Laivalla Naantalista Kapellskäriin

Yhteistyössä Finnlines.

Ruotsiin tulee matkustettua aivan liian harvoin. Ja silloin kun matkustaa, kannattaisi sinne ehdottomasti mennä muutenkin kuin päiväksi Tukholmaan. Erityisesti autolomalla pääsee maasta kokemaan aivan uusia puolia. Mutta onpa Ruotsi sitten autoloman pääkohde tai ensimmäinen maa matkalla Keski-Eurooppaan, reissu alkaa useimmiten laivalla.

Tuttujen Turun tai Helsingin lisäksi Ruotsiin voi matkustaa Naantalista Kapellskäriin. Pääsin testaamaan toukokuussa tämän reitin Finnlinesin uudistetulla MS Finnswanilla. Ja täytyy sanoa, että matka yllätti minut monella tapaa.

Matkanteko on ihanan joutilasta

Rahtilaivalla matkustaminen eroaa perinteisistä matkustajalaivoista muutamalla oleellisella seikalla. Koska laiva on ensisijaisesti reittiliikenteelle, ei sieltä löydy risteilijöiltä tuttua viihdearsenaalia. Ja se on pelkästään hyvä asia.

Palveluja on kuitenkin sopivasti, ja kaikki sijaitsevat näppärästi samalla kannella. Laivalta löytyy buffet-ravintola, baari ja kahvila. Lapsille on leikkihuone pallomerineen. Lisäksi löytyy muutama pelikone ja ilmainen sauna poreammeineen. Koska Finnswan poikkeaa mennen tullen Ahvenanmaalla, myymälän taxfree tarkoittaa sitä mitä lupaakin. Muutenkin hinnat laivalla ovat edulliset. Tosin aukioloaikoihin kannattaa perehtyä etukäteen, sen verran vaihtelevasti liikkeet ovat auki ja kiinni.

2020-01-12_10-06-09
2020-01-12_10-08-13

Laivassa on tehty onnistunut remontti ja yleiset tilat ovat viihtyisät. Isoista ikkunoista voi katsella kaunista merimaisemaa, eikä laivan kannella kevätauringon paisteessa kirjaa lueskellessa ole todellakaan kiire mihinkään.

2020-01-12_10-06-00
2020-01-12_10-07-52
2020-01-12_10-06-46

Reittiliikenne tarkoittaa myös rauhallisia kanssamatkustajia. Tälle laivalle ei tulla humaltumaan. Muut matkaajat ovat rekkakuskeja, moottoripyöräilijöitä,  karavaanareita tai muita autoilijoita, sillä joka seurueella on oltava jokin kulkupeli. Pyörälläkin laivalle voisi ajaa.

Helpot satamat

Molempiin satamiin ajaminen onkin helppoa. Erityisesti siitä on etua Ruotsiin saavuttaessa, kun Kapellskäristä pääsee nopeasti jatkamaan matkaa, eikä tarvitse jumittaa Tukholman liikenteessä miettien pitikö niitä ruuhkamaksuja maksaa.

Laivaan ajo tapahtuu sujuvasti. Lähtöselvitys hoituu suoraan autosta, ja pääsimme yllättävän nopeasti laivaan. Toukokuussa satamaan piti tosin saapua jo kaksi tuntia ennen laivan lähtöä, ja koska kyytiin tuli meidän lisäksemme vain muutama muu, se tuntui vähän turhalta. Kannattaakin tarkistaa tuo lähtöselvityksen sulkeutumisaika erikseen, sillä nettisivujen mukaan se tapahtuisi tuntia ennen laivan lähtöä.

2020-01-12_10-04-52

Edullista matkantekoa

Mainoskampanjoiden alkaen hinnat hieman epäilyttävät. Siitä syystä testailin useampaa lähtöpäivää silloin toukokuussa, samoin nyt kirjoittamishetkellä heinäkuussa. Ja lopputulos molemmilla kerroilla on, että niitä alkaen hintaisia matkoja löytyy helposti. Jopa tällä viikolla pääsisi reissuun 69€ hintaan (sis. 2 aikuista+auto, ei hyttiä). Kuumimman sesongin ulkopuolella hinnat putoavat vielä parikymppiä 49 euroon.

Lisäksi laivamatkan hintaan sisältyy aina ateriat. Aamupäivällä tarjolla on brunssi ja ennen Ruotsiin saapumista päivällinen. Ruoka oli perushotelleista tai huoltoasemilta tuttua noutopöytätasoa, jonka tärkein tehtävä on taltuttaa nälkä. Kulinaristististen elämyksien perässä tälle laivalle ei ole syytä päätyä.

Kannattaako hyttiin satsata?

Laivalta löytyy muiden Finnlinesin Star-luokan laivojen tavoin monenlaisia hyttejä ikkunattomasta perushytistä tyylikkäästi kalustettuihin isoin ikkunoin varustettuihin keulahytteihin. Tavallisen ikkunallisen hytin saa jo parilla kympillä, mutta meitä Finnlines hemmotteli sviitillä, joka olikin upea tapa aloittaa isä-tytär -retki Ruotsin kautta Saksaan. 

2020-01-12_10-12-34
2020-01-12_10-05-40
2020-01-12_10-05-25

Perushytistä ei siis joudu kovin paljon maksamaan, ja oli siinä puolensa kun sai välillä vetäytyä päiväunille oman hytin rauhaan. Joten lisäisin melko varmasti hytin varaukseeni. Sviitin reilun 80€ hinta taitaisi olla mulle kuitenkin liikaa, kun en muutenkaan ole kovin innokas panostamaan majoitukseen. Mutta olisi siinä melko kohtuullisella hinnalla mahdollisuus satsata pieneen hemmotteluun. Sen verran hulppeat olot hyttiluokka tarjoaa peryshyttiin verrattuna.

Hyvä reitti myös Ahvenanmaalle

Finnswanilla pääsee myös Ahvenanmaalle, sillä laiva pysähtyy Långnäsissa mennen tullen. Öinen paluuyhteys Turkuun lähtee sitä paitsi hieman muita ruotsinlaivoja aikaisemmin. Ja Ahvenanmaalle matkaajienkin matkaan sisältyy yksi ateria. Reitti onkin oiva vaihtoehto pyörä- tai automatkalle Ahvenanmaalle.

2020-01-12_10-08-02

Yhteenvetona voi sanoa, että Finnlines onnistuu tarjoamaan automatkaajalle erinomaisen vaihtoehdon reittimatkalle Ruotsiin. Matkanteko on sujuvaa, nopeaa ja edullista. Ja kun laiva on vielä viihtyisä ja saaristomaisema kaunis katsella, niin uusi reissu Finnswanin kyydissä Ruotsiin onkin jo suunnitteilla.

*Yhteistyö: Finnlines kutsui tutustumaan laivoilleen, ja tarjosi matkat ja ateriat Naantalista Kapellskäriin, Malmösta Travemündeen ja Travemündesta Helsinkiin. www.finnlines.com 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer