Matka-aakkoset 2019

Näin kuluvan vuoden viimeisinä päivinä on kiva muistella mitä kaikkea tulikaan koettua. Vuoden matkakohteet, 10 maata, löytyvät kaikki Euroopasta ja mukaan mahtui jälleen kerran kaupunkilomia, automatkailua, patikkapolkuja ja pikkukyliä. Erityisen ilahduttavaa oli kuitenkin se, että pystyin vihdoinkin suhtautumaan kotimaan kohteisiin entistä enemmän ihan oikeana matkustamisena.

Kaikista matkoista en ole ehtinyt kirjoittaa blogiin juttua ja osa koetusta ei tule koskaan edes jutuksi asti päätymään. Siksi onkin hauska miettiä käytyjä matkakohteita aakkosten muodossa, silloin esille pääsee pienempiäkin yksityiskohtia reissujen varrelta.

A = Aulanko

Matkablooggajaporukan syysretkikohteeksi valikoitui tänä vuonna Hämeenlinna. Viikonlopun patikointiosuus suoritettiin Aulangolla, joka osoittautui huomattavasti ennakko-odotuksiani mahtavammaksi retkimaastoksi. Lisäksi Aulangon näkötornista aukesi ihan mielettömät ruskamaisemat.

2019-12-29_02-35-05

B = Bardejov

Slovakian itäosassa sijaitseva Bardejovin historiallinen vanhakaupunki on hurmaava. Vietimme siellä rauhallisen viikonlopun kesäloman automatkalla. Kuljeskelimme pikkukaupungin kaduilla, kapusimme lähistöllä sijaitseville linnanraunioille ja söimme hyvin. Nautimme kiireettömästä tunnelmasta kaukana turistimassoista. Sesinkiaikaan matkustaminen ei siis aina tarkoita ruuhkia ja hälinää, ei vaikka matkustaisi maailmanperintökohteeseen.

Bardejov

C = Chochołów

Aikamatka menneisyyteen. Vapaana juoksevat kanat, perinteiset hirsimökit ja kirkonkellojen joululaululta kuulostava kutsu tekivät tästä Puolan Tatravuoriston pikkukylästä erityisen. Nykyaikakin oli saapunut kylään ja Chocho Burgerin pikaruoka maistui nälkäisille turisteille.

2019-12-29_04-33-36

D = duunireissut

Tänä vuonna duunireissut veivät Rotterdamiin, Lontooseen, Farnboroughiin ja Pariisiin. Rotterdamissa ja Lontoossa tehtiin ympäripyöreitä päiviä ilman että kaupungista ehti nähdä vilaustakaan, mutta Farnboroughin pikkukaupunkia ehdin tutkiskella hieman ja löysinpä kaupungista myös pienen palan brittiläistä ristikkotalotunnelmaa.

Vuosien tauon jälkeen Pariisin työkohde sijaitsi keskustassa, joten järjestin sen yhteyteen muutaman päivän vapaata. Kierreltiin kaupunkia kunnon turistin tavoin. Riemukaarelle nousun jälkeen mietin kannattaako Eiffeliin edes nousta, mutta sen huipulta avautui todella hienot näkymät ja yllätyin miten upea kokemus se oli.

2019-12-29_02-29-10

E = Edinburgh

Skotlannin pääkaupunki on houkutellut jo ikuisuuden, ja olikin mukava kun reissukaveri ehdotti sitä tämän vuoden perinteisen joulumatkan kohteeksi. Kaupunki oli kiehtova. Rakastuin sen kapeisiin portaikkoihin, linnoihin, tummanpuhuviin taloihin, (kummitus) tarinoihin, puistoihin ja historiaa huokuvaan henkeen. Tuntui kuin olisi siirtynyt Harry Potterin maailmaan. Lisäksi aivan uskomattoman aurinkoinen ilma helli meitä koko viikonlopun.

2019-12-07_09-05-20
Grassmarket Edinburgh

F = Fotografiska

Ehdottomasti mun lempimuseoni tällä hetkellä. Helmikuussa käytiin perheen kanssa Tukholman Fotografiskassa, heinäkuussa ystävän kanssa Tallinnassa. Kunpa mekin saataisiin oma Fotografiska tänne Helsinkiin, niin ei tarvitsi matkustaa aina meren yli.

G = Gdansk

Viikonloppumatka Gdanskiin oli siskon hyvä idea. Kauniisti entisöity hansakauppiaiden kaupunki, jossa parasta tekemistä on haahuilu ja syöminen. Ja me nautittiin äidin ja siskon kanssa molemmista yllin kyllin.

2019-12-29_02-38-04

H = Hirvihaara

Mäntsälän Hirvihaarassa hurahdin lopullisesti kotimaan matkailuun. Tajusin viimein, että ne samat asiat, joista reissussa pidän, on löydettävissä myös lähiseudulta. Pikkukylät, luontokohteet, uniikit majoituspaikat ja historian havina.

2019-10-26_01-39-01

I = Istria

Tämän vuoden yksin tekemäni roadtrip alkoi ja päättyi Istriaan. Nautin hiljalleen matkailukauteen heräilevistä rannikkokaupungeista ja kukkuloiden pikkukylistä. Verestin muistojani tutuissa paikoissa, tutkin uusia kolkkia ja seikkailin Istrian vesiputouksilla.

Slap Sopot Istria

J = joulumarkkinat

Matka joulumarkkinoille on perinne, sillä tämä oli mulle ja ystävälleni jo yhdeksäs kerta. Tämän vuoden joulumarkkinakohde Edinburgh oli todella suositeltava valinta, vaikka ei sekään Saksan joulumarkkinoita tietenkään peittoa.

Työmatkan lomassa pääsin nauttimaan ensimmäistä kertaa ranskalaisista markkinoista päiväretkellä kauniissa ristikkotalokaupungissa Rouenissa. Ei sinne ehkä pelkästään markkinoiden vuoksi kannata mennä, sen verran pienestä tapahtumasta oli kyse. Tosin en nähnyt aluetta iltavalaistuksessaan, kun lakkoilun vuoksi junavuorot eivät kannustaneet jäämään Roueniin niin pitkälle iltaan asti. Mutta muuten kaupunki oli aivan täydellinen päiväretkikohde tällaiselle ristikkotalofanille.

2019-12-29_02-29-45

K = kick-bike

Matkablogin kautta elämään on tullut paljon uutta: ihania ihmisiä ja hauskoja hetkiä. Tuusulan blogipäivillä pääsin kokemaan miltä potkupyöräily tuntuu, kun retkeiltiin Sarvikallion näyttäviin maisemiin. Yllättävän hauskaa, mutta myös rankkaa, puuhaa.

2019-09-25_07-34-48

L = linnat

Taas joku homeinen linna, totesi tytär vuosia sitten. Tänä vuonna homehduttiinkin linnoissa oikein urakalla. Slovakian linnoista käytiin Oravan, Spišin ja Zborovin linnassa. Puolassa Niedzican linnalla ja valtavalla Malborkin tiililinnalla päiväretkellä Gdanskista. Kotimaassa kävin ekaa kertaa Hämeen linnassa, joka tosin harmikseni ei oikein säväyttänyt. Saarenmaalla tutkailtiin Kuressaareen Piispanlinnaa, Sloveniassa kiertelin Štanjelin romanttista linnoituskylää ja Edinburghissa ihailtiin muinaisen tulivuoren päälle rakennettua auringonvalossa keltaisena kylpevää linnaa.

Maailmanperintökohde Slovakiassa

M = Muhu Veinitalu

Juhannuksena vietettiin pitkä viikonloppu Saarenmaalla. Ensimmäinen päivä kului Muhun saarella, jossa suorastaan tunsi miten rauha laskeutui mieleen kiireisen kevään jälkeen. Nautittiin Muhun Veinitalun tunnelmasta, tuntui kuin olisi elänyt kesäyön unelmaa. Arjen kiireet jäivät hetkessä kaukaisuuteen siellä viiniköynnösten, taivaallisen hyvän illallisen ja lämpimien löylyjen syleilyssä.

Muhu on hea

N = Nurmijärven Myllykoski

Tammikuinen pakkaspäivä Myllykosken ulkoilupoluilla on oiva osoitus siitä, miten arjen keskellekin kannattaa etsiä uutta nähtävää. Eikun eväät reppuun ja ihailemaan lähes jäätynyttä koskimaisemaa. Miksi en ole muistanut käydä tutkailemassa tätä näkymää muina vuodenaikoina?

2019-12-29_04-16-43

O = Oprtalj

Pienillä mutkateillä ajelu on ihanaa. Vielä ihanampaa on kun äkkiarvaamatta pysähtyy tällaiseen kylään kuin suloinen Oprtalj. Puoliksi hylättyyn, osin entisöityyn rappioromanttiseen paratiisiin, jossa lisäksesi ainut elävä olento on paikallisoppaaksi mukaan lyöttäytynyt kissa. Täydellinen pysähdyspaikka, joka odottaa kesän sesonkia ja sen mukana tulevaa elämää.

2019-06-09_04-42-28

P = Piran

Piran on Istrian ihanin, kirjoitin jokunen vuosi sitten sinne tehdyn päiväretken jälkeen. Kun keväällä tein reittisuunnitelmaa roadtripilleni, oli Piran itsestään selvä kohde, ja päätin jäädä sinne kahdeksi yöksi. Ja olihan sen tenho edelleen olemassa. Kiertelin pikkukujia, istuskelin rantaravintoloissa ja kipusin muureille. Lepäilin kivisillä rannoilla ja luin kaksi kirjaa. Piran oli ihana levähdystauko seikkailujen keskellä.

2019-12-29_04-20-38

Q = Kuu

Tänä vuonna matkoilta ei löytynyt suoraan vastinetta tälle aakkosten hankalalle kirjaimelle, joten nyt heittäydytään ääntämyksen kautta Kuressaareen suosittuun kalaravintolaan Ku-Kuuhun. Ihana kiireetön Saarenmaa tarjosi täälläkin parastaan. Näkymät Piispanlinnalle houkuttelivat paikalle muitakin kulkijoita. Vai olisko päivän kala ollut kuitenkin se painavin syy antautua rapsuteltavaksi?

2019-12-28_05-52-29
2019-12-28_05-53-17

R = Rovinj

On se tunnustettava. Että oikeasti Rovinj on Istrian rannikkokylistä ihanin. Ensimmäinen etappi kevään roadtripillä sai harmittelemaan pakottavaa tarvettani ainaiseen liikkeelläoloon, sillä olisihan sitä niillä kiiltäväksi kuluneilla kujilla viettänyt useammankin hetken. Ensi kerralla sitten.

2019-12-29_04-23-22

S = Suchá Belá

Slovakian paratiisi, Slovenský raj, on Tatravuorten lähistöllä sijaitseva kansallispuisto. Ja sen joenuomaa seuraileva reitti Suchá Belá yksi hienoimmista patikointikokemuksistani. Kolmisen tuntia kestäneen matkan aikana kiivetään pystysuoria tikkaita, taiteillaan vaakasuorien astinlautojen varassa, otetaan tukea seinään kiinnitetyistä vaijereista ja hypitään joen pohjan kivillä. Maisemilla täällä ei varsinaisesti herkutella, mutta maaston kauneudella ja itsensä ylittämisellä sitäkin enemmän.

2019-12-29_02-42-24

T = Tolminin rotko

Triglavin kansallispuisto Sloveniassa on täynnä turkoosina kimmeltäviä jokia, vuolaina virtaavia vesiputouksia ja huikeita maisemia. Ja yksi kauneimmista on Tolminin rotko.

Tolminin rotko Slovenia

U = Unescon maailmanperintökohteet

En mä näitä varsinaisesti keräile, mutta jos reitille osuu maailmanperintökohde, niin kyllä mä siellä mielelläni käyn. Tänä vuonna näitä kohteita tuli nähtyä jokunen:

 • Eufrasiuksen basilika, Kroatia
 • Krakovan vanhakaupunki, Puola
 • Malborkin linna, Puola
 • Seinen jokivarsi Pariisi, Ranska
 • Bardejovin vanhakaupunki, Slovakia
 • Spišský Hard, Slovakia
 • Slovakian Karpaattien puukirkot, Franciscus Assisilaisen kirkko Hervartor
 • Slovakian Karstimaan luolat, Dobšinská Ice Cave
 • Škocjanin luola, Slovenia
 • Tallinnan vanhakaupunki, Viro
 • Edinburghin vanha ja uusi kaupunki, UK

V = Vuojoen kartano

Satakunnan matkailukohteiden tutkiminen on mun ja ystäväni Saanan kesäprojekti. Tänä kesänä vuorossa oli monipuolinen Eurajoki. Ja tutut maisemat ne vasta yllättivätkin, sillä Eurajoki osoittautui ihan mahtavaksi kohteeksi, jossa pääsi kokemaan vaikka mitä. Me nautimme erityisen paljon Vuojoen kartanon vieraanvaraisuudesta, etsimme sen kummituksia ja fiilistelimme tunnelmasta pikkutunneille asti. Palasin näihin upeisiin kartanomaisemiin vielä toisenkin kerran, kun osallistuin loppusyksystä kartanon Murhamysteeri-illalliselle.

2019-12-29_02-33-07
Vuojoen kartano Eurajoki

W = Willa Trela

Etelä-Puolan kylpyläkaupungeista moni ei kuullut koskaan, eikä ainakaan Muszynasta. Mutta mepä vietettiin siellä kaksi yötä mukavassa majoituspaikassa nimeltään Willa Trela. Sen tynnyrisaunan lämmössä ja kylpypaljun syleilyssä oli hyvä lepuuttaa kivistäviä jäseniään melontaretken ja päiväpatikointien jälkeen.

Willa Trela Muszyna Poland Spa

X = Secret Food Tour

Ruoka on mulle tärkeä osa matkailua ja erityisen paljon tykkään osallistua erilaisille ruokakierroksille. Krakovan ruokakierros oli yllättäen privaattikierros, ja parasta oli kiinnostavat keskustelut vetäjän Matin kanssa. Paikallinen näkökulma antaa niin paljon lisää tietoa kohteesta. Ja kun sitä siivittää vielä hyvä ruoka, ei enempää voisi edes toivoa. Ja kierros oli kirjaimen x arvoinen, sillä siihen kuului oikeasti yksi mysteeriosa, jota en halua turhaan paljastaa.

2019-09-15_05-56-55

Y = yllättävä lumisade

Toukokuussa Euroopassa ei odota kohtaavansa lumisadetta. Mutta niin vain patikointihaaveet Bohinj-järvellä vaihtuivat kesärenkailla liukasteluun ja lumisen maiseman ihailuun. Ja lumessa nilkkoja myöten kahlaamiseen. Yllättävää ja kaunista.

Bohinj huhtikuu

Z = Zakopane

Tatravuorten valloitus jäi vesisateiden vuoksi vain haaveeksi, mutta muilta osin kesäreissun aloituspiste Zakopane osoittautui varsin kelvolliseksi. Voisin hyvin kuvitella matkustavani sinne toistenkin.

Zakopane

Å = Åbo

Tähän hankalaan kirjaimeen ei löytynyt tänä vuonna suoraa vastinetta. Niinpä sitä saa edustaa Turku, joka on mulle vähän hankala kotimaan kohde. Sillä päätin opiskeluaikoina, että koska tykkään enemmän Tampereesta, Turku ei juuri kiinnosta. Olen sittemmin joutunut pyörtämään päätöstäni useampaan kertaan. Tänä vuonna tein vain pikavisiitin, kun Gdanskiin suuntautuva lentomatka lähti Turusta. Ehdin silti nauttia kauppahallin tunnelmasta ja kurkistella Apteekkimuseon pihaan.

2019-12-29_02-39-07

Ä = äkillinen ukkosmyrsky

Patikointihommiin kuuluu oleellisena osana vallitsevan säätilan seuraaminen. Ja se näytti siltä, että hyvin ehditään tehdä pikkuretki Tatravuoriston ennen yöksi luvattuja sateita. Mutta mutta. Niin vain jouduimme kapeilla vuoristopoluilla keskelle ukkosmyräkkää. Salamat leiskuivat ja ukkonen paukkui pitkin vuorten seinämiä. Pelotti niin ettei koskaan ennen. Onneksi selvisimme pelkällä säikähdyksellä.

2019-12-29_04-35-08

Ö = öljysäiliö 468

Kruunuvuorenrannan öljysäiliöillä on joka syksy avoimet ovet, ja vihdoin tänä vuonna sain aikaiseksi käydä siellä viimeisenä mahdollisena iltana. Ja olihan se näkemisen arvoinen.

2019-12-29_02-36-09
2019-12-29_02-36-54

Siinäpä se, reissuvuosi 2019. Täynnä mahtavia hetkiä, hyvää ruokaa, kauniita maisemia ja ystävällisiä ihmisiä.

p.s. Vuoden vaikein kirjain oli tällä kertaa N.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer