10-vuotiaan synttärimatka Lontoossa

Lentomatkalla kauan sitten juttelin erään äidin ja tyttären kanssa, jotka olivat matkalla viettämään viikonloppua Pariisiin tyttären 10v. synttäreiden kunniaksi. Painoin silloin idean mieleeni, sillä minusta se oli ihan loistava tapa juhlistaa ensimmäisiä pyöreitä vuosia. Kun asia tuli meillä ajankohtaiseksi, ilahduin suuresti kun ystäväni kertoi ajatelleensa ihan samaa. Todettiin siltä istumalta, että mehän mennään kimpassa. Matkakohteeksi valikoitui Lontoo, kaupunki jonka olemassaolosta kymmenvuotiaallakin on jonkinlainen käsitys.

Miksi Lontoo?

Haluttiin sellainen kohde, josta meillä aikuisilla oli jo kokemusta, sillä haluttiin tehdä matkasta tyttöjen toiveiden mukainen. Sellaisessa paikassa, jossa on käynyt useammin kuin kerran, ei kulu enää aikaa yleiseen ihmettelyyn. Ja kun ei tarvitse juosta joka nähtävyyttä läpi, tulee helpommin tehtyä jotain hieman erilaistakin. Tunnustan nimittäin, että tykkään käydä katsomassa useimmiten ihan ne perusnähtävyydet, ja vasta sen jälkeen syventyä paikkoihin vähän perusteellisemmin.

2020-01-29_05-26-42

Majoitus East Croydonissa

Majapaikan valintaan vaikutti duunikavereiden suositus. He olivat pariin otteeseen majoittuneet Lontoon ulkopuolella East Croydonissa, joka on noin puolessa välissä Gatwickin lentokentältä Lontoon keskustaan, ja lentokenttäjuna jopa pysähtyy siellä. Löydettiin kiva huoneisto, jossa oli pari makuuhuonetta ja yhteinen oleskelutila/keittiö. Jälleen kerran ihan ehdoton valinta verrattuna hotelliin, ja hinta Lontoon keskustaan verrattuna noin kolmannes. Plussaa myös siitä, että ihan vieressä oli suurehko ostoskeskus, jossa oli tyttöjen kanssa helppo shoppailla. Sieltä löytyi kaikki perusbrittimyymälät (Primark, Topshop, Next, M&S jne.) Junia Lontooseen kulki tiiviiseen tahtiin, ja matka-aika oli noin 20min ja niihin kävi Oyster (zone 6). Erittäin simppeliä.

2020-01-29_05-31-42
2020-01-29_05-32-24

Mitä tehdä 10-vuotiaiden kanssa Lontoossa?

Vierailu Harry Potter studiolle

Jostain oli tarttunut tietoisuuteeni, että Lontoossa olisi olemassa jonkinlainen ”Harry Potter-museo”. Pienen surffailun jälkeen selvisi toki, että kyseessä on vähän enemmän kuin pikkumuseo: mielettömän kokoinen studioalue, jossa on kuvattu kaikki Potter-leffat. Studioihin on jätetty lavasteita, pienoismalleja ja kaikkea ihan käsittämätöntä materiaalia, joita leffoissa on käytetty. Kyseessä ei ole siis mikään rakennettu teemapuisto, vaan ihan oikeat studiot. Päätimme suunnata sinne heti ekana päivänä, jotta varmasti ehtisimme viettää siellä tarpeeksi aikaa.

2020-01-02_09-56-56
2020-01-02_09-54-10

Kaupunkiin tutustuminen

Studiovisiitti haukkasi aika ison osan ajasta, eikä haluttu tehdä matkasta mitään kilpajuoksua nähtävyyksien välillä. Meille riitti, että päästiin aistimaan todellista suurkaupungin tunnelmaa. Illaksi suunnattiin syömään Covent Gardeniin sekä kiipeiltiin Trafalgar Squaren pylväillä ja patsailla, katseltiin katutanssijoita ja ihailtiin näyteikkunoita. Lauantaipäivän runsaiden shoppailujen lisäksi ehdimme kävellä pitkin kaupungin historiallisia katuja Buckinghamin palatsille ja illalliselle jälleen Covent Gardeniin.

2020-01-29_05-30-48
2020-01-29_05-30-15

London Eye

Viimeiselle päivälle ennen kotiinpaluuta varattiin vielä liput London Eye’hin. Kaupungissa oli samaan aikaan menossa isot voitonpäivän 70v. juhallisuudet, ja päästiin näkemään upeat ylilennot maailmanpyörän kyydissä ollessamme. Ja onhan ne näkymät muutenkin ihan kivat. Mä tosin en ole mikään maailmanpyörien ystävä, vaan suosin mieluummin pilvenpiirtäjiä näköalapaikkoina. Näkymät on usein paremmat, varsinkin jos pääsee ulos. Lontoossakin olisi Shard, joka vielä on kokematta. Siellä olis sitä paitsi suomalaiset Koneen hissit. London Eye -kierroksen jälkeen löydettiin siitä lähistöltä iso leikkipuisto, jossa vietettiin loppuaika, ja nämä kymppivuotiaat viihtyivät siellä oikein hyvin.

2020-01-29_05-36-54
2020-01-29_05-36-17
2020-01-29_05-33-45
2020-01-29_05-35-48

Matka oli meistä ihan täyden kympin reissu.

15 comments On 10-vuotiaan synttärimatka Lontoossa

 • Kivan kuuloinen reissu! Itse olin ekaa kertaa Lontoossa 8 v., ja ihastuin kyllä aivan ikihyviksi. Ja vaikka luulisi, että yli 15 vuoden jälkeen matkailutottumukset olisivat vähän muuttuneet (ja ovathan ne), niin monet jutut joista tuolloin eniten tykkäsin ovat edelleen suuria suosikkejani. Lontoo on siis hyvä valinta niin lasten kuin aikuisten kohteeksi.

 • Tosi kiva idea viedä lapset juhlimaan ensimmäisiä pyöreitä Lontooseen. Varmasti ikimuistoinen reissu lapsille ja aikuisille. Omasta Lontoon reissustani on jo niin monta vuotta, että pitäisi mennä uudelleen lähitulevaisuudessa.

  • duunireissaaja

   Jotenkin se 10v. oli merkityksellinen siirtymä matkustusmielessäkin, itsekin tajusi että reissukaveri ei olekaan enää mikään pikkulapsi.

 • Lontoo on ihana <3 Itse tykkään majoittua keskustan puistojen läheisyydessä, jotta pääsen juoksulenkeille nauttimaan vihreydestä ja loistavasta puistokulttuurista.

  Teillä kävi hyvä tuuri tuon ylilennon kanssa, saitte paljon normaaliakin parempaa katsottavaa!

  • duunireissaaja

   Totta, majoituspaikka kannattaa valita omien mieltymysten mukaan. Mun täytyy töissä aina ajatella ensisijaisesti messuhallin sijaintia, niinpä omilla matkoilla on mukavaa, kun voidaan mennä jonnekin ihan muualle. Ylilento oli melkoinen yllätys, oli tosi näyttävä juttu.

 • Hauska huomata, että joku muukin bongailee Koneen hissejä! 🙂
  Hauskalta kuulostaa myös kympin reissunne kaikin puolin, Lontoolla on niin paljon tarjottavaa kaiken ikäisille. Harry Potter faneille tuo museo aivan únelmakohde ja London Eyestä hienot näkymät, varmasti ikimuistoisia hetkiä päivänsankarille.

  Olimme joulukuun alussa Arabiemiraateissa, jossa kansallispäivää juhlittiin näyttävästi 4 päivän ajan. Siellä oli myös mm. upeita taitolentonäytöksiä Emiraattien lipun värisine savuineen sekä huikea ilotulitus aivan hotellimme kulmilla. Dubai Eye sen sijaan oli vielä vasta rakenteilla, joten se jäi odottamaan seuraavaa kertaa.

  • duunireissaaja

   Mulla tuo hissipongailu on enimmäkseen työperäistä. On ollut ilo päästä tekemään aika montaa juttua heidän kanssaan eri puolille maailmaa. Myös Lontoossa ?.

   Suomessa itsenäisyyttä juhlitaan niin eri tavalla kuin monessa muussa paikassa, ja meidän tv-perinnettä on saanut useampaan otteeseen selitellä. Niin kuin varmasti moni muukin.

 • Luin tämän jutun puhelimella vähän aikaa sitten, aina jää puhelimella kommentit kirjoittamatta, valitettavasti. Nyt sitten ihan ajan kanssa koneella. 🙂 Lontoo luonnollisesti kiinnostaa, asuinhan siellä kolmen vuoden ajan. Teillä on ollut aivan ihanankuuloinen reissu, voin vain kuvitella miten kymmenvuotiaat on ollut innoissaan. Olin viime vuonna katsomassa tuota hävittäjien ylilentoa ja aah, olin minäkin ihan innoissani. 😀 Pitää ottaa itsekin tavaksi nämä ”pyöreät” juhlat kun baby nyt syntyy ja kasvaa.

  • duunireissaaja

   Puhelimella kommentointi on tosiaan ärsyttävän hankalaa, ja helposti jää kirjoittamatta just sen takia. Lontoossa olen useimmiten duunissa, joten oli tosi kiva käydä kaupungissa välillä ihan turistina.

 • Eivät osuneet ihan syntymäpäiviin, mutta vanhimman kummipojan kanssa kävimme noiden ikävuosien mailla kaupungissa. Hän osasi jo itse ehdottaa kohteita, esimerkiksi Tower of London kiinnosti. Tuolloin Oxford Streetin liepeillä oli myös joku valtava, olisiko ollut Super Mario tms. pelihalli, jossa vietimme sitten aikaa. Poika oli myös linnuista kiinnostunut, joten mekin tutustuimme erilaiseen Lontooseen etsiessämme eläinkauppoja! Kävimme myös Lontoon ulkopuolella Leeds Castlessa, meille jo toisen kerran, katsomassa lintuja sielläkin ja isossa pensaslabyrintissa.
  Aika erilainen ehkä kuin tyttöjen reissu, mutta poika ei ollut shoppailusta kiinnostunut!

  • duunireissaaja

   Meille jäi sinne vielä paljon koettavaa. Lontoo on niitä kaupunkeja, joihin voi matkustaa lukemattomia kertoja ja tehdä aina jotain uusia juttuja.

 • Lontoo on nykyinen kotikaupunki ja tykkään useasti ottaa metron 5 v poikani kanssa ihan uusien paikkojen näkemisen ilosta ihan mihin tahansa uuteen paikkaan. Nähtävää kaupungissa riittää todella paljon.

  • duunireissaaja

   Mä teen ihan samaa aina kun aikaa on tarpeeksi. Jos ei muuten onnistu, niin menen edes lentokentälle pidempää reittiä pitkin tai paikallisbussilla lentokenttäjunan sijaan. Siten näkee myös duunireissulla edes vähän enemmän kuin messuhallin, hotellin ja lentokentän.

 • Mekin harrastamme kymppireissuja eli äidin ja lapsen yhteisiä matkoja kymmenvuotisuuden kunniaksi! Esikoisen kanssa kävimme Kööpenhaminassa ja hän sai suunnitella koko reissun majoituksineen (nukuimme laivassa), ohjelmineen (Tivoli!) ja ruokapaikkoineen. Nyt on suunnittelut käynnissä toisen kanssa ja hän haluaa tällä hetkellä eniten Pariisiin. Katsotaan minne lähdetään 🙂

  • duunireissaaja

   Meillä kumpaakaan sankaria ei kohteen valinta erityisemmin kiinnostanut, joten me äidit sitten päätettiin. Olis kyllä kiva suunnitella lapsen kanssa.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer