Kolin kansallismaisemia ja upea Ryläys

Kolin kansallispuisto ei kuulunut kevään kansallispuistokierroksen alkuperäiseen suunnitelmaan, vaan olin ajatellut tässä kohtaa ajelevani Tiilikkajärven kansallispuistoon. Mutta siitä olisi tullut aika iso lisäys reittiin ja suunnitelmissa siinsi jo kesän roadtrip Lappiin. Joten Tiilikkajärvi sai jäädä odottamaan sitä reissua ja kohteeksi valikoitui sittenkin Koli. Viime syksyn vierailulla koko Kolin aluetta peitti sankka sumu, enkä viitsinyt sen vuoksi kavuta edes legendaariselle Ukko-Kolille. Tällä kertaa päätin pelata varman päälle ja otin huoneen viereisestä hotellista. Sääennuste oli taas kehno, mutta luotin, että jossain vaiheessa vierailua olisi sellainen keli, että tilanne olisi ainakin viime kertaa parempi.

kolin kansallispuisto 2

Ja olihan se, jo heti saapuessani. Kolin huippujen lyhyt kierros palkitsi matkailuesitteistä tutuilla maisemilla. Ja mikä parasta, toukokuussa ihmisiä oli sen verran vähän, että sain nautiskella kaikilla huipuilla maisemista ihan itsekseni. Koska majoituin ihan vieressä, tulin lopulta kiertäneeksi huippujen kierroksen kaksi kertaa. Ei edes illalla pilkahdellut aurinko houkutellut reitille kuin muutaman muun kanssaretkeilijän.

ukkokoli
kolin kansallispuisto 3
koli maisema
Toukokuinen Koli oli ihanan rauhallinen
kolin rinteet
Laskettelurinteillä oli vielä vähän lunta

Yöpyminen hotellissa oli tässä vaiheessa reissua muutenkin loistojuttu. Mä nukun majoitusmuodosta riippumatta ulkona pääsääntöisesti huonosti tai tosi huonosti, ja välillä aamulla tuntuu kuin en olisi nukkunut ollenkaan. Kanssaretkeilijät kyllä väittävät kuulleensa aina jossain vaiheessa kuorsausta, joten kai sitä jotenkin tulee torkuttua. Tällaisella pidemmällä reissulla tekee joka tapauksessa äärimmäisen hyvää vetäistä välillä sellaiset 11 tunnin yöunet. Ja kruunata nautinto syömällä hyvin hotellin ravintolassa ja rentoutumalla tyylikkäässä kylpylässä.

Lisätiedot, hinnat ja varaukset: Break Sokos Hotel Koli

Mahtava Ryläys

Aurinko lämmitti iloisesti heti aamutuimaan, kun suuntasin autoni kohti Ryläykselle johtavan polun parkkipaikkaa. Olin lukenut Ryläyksen kierroksesta vakkarilähteestäni Suunnaton-blogista ja reitti kuulosti houkuttelevalta kiviputouksineen. Omat kokemukseni reitistä olivatkin täsmälleen samat kuin Pilvillä. Rakastin reitin kivikkoisia polkuja ja nousuja, sen pitkospuita ja huipulta avautuvia maisemia. Kiviputouksen kohdalla kannatti ehdottomasti laskeutua polulta rinnettä alaspäin, sillä vasta sieltä näki kunnolla paikan upeuden.

kiviputous koli
herajärvenkierros ryläys

koli ryläys

ryläyksen kierros

Pysähdyin vielä Ryläyksen kodalle, joka palvelee niin päiväretkeilijää kuin Herajärven kierroksen kulkijaa. Kotapihan nuotiopaikalle porottanut aurinko pakotti siirtymään nopeasti vähän matkan päähän varjoon. Huikea toukokuinen helleaalto oli saapunut Kolille ja päivälämpötila huiteli 30 asteen tienoilla. Kokkailin rauhassa lounasta puun varjossa trangialla, enkä nähnyt koko aikana yhtään ihmistä. Tämä paratiisi oli tänään minun.

lintutorni ryläys
Lintutornista maisema jäi harmittavasti korkeiden puiden vuoksi vähän vaisuksi.
ryläyksen kota
Kodassa on tilaa useille yöpyjille ja vierestä löytyy myös perinteinen ulkonuotiopaikka.

Lue lisää: Suunnaton.com / Ryläyksen kierros – Kolin upeita vaaramaisemia kaukana ruuhkista

rykiniemi koli

Tarkalla rajauksella näyttää että rannalla ei olisi muita, mutta totuus oli hieman toinen.

Yöksi olin päättänyt suunnata Rykiniemen telttailualueelle. Tiesin, että tällä upealla hiekkarannalla, jonne pääsee lähes perille asti autolla, olisi taatusti muitakin. Mutta en ollut ihan varautunut, että siellä olisi käynnissä yläkouluikäisten leirikoulu. Se oli sentään liikaa. Vaihdoin suunnitelmaa ja seurasin jälleen Pilvin jalanjäljissä kohti Kiviniemen tilaa. Siellä on mahdollista yöpyä joko sympaattisissa piha-aitoissa tai telttailla isolla viheralueella. Hyvin nukuttu hotelliyö takanani päätin telttailla ja kasasin sen pihakoivujen juurelle. Muut retkeilijät olivat päätyneet aittoihin, mutta he olivatkin vaeltamassa Herajärven kierroksella eivätkä minunlaisiani päiväretkeilijöitä.

Vain pari päivää käyntini jälkeen Kiviniemestä kuului kamalia uutisia: kaunis vanha päärakennus oli tuhoutunut tulipalossa. Voi apua! Toiminta on onneksi päärakennusta lukuun ottamatta saatu jatkumaan normaalisti nyt kesän aikana.

kiviniemen kissa
2021-07-08_09-29-16
kiviniemi koli
kiviniemi aittamajoitus

Toukokuinen Kolin kansallispuisto oli mahtava. Upeita maisemia, hyvää ruokaa, ei itikoita eikä liikaa väkeä. Matkailu sesongin ulkopuolella on ihan parasta.

Kävin Kolilla keväällä 2021 osana Itä-Suomen kansallispuistoihin suuntautunutta roadtrippiä. Lisää juttuja kierrokselta:

SEURAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA

1 comments On Kolin kansallismaisemia ja upea Ryläys

  • Koli on kyllä upea paikka! Ja sesonkiajan ulkopuolella on aina hyvä idea matkustaa. Itseäni kiinnostaisi nähdä Koli syksyllä. Silloin ei ehkä aivan yhtä rauhallista ole, mutta tuulisi, että vähemmän ihmisiä on silloinkin kuin kesällä.

Leave a reply:

Your email address will not be published.