Kutná Horan luukirkko ja muu maailmanperintö

Kutná Hora on suosittu päiväretkikohde Prahasta, ja niinpä mekin hyppäsimme joulukuisella reissullamme junaan tutustuaksemme tähän Unescon maailmanperintöluettelostakin löytyvään pikkukaupunkiin.Pienen suostuttelun se vaati, sillä reissukaveri ei ollut ihan yhtä innostunut tutustumaan Kutná Horan tunnetuimpaan nähtävyyteen, Sedlecin luukirkkoon. Mutta sain hänet lopulta vakuutettua esittelemällä miten ihana vanhakaupunki sieltä löytyy. Sillä pikkukaupunkeja suloisine kujineen ei kumpikaan meistä voi vastustaa.

2020-01-17_06-50-03

Sedlecin luukirkko

Luukirkko sijaitsee Sedlecissä, noin kolmen kilometrin päässä Kutná Horan historiallisesta keskustasta. Jo ulkopuolelta näkee, ettei kyseessä ole ihan tavallinen kirkko. Kattokoristeissa ja portinpielissä on pääkalloja muistuttamassa mistä on kysymys. Kappelin sisätilat on koristeltu kauttaaltaan ihmisen luilla. Luukappelin lisäksi Sedlecissä on kaunis katedraali, mutta paljon muuta nähtävää täällä ei ole. Luukappelin viereisessä hotellin ravintolassa syötiin sentään maistuvat letut ja juotiin kuumat punssit.

2020-01-17_05-01-57
2020-01-18_11-52-05
2020-01-18_11-50-40
2020-01-18_11-52-50

Luukirkko oli toinen samana vuonna käymäni. Verrattuna Portugalin Évorassa näkemäämme kauniisti koristeelliseen kappeliin Sedlecin luukirkko oli mielestäni kuin huono halloween-lavaste. Täällä luista oli tehty koristenauhoja ja kynttiläkruunuja, ja paikka vaikutti oudolta. Kauniiksi sitä ei voinut kutsua. Huomasinkin ajattelevani paikan sopivan ennemmin pahuuden palvontaan kuin muistuttamaan ihmistä kuolevaisuudesta.

Kutná Horan historiallinen vanhakaupunki

Historiallinen keskusta sen sijaan vastasi jokaisen kapeisiin kujiin ja vanhoihin rakennuksiin hurahtaneen rukouksiin. Kutná Hora oli keskiajalla Böömin toiseksi tärkein kaupunki, ja kilpaili pitkään valta-asemasta Prahan kanssa. Kaupunki rikastui hopeasta, jota riitti 1500-luvulle asti. Sen jälkeen kaupunki menetti merkitystään, ja tänä päivänä se on noin 20.000 asukkaan idylliseltä vaikuttava kotikaupunki.

2020-01-17_06-48-35
2020-01-17_05-02-36
2020-01-17_06-50-19

Kaupungin nähtävyyksiä ovat mahtava goottilainen Pyhän Barbaran katedraali, rahapajana toiminut Italialainen piha ja Hrádekin hopeakaivosmuseo. Meidän mielestä parasta kaupungissa oli varsinaisten nähtävyyksien sijaan haahuilu kaupungin kauniilla mukulakivikaduilla.

2020-01-17_06-49-29
2020-01-17_06-49-51

Piipahdimme myös keskusaukion maalaismarkkinoita muistuttavilla joulumarkkinoilla. Satuimmepa myös todistamaan käynnissä olevia tv-kuvauksiakin, kohtausta jossa rosvot ja poliisit hurjastelivat vanhoilla itäautoillaan pitkin Kutná Horan katuja.

2020-01-17_06-48-25
2020-01-17_06-51-10

Junalla Kutna Horaan & Sedleciin

Junat Kutná Horaan lähtevät Prahan päärautatieasemalta (hlavní nádraží). Liikennöinti ei ole kovin vilkasta, joten tsekkaa aikataulut etukäteen.

Junaliput ostetaan aseman lipunmyyntipisteeltä, automaatteja en Prahassa nähnyt ollenkaan. Paikallisliikenteen liputkin hankittiin lehtikioskista, vaikka ilmeisesti metroasemilla automaatteja pitäisi olla.

Juna pysähtyy päärautatieasemalle (Kutná Hora hl.n) 4,5 kilometrin päähän vanhastakaupungista, ja loppumatkaksi vaihdetaan paikallisjunaan. Varmista junalippua ostaessasi, että siihen sisältyy myös tarvittava paikallisliikenteen osuus. Lippuun on silloin kirjoitettu määränpääksi Kutná Hora město. Lippu on voimassa koko päivän, joten pääset kulkemaan sillä oman aikataulusi mukaan.

Samalla lipulla voit pysähtyä Sedlecissä, jossa luukirkko sijaitsee. Tällä asemalla pysähdytään vain tarvittaessa, joten muista painaa stop-nappulaa. Myös junan kuulutukset muistuttavat tästä.

Me kävelimme noin 25 minuutin matkan Sedlecistä Kutná Horan vanhaankaupunkiin, mutta reitti ei ole kovin kummoinen eikä matkan varrella ole mitään erityistä nähtävää. Paitsi jos pitää rumankirjavista kerrostaloista. Suosittelemmekin hyppäämään bussin 1 tai 7 kyytiin (pysäkki on tupakkatehtaan luona) tai ottamaan taksin.

Paluumatkalle lähdimme měston pikkuriikkiseltä asemalta. Paikallisjunat toimivat syöttöliikenteenä ja noudattavat pääradan junien aikatauluja niin, että matkustajat ehtivät Prahaan lähtevään junaan.

2020-01-17_06-47-39

Kutná Hora on erinomainen päiväretken kohde Prahasta. Pikkukaupungissa on riittävästi nähtävää, ja luukirkko tekee siitä poikkeavan käyntikohteen.  Meillä meni koko retkeen aikaa noin 7 tuntia junamatkoineen, joten illaksi jäi vielä hyvin aikaa myös Prahaan.

Lisää juttuja ja kuvia Kutná Horasta ja Sedlecin luukirkosta mm. seuraavista blogeista:

2 comments On Kutná Horan luukirkko ja muu maailmanperintö

  • duunireissaaja

    Hauska pikkukaupunki erikoisella kirkolla. Tykättiin paljon! Ei kun lippuja varailemaan vaan, Praha oli hyvä kaupunkikohde. Eikä ollenkaan niin turistien täyttämä mitä ennakkoon pelättiin

  • Täytyy myöntää, etten ole Kutna Horasta edes kuullut. Mutta kivalta näyttää. Melkein jo varasin itselleni matkan Prahaan, mutta sitten jäin pohtimaan aikatauluja. En ole Prahassa koskaan käynyt ja kaupunki näyttää tosi kauniilta.

Leave a reply:

Your email address will not be published.