Kävin eilen linnakierroksella ja mietin siinä kierroksen aikana, että tämä oli aika mones linna lähiaikoina. Samalla tajusin, että jostain syystä linnat ovat jääneet lähes kokonaan esittelemättä täällä blogin puolella.
Joten tässä tulee, lokakuun Instagram Travel Thursdayn hengessä, linnakierros Euroopassa.
1. Dublin Castle, Irlanti
Aivan kaupungin ytimessä on monen aikakauden sekoituksena syntynyt Dublin Castle. Alkuperäisestä 1200-luvun linnasta on jäljellä yksi torni. Muut osat on rakennettu pikku hiljaa. Linnan sisätiloihin voi tutustua ainoastaan viihdyttävällä opastetulla kierroksella, mutta pihapiiriin pääsee ilmaiseksi. Linnaa käytetään nykyisinkin virallisiin juhlallisuuksiin.
2. Malahide Castle, Irlanti
Lyhyen DART-junamatkan päässä Dublinista sijaitsee Malahiden linna. Alkuperäinen 1100-luvulla puolustustarkoituksiin rakennettu massiivinen linnatorni on vuosisatojen saatossa verhoutunut nykyiseen muotoonsa. Linnassa asuttiin aina 1970-luvulle asti, jonka jälkeen linna puutarhoineen avattiin yleisölle. Myös täällä opastettu, mutta onneksi erittäin mukaansatempaava, kierros on pakollinen. Kierros keskittyy linnassa elettyyn elämään. Huoneita ei ole tarvinnut juurikaan lavastaa, sillä linnan viimeinen omistaja ei ollut mikään uudistusten ystävä. Seitsemänkymmentälukua linnasta ei siis löydy.
3. Kaiserburg, Nürnberg Saksa
Nürnbergin linnan, Kaiserburgin, vanhimmat osat ovat 1050-luvulta. Linnakierros tehdään itsenäisesti, ja se on suoraan sanoen vähän tylsä. Asekokoelmia ja muotokuvia riittää, ja tilat ovat melko museomaiset. Ainoastaan 47m syvää kaivoa esittelevä osuus on opastettu, mutta pelkästään saksaksi. Jotain siinä taidettiin vedestä puhua.
Linnan torniin kiipeäminen kannattaa. Sieltä on upeat näkymät kaupunkiin, ja lisäksi esitellään maailmasodan tuhoja konkreettisesti. Lähes koko kaupunki pommitettiin maan tasalle, ja tornissa on nykyisen näkymän rinnalla kuvat joka suunnasta pommitusten jälkeen.
4. Castelo dos Mouros, Sintra Portugali
Vaikka linnaromantikko ajatteleekin mielellään toisin, suurin osa Euroopan linnoista on rakennettu nimenomaan puolustustarkoituksiin. Vasta myöhemmin linnat ovat saaneet toisenlaisen merkityksen ylellisen elämän näyttämöinä, ja ne on koristeltu nykyiseen ulkoasuunsa.
Maurien linnoitus Sintrassa on oiva esimerkki ainoastaan puolustustarkoitukseen rakennetusta linnasta. Kierros ja sen sadat rappuset kiivetään itsenäisesti. Ja maisemat, ne ovat henkeäsalpaavat.
5. Palacio de Pena, Sintra Portugali
Mietin jostain syystä pitkään voiko Penan palatsia kutsua linnaksi, kunnes totesin, että jos rakennuttaja on kuningas, niin kyse on linnasta. Palatsi edustaa romanttista käsitystämme linnoista. Se on 1840-luvulta, ja on malliesimerkki linnasta, joka on rakennettu koreilutarkoituksiin. Linna siirtyi monarkian kukistuttua museokäyttöön, ja siellä pääsee tirkistelemään viimevuosisadan kuninkaallisten elämää. Linnassa kierretään omaan tahtiin, ja sisätilojen lisäksi linnan valtava puutarha sisältyy lipun hintaan.
6. Turun linna
Helposti sitä unohtaa, että meillä Suomessakin on ihan oikeita linnoja. Turun linnan vanhimmat osat ovat 1280-luvulta, ja se rakennettiin alunperin hallintolinnaksi. 1500-luvulla Juhana Herttuan renessanssihovin myötä linna kasvoi nykyisin nähtävillä olevaan kukoistukseensa. Sota tosin jätti Turkuunkin jäljensä, ja linna on restauroitu lähes kokonaan. Linnakierros tehdään itsenäisesti, ja siihen on syytä varata aikaa. Lukuisat näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet ja tapahtumat esittelevät linnan historiaa ja menneitä aikoja.
7. Warwick Castle, Englanti
Linnakierroksen uusin tulokas on Warwickin linna Englannissa. Tämä alunperin Vilhelm Valloittajan perustaman puulinnoituksen paikalle rakennettu kivilinna on 1200-luvulta, ja se heräsi todelliseen kukoistukseensa uuden emäntänsä Daisyn avulla 1800-luvulla. Linnan omistaa nykyään Madame Tussaudin vahakabinetinkin takaa löytyvä Merlinin viihdeyhtiö. Joka muuten on maailman toiseksi suurin viihdyttäjä heti Disneyn jälkeen.
Linnassa kerrotaan tarinaa 1800-luvun elämästä hämmästyttävän aidolta näyttävien vahanukkien avulla. Linnassa pääsee kokemaan niin kuninkaallisia juhlia kuin palvelusväen elämää. Kohde on erityisen sopiva myös lapsille. Käyntini aikaan tiluksilla kuljeskelikin aika monta koululaisseuruetta.
8.Neuschwanstein, Füssen Saksa
Saksasta löytyy satoja linnoja, mutta kaikkein upein on Neuschwanstein. Tämä prinsessalinnojen esikuva on Ludwig II:n rakennuttama, eikä se ehtinyt koskaan valmistua ihan täyteen loistoonsa.
Tästä linnasta olen sentään kirjoittanut blogiin asti: Neuschwanstein on kaunista hulluutta
Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä toimivat Vagabonda ja Travellover.
9 comments On Linnakierroksella Euroopassa
Minulla on jotenkin täyteen tullut linnakiintiö. En ole koskaan ollut niistä erityisen kiinnostunut, ja jotenkin on tuntunut, että ne liikaa toistavat itseään. Mutta. Nyt kun katson näitä kuvia, ei todella voi sanoa, että olisivat samanlaisia. Malahiden linnan olen tainnut nähdä, Dubliniin olen menossa koulutukseen, joten ehkä käyn linnankin tarkistamassa.
Mulla on Turun linnaa lukuunottamatta muut kotimaan linnat näkemättä. Pitääkin ottaa ”työn alle”!
Kiva kooste! Euroopassa on paljon hienoja linnoja nim myöskin linnabongari. Näistä en itse ole käynyt kuin Turun linnassa!
Olet sinä kyllä nähnyt aivan valtavan määrän linnoja. Miten erilaisia kaikki on! Upeita. Heheheh, mä olen käynyt noista yhdessä, Turun linnassa! Vitsit, tuo Penan palatsi pitäisi kyllä nähdä. Ja aika monta muutakin.
Onhan näitä kertynyt, oikeastaan ihan vanhingossa. Tänä vuonna pitäisi nähdä vielä Prahan linna. Ja muutama linna tästä listasta puuttuikin.
Linnat on kiinnostavia, ja haluaisin ehdottomasti yöpyä jossain syrjäisellä seudulla sijaitsevassa skottilinnassa. No, kelpais mulle mikä tahansa muukin maa?
Upeita linnoja! Yhdessäkään näissä en ole käynyt (en edes Turun linnassa…), mutta voisin milloin vain lähteä Irlantiin tai Englantiin tutkailemaan linnoja, ja tuo Penan palatsi on kuin satukirjasta, joten senkin toki haluaisin nähdä! 🙂
Euroopassa linnoja tuntuu tosiaan olevan joka kukkulalla. Keskiajalla torailu oli niin yleistä, että puolustautuminen oli tarpeen, ja siihen tarkoitukseen suurin osa linnoista on alunperin rakennettu. Silloin niissä oli karu, mutta vankka puolustustorni, eikä oikeastaan muuta. Kun sotiminen väheni, linnojen asuinmukavuuteen alettiin panostaa ja suurin osa on saavuttanut nykyisen ulkoasunsa vasta parisataa vuotta sitten. Ja kokonaan 1800-luvulla rakennetut linnat on tehty pelkkään koreiluun ja tärkeilyyn.
Ranskan linnat mulla on vielä kokonaan näkemättä, mutta niidenkin aika koittaa.
Oi oi oi! Linnoja on paljon, paljon, paljon! Vuosituhannen alusta saakka unelmani on ollut lentää kuumailmapallolla Ranskan linnojen yli. Ja ”Linna Ranskassa” oli myös ensimmäinen kosketukseni asiaan Richard Scarryn kirjassa Hauska, hauska maailma lapsena ennen kouluikää. Miksihän niitä muuten Ranskassa on niin paljon? Ja ketkä kaikki linnoissa ovat asustaneet?
Saksan sanat Schloss ja Burg viittaavat jotenkin siihen, millainen asema linnan isännällä on ollut, mutta en nyt just muista. Pitänee tehdä linnatutkimusta jollakin lailla piakkoin.
Sliding Sidebar
Blogin kirjoittaja
Moi, mä olen Hanneli!
Olen lähtöisin Satakunnasta, mutta jo kauan sitten Helsinkiin kotiutunut.
Blogini kertoo autolomista, pikkukylistä, patikkapoluista ja luontokohteista eri puolilla kotimaata ja Eurooppaa.
Reissaan mieluiten roadtrippaamalla, ja rakastan vuoristoa, mutkateitä, keskiaikaisten kylien kapeita kujia ja helppoja patikkapolkuja. Enkä koskaan kieltäydy hyvästä ruuasta ja viinistä.
Viime aikoina olen hurahtanut retkeilyyn ja retkiruokaan. Olen eräkokki ja retkikokkailuja voit seurata minun ja ystävieni instatilillä @100retkireseptia
Kiva kun olet mukana!
Tutustu sisältöön
Arkistot
Hae blogista
Tietosuoja