20 satunnaista nähtävyyttä Suomessa

Selailin tässä matkakuviani ja vastaan tuli lukuisia kivoja paikkoja, jotka eivät ole päätyneet blogipostauksiin, ainakaan muuten kuin satunnaisina mainintoina. Ei nämä kohteet välttämättä ole sellaisia, jonne kannattaisi varta vasten matkustaa. Ainakaan kaikki. Mutta jos sattuu osumaan matkan varrelle, tai on muuten vaan lähistöllä, niin näitä voi hyvinkin käydä vilkaisemassa. Listalle valikoitui tällä kertaa vain ihmisten aikaansaannoksia, luontokohteille kun voisi varata kokonaan oman juttunsa. Tässä siis satunnaiset kotimaan matkakohteet, satunnaisessa järjestyksessä tietenkin.

1 Paraisten kalkkikivilouhos

Louhos on erikoinen näky, kuin suoraan jostain scifileffasta. Ja alue on aivan käsittämättömän valtava. Näköalatasanteelta riittää katsottavaa. Täällä louhittava kalkkikivi on suunnilleen 1900 miljoonaa vuotta vanhaa, ja itse louhoksellakin on ikää useita satoja vuosia. Ai että Suomessako ei ole historiallisia kohteita?

Kohde sijaitsee lähes Paraisten keskustassa ja sinne on helppo pistäytyä osana Saariston rengasreittiä: Saariston rengastien parhaat palat löytää hitaasti nautiskellen

2020-06-27_09-10-32

2 Fjällbon puisto, Tuusula

Vaikka veri vetää useimmiten hieman haastavammille patikkapolulle, tykkään myös kaupunkipuistoista. Tuusulan Fjällbon puisto on mukava yhdistelmä leveitä hiekkateitä ja kapeampia polkuja. Puiston vetonaulana on upeasti Tuusulanjärvelle kurkotteleva uimakoppi (jonne haetaan tällä hetkellä ”rohkeaa pariskuntaa viettämään yötä”). Rannan tuntumassa on myös nuotiopaikka. Historiallinen puisto oli aikoinaan huvilakäytössä, mutta niistä ajoista meitä muistuttaa enää alueelta löytyvä huvimaja sekä rannalle johtavat kiviset portaat.

Lue mitä muuta Tuusulasta löytää: Lähimatkailua Tuusulassa

2019-09-27_04-36-26

2019-09-25_07-42-47

Puiston koristeet olivat osa Tuusulan Taiteidenyötä.

2019-09-27_04-37-20

Nuotiopaikka sijaitsee järven rannalla kauniissa maisemassa.

3 Bonk museo, Uusikaupunki

Päädyin Uuteenkaupunkiin hieman sattumalta viime kesän Saariston rengastie -reissun päätteeksi. Ilahduin suuresti kun vastaan tuli Bonk-museo. Muistelin sen olleen melkoinen kokemus aikoinaan 90-luvulla siellä käydessäni, joten olihan se pakko käydä katsastamassa uudelleen.

Ja kyllä, Bonk on edelleen huikea elämys. Tämän vuoksi kannattaa jo matkustaa Uuteenkaupunkiin! Joka muuten on muutenkin oikein kiva kesäkaupunki. Lisätiedot: Bonk Museo

bonk
bonk museo
bonk museo uusikaupunki

4 Lepikon torppa, Pielavesi

Viime kesänä kierreltiin kotimaassa ja päädyttiin lounastauolle Pielavedelle. Tienvarren opasteissa näkyi maininta presidentti Kekkosen syntymäkodista, Lepikon Torpasta. Ja olihan siellä käytävä.

Torppa on viehättävä ja yllättävän iso. Alun perin torppa on ollut yhden huoneen käsittävä savupirtti, mutta jo 1860-luvulla siihen on rakennettu myös kamari. Kun Kekkoset muuttivat torppaan vuonna 1900, asuinrakennusta uudistettiin isommin nykyiseen muotoonsa. Presidentti Kekkonen vietti lapsuutensa kuusi ensimmäistä vuotta Pielavedellä. Lue lisää: Lepikon Torppa

2020-07-19_01-16-57

5 Puu-Nurmes

Kaikki tuntevat Porvoon, Rauman ja Naantalin puutalokaupungit, mutta tiesitkö että myös Itä-Suomesta löytyy historiallisia yli satavuotiaita puutaloalueita? Mulle tämä selvisi vasta muutama vuosi sitten, ja syksyn kansallispuistokierroksella oli viimein mahdollisuus käydä katsomassa, miltä Puu-Nurmes näyttää. Puutalot ovat pääosin 1880-1930 -luvuilta. Syyskuisena arkipäivänä sen kaduille ei kovin monta muuta kulkijaa ollut eksynyt, mutta kovin sympaattiselta siellä näytti.

Nurmeksen toinen ihanuus on kylpylähotelli Bomba. Lue tästä minne muualle Ruskaretki itäisen Suomen kansallispuistoihin mut viime syksynä vei.

Puu-Nurmes

6 Nuutajärven lasikylä, Urjala

Päätieltä poikkeaminen kannattaa myös kotimaassa. Pari kesää sitten ajelimme Helsingistä pikkuteitä pitkin hissukseen kohti länsirannikkoa, kunnes nälkä alkoi kurnia vatsoissa. Googlailun tuloksena löytyi Kahvila-Keittiö Sylvi ja käänsimme auton nokan sinne. Yllätys oli melkoinen, kun perillä meitä odotti kaunis vanha, mutta vireä tehdasmiljöö.

Nuutajärvi on Suomen vanhin lasikylä, jossa on yhtäjaksoisesti puhallettu lasia jo lähes 230 vuotta. Tänä päivänä Lasikylässä asuu ja työskentelee lukuisia itsenäisiä lasintekijöitä ja muita taiteen ja taidekäsityön ammattilaisia. Kylässä on kävijöille avoimia työhuoneita, myymälöitä, näyttelyitä ja gallerioita, kahviloita, ravintola ja kylähotelli. Designmuseo Nuutajärvessä voi tutustua lasin ja kylän historiaan. Lue lisää: Nuutajarvi.fi

nuutajarvi

7 Jokioisten tapulimakasiini

Tämäkin kohde löytyy kun kurvaa kakkostieltä pikkuteille. Jokioisten tapulimakasiini on peräisin 1700-luvulta ja se on aika erikoisen näköinen barokkitorneineen. Siellä järjestetään kesäisin paikallisten taitelijoiden näyttelyitä. Tapulimakasiini sijaitsee Jokioisten kartanon pihapiirissä ja samaan reissuun voikin yhdistää vierailun kartanoalueella ja tutustua sen puistoon Kartanopuiston ääniopastuksen avulla. Sisälle kartanoon ei harmikseni päässyt.

jokioinen

8 Fagervikin ruukkikylä

Uudellamaalla on lukuisia matkailijoiden tuntemia ruukkikyliä, mutta Fagervik hurmaa toisenlaisella tunnelmallaan. Postikorttimaisemassa seisoo ihastuttavat 1700-luvulla rakennetut kirkko, kartano ja suloiset punamullatut mökit, joista kesäasukkaat pitävät tänä päivänä hyvää huolta. Ruukkialueen läpi kulkee mutkitellen vanha Kuninkaantie. Koska Fagervikista ei löydy muita palveluilta kuin kesäkahvila Fagervik café, on tunnelma seesteinen. Kesällä täällä järjestetään opastettuja kierroksia, mutta alueen viehättävyys tulee esiin myös itsenäisesti kierrettynä. Yksityisomisteiseen kartanoon ei valitettavasti pääse, mutta kylä on joka tapauksessa käynnin arvoinen. Kesäreissuun voisi yhdistää samalla käynnin Raaseporin linnassa, josta voit lukea lisää täältä: Raaseporin linnanrauniot ja patikointia Peikkometsässä.

Fagervik

9 Sepänmäen käsityömuseo, Mäntsälä

Sepänmäen ulkoilmamuseo Mäntsälässä yllätti totaalisesti. Kävimme siellä pari vuotta sitten osana Mäntsälään suuntautunutta blogimatkaa, ja odotukset eivät olleet kovin korkealla. Mutta sehän osoittautui juuri sellaiseksi kohteeksi, jollaiset mua maailmallakin kiinnostaa. Tykkään kierrellä historiallisissa paikoissa, ja erityisen paljon pidän museoista, joissa historiaa ei ole säilötty vitriineihin, vaan asiat ovat saaneet jäädä alkuperäisille paikoilleen. Ja sitä aitoutta Sepänmäki tarjoilee yllin kyllin. 

Museoalue on vanha käsityöläisalue, jossa vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Useimmat pihapiirin rakennukset ovat alkuperäisellä paikallaan. Myös mökkien nimet ovat alkuperäisiä. Pihapiirissä pääsee kiertelemään omaan tahtiin ja lähes joka tupaan pääsee sisään.

2019-10-24_09-47-26
2019-10-24_09-47-06

10 Iin Hamina

Pitkiä automatkoja on syytä palastaa pienempiin osiin riittävän usein pidetyillä jaloittelutauoilla, ja viime vuosina olen ymmärtänyt vaihtaa taukopaikat tienvarsihuoltamoista aidosti kiinnostaviin kohteisiin. Niinpä viime kesän ajomatkalla kohti Pohjois-Norjaa yhden tauon maisemaksi valikoitui Ii ja sen Wanha Hamina.

Tämä historiallinen kahden kadun puutaloalue on vain muutaman sadan metrin päässä valtatieltä, joten mistään isosta koukkauksesta ei ollut kyse. Talot ovat vanhoja ja kauniisti kunnostettuja, ja kaduilla ei montaa ihmistä lisäkseni näy. Kotiseutumuseo ja museokahvila Huilinki ovat vielä kiinni, sillä lounasaikaan on vielä tovi. Mutta jaloittelutauko virkisti ihanasti ja matkaa oli hyvä taas jatkaa.

Iin Hamina

11 Kuusiston Piispanlinnan rauniot, Kaarina

Turun lähellä Kaarinassa sijaitsevat Kuusiston piispanlinnan rauniot ovat yllättävän laajat ja linnan muoto selkeästi havaittavissa. Linna toimi 1200-luvulta alkaen maamme hengellisenä keskuksena. Aikana, jolloin katolilaisuus oli meilläkin vallalla. Linna oli ylellinen palatsi ja sen kukoistus jatkui aina 1500-luvun uskonpuhdistukseen asti. Raunioista on edelleen nähtävillä kuinka mahtavasta linnasta on ollut kyse. Alueella pääsee kiertämään vapaasti, eikä sinne ole pääsymaksua.

2020-06-27_09-06-58
2020-06-27_09-06-19

12 Olkiluodon ydinvoimalan vierailukeskus, Eurajoki

Olkiluodon vierailukeskuksen Sähköä uraanista -näyttely on harvinaisen kiinnostavasti toteutettu katsaus suomalaiseen ydinvoimaan, sen turvallisuuteen ja ydinjätteen loppusijoitukseen. Äläkä anna näyttelyn ensimmäisen tiukan tietopaketin hämätä, sillä mitä pidemmälle näyttely etenee, sitä paremmaksi se muuttuu. Eikä Eurajoki muutenkaan ole pöllömpi matkailukohde, vaan siellä on tarjolla niin historian havinaa kuin upea Vuojoen kartano.

Olkiluoto ydinvoimala

13 Kaskisten kalaranta

Suomen pienin kaupunki Kaskinen on sympaattinen puutalokaupunki meren rannalla. Heinäkuisena maanantaina viivasuorat tiet ovat lähes tyhjät kulkijoista, mutta ruutukaavan päässä odottaa yllätys. Kalaranta, Sjöbobacken, on Kaskisten vanha kalasatama. Rannassa sijaitsevista 1800-luvun lopun kalastusperinnettä edustavista kala-aitoista on jäljellä vielä kolmisenkymmentä. Alueelta löytyy myös kaunis tuulimylly.

2020-08-12_04-10-57

2020-08-12_04-10-41
2020-08-12_04-10-08

14 Tarvaspää, Espoo

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna sijaitsee ihan Turuntien kupeessa, Linuddin niemellä. Pihapiiriin kuuluu ateljeelinnan lisäksi Linuddin huvila sekä rannan savusauna. Tarvaspään ateljeelinna toimii Gallen-Kallelan Museona. Huvilarakennuksessa on kahvila sekä museosäätiön toimistotiloja. Pihapiiri ja rakennukset on suojeltu rakennussuojelulailla. Museo esittelee vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo on osa Laajalahden museoverkostoa.

2021-04-22_03-16-07
Tarvaspäässä vietettiin taitelijatapahtumaa.
2021-04-22_03-17-22
Huvilassa toimii ihana kahvila
2021-04-22_03-16-52
Olispa ihana päästä saunomaan tänne.

15 Visavuori, Valkeakoski

Jos tykkäät kansallisromanttisista rakennuksista, upeista järvimaisemista, taiteesta ja historiasta, niin poikkea katsomaan mitä Visavuoresta löytyy. Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin (1864-1942) kansallisromanttinen ateljeekoti, joka on säilynyt lähes muuttumattomana. Erikoisen, hirsisen asuinrakennuksen sisustus ja irtaimisto on alkuperäinen ja siellä voi vieläkin kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman. Asuinrakennuksen lisäksi Visavuorella on Wikströmin ateljee sekä Kari-palviljonki. Kesällä Visavuoreen pääsee myös vesireittiä Hämeenlinnasta ja Tampereelta.

2020-01-30_07-05-00
2020-01-30_07-05-32

16 Gumbostrand Konst & Form, Sipoo

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitseva galleria on yksi lempparikohteistani taiteen saralla. Jo ajomatka Gumbostrandiin on elämys. Meren rannassa mutkitteleva tie saa haaveilemaan omasta kesäparatiisista täällä. Matkan varrella voi pysähtyä Gumbon kesäkioskille jätskille, paitsi jos on menossa herkuttelemaan taidekeskuksen Bistroon. Gumbostrandiin kannattaa nimittäin ajaa ihan vaan jo Bistron brunssin vuoksi. Hartwallin vanhaan tehdasmiljööseen perustetussa taidekeskuksessa on ravintolan lisäksi monta kertaa vuodessa vaihtuvat näyttelyt, taidemyyntiä sekä designiin keskittynyt myymälä.

gumbostrand
gumbostrand butik
bistro

17 Kantolan muraalit, Hämeenlinna

Katutaide puhuttelee. Mulla on kaksi suosikkia yli muiden: Bordalo II sekä Guido van Helten. Molempien teoksia olen ihaillut lähinnä ulkomailla. Joten mikä riemu olikaan, kun Hämeenlinnaan suuntautuneen viikonlopun ohjelmaan mahtui yhtenä kohtana Kantolan muraalit, Guido van Heltenin upea viljasiilojen kylkeen maalattu työ.

2020-05-28_08-59-58

18 Luvian Laitakari

Nyt vedetään kunnolla kotiinpäin. Luvian Laitakari on hieno matkailukohde Satakunnassa. Sataman alueelta löytyy niin perinteinen tanssilava, Kuppilat Kuntoon -sarjasta tuttu ravintola Bar Purje, venesuuliin rakennettu Paatpub kuin Merihelmi uimarantoineen ja rantasaunoineen. Ja mikä parasta, Laitakari on satakuntalaisen laivanrakennuksen taidonnäytteen purjelaiva Ihanan kotisatama. Lisäksi Laitakariin liittyy hauskoja perinteitä. Luvialaisilla kun on tapana ajella ihan vaan huvin vuoksi Laitakariin kiertämään kivi. Perinne, jota mun tytär ei voi mitenkään käsittää. Talvella meren jäälle viedään Jääukko ja kyläläiset veikkaavat milloin se putoaa jäihin. Lisäksi mut valtaa Laitakarissa aina valtava nostalgia ja palaan ajatuksissa nuoruusvuosiin, jolloin kesäviikonloput vietettiin Laitakarissa pussikaljaa litkien. Oi aikoja, oi tapoja.

luvia

19 Kirjurinluoto, Pori

Jatketaan kotiseutulinjalla. Lähes Porin ytimestä löytyy käsittämättömän monipuolinen kaupunkikeidas. Kirvatsissa soi kesäisin niin jazz kuin vähän raskaampi rock, sen lammissa uiskentelee lukuisia lintuja ja uimarannalta pääsee pulahtamaan Kokemäenjokeen. Lapsiperheet rakastuvat kerta toisensa jälkeen Pelle Hermannin leikkipuistoon ja aktiivisempi lomailija vakuuttuu puiston poluista. Ja kuka voisi vastustaa alpakoita? Lue tästä mitä muuta nähtävää Porista löytyy.

uimaranta kirjurinluoto pori
2020-01-01_02-10-37

20 Jokioisten Museorautatie, Minkiön asema

Tätä on Suomi-matkailu parhaimmillaan. Ihanan kotikutoista, sympaattista ja täydellä sydämellä tehtyä. Jokioisten museorautatie esittelee 1800-luvun kapearaiteismiljöön aidoimmillaan. Museo on auki kesällä ja rautatiellä pääsee huristelemaan niin höyryjunalla kuin resiinaretkillä.

minkiö

museorautatie


Osa edellä esitellyistä kohteista on tuttavuuksia menneiltä vuosilta, osa uudempaa perua. Jotkut ovat selkeitä kesäkohteita, toiset avoinna ympäri vuoden. Joka tapauksessa kaikkien kohteiden aukioloajat kannattaa tarkastaa netistä etukäteen, sillä varsinkin koronan myötä niin moni asia on muuttunut. Toivottavasti näihin kaikkiin kuitenkin pääsisi viimeistään kesällä.

Koska tulevanakin kesänä kotimaan matkailu on pop, kuulisin mielelläni lisää vinkkejä satunnaisiin nähtävyyksiin. Erityisen paljon kiinnostaa kohteet, joita ei heti ensimmäisenä osaisi ajatella matkan arvoisiksi. Jaa omat vinkkisi kommenttiboksiin tai somessa!

SEURAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA

12 comments On 20 satunnaista nähtävyyttä Suomessa

 • Heti, kun luin tämän sun postauksen, niin aloin miettiä omia lisäyksiäni listaan. En sitten koskaan kirjoittanut niitä tänne, mutta tuolta kaakosta ottaisin ehdottomasti mukaan Parikkalan patsaspuiston, Salpa-aseman Luumäellä, sekä P.E. Svinhufvudin kotimuseon Kotkaniemen.

  Tarvaspään ohi ajelin viime syksynä monen monta kertaa, mutta koskaan en saanut aikaiseksi pysähtyä siellä. Olisikohan nyt jo sen aika?

 • Hyviä vinkkejä! Kirjurissa on paljon aikanaan tullut pyörittyä, kun olen sieltä suunnilta kotoisin, mutta paljon tässä on sellaisia kohteita, joissa ei ole tullut koskaan käytyä. Nämä Helsingin lähistöllä sijaitsevat kohteet ovat olleet listallani pitkään, täytyy ehdottomasti lähteä tällä kesäkaudella tutustumaan niihin.

  • Mä olen ottanut asiakseni käydä tällaisissa ei niin itsestään selvissä kohteissa. Se on tehnyt kotimaan matkailusta aika paljon mielekkäämpää, jo ennen koronaa siis.

 • Oi mikä listaus! Monen monta ennen käymätöntä paikkaa!

  Noista tuttuja vain Minkiön museorautatie, Fagervik, Tarvaspää ja Kuusiston piispanlinnan rauniot. (ja vain yksi paikka joka ei houkuttele yhtään, Olkiluoto) Eli tästä löytyy kyllä käytävää, hienoja käynti-ideoita. Kotimaan matkailu tulee tosiaan olemaan pop myös ensi kesänä! 🙂

  • Mahtavaa, että löytyi uusia kohteita! Mä koin Olkiluodossa vierailun tarpeelliseksi. Ei se musta ydinvoiman kannattajaa tehnyt, mutta onnistui sentään pikkuriikkisen rauhoittamaan mieltä.

 • Oijoi! Täytyy sanoa, että mun Suomi-matkailulistani sai aika monta kiinnostavaa kohtaa lisää 😀 (Joka ei helpota yhtään tuskaa siitä, etten kestä miten ihania paikkoja Suomi on pullollaan!)

  • Kotimaasta tosiaan löytyy paljon kivoja kohteita. Mukavaa, että listalta löytyi uutta nähtävää!

 • Oho, olet asunut Porin lisäksi Luvialla? Olen mökkeillyt siellä ja veneellä tuli usein käytyä Laitakarissa. Tämä oli siinä mielessä hauska listaus, että jokusia tuttuja ja käytyjä kohteita lukuun ottamatta, lähes kaikki olivat vieraitta. Poikkeuksena Kuusiston piispanlinnan rauniot, jossa olen ajatellut käyväni, mutta en ole käynyt. En, vaikka olen asunut Turussa. Tuo Jokioisten tapulimakasiini näyttää kyllä veikeältä!

  • Jep, oon Porissa syntynyt ja Luvialla nuoruuteni elänyt. Perhe asuu siellä vieläkin. Oli pakko vetää kotiinpäin 🧡

   Keräsin tähän tarkoituksella tällaisia vähän tuntemattomampia tuttavuuksia, sillä Suomi-matkailu on tuttujen juttujen lisäksi paljon, paljon muutakin. Ja haluan tuoda esiin sitä, että ihan joka paikasta voi löytää kivoja juttuja!

 • Kiva listaus! Gumbostrand oli hyvä muistutus. On pitänyt jo pitkään käydä, joten ehkä viimein nyt kesällä! Omana vinkkinä tulee ekana mieleen Hermannin viinitorni Ilomantsissa. Jotenkin tosi symppis ja erikoinenkin paikka. Kannattaa piipahtaa, jos siellä suunnilla liikkuu.

Leave a reply:

Your email address will not be published.