Kertomus auton vuokraamisesta Albaniassa

Huh, vaikka Albania osoittautui muuten melko erinomaiseksi matkakohteeksi, auton vuokraaminen sieltä olikin piirun verran kiinnostavampaa puuhaa.

Alunperin roadtripin piti startata Ateenasta, mutta kun kreikkalainen löi kapuloita rattaisiin kieltämällä jokaisessa vuokraamossa auton viemisen rajojensa yli, ainoaksi vaihtoehdoksi jäi vuokrata auto Albaniasta ja ajaa sieltä Kreikkaan. Etukäteen kaikki vaikutti helpolta. Vuokraamoita löytyi netin kautta pilvin pimein, ja kaikki antoivat luvan maasta poistumiselle. Päädyin lopulta aiemminkin käyttämääni Sixtiin, jotta homma olisi hoidettu varman päälle. Ensimmäinen virhe.

Kävi ilmi, että heillä ei ole omaa palvelupistettä Sarandassa. Kateellisena katselin niitä kaikkia tyyppejä, joille auto tuotiin suoraan satamaan. Me nimittäin jouduimme noutamaan auton Sixtin kumppanilta Sunny Holidaysilta. Kyllä oli muuten kaikkea muuta kuin aurinkoinen toimisto.

2020-01-11_01-10-56

Vakuutustodistuksen hankkiminen Albaniassa

Jostain määrittelemättömästä syystä auton papereiden kanssa saatiin aikaa kulumaan toista tuntia, vaikka oltiin suurimman osan aikaa ainoat asiakkaat. Ja kun homma näytti viimein edistyvän, kävi ilmi että Kreikkaan ajamiseen tarvittaisiin vielä erillinen vakuutus. No problem, Mr. Green Card soitettiin kotoaan leimaamaan vakuuttavan näköiset vakuutuspaperit ja tuskallisen odottelun jälkeen homma oli vihdoin selvä. Paitsi että lisämaksu vakuutuksesta olisi 60€. Käteisellä, kiitos. Ai ei riitä? Siis koko auton vuokra pitäisi maksaa käteisellä. Aha. Mutta luottokortista piti silti saada skannattua kopio, sillä ”it is a company policy”. Kuten ilmeisesti sekin, että täyden tankin sijaan polttoainetta oli suunnilleen puolen tankkia. Palautus kuulemma voitaisiin tehdä yhtä tyhjänä.

Kun oltiin saatu tyhjennettyä käteiskassa niin omasta kuin tyttärenkin lompakosta, matka saattoi viimein alkaa. Nälkäkiukku ja tuskastuminen, en mä muuta selitystä keksi. Sillä tällä ainokaisella kerralla en tullut ottaneeksi autosta vuokraushetkellä yhtään kuvaa. Toinen virhe.

2020-01-10_10-46-58
2020-01-11_09-24-19

Ajeltiin pikkuteitä kohti Blue Eyen sinistä lähdettä, ja sieltä kohti ensimmäistä yöpymispaikkaa Gjirokasteria. Majapaikkamme pihassa sen huomasimme, takaovessa olevan järjettömän lommon. Missä ihmeen välissä se siihen tuli? Onneksi meillä on AINA maksettuna omavastuunpoisto. Kolmas virhe.

Lommoista viis, Hyundaimme kiidätti meidät seuraavana päivänä luotettavasti rajalle. Siellä pienen tuskanhien jälkeen (Yes, this green card really is The Green Card) matkasimme Kreikkaan. Paluumatkalla ongelmia ei ollut, kun kreikkalaisäijät eivät kertakaikkiaan enää keksineet mitään huomautettavaa papereistamme.

Mutta sitten koitti päivä, kun meidän oli palautettava auto. Vaivauduin viimein tarkistamaan vakuutuspaperit, joista selvisi että nollaomavastuun sijaan meillä oli 500€ omavastuu. Ja oltiin kaikista mahdollisista maista Albaniassa, kammottavan liikennekulttuurin kehdossa. Kiittelin itseäni vuolaasti asioiden huolellisesta hoitamisesta.

2020-01-10_10-48-25
2020-01-10_10-46-09

Auton palautus vuokraamoon

Taisi reissun ainoan hymyttömän albaaninkin silmään nousta kyynel, kun hän näki missä kunnossa ”this very wonderful car” hänelle palautuikaan. Alkoi sen päiväinen motkotus, valokuvaus ja hälinä.  Kohta meille kerrottiin, että meidän pitää selvittää asia puhelimitse salaperäisen Mr. From Tiranan kanssa. Lopulta Herra Tirana langetti meille 100€ tuomion (käteisellä, kiitos), ja pääsimme poistumaan vuokraamosta tyhjennettyämme jälleen niin omat kuin tyttärenkin kukkarot. Puolityhjästä polttoainetankista kukaan ei sentään huomauttanut mitään.

Mistähän seuraavaksi vuokraisi auton?

5 + 1 neuvoa auton vuokraamiseen Albaniasta:

  • Tarkista sopimusehdot ennen vuokrausta: mistä auto noudetaan, mitä hinta sisältää ja kuka auton oikeasti toimittaa
  • Varaudu käteismaksuun (euroilla)
  • Tutki ja valokuvaa auto huolella ennen kuin otat auton vastaan
  • Varaa hakuun ja palautukseen riittävästi aikaa
  • Tarvitset Green Cardin eli erillisen vakuutustodistuksen, jos aiot ajaa muuallakin kuin Albaniassa.
  • Albaniassa on oltava ajovalot päällä myös päivällä: varmista onko autossa valomuisti
  • Pikkutiet saattavat tarjota yllätyksiä, kuten kuvissa näkyvän vaijerilossin ja lukuisia eläinkohtaamisia

Muuten Albania osoittautui varsin kiinnostavaksi matkakohteeksi, eikä liikennekulttuuri ollut ollenkaan niin kuumottavaa kuin olimme etukäteen pelänneet. Lue tästä kokemuksiamme Albaniassa matkustamisesta.

Kävimme kesäreissulla Albaniassa, Pohjois-Kreikassa ja Korfun saarella. Lensimme Ateenan kautta Korfulle, josta matkustimme lautalla Sarandaan. Ajelimme Albanian ja Pohjois-Kreikan vuoristoteiltä rannikolle, josta palasimme takaisin Korfulle. Yövyimme kolme yötä Albaniassa (Gjirokaster 1+Ksamil 2), kolme yötä Kreikassa (Papingo 1+ Kalambaka 2) ja kolme yötä Korfun kaupungissa.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer