-juttuun pääset tästä linkistä, ja lisää Kerava-materiaalia tulossa myös FiftyFifty– ja Tasty Travelissimo–blogeihin sekä Lanttimatkojen YouTube-kanavalle.
Lämpimät kiitokset myös Kartanolla-kahvilalle ryhmällemme tarjotuista kakkukahveista ja Sinkalle ilmaisesta sisäänpääsystä.