Kouvolaan luonto- ja kulttuurimatkalle?

Yhteistyössä VisitKouvola*

Kuvitelmani Kouvolasta pitivät sisällään lähinnä betonia ja ehkä vähän huvipuistoa. Kokemukset kaupungista rajoittuivat vuosia sitten töiden vuoksi vietettyyn raviaiheiseen päivään (se toto-rahoilla hankkimani huppari löytyy vaatekaapista yhä edelleen) sekä vielä kauemman aikaa sitten junan ikkunasta ohivilahtaneisiin maisemiin. Ei näistä muistoista mitään kaupunkikuvaa kyllä rakenneta.

kouvolan maine

Onneksi virttyneet mielikuvat voi karistaa, kun uskaltaa olla avoin uusille kokemuksille. Ja vielä kun hoksaa että niinkin tunnetut kohteet kuin Repoveden kansallispuisto ja Verlan maailmanperintökohde ovat nykyisin osa Kouvolaa. Joten olenhan mä viettänyt Kouvolassa jopa hääpäivää. Ja viimeistään nyt loppukesän VisitKouvolan järjestämällä blogimatkalla pääsin heittämään loputkin ennakkoluuloni romukoppaan.

Arkkitehtuuria ja rautatieläisyyttä

Kouvolan keskusta ei tosin ole se paikka, jossa mielikuvat käännetään helposti toisenlaisiksi. Mutta voi sen Kouvostoliiton maineen nähdä myös etuna. Ydinkeskustan nykyinen rakenne on pääosin peräisin 1960-luvulta, ja täynnä sen ajan arkkitehtuuria, joka on paikka paikoin rumuudessaan jopa kiehtovaa. Keskustaa halkova Manskin kävelykatu on vastaremontoitu ja onpa sinne kerrostalojen keskelle jäänyt muutama puutalokin.

asemankoulu kouvola

Yhdessä niistä, entisessä Aseman koulussa, toimii nykyisin Pienoisrautatiemuseo Semaforo*. Se on intohimoisen harrastajan keräilyn tuloksena syntynyt kattava katsaus rautatieläisyyteen. Museon isoimmassa pienoismallissa kiehtoo junien lisäksi sen lukuisat yksityiskohdat, ja maiseman kätköistä löytyy koko ajan uusia yllätyksiä, jotka saivat mielikuvituksen valloilleen. Enpä olisi uskonut viihtyväni näin hyvin tällaisessa museossa.

pienoisrautatiemuseo
pienoisrautatie kouvola

Mutta löytyy Kouvolasta se ihan oikeankin arkkitehtuurin helmi: kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehtimme Alvar Aallon 1930-luvulla suunnittelemat Anjalan ja Inkeroisten tehdasalueet, asuinrakennukset ja toimistot.

Lue lisää Alvar Aallon Kouvolasta Lähtöselvitetty -blogista

Aikamatka Verlan menneisyyteen

Jos ei betoni puhutellut, nyt alkaa kulttuurinystävää Kouvola viimeistään kiinnostamaan. Yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta sijaitsee nimittäin Kouvolassa, tarkemmin sanoen Jaalassa. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on kuin aikamatka menneisyyteen. Tehtaan toiminta ajettiin alas pehmeimmällä mahdollisella tavalla vanhojen työntekijöiden jäädessä hiljalleen eläkkeelle ansiokkaiden työvuosiensa jälkeen, ja kaikki tehtaan koneet ja työvälineet on jätetty niille sijoilleen.

verlan museo
museokierros verla

Kävin tutustumassa Verlaan vihdoin viime kesänä  monen vuoden suunnittelun jälkeen, ja ilahduin miten hieno kokonaisuus alue oli. Varsinaiseen tehtaaseen pääsee kiertelemään vain oppaan johdolla, mutta ilman opastusta paikka ei heräisikään ollenkaan samalla tavalla henkiin. On Verlan alueella silti paljon nähtävää omatoimisellekin matkaajalle. Ruukkikylä on viehättävä, ja sen rakennuksista löytyy kiinnostavia näyttelyitä ja erikoisputiikkeja. Tänä kesänä me muuten skoolattiin aviomiehen kanssa Verlasta hankkimallani skumpalla. Lisäksi Verlankosken rannalta löytyy Suomessa harvinaisia esihistoriallisia kalliomaalauksia.

verla ruusut
kalliomaalaus verla

Retkellä Repoveden jylhiin maisemiin

Kouvolassa sijaitsee myös Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto. Lapinsalmen riippusillan romahtamisesta on luultavasti kuullut jokainen suomalainen, sen verran isosti siitä kesällä uutisoitiin. Todellisuudessa silta ei tosin romahtanut, vaan vinksahti paikoiltaan yhden kannatinvaijerin katkettua. Mutta saivartelu sikseen, sillä käyttökelvoton silta joka tapauksessa on. Eikä sitä olla toistaiseksi korjaamassa, vaan tilalle suunnitellaan uutta siltaa.

lapinsalmi riippusilta

Vaikka vesistön voi ylittää riippusillan korvaavalla vesibussilla tai Määkijänsalmen käsikäyttöisellä vaijerilossilla, nyt viimeistään on syy miettiä, mitä muuta Repovedellä voi tehdä sen suosituimman reitin Ketunlenkin kiertämisen sijaan.

  1. Valitse lähtöpaikaksi Tervajärven tai Saarijärven sisääntulot, ja patikoi uusiin maisemiin  Korpinkierrokselle (4,5km) tai tee pidempi vaellus Kaakkurinkierroksella (24km)
  2. Tilaa porukalla vesitaksi ja kurki riippusiltaa uudesta perspektiivistä
  3. Risteile kansallispuistossa Orilammen Majalta lähtevällä yli 60 vuotta kulkeneella Kultareitti-risteilyllä
  4. Tutustu puistoon meloen tai maastopyöräillen
  5. Kapua Mustalamminvuoren näkötorniin ihailemaan upeaa maisemaa
mustalammenvuori
matkabloggaaja selfie
repovesi
venetaksi kuutinkolo repovesi

Blogimatkalla pääsimme tutustumaan Repoveden kansallispuistoon Kuutinkolon venetaksilla*. Perinteinen puuvene Repolainen kuljetti meidät ihanassa auringonpaisteessa naurun raikuessa niin Löppösen luolalle kuin Kuutinlahdelle haaveilemaan siellä kerran kesässä järjestettävään konserttiin pääsemisestä. Mikä kokemus se olisikaan. Retkipäivä huipentui Mustalamminvuoren näkötornista ikuistettuihin maisemiin (ja pariin selfieen). Tosin kun sille saivartelun linjalle lähdettiin, näistä ainoastaan Mustalamminvuori on osa kansallispuistoa. Muut kuuluvat Aarnikotkan metsän luonnonsuojelualueeseen.

Kesä on Repovedellä suosituinta aikaa, mutta voi siellä retkeillä muulloinkin. Huhtikuussa puiston maisemat Ketunlenkin varrelta olivat hieman toisenlaiset.

repovesi reitit
patikointi repovesi
ketunlenkki repovesi
repovesi huhtikuussa

Pieni lepotauko on aina paikallaan

Suosittelen yhdistämään Verlan tai Repoveden vierailuun käynnin Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla*.  Tästä entisestä kirkosta saa nimittäin hienon taidekokemuksen lisäksi maailman parasta korvapuustia. Päältä rapeaa, ja sisältä suussa sulavan pehmeää. Taivaallisen hyvää. Kuvassa pullaa puraisee Lähinnä kauempana -blogin Kati.

suomalaista pullaa

Eikä sovi unohtaa rakkautta. Kulttuuritalon Rakkauspuisto tarjoaa virallisen paikan lukkojen ripustukseen. Ja sitä rakkauttahan voi tunnustaa vaikka Kouvolaa kohtaan.

rakkauslukot kouvola
kouvola rakkaus

Vuohijärven rannalta löytyy myös todellinen katsaus suomalaisuuteen, Orilammen maja ja lomakeskus*. Tupa täynnä puupanelointia, tauluja ja ryijyjä. On mökkimajoitusta ja leirintäalue. Tapahtumia ympäri vuoden. Ja jos retkeilyn lomassa ei paljon makkarahommat nuotiolla kiinnosta, tai muuten vain haluaa nauttia ravintolaruuasta, tämä Repoveden läheisyydestä löytyvä paikka on erinomainen lounaalle tai illalliselle pistäytymiseen.

orilammen maja lounas

Illan päätteeksi suppailua ja saunan raikkautta

Niin huvipuistovierailun kuin muunkinlaisen retkeilyn jälkeen päivä on hyvä päättää kaikille avoimen Tykkimäen saunan* virkistävissä löylyissä. Ja jos päivän ohjelma ei ole vielä tätä ennen ollut riittävän aktiivista, voi SUP Stationilta* vuokrata suppilaudat ja lähteä testaamaan miten lauta Käyrälammen aalloissa kulkee. Tätä ekakertalaista hieman hirvitti, mutta pysyin kuin pysyinkin laudalla koko tunnin. Jalat ihan järjettömästi vapisten tosin. Ja onneksi oli kesä, sillä muuten oltaisiin taatusti päädytty vielä avantoonkin.

tykkimaen sauna
suppailu kouvola
suppailua kouvolassa
matkabloggaaja kouvolassa

* VisitKouvola tarjosi tähdellä merkityt sisäänpääsyt, retket ja majoituksen Kouvolassa. Kiitos kun kutsuitte mukaan, oli todella hauskaa! 

Reissuseurana blogimatkalla mahtavat matkabloggaajat: 

matkabloggaajat

4 comments On Kouvolaan luonto- ja kulttuurimatkalle?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer