3 x matkavinkki kotimaahan

Tänä kesänä lomaillaan kotimaassa. Meille, joille matkustaminen on useimmiten tarkoittanut ulkomaille lähtöä, tämä on melkoisen uusi tilanne. Monet suunnitelmat ja matkahaaveet kirjoitetaan uusiksi, ja aluksi voikin tuntua, ettei kotimaasta kertakaikkiaan löydy mitään tarpeeksi kiinnostavaa. Mutta kyllä löytyy, kun asiaa tutkii matkailijan silmin. Ja kohta sitä alkaa huomata ihan lähiseuduiltakin ihania paikkoja ja kivaa tekemistä. Näin mulle ainakin on käynyt siitä lähtien, kun määrätietoisesti päätin suhtautua omaan maahan kiinnostavana matkakohteena. Suomilove on kuin onkin syttynyt. Ja näiden hetkien seurauksena suosittelen kolmenlaista tekemistä kotimaahan.

Yövy kartanohotellissa

En ollut ymmärtänyt kuinka paljon Suomessa on kartanoita. Vaikka suurin osa niistä on edelleen yksityiskäytössä, niin yllättävän moni kartano toimii majoituskohteena, jonne kuka tahansa matkailija on tervetullut.

Vuojoen kartano Eurajoki
Vuojoen kartano, Eurajoki
Mustion linna
Mustion linna,Raasepori
2019-10-26_01-39-01
Hirvihaaran kartano, Mäntsälä

Kartanohotellissa on ihana ripaus ylellisyyden tunnetta, mutta hinnat ovat siitä huolimatta verrattavissa tavallisiin hotelleihin. Kun taas miljöö ja historia on monin verroin upeampi.

2020-02-01_10-54-18
Töyrylän kartano, Artjärvi
2020-02-01_10-56-31
Töyrylän kartano, Artjärvi

Lue kokemuksistani Suomen kartanohotelleista:

Retkeile kansallispuistoissa

Suomen luonto on huikean hieno ja luontoretkeily mahtavaa. Ja kansallispuistot ovat hyviä matalan kynnyksen kohteita aloittelevillekin retkeilijöille. Niissä on selkeästi merkittyjä, hyvin hoidettuja reittejä lyhyistä luontopoluista vaativiin vaellusmaastoihin ja hyvät palvelut. Ja taatusti upea luonto.

repovesi
Repovesi

Tiesitkö, että Suomessa on 40 kansallispuistoa? Valinnan varaa siis riittää. Kansallispuistoihin voi tutustua niin päiväretkillä kuin yöpymällä telttaillen tai vaikkapa vuokraamalla mökin.

2020-01-26_08-05-27
Selkämeri
2020-02-25_07-47-43
Etelä-Konnevesi
Sipoonkorpi
Sipoonkorpi
aamuhetki nuuksiossa
Nuuksio

Saariston kansallispuistoihin pääsee ilman omaa venettä helpoiten joko järjestetyillä yleisöretkillä tai venetakseilla. Ja jos erämökkeily ei innosta, tasokkaamman majoituksen paikkojakin puistojen läheisyydestä löytyy.

Laitakari
Yleisöretki Säppiin
Selkämeri
Venetaksilla Selkämerellä
Repovesi
Veneretki Repovedellä
Lehmonkärki
Lehmonkärki, Päijänteen kansallispuisto
Lehmonkärki
Lehmonkärki, Päijänteen kansallispuisto

Lue lisää retkistäni Suomen kansallispuistoihin:

Tutustu vanhoihin puutalokaupunkeihin

Rannikon puutalokaupungit ovat kertakaikkiaan viehättäviä. Suosituimpien Porvoon ja Rauman lisäksi maassamme on muitakin ihania tuttavuuksia, joista Tammisaari taitaa nykyisin olla mun suosikkini. Tai ei mä tiedä, ihaniahan ne on kaikki.

2020-04-10_10-26-13
Tammisaari
Rauma
Rauma
Loviisa
Loviisa
Porvoo
Porvoo
Kokkola
Kokkola

Näiltä vanhoilta historiallisilla puutaloalueilta löytyy pieniä hiekkateitä, kauniita pihoja, hauskoja ikkunasomistuksia ja juorupeilejä. Hitaan kaduilla vaelteluun lomassa voi pistäytyä terassille, kahviloihin ja ravintoloihin sekä tehdä löytöjä pikkuputiikeista.

Kristiinankaupunki
Kristiinankaupunki
Loviisa
Loviisa
2020-04-10_10-27-57
Tammisaari
Rauma
Rauma
Kokkola
Kokkola
Porvoo
Porvoo

Lue lisää puutalokaupungeista:


Minkälaisia lomasuunnitelmia sulla on kesälle? Onko sulla muita hyviä matkavinkkejä kotimaahan? Mun lomasuunnitelmiin kuuluu ainakin Saariston rengastie ja tyttären valitsemana kaupunkiloma Kuopiossa. Kansallispuistoista mietinnässä on Seitseminen ja Lauhanvuori. Ja yöpyminen Mustion linnassa tai jollakin Uudenmaan ruukkialueista olisi ihanaa. Mahtava fiilis, kun koko kesä on vielä edessä!

Voit seurata kesän reissuja somessa:

@toisiinmaisemiin
Facebook  I  Instagram 

2 comments On 3 x matkavinkki kotimaahan

  • Kivoja ideoita kaikki. Olen käynyt katsomassa noita kaikkia kuvassa olleita kartanoita, mutta en ollut keksinytkään, että kartanossa yöpyminen voisi olla ihan huippukokemus. Me ollaan kierretty noita kansallispuistoja todella paljon. Itikoiden vuoksi kevät ja syksy sopivat meille kesää paremmin. En tiedä, onko Lauhanvuori sulle jo tuttu aiemmilta reissuilta? Oma suosikkini se ei ole ja sen sijaan (tai lisäksi) voisi harkinnan arvoinen olla Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto, vaikka patikointia siellä ei kovinkaan paljoa ole. Kauhanevan suoluonto on upea ja Katikankanjoni Pohjankankaalla säväyttää. Seitsemisestä me sen sijaan kyllä pidämme.

    • Kiitos hyvästä vinkistä. Lauhanvuori on valikoitunut suunnitelmiin oikeastaan sen vuoksi, että se on osittain Satakunnassa. Mutta niin näyttää olevan tuo Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistokin. Enimmäkseen tulee itsekin kierrettyä näitä muulloin kuin kesällä, mutta tänä vuonna taidan testata kärsivällisyyttäni itikoiden kanssa.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer