Mitä maksaa kaksi viikkoa autoillen Euroopassa?

Poikkeuksellisesti päätin avata matkabudjettia, ja kertoa mitä maksaa autoloma Euroopassa. Kesällä 2016 ajeltiin vuokra-autolla ympäri Keski-Eurooppaa. Lennettiin Müncheniin, josta ajeltiin vuokra-autolla Itävallan kautta ensin Gardajärvelle ja Venetsiaan, jatkettiin Sloveniaan ja palattiin Itävallan kautta takaisin Saksaan. Oltiin matkalla 16 päivää, yövyttiin 9 eri paikassa ja käytiin lopulta viidessä maassa. Mittariin kertyi noin 1800km. Matkassa mukana minä, mies ja 11-vuotias tytär. Vielä mahduttiin majoittumaan samaan huoneeseen, ainoastaan 3 yön stopit oltiin kahden makuuhuoneen huoneistoissa perherauhan säilymiseksi.

MATKAT JA MUU LIIKKUMINEN

Lennot varattiin kerrankin ajoissa, se näkyi lippujen hinnassa. Auto valittiin keskikastista, ja extraa maksettiin automaattivaihteistosta. Helsingissä matkaa lentokentälle on 15km, siihen nähden 80€ kustannus takseista on sietämätön. Itävallan vinjetti jouduttiin ostamaan kahdesti, kun voimassaoloaika ei olisi riittänyt sekä meno- että paluumatkalle. Grossglocknerin ylityksen hinta oli joka euron arvoinen. Auto palautettiin päivää ennen kotiinpaluuta, ja Muncheniin mentiin viimeiseksi yöksi junalla.

Lennot Helsinki-München sis. 2 ruumalaukkua530€
Taksit Suomessa 80€
Auton vuokra WV Golf automaatti 600€
Polttoaineet160€
Tietullit, moottoritiemaksut ja tunnelit
* Itävalta (vinjetti 2kpl, tunnelimaksu)25€
* Italia (moottoritiemaksut) 17€
* Slovenia (vinjetti) 15€
* Grossglocknerstrasse35€
Taksit Riva del Garda 2kpl16€
Junaliput München lentokenttä – keskusta – lentokenttä46€
Laukkujen säilytys lentoasemalla9€
YHTEENSÄ 1.533€
2020-01-27_08-10-05
2020-01-27_08-04-21

MAJOITUKSET

Reissubudjetti oli 100€/ yö, joka hieman ylittyi. Lähes kaikki majoitukset varattiin Booking.comin kautta jo tammi-helmikuussa, ja aika vähän niitä viilailin enää kevään mittaan. Bledissä hintaan sisältyi puolihoito. Huoneistojen hintaan ei sisältynyt aamiaista, kaikkialla muualla päästiin valmiiseen pöytään. Reissun parhaat majoitukset olivat Bledin Alp Penzion ja viinitilan Borgo san Donino. Kaikki muutkin vastasivat niistä etukäteen saamaani käsitystä. Majoituksen hintataso oli Italiassa kalleinta, Sloveniassa edullisinta.

Füssen, Maurushaus 1 yö93€
Innsbruck, Hotel Goldene Krone 1 yö118€
Riva del Garda, Residence Marina 3 yötä (ei aamiaista)280€
Sirmione, Borgo San Donino 1 yö105€
Lido di Jesolo, Hotel My Fair 2 yötä284€
Izola, Apartments Krajcar 3 yötä (ei aamiaista)240€
Bled, Alp Penzion 2 yötä (sis. puolihoito)260€
Zell am See, Mary´s Kleines Landhotel 1 yö113€
München, Hotel Cocoon Stathus 1 yö108€
YHTEENSÄ1.600€ (106€/yö)
2020-01-27_08-03-44
Viinitila

RETKET JA HUVITUKSET

Suurin osa retkistä oli sellaisia, joita oltiin jo etukäteen suunniteltu. Innsbruckin Hefelekar oli erinomainen reissulöytö. Gardaland oli kalleinta lystiä, mutta säästöä tuli väliin jääneestä Jesolon vesipuistopäivästä.

Neuschwanstein sis. parkkimaksut35€
Hissiliput Hefelekar83€
Riva del Garda
* polkuveneily12€
* Malscesine (lauttaliput, linnavisiitti, parkkimaksut) 68€
* Gardaland (sisäänpääsy, ohitusliput, parkkimaksut) 200€
Matkat Jesolo-Venetsia-Jesolo62€
Ljubljana linna + parkkimaksut27€
Bled & Bohinj
* Savican putous + parkkimaksut12,50€
* Vintgarin rotko + parkkimaksut10€
* Bledin uimala10€
Winklernin torni + parkkimaksut14€
Eisreisenweiltin jääluola55€
YHTEENSÄ 593€
2020-01-04_10-58-08
2020-01-04_11-33-26
2020-01-27_07-56-54

SYÖMINEN JA JUOMINEN

Syömisen suhteen ei oltu tehty mitään budjettia, vaan päätettiin mennä fiiliksen mukaan. Käytiin lopulta melkein joka päivä ulkona syömässä sekä lounas että päivällinen. Jätskiä syötiin, kahvia juotiin ja viinistä nautittiin ihan joka päivä. Hinnoissa on mukana myös kauppareissut ja naposteltavat. Ljubljanassa päädyttiin vahingossa reissun kalleimmalle lounaalle, ja Italian viinitilan illallinen oli suhteessa aika arvokas. (Tosin Suomessa vastaavasta olisi saanut maksaa saman verran per henki.) Italiassa syöminen oli selkeästi muita reissumaita kalliimpaa, päiväkohtainen keskiarvo olisi ilman viinitilaakin huomattavasti muita korkeampi

Saksa, 2 päivää192€96€/vrk
Itävalta, 2 päivää189€95€/vkr
Italia, 6 päivää747€124€/vkr
Slovenia, 6 päivää517€86€/vkr
YHTEENSÄ1.646€103€/vkr
2020-01-27_08-28-55

YHTEENVETOA KULUISTA

Mitään yllättävää menoerää ei reissuun osunut. Lomalla harvemmin mietitään kuinka paljon rahaa kuluu, koska ollaan kuitenkin aika maltillisia kuluttajia. Ruokapuolesta saisi nipistettyä tosi paljon, jos hiukan tarkemmin valitsee missä syö, ja tekisi enemmän eväitä ja söisi kämpillä. Tällä reissulla vaan ei huvittanut. Yleisesti ottaen Italia osoittautui yllättävän kalliiksi, ja Slovenia kohtuuhintaiseksi.

Auton vuokraus on Saksassa edullisinta, tuolla rahalla Italiasta ei olisi saanut vielä mitään. Itävallasta vuokrattaessa taas olisi ollut maastavientirajoituksia. Tankkaus oli halvinta Itävallassa ja Sloveniassa, ja kalleinta Italiassa.

Laskelmissa ei ole mukana shoppailuja, jotka eivät mielestäni ole osa varsinaisia reissukuluja. Meillä ostot rajoittuivat tuliaisviinin lisäksi lähinnä jääkaappimagneetteihin ja tuikitarpeellisiin vaatehankintoihin. Olin nimittäin heittänyt aika kasan vaatekaapin sisällöstä kierrätykseen ennen reissua.

Reissun loppusumma kahdelta aikuiselta ja yhdelta 11-vuotiaalta oli YHTEENSÄ  5.374,43 € . Se on ~111€ / hlö / pv. Reissu tehtiin kesällä 2016.

2020-01-04_12-15-56

13 comments On Mitä maksaa kaksi viikkoa autoillen Euroopassa?

 • Hei! Kiitos hyvästä postauksesta. Itse suunnittelen rodtrip-reissua eurooppaan (italia-ranska-sveitsi-saksa-itävalta-slovenia -alueelle). Tuo autonvuokraus mietityttää: onko joissain maissa vuokratessa rajoituksia mihin maahan pääsee ajamaan? Googlehan kertoo aina jotain, mutta ihmisten kokemukset ja tiedot kiinnostaa enemmän.

  • toisiinmaisemiin

   Mukava kuulla, että tästä oli iloa. Jokaisella vuokraamolla on omat käytäntönsä, ja se tekee selvittämisestä vähän hankalampaa. Toiset antavat liikkua vapaasti EU:n sisällä, toiset veloittavat siitä lisämaksuja ja jotkut rajaavat tiukasti maat, jonne saa ajaa. Mä vuokraan useimmiten brokerin kautta (Autoeurope tai Rentalcars) ja yleensä Saksasta ja Sloveniasta vuokratessa rajoituksia ei ole ollut. Ainakin Autoeuropen sivuilta näkee vuokraamokohtaiset ehdot, joissa mahdolliset rajoitukset ja lisäveloitukset on mainittu.

 • Kimmo Hietala

  Tästä lähtee nyt.
  Oma hyvin varusteltu farmariauto jossa voi tarvittaessa mukavasti yöpyä.
  Yleensa majoitukset leirintäalueilla teltalla/ mökki/ auto, ihan kelin ja tilanteen mukaan.
  Syötävät tekee itse/ syö hyvissä ravinteleissä.
  Baltiaa n3viikkoa, lähtö ylihuomenna.
  Matkapudjetiksi kaavailin n1300e riittävän kaikkiaan n 3000kmetrille ilman etukäteissuunnittelua, katsotaan mitä kertyy.
  Pieni vararahasto on yllätysten varalle.

  Viime reissu ei Viroa pidemmäksi oli moottoripyörällä 6yötä.
  Niistä kolme yötä olin tutun luona ja öitsemiskulut pieneni sikäli.
  Mutta koko reissu omalta pihalta ja takaisin lauttoineen kaikkiaan 480e.
  Sisälsi n 80e tuliaiset.
  Ajomatkaa ei kyllä kertynyt kuin vajaa 1200km.

  Edellinen oli kaksi aikuista ja pari murrosikäistä autolla Viron Hiiunmaalle ja hieman muuta pyörimistä myös kaupungissa.
  12vrk pääosin telttayöpymistä ja omat eväät.
  Aikuiset kun jaettiin kaikki matkakulut puoliksi, niin n 600e.
  Baltiassa hyvinkin jopa 50e/vrk ja allekin matkustelee mukavasti.
  Riippuu niin minkälaista reissua hakee.
  Itse tykkään vähän syhjäseuduista vältellen turistihintoja ja hotelleiden ilmastointiääniä, ts nukkuu paremmin..
  Ja jotenkin kun aamuvirkku, niin mielellään herää jostain kauniista maisemasta vaikka kuvaamaan/ kalastamaan tai jotain muuta.

  Huiput hinnoittelun suhteen omasta matkailusta on kuitenkin -77-81.
  Lähtiessä liftaamaan oli 40mk, tullessa 40 dollaria.
  Eteläeurooppaa/ pohjois- ja keskiamerikkaa vierähti muutama vuosi.
  Ei pahasti jos euro per päivä laskee..

 • duunireissaaja

  Kiva kuulla, että oli hyödyllinen. Tämän kesän Portugalin roadtripiltä kustannusjuttu on vielä julkaisematta, mutta suunnilleen samaan päivähintaan sielläkin päädyttiin.

 • Kiitos kattavasta budjettierittelystä! Vietän juuri viimeistä iltaa Kreetalla jossa olen ollut 2 viikon lomalla yhden viikon isäni kanssa ja tämän jälkimmäisen viikon yksin. Aamulla odottava lento sai etsimään tulevan kesän kohdetta ja road trip on kiinnostanut jo vuosia. 2012 reissailin 1.5kk josta 4viikkoa interrailia.

  Rahaa reissussa on mennyt itselläni yhteensä 1800€ sisältäen kaiken. En ole pihistellyt enkä tuhlaillut pahemmin. Hotellikustannus on yksikköhinnaltaan ollut pienempi kuin teillä, mutta siis tämmönen rantalomakin on aiheuttanut noin 128€/päivä kustannuksen. Auto oli vuokrattuna 3 päivää jonka kustannuksen puolitimme=75€/henki. Mun laskelmassa on mukana myös tuliaisia noin 150eurolla. Ilman tuliaisia päiväbudjetti siis n. 118€.

  Kiitos vielä kattavasta budjetoinnista, tästä oli paljon hyötyä 🙂

 • Kiitos, tykkään lukea budjettilaskelmia. Varsinkin, kun ne on näin kattavia. Vastaavaa reissua pitkään harkinneena kyselen vielä, että onko siis niin, että Saksan autovuokraamoissa ei tule lisähintaa sille, että menee rajan yli toiseen maahan/maihin? Slovenia kiinnostaisi.

  • duunireissaaja

   Auto oli suurin syy miksi lensimme Saksaan. Siellä vuokraaminen on kohtuuhintaista, eikä ainakaan meidän kokemuksien mukaan tule lisähintaa rajojen ylittämisestä. Tämä on koskenut myös Sloveniasta ja Kroatiasta vuokrattuja autoja. Itävallassa sen sijaan useimmissa oli maininta maarajoituksista. Hintaan vaikuttaa eniten omavastuun nollaaminen. Ja kannattaa myös katsoa onko sopimus rajoitetuilla kilometreillä, eikä ainakaan ottaa kovin lähelle arvioitua kilometrimäärää olevaa rajoitusta.

 • Tätä lisää, kiitos! Todella mielenkiintoista (ja hyödyllistä!) lukea matkojen kustannuksia. Tilastominäni rakastaa tällaisia laskelmia, vaikka omilta reissuilta kuluja en uskallakaan laskea. Kunhan nuo ipanat vähän kasvaa, niin varmasti tullaan kesiä viettämään renkaiden päällä.

  Me ollaan kans maltillisia kuluttajia ja siksi ei hirmu tarkkaan tarvitse tehdä budjettia. Ollaan myös pihistä ja panosta -nautiskelijoita, että joku päivä syödään omia eväitä ja joku toinen päivä sitten pitemmän kaavan mukaan. Säilyy tasapaino! 🙂

  • duunireissaaja

   Melkein jätin julkaisematta, kun loppusumman suuruus paljastui. En olisi ikinä uskonut, että se nousisi yli 5.000 euron. Kun ei kuitenkaan elelty mitenkään leveästi. Ruokapuoli on kuluerä, johon on helpoin vaikuttaa. Ja tottakai aina löytyy halvempia majoituksia, mutta meidän kriteerit pitivät hinnan aika tarkkaan tuossa satasen molemmin puolin. Italian selkeästi naapureitaan kalliimpi hintataso yllätti, ja erityisesti Jesolon poisjättäminen olisi alentanut kustannuksia aika paljon. Mutta sitten ei oltaisi nähty ystäviämme. Asioilla on aina puolensa.

 • Tutulta kuulostaa, jokseenkin samoja reittejä on tullut kuljettua useampanakin kesänä. Autonvuokraus Saksasta on kannattavaa: olen alkanut suosia Sixtiä, jossa muutamalla kympillä saa nollaomavastuun. Ei tarvitse raapimisia säikkyä edes italialaiskylien kujilla. Ruokaan menee yllättävän paljon rahaa, ellei sitten tyydy katuruokaan. Mutta ruokailu on yksi reissun nautinnoista. Booking.comia minäkin olen suosinut: hinta ja arvosanat ovat pitäneet kutinsa jo 12 maassa.

  • duunireissaaja

   Samaa mieltä, että ruokailu on yksi reissun nautinnoista, ja meillä ainakin päivän toinen ateria oli yleensä kolmen ruokalajin kokoinen. Todella hyviä makunautintoja koettiinkin useita. Autossa nollaomavastuu on hyvä sijoitus, muunlaisella sopimuksella en pikkukyliin edes lähtisi. Sen verran kimurantteja kurvit niissä ovat.

 • Tuli tehtyä aika lailla samanlainen reissu viime kesänä, mutta about kolmanneksen halvempi lähes joka asiassa. Mm. Kotimaassa lähijunalla lentoasemalle, auton vuokra halvempi, vaikka myös automaatti, mutta premium. Pari pienempää ns tuntemstonta kaupunkia Itävallassa, niin majoitus oli alle 50 euroa yö (2aik+1 lapsi), Gardalls joutu maksaa satasen yö,mut oli upea paikka uima-altaalla. Fussenista tehtiin hotels.comin kautta alle 80e yö löytö. Kerran päivässä syötiin ulkona, muuten tehtiin itse ja paljon myös kaupasta välipaloja +olue ja punkut.

  • duunireissaaja

   Saman reissun pystyy tosiaan tekemään hyvin monenlaiseen hintaan riippuen niin omasta viitseliäisyydestä kuin mielenkiinnonkohteista. Mä olen erittäin laiska etsimään tarjouksia ja tällä lomalla ei ruuanlaitto napannut yhtään. Säästän mieluummin kotona.

Leave a reply:

Your email address will not be published.