Kesän matka-aakkoset

Monella taitaa olla vielä lomafiilis, mutta omalta osalta ajatukset ovat jo selkeästi syksyn puolella. Siitä syystä onkin hyvä hetki kerrata kuluneen kesän matkamuistoja.

Kesäreissut kuljettivat tällä kertaa Islantiin, Saksaan, Norjaan ja Portugaliin. Kotimaassa mökkiloma Satakunnassa mahdollisti retket rantatien varrelle aina Turusta Kokkolaan asti. Helsingistäkin tuli tehtyä päiväretkiä niin Tallinnaan kuin Verlaan. Melkoinen kesä, josta on vielä monta tarinaa kerrottavana!

Mutta koska olen kertakaikkisen ihastunut näihin La Vida Locan lanseeraamiin matka-aakkosiin, niin tässä kootusti vuoden 2017 kesämuistot aasta ööhön.

A = Aurinko

Mun kesä alkoi tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, sillä reissasin toukokuussa lämpöaallosta toiseen, ja hankin kesän ensimmäiset rusketusrajat yllättäen Islannista. Aurinko seurasi Islannin jälkeen Saksaan ja edelleen Norjaan sekä Portugaliin. Mutta Suomessa kesän lämmöstä päästiin nauttimaan vain hetkittäin.

B = Blue Lagoon 

on Islannin suosituimpia matkakohteita, mutta sieltä löytyy kiinnostavampiakin kuumien lähteiden lämmittämiä altaita. Kuten vaikkapa Seljavallalaug tai Secret Lagoon.

2020-01-28_07-00-52

C = Celle

on suloinen saksalainen ristikkotalokylä, jossa vietin tänä vuonna syntymäpäiväni. Kylässä sattui olemaan maalaismarkkinat, joten ei tarvinnut todellakaan juhlia yksin.

Celle 4

D = Dinosaurusten jalanjäljet

Näistä olen vouhottanut ihan kaikille, jotka ovat jaksaneet kuunnella. Ja aika paljon silloinkin, kun kukaan ei enää ole kuunnellut. Sillä onhan se nyt ihan käsittämätöntä, että yhä edelleen voi katsella 145 miljoonaa vuotta vanhoja jälkiä. Se onnistuu Pedra da Muan ja Capo Espichelin kallioilla Portugalin Sesimbrassa.

E = Évoran luukappeli

oli häkellyttävä kokemus. Suosittelen ehdottomasti päiväretkeä Lissabonista, ja saisi Évoran alueella usemmankin päivän kulumaan. Kaupungissa on yllättävän andalusialainen fiilis.

2020-01-19_05-42-26

F = Fjaðrárgljúfur

Henkeäsalpaavan upea islantilainen kanjoni, jonka nimeä en opi koskaan. Islanti on heittämällä hienoin paikka, jossa olen tähän mennessä käynyt. Ajeltiin reissukaverin kanssa viisi päivää pitkin etelärannikkoa, eikä maan kauneuden edessä voinut kuin hämmästellä.

G = Geysirit

Ei kai Islannista voi puhua mainitsematta kuumia lähteitä. Alkuperäinen geysir elää nykyisin hiljaiseloa, mutta Strokkur on se veijari, joka näyttäytyy tasaisen varmasti.

2020-01-28_06-59-16

H = Hannover

Aika monessa saksalaisessa kaupungissa on tullut messuhommien vuoksi käytyä, mutta vasta tänä kesänä päädyin ensimmäistä kertaa Hannoveriin. Ehdin kiertää kaupungia myös vapaalla, joten jossain vaiheessa tästä yllättävän kiinnostavasta kaupungista tulee juttua blogiinkin asti.

2020-01-27_08-36-55

I = Ilveskivi

Kesälomareissu Kokkolaan tehtiin pikkuteitä ajellen ja vanhanaikaista karttakirjaa selaten. Karttaan oli merkitty vihreä luonnonnähtävyydestä kertova tähti, jota seuraamalla päädyttiin Pohjanmaan suurimmalle siirtolohkareelle.  

J = Jökulsarlonin jäätikköjärvi 

on pysäyttävä muistutus ihmisen toiminnasta aiheutuvasta ilmastonmuutoksesta. Vähemmän kuin sata vuotta sitten koko järveä ei vielä edes ollut, ja nyt seuraamme silmiemme edessä jäätikön sulamista lohkare kerrallaan.

2020-01-28_09-40-20

K = Kokkola

Kesän parisuhderetki oli erityisen onnistunut. Ja Kokkolan vanhassakaupungissa Neristanissa sijaitseva Villa Skogmanin majoitus ja ravintola hellivät tunnelmallaan ja hyvällä ruualla. Menisin toisenkin kerran.

L = Lissabon

Portugalin pääkaupungille olimme varanneet aivan liian vähän aikaa. Melkein kaikki jäi vielä näkemättä, joten sinne on palattava uudestaan. Mieluiten joskus muulloin kuin kesällä.

M = Minkiön asema

Olemme ajelleet likimain 20 vuotta kakkostietä Helsingistä Poriin, mutta koskaan ei ole ollut hyvä hetki poiketa katsomaan tien varrelta opastettuja nähtävyyksiä. Kunnes tänä kesänä kävin tutustumassa Pyhän Birgitan kirkon raunioihin, Hiidenlinnaan ja Jokioisten museorautatien Minkiön asemaan. Vielä muutama kohde jäi odottamaan ensi vuotta.

N = Nykarleby 

Uusikaarepyy ei tule ensimmäisenä mieleen, kun etsii itselleen kesälomakohdetta. Mutta jos sinne päätyy, niin Cafe Brostuganin vohvelikahvila on paikka, jossa kannattaa käydä.

O = Óbidos 

Kylä, jonka Portugalin hallitsijat lahjoittivat kerta toisensa jälkeen myötäjäisinä kuningattarilleen. Tällaisen paikan minäkin huolisin lahjaksi. Kylässä on säilynyt sen keskiaikainen tunnelma lievästä markkinahumusta huolimatta. Tästäkään paikasta en ole vielä blogiin kirjoittanut.

2020-01-25_07-36-35

P = Porto

Portugalin toiseksi suurin kaupunki meni ytimiin. Siinä on todellista lumovoimaa. Jonain talvena haluaisin moneksi viikoksi Portoon. Tutkisin sieltä käsin Portugalia päästä päähän, ja voisinpa koukata Espanjankin puolelle. Kuulostaako suunnitelmalta?

Q = Quinta da Ragaleira

Satumaiseksi Sintraa kutsutaan, eikä turhaan. Penan palatsi ja Maurien vanha linnoitus ovat ne tunnetuimmat nähtävyydet, mutta Quinta da Ragaleiran puutarhassa viihdyin parhaiten. Me vietimme Sintrassa viisi päivää, eikä siinä ollut yhtään liikaa. Päiväturististien poistuttua vanhakaupunki pääsi oikeuksiinsa. Näiden lisäksi ehdimme Euroopan mantereen läntisimmälle kolkalle ja Atlantin hiekkarannoille.

2020-01-26_11-29-53

R = Rauma kertaa kaksi

Tähän kesään kuului kaksi Raumaa. Toukokuussa ajeltiin työkaverin kanssa Norjassa Rauman kunnassa sijaitsevalle Trollstigenin mutkatielle. Heinäkuussa kävin Suomen Raumalla tutustumassa Vanhaan Raumaan, saaristoon sekä moikkaamassa ystäviä.

Ihania ovat molemmat Raumat.

S = Satakunnan saaristo

Heinäkuu oli veneretkien aikaa niin Luvialla kuin Raumalla. Porissa autoilin saaristoon Vaasantieltä Mäntyluotoon oikaisevalla Porin saaristotiellä, ja samalla reissulla pistäydyin myös Reposaaressa ja Ahlaisissa. Eikä sovi unohtaa kaikkien tärkeintä osaa saaristosta, sillä kesä ei tunnu miltään ilman mökkilomaa Luvialla.

T = Tankar  

Tämä kesä on omistettu majakoille. Islannissa ja Portugalissa majakat seisoivat ylväinä jyrkänteiden reunalla. Kotimaassa saaristoretket veivät silokallioisille majakkasaarille Tankariin ja Säppiin. Kylmäpihlajan majakkaa ihailin toistaiseksi vain veneestä käsin. Mäntyluodon Kallon majakka hämmästytti pienuudellaan, Kokkolan Harrbådan majakka taas viehätti rappiollaan. Samalta näyttäisi moni muukin majakka, jos niiden matkailuarvoa ei oltaisi ymmärretty. Säpistä ehdin jo kirjoittaa, muut majakat odottavat vielä vuoroaan.

U = Unescon maailmanperintökohteet

Reissukesään osui yllättävän monta maailmanperintökohdetta, vaikka niiden perässä ei varsinaisesti matkustetakaan.

 • Islanti: Þingvellir
 • Norja: Geirangerin vuono
 • Saksa: Kölnin tuomiokirkko
 • Portugali: Évora, Sintra, Belemin torni, Porton Ribeira
 • Suomi: Vanha Rauma, Sammmallahdenmäki, Verla, Struven ketju (Porlammi)
 • Viro: Tallinnan vanhakaupunki
2020-01-27_07-16-39

V = Vinho verde

Me rakastuttiin portugalilaisiin viineihin. ”Raikkaan pirskahtevaa vinho verdeä ja makunystyröitä hyväilevää portviiniä. Samettista Douron punaviiniä. Arrábidan rinteillä paahtunutta valkoviiniä. Taivaallisen hyvää.” Näin kirjoitin ensimmäiseen Portugalista kertovaan juttuuni. Totta joka sana.

W = Waterfall

Päivitän matkakuvia säännöllisesti insta-tililleni, ja mun pääasiallinen kieli siellä on suomi. Mutta jostain syystä kesäreissujen vesiputouskuviin tuli aina liitettyä myös #waterfall. Ja niitähän tänä kesänä riitti. Islannin vesiputouksille omistin jopa kokonaisen postauksen.

2020-01-28_07-40-21

X = Tehtävä suoritettu

Törmäsin joskus aikoinaan mainokseen seitsemän sillan tiestä. Siitä asti se oli kummitellut mielessäni, kunnes viimein tänä kesänä ajoimme 7 sillan saariston läpi Kokkolaan. Ja kaikki kuvitelmat olivat olleet ihan vääriä. Sillat olivat tavanomaisia, suorastaan tylsiä. Kolme pikkusiltaa peräkkäin, ja sen jälkeen tie kulki loputtomalta tuntuvan ajan keskellä peltoa ja metsää. Seuraavillakin silloilla meri pilkahti vain hetken, ja taas painuttiin metsään. Jossain vaiheessa mies totesi, että olimme ajaneet edelliselläkin Kokkolan reissullamme tätä kautta. Että niin mieliinpainuvasta kokemuksesta oli siis kyse. Tehtävä suoritettu. Kahdesti. Kolmatta kertaa en mene.

Y = Yksin reissaaminen

Kesän lomareissu on aina perheloma, ja siitä en tingi niin kauan kun tyttären voi pakottaa mukaan. Ja miehenkin kanssa ehdittiin livahtaa hetkeksi kaksin reissuun. Toukokuun reissut tein töistä tuttujen kanssa. Mutta tein mä kesällä retkiä yksinkin. Toukokuun pitkä duunimatka sisälsi kolme kohdetta, joissa jokaisessa ehdin viettää päivän pari yksinkin. Kuljin junalla halki puolen Saksan ja lensin Osloon päivää ennen muuta seuruetta. Ja nautin reissu reissulta enemmän yksin kulkemisesta. Aika pitkä matka on tultu siitä, kun blogin alkumetreillä kirjoitin, ettei yksin matkustaminen ole mun juttu. Nykyään se on.

Z = Mutkatiet

Ei kai ihan jokainen ajaisi vuorokaudessa tuhatta kilometriä päästäkseen yhdelle tietylle mutkatielle. Me työkaverin kanssa ajettiin.

Å = Åndalsnes

Mutkatiereissun ensimmäinen etappi oli Trollstigenin lähistöllä sijaitseva upea Åndalsnesin kylä. Seuraavalla kerralla viivyn täällä pidempään kuin yhden levottomasti nukutun yön.

2020-01-27_07-06-23

Ä = Äkilliset päähänpistot 

Ennalta tuntemattomat tiet vievät usein parhaisiin seikkailuihin. Lue vaikka kaksi edellistä kohtaa tältäkin listalta. Mutta kesän parhaasta äkillisen päähänpiston seurauksesta nähdystä kohteesta vastaa Askolan Hiidenkiirnut.

Ajelin jälleen kerran pikkuteitä matkalla Verlaan. Askolan kohdalla olin ajanut jo kilometrikaupalla jonkun hidastelijan perässä, ja hermo oli ihan loppu. Yhtäkkiä näin kyltin, jossa mainittiin Hiidenkirnut. Nopea vilkaisu taakse, vilkku päälle ja parkkiin. Pääsinpä ainakin eroon siitä sunnuntaikuskista. Ja päädyin todella kiinnostavaan paikkaan. Hiidenkirnuja on tällä yhdellä kalliolla yli 20.

Ö = Öinen seikkailu

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän jaksaa seikkailla öisin. Puolenyön aikaan sitä on mieluiten nukkumassa. Mutta juhannusaattona Portossa juhlittiin São Joãon kunniaksi, ja mekin päädyimme viettämään iltaa savuavilla puuhiilillä grillatun sardiinin läpitunkevaan löyhkään. Kadut olivat täynnä kumivasaroilla päähän paukuttavia ihmisiä, musiikki soi ja meno oli mieletön. Ilta huipentui upeaan ilotulitukseen. Onneksi jaksoin valvoa tämän yhden illan.

@toisiinmaisemiin
Facebook  I  Instagram

6 comments On Kesän matka-aakkoset

 • Ihanat aakkoset, ihana kesä. <3 Tuo luukappeli olisi kyllä aivan mielettömän mielenkiintoinen nähdä. Ja Islanti.

  • duunireissaaja

   Aakkosia on kiva kirjoitella, tulee mietittyä aika laajasti reissukohteita. Kaikki kirjaimet kun eivät ihan itsestään synny.

 • Olipas monipuoliset aakkoset!

  Ajelin just eilen Porista Helsinkiin ja katselin samoja kylttejä! Mutta mukana oli nuo kaksi takapenkkiläistä eikä toista aikuista, niin päätin ajella vaan mahdollisimman rivakasti kaiken mahdollisen ohi. 😀

  Me oltiin muuten Lissabonissa marraskuun lopulla ja silloinkin oli yllättävän aurinkoista ja lämmintä! Mutta just silleen ärsyttävästi, että neuletakin kanssa sai vekslata koko ajan päälle-pois-päälle-pois. Muu Portugali on näkemättä edelleen, vaikka Lissabonista lähtiessä suunniteltiin pitempää reissua sinne, sen verran ihastuttiin. Mutta näin se vaan menee. Ei ehi, ei ehi.

  • duunireissaaja

   No, aika monta vuotta mekin ajeltiin vain ohi. Ja on todellakin ärsyttävää, kun ei voi matkustaa niin paljon kuin haluaisi. Just nyt lähtisin Montenegroon. Tai Kreikkaan. Tai viinitilalle Sloveniaan. Tai Ranskaan. Tai Saksaan. Ihan minne vaan!

   • Hahahah, ajelin muuten niin rivakasti kaiken mahdollisen ohi, että sain elämäni ensimmäiset YLINOPEUSSAKOT! Ai että, se kamera sattui olemaan just siinä kohdassa kun 80 rajoitus muuttuu 60 rajoitukseksi. Ja mä ajelen tyytyväisenä omissa ajatuksissani toisen auton perässä. Taisi salama räpsähtää meille molemmille. Kirosanoja…

    • duunireissaaja

     Voi ei. Olipas ärsyttävää. Mä ajelen usein Tampereen kautta, kun tuo kakkostie on täynnä rajoituksia ja siellä on hankala ohittaa. Ja on se ihan hiton tylsäkin!

Leave a reply:

Your email address will not be published.