Kotimaan matkailu – missä yöpyy satasella Suomessa?

Olen aina ajatellut, että majoittuminen kotimaassa on kallista. Lisäksi en erityisemmin viihdy hotelleissa, vaan kaipaan majapaikalta enemmän luonnetta. Reissussa majoittumisen budjettina on normaalisti 100€/yö, ja sen yli maksamiseen pitää olla selkeä syy. Euroopassa reissatessa tällaisten budjettiin mahtuvien persoonallisten paikkojen löytäminen on helppoa, mutta kotimaan osalta homma tuntui aluksi melkoiselta salapoliisityöltä. Lisäksi työtulojen raju pudotus pisti miettimään entistäkin tarkemmin mihin roposensa sijoitti. Ja pakotti toisinaan tinkimään joistain mukavuuksista eli lähinnä omasta kylpyhuoneesta. Mutta löytyihän Suomesta lopulta vaikka minkälaista majoitusta satasella. Hotellia, kelomökkiä, aittaa. Moni tila oli saanut majoituspaikkana täysin uuden elämän. Niin ja pohjustuksena vielä, että ainoastaan kaksi kohteista oli varattu ajoissa. Muut varasin joko samana päivänä tai edellisenä iltana.

Hotel Nestor, Korppoo

Aloitetaan koko kesän hienoimmasta majoituskokemuksesta. Olin juhannusviikolla reissussa Saariston Rengastiellä ja illaksi luvatun ukkosmyräkän vuoksi piti päästä majoittumaan riippumaton sijaan sisätiloihin. Majoitustarjontaa Korppoon saarella ei ole kovin paljon, joten kun eka yrittämäni kohde oli jo täyteen buukattu, ilahduin suuresti kun Hotel Nestorissa oli vielä yksi huone vapaana. Olinhan katsonut tätä majoitusta jo ennakkoon, erityisesti sen yhteydessä toimivan Back Pocket -ravintolan innoittamana.

2020-09-28_09-32-31

2020-09-28_09-30-21
2020-09-28_09-30-29

Hotel Nestor on vanhan navetan yläkertaan rakennettu pieni hotelli, jonka huoneet on nimetty tilalla eläneiden hevosten ja lehmien mukaan. Mä majoituin kiltin, rauhallisen ja helposti lypsettävän lehmän Sonjan nimikkohuoneessa. Ja söin yhden parhaista illallisistani tunnelmallisessa ravintolassa. Todella upea fine dining -kokemus keskellä saariston rauhaa. Aamiainen jatkoi tätä samaa linjaa, ja olisin viihtynyt täällä hyvin vielä toisenkin yön. Hotellilla on myös oma ranta alle kilometrin kävelymatkan päässä. Todellinen paratiisi.

2020-09-28_09-28-28
2020-09-28_09-28-52
2020-09-28_09-29-23

Hinta yhdeltä hengeltä 100€/vrk sis. aamiainen (kesäkuu 2020). Lisätiedot Hotel Nestor

Seilin saari, Nauvo

Ja sitten hieman toisenlaiseen tunnelmaan. Samaisella Saariston Rengastien kierroksella halusin ehdottomasti yöksi Seilin saarelle. Varasin hyvissä ajoin ennen matkaa pienen yhden hengen huoneen Fyyristä, joka on alkuaan hospitaalin taloudenhoitajan ja päällysmiehen virkataloksi vuonna 1827 pystytetty kaksikerroksinen hirsinen asuinrakennus. Mun huoneeni sijaitsi yläkerrassa, ja lisäkseni talossa majoittui vain yksi perhe. Meillä oli käytössä yhteinen kylpyhuone ja keittiö. Yksin reissaaminen on saanut mut viihtymään hyvin tällaisissakin paikoissa ja oli mukava istuskella uusien tuttavuuksien kanssa puutarhan rauhassa. Huonehintaan sisältyi myös mahdollisuus saunoa rantasaunalla, jonka pehmeistä löylyistä nautin ihan yksin. Erikseen tilattu aamiainen tarjoiltiin läheisessä hospitaalin ravintolassa.

2020-09-28_09-33-58

2020-09-28_09-34-37
2020-09-28_09-35-22

Hinta yhdeltä 40€/vrk. Aamiainen tilauksesta 9€. (kesäkuu 2020). Lisätiedot visitseili.fi

Karkausmäen Kammari, Kinnula

Kesän toinen roadtrip tehtiin kolmen sukupolven voimin, ja kolmelle hengelle ei satasella toivotunlaista majoitusta löytynyt mitenkään. Mutta nostan listalle siitä huolimatta tämän kohteen, sillä kaksi henkeä majoittuu täällä alle satasella eikä kolmellakaan hengellä budjetti ylittynyt kuin kympillä.

2020-09-28_09-26-27

Karkausmäen Kammari on 1920-luvulla rakennettu entinen metsäyhtiön kämppä. Kerroksia on kaksi, ja molemmissa on omat yhteisessä käytössä olevat keittiötilat ja kylpyhuoneet. Alakerrassa kahden hengen huoneita on 3kpl ja yläkerrassa 2kpl. Me saimme alakerran kokonaan omaan käyttöömme, joten ei tarvinnut väistellä muita vieraita. Lisäksi ennen saapumistamme meitä ilahdutettiin tiedolla, että saunan voisi lämmittää ilman lisämaksua. Olin tilannut jääkaappiin myös aamiaistarvikkeet valmiiksi, joten puitteet majoitukselle olivat varsin mainiot.

2020-09-28_09-27-07

2020-09-28_09-27-38

Tykkäsin erityisen paljon talon tyyliin sopivasta vanhahtavasta sisustuksesta, se teki talosta todella kodikkaan. Mahtavan pihasaunan ainut miinus oli saunatauolla laumoittain kimppuun iskeneet hyttyset, ne samat ilkiöt estivät myös pihapiiristä löytyvällä laavulla istuskelun. Itikoista huolimatta Karkausmäen Kammaria on ilo suositella, sen verran ihanasta paikasta on kyse.

Hinta 1-2hlö 55€/vrk. Aamiainen tilauksesta 7,50€/hlö. Saunan lämmitys 15€. (kesäkuu 2020). Lisätiedot Karkausmäen Kammari

Himmerki, Posio

Seuraavaksi katse suuntautuu kaikkein kalliimmaksi väitettyyn Lappiin. Syyskuun ruskamatkalla itäiseen Suomeen ei alunperin ollut tarkoitus ylittää Lapin maakuntarajaa, mutta Riisitunturin kansallispuisto houkuttutteli mut Posioon. Ja yöksi luvatut sateet sinetöivät päätöksen etsiä katto pään päälle.

2020-09-28_09-19-28

Lomakeskus Himmerkistä löytyi kuin tilauksesta pieni sievä kelomökki. Tähän tilaihmeeseen oli onnistuttu mahduttamaan ihan kaikki, jopa oma sauna. Mökki on kahdelle hengelle, mutta saunan lauteilla olisi kaksin kyllä tullut ahdasta. Yhdelle ihmiselle tilaa oli sen sijaan justiinsa sopivasti. Ja mikä parasta, Himmerki on ensimmäisiä Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel -merkin saaneita yrityksiä sekä Green Key-sertifioitu. Nämä korostuvat erityisesti niin luontoa kunnioittavassa rakentamisessa, palvelutarjonnassa kuin ravintolassa, jossa suositaan paikallisia tuotteita. Siellä nautittu siikaillallinen olikin oikein maistuva, mutta aamiaisen kokkailin tällä kertaa itse.

Himmerki
2020-09-28_09-18-07

Hinta 1-2hlö 80€/vrk. Aamiainen tilauksesta 9€/hlö. (syyskuu 2020). Lisätiedot Lomakeskus Himmerki

GoIglo Hotel & Hostel, Kuusamo

Lähes Kuusamon keskustassa Nilonjärven rannalla sijaitsevaan entiseen rajahenkilöstön toimistoon on tyylillä remontoitu hotelli ja hostelli. Mä päädyin tänne samaisella ruskareissulla matkatessani Oulangan kansallispuistoon. Aila-myrskyn siivittämänä oli yösija löydettävä sisätiloista, ja edullinen hinta sai mut valitsemaan huoneen hostellin puolelta. Eikä respan tarvinnut juuri houkutella maksamaan 5€ lisämaksua illan saunavuorosta. Uima-allas ei vielä ollut käytössä, mutta saunan löylyissä oli mahtava päästä pesemään edeltävien telttaöiden mukana kertyneet neulaset ja retkeilyn tuoksut.

Goiglo
Goiglo Kuusamo

Hostellin yllättävän tilava, aiemmin toimistotilana palvellut huone oli ekassa kerroksessa ja käytössä oli yhteiset wc-tilat, suihkut ja keittiö. Aamiainen tarjoiltiin isossa ruokasalissa, jonka ikkunoista avautui mahtavat näköalat viereiselle järvelle. Kyllä kelpasi. Vaikka olisi siellä hotellin puolellakin alle satasella yöpynyt, niin olin tyytyväinen tähän edullisempaan valintaani.

Hinta 1-2hlö 61€/vrk sis. aamiainen. Sauna 5€. (syyskuu 2020). Lisätiedot GoIglo Hotel & Hostel

Haapala BnB, Sotkamo

Heräsin aamuun Hossan kansallispuistossa ja totesin säätietoja katsoessani, että yöksi pitäisi taas päästä suojaan sateelta. Seuraavaan suunniteltuun retkikohteeseen Kolille olisi kuitenkin liian pitkä matka ajella Julma-Ölkyn patikoinnin jälkeen, joten piti keksiä jotain muuta. Hetken nettisurffailun jälkeen suunta oli selvä, ja varaus Haapala Brewingin yhteydessä olevaan aittamökkiin tehty. Meni siinä retkisuunnitelmatkin uusiksi, mutta se taas on toinen tarina.

Aittamökit on rakennettu pellon reunaan kauniiseen maalaismaisemaan. Reissun parhaasta vuoteesta käsin oli hyvä kuunnella kuinka tuuli vihmoi ja sade piiskasi ikkunaan. Pienen terassin kaiteisiin kiinnitetylle riippumatolle ei tänään ollut tarvetta.

2020-09-28_09-16-14
2020-09-28_09-15-35

Haapalan tilan historia ulottuu 1600-luvulle ja Korhosten suku pyörittää tilaa nyt jo viidennessä sukupolvessa. Tilalla on majoituksen lisäksi huippuluokan ravintola ja oma panimo. Aitojen lisäksi myös päärakennuksessa on huoneita. Ihan mahtava paikka. Harmittavasti illallinen jää tällä kertaa kokematta, sillä ravintolan aukioloajat eivät osuneet yksiin mun oleskeluni kanssa. Ens kerralla sitten, sillä jokainen, jonka kanssa paikasta puhuin, huokaisi autuaasti: ”Aah, Haapala. Siellä on todella hyvää ruokaa.” Ja aivan täydellinen aamiaiskattaus kieltämättä tukee näitä huokailuja.

2020-09-28_09-14-57

Haapala

Hinta 1-2hlö 95€/vrk sis. aamiainen. (syyskuu 2020). Lisätiedot Haapala BnB

Break Hotel Sokos Bomba, Nurmes

Ruska-roadtripin viimeiseksi kohteeksi valikoitui ihan vain mukavuudenhalusta kylpylähotelli. Mutta en mä sielläkään halunnut mihinkään tavalliseen huoneeseen, vaan valitsin mieluummin huoneen päärakennuksen sijaan vähän matkan päässä olevasta Bomban Karjalaiskylästä. Respan väkeä tämä selvästi ihmetytti, sillä kiittäessäni kivasta paikasta mut toivotettiin seuraavaksi majoittumaan kylpylähotellin puolelle, jotta ”viihtyisin vielä paremmin”. Mun tapauksessa vaikea uskoa, vaikka olihan Karjalaiskylän huoneissa erityisesti kylpyhuoneet parhaat päivänsä nähneet. Makuuhuoneen puoli sen sijaan oli minusta oikein kodikas. Sana, jota en todellakaan pysty liittämään yhteenkään hotellihuoneeseen.

Bomba

2020-09-28_09-12-02

Bomban kylpylä sen sijaan puhutteli minua erityisen paljon. Ja se, että ihmisiä siellä oli käyntini aikaan vain kourallinen. Miten ihanaa olikaan helliä yli 100km patikoineita jäseniäni kuumissa löylyissä, porealtaissa ja hierovissa suihkuissa. Ja ihailla kylpylän ikkunoista avautuvia Pielisen maisemia. Ja päättää päivä todella maistuvaan kolmen ruokalajin illalliseen hotellin ravintolassa. Ja mitäkö majoitus maksoi? No alle satasen tietenkin. Ja kun käynnissä oli asiakasomistajakamppis, niin siitä satasesta sai vielä 40% alennusta.

2020-09-28_09-12-59
2020-09-28_09-13-46

Kampanjahinta (-40%) 1-2hlö 58€/vrk sis. aamiainen. Normaalihinta 95/vrk. Kylpyläkäynti 15€/hlö. (syyskuu 2020). Lisätiedot Break Hotel Sokos Bomba

Tämänkin saa toisinaan alle satasella

En malta olla kirjoittamatta vielä yhdestä paikasta. Sesongin ulkopuolella majoitusta saa sielläkin nimittäin alle satasella, vaikka heinäkuussa kolmen hengen majoitukseen tuo raha ei riittänyt.

Taulun Kartanossa tunnelma on aito. Ravintolassa illallista siivittää kaunis 50-luvun jazz ja kaappikello valvoo tilaa arvokkaana. Suomi-maiseman viimeistelee niin pihapiiri kuin lyhyen matkan päästä löytyvä järvimaisema. Maalaiskartanon huoneet huokuvat nostalgiaa, kuitenkin nykyajan mukavuuksilla. Me majoituimme yläkerrassa kahden huoneen Kauppiaan kamareissa, jotka ovat olleet aikoinaan talossa toimineen kaupan kauppiasperheen asunto. Päätalon lisäksi pihapiiristä löytyy majoitusta alla olevan kuvan Wäentalosta.

2020-09-28_09-25-40

2020-09-28_09-23-15
2020-09-28_09-24-33

Hinta perhehuoneistossa 180€/ vrk sis. aamiainen (heinäkuu 2020). Sesongin ulkopuolella huonehinnat 2hlö alkaen 95€/vrk (lokakuu 2020). Lisätiedot Taulun Kartano


Mitäs tykkäätte, olisiko teille kelvannut nämä majoitukset? Vinkkaa myös omat kohtuuhintaiset löytösi alla olevaan kommenttiboksiin. Ja voidaan yhdessä todeta, ettei se kotimaan matkailu nyt niin kallista ole, mitä monesti maalaillaan.

Lue lisää kotimaan matkailun majoitushelmistä:

Suloista kartanoromantiikkaa Töyrylän Kartanolla

Vuojoen kartano on yksi Suomen upeimmista kartanoista

6 comments On Kotimaan matkailu – missä yöpyy satasella Suomessa?

 • Ihanan ja todellakin kodikkaan näköisiä majoituksia olet onnistunut löytämään! Itsekin majoitun standardihotellin sijaan mieluummin pienemmissä ja vähän sielukkaammissa paikoissa, kiva huomata, että niitä Suomessakin nyt on ja vielä kohtuuhintaan! Onkohan nuo koiraystävällisiä, se kun tuppaa tulemaan esteeksi kivoille majapaikoille Suomessa 😉

  • Mä ilahduin myös tarjonnasta. Mutta lemmikeistä en tiedä. Ei tule kiinnitettyä tuohon niin paljon huomiota, kun ei itse liiku koiran kanssa.

 • Kyllä Suomestakin löytyy usein noita järkevänkin hintaisia majoituksia, kun vain jaksaa etsiä. Ehkä isoimmissa kaupungeissa se on vähän hankalampaa, mutta luontokohteiden lähellä ainakin me olemme löytäneet kivoja majoituksia sopuhintaan.

  • Voitko suositella jotain paikkoja? Mä koin välillä aika hankalaksi näiden löytämisen, varsinkin jos halusi jotain muuta kuin ohutseinäisen mökin leirintäalueelta. Nyt kun tämä kotimaanmatkailu on tullut jäädäkseen, niin kaikki vinkit on tervetulleita.

 • Kivalta näyttää ja kuulostaa! Meillä on sun kanssa aika samanlainen maku majoitusten suhteen, kuten on aiemminkin todettu. 🙂

  Omilla pariskuntamatkoilla meillä on yleensä Euroopassa kipurajana 80 euroa kahdelta hengeltä ja siihen harvoin Suomessa pääsee (esim. aitta ilman vessaa ja kylppäriä ei ole sama taso kuin siisti majoitus niiden kanssa). Mutta poikkeuksia voi aina öytää ja alennuksia kannattaa tietenkin aina kyttäillä ja hyödyntää!

  Me löydettiin kesällä ihana paikka Savonlinnasta. Siellä Villa Ariasta sai 2 hh:n aamiaisella inasen yli 80 eurolla. On silti pakko todeta, että valitettavan monesti on tullut törmättyä ihan törkeisiin riistohintoihin leikkimökkiäkin pienemmistä mörskistä, joissa ei ole vessaa, suihkua tai edes hanaa eikä hintaan kuulu edes lakanoita tai yhtään mitään muutakaan. Onneksi näihin ei ole pakko mennä vaan voi äänestää jaloillaan. 🙂

  • Tuo teidän Savonlinnan kohde on kyllä tosi hyvä vinkki, kiitos kun jaoit sen täällä.

   Suomessa budjetti pitäisi olla vähintään 120€/yö, jotta valikoimaa olisi enemmän. Mutta mun mielestä se vaan on liikaa, varsinkin silloin kun liikun yksin. Joten olen opetellut hyväksymään yhteistilat ja omat liinavaatteet. Tässä esitelty Haapalan aittamökki ei muuten ole verrattavissa leirintäalueiden aittoihin, tää oli ihan luksusta. Oli oma kylppäri ja ehkäpä paras sänky, missä oon koskaan nukkunut.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer