Oopperajuhlien ensikertalainen Savonlinnassa

Viime joulukuussa ystäväni postasi aikaisin lauantaiaamuna facebookiin kysymyksen ”Savonlinnan oopperajuhlat?” Vastasin välittömästi olevani mukana, ja hetkessä treffit Savonlinnaan oli sovittu. Pari tuntia myöhemmin aviomieheni kysyi varovasti olinko lukenut hesarin kulttuurisivuja. En ollut. Sain kuulla, että siellä kerrottiin oopperajuhlien oheistapahtumasta, jossa pääesiintyjänä olisi Children of Bodom. Ystäväni suosikkibändi. Mutta ei mun juttu yhtään. Ei siis mitenkään.

Lyhyen neuvonpidon jälkeen langoilla oli kuitenkin kaksi tyytyväistä ihmistä: ”Jos mä tuun keikalle, tuutko sä oopperaan?” Kyllä, me lähtisimme sekä hevikeikalle että oopperaan.

Viikonloppu Savonlinnassa on nyt koettu, ja se oli mulle ensikerta niin kaupungissa kuin oopperajuhlissa. Siitä Bodomin keikasta puhumattakaan.

2020-01-11_02-12-53
2020-01-11_02-12-01

Vinkit Savonlinnan oopperajuhliin

Me oltiin todellakin noviiseja, mitä tulee oopperajuhliin. Näillä neuvoilla turha jännitys karisee sultakin pois.

Uskalla lähteä oopperaan

vaikka kuinka kuvittelisit ettet pidä siitä. Se on todella taidokasta. Teatraalista, dramaattista, järisyttävän voimakasta. Paikka paikoin käsivarren ihokarvat nousevat pystyyn. Mikään musiikki ei ole koskaan saanut mua reagoimaan samoin. Ja sitä paitsi, Olavinlinna tarjoaa tapahtumalle  uskomattoman hienot puitteet.

olavinlinna

Osta liput ajoissa

Ennen joulua hinnat olivat monin verroin edullisemmat, eikä tarvitse jännittää saako lippuja. En tiedä oliko meidän näytös lopulta loppuunmyyty, mutta kovin montaa tyhjää tuolia en nähnyt.

Pukeudu siististi ja valitse mukavat kengät

Voi olla että ensi-iltaan pitää varustautua iltapukuvermein, mutta tavalliseen lauantai-illan oopperaan ei tarvitse pukeutua erityisen juhlavasti. Paitsi jos haluat. Vierailla oli niin monenlaista vaatetta, että kukaan ei ollut yli- tai alipukeutunut. Mutta linnan mukulakivillä ja rosoisilla portailla tallustelu saa todellakin kiittämään että korkkarit jäi kotiin. Ja tasapohjaisilla kengillä katsomon lattian paukuttaminen aplodien tehostamiseksi onnistui erittäin hyvin.

Viivy Savonlinnassa vähintään kaksi yötä

Se on upea kaupunki, ja ansaitsee että nautit sen tarjonnasta ihan koko päivän.

ilta savonlinnassa

Osta liput myös sille hevikeikalle

Kontrasti edellisen illan oopperaan on koettava itse. Toisaalta kaikki on täysin samaa, toisaalta mikään ei ole kuin eilen. Kansallispukuiset oppaat ohjaavat molempina iltoina istumaan omille paikoilleen. Ohjelman alkamisesta ilmoitetaan torvien säestämänä: ”Illan esitys alkaa tunnin kuluttua” kuuluu kumpanakin iltana alkudrinkkipaikaksi valikoituneen Valon terassille. Viereisen pöydän hevaria naurattaa. Vasta salissa tunnelma muuttuu. Tai sitten ei. Yleisö elää mukana molemmissa esityksissä, oopperassa ehkä hieman hillitymmin. Esiintyjät antavat kaikkensa, ja ottavat vastaan kiitoksensa. Toinen huudattaa keikan aikana, toinen esityksen päätyttyä. Esiintymisen polte on kuitenkin sama. Ja Olavinlinnan puitteet palvelevat myös hevikeikan taustalla. Uskaltaako sanoa, että vielä paremmin kuin oopperan?

bodomit olavinlinnassa

Liikkuminen on helppoa

Kaupunki on pieni, joten kävellen pääsee lähes kaikkialle. Mutta jos majoitut kauempana, oopperailtanakin taksin saa helposti. Myös kulku linnaan sujuu joutuisasti. Jos olet kaupungissa reilua tuntia ennen näytöstä, ehdit hienosti istahtaa jollekin viereisistä terasseista. Ja silti kiskaista myös jalluryypyn linnassa.

2020-01-11_02-13-28

Savonlinna on täydellinen kesäkaupunki

Oopperajuhlien lisäksi Savonlinna hurmasi meidät muutenkin. Tässä meidän täsmävinkit onnistuneeseen kesäpäivään Savonlinnassa.

Risteile Saimaalla

Se on ihan pakko kokea. Mieluiten höyrylaivalla. Nauti matkasta kannella pöytiintarjoiltuja virvokkeita siemaillen, auringon helliessä ja tuulten vilvoittaessa katsellen Saimaan saaristoa. Norppia ei nähty, mutta idyllistä järvenrantamökkiä näkyi senkin edestä. Kesäsuomi on kaunis.

2020-01-11_02-09-53
2020-01-11_02-13-11

Syö hyvin

Savonlinna on ruokakaupunki. Me päädyimme lounaalle Bistro Waahdon terassille, ja voimme suositella sitä lämpimästi. Kun risotto on parempaa kuin itse tekisi, ja nieriän kanssa tarjoiltu palsternakkapyree parasta maistamaani, niin ravintolassa ollaan oikealla asialla.

2020-01-11_02-11-45

Rentoudu Sulosaaren rauhassa

Kasinosaaren takana, käytännössä ihan piilossa, on pieni paratiisi nimeltään Sulosaari. Kävelysillan vieressä Kalliolinnan kauniissa pitsihuvilassa tarjoillaan herkullisia suolaisia ja makeita lettuja, ja suurin osa saarelle tulijoista ei jatka matkaansa tätä pidemmälle. He eivät tiedä mitä menettävät. Saaren polut johdattavat kallioisille rannoille, joilta voi helposti pulahtaa naku-uinnille Saimaan syleilyyn. Ylöspääseminen tosin tuo enemmän mieleen eräänkin norppaliven.

2020-01-11_02-11-04
2020-01-11_02-11-29
2020-01-11_02-10-19
kalliolinna lettukahvila
lettukahvila savonlinna

Viikonloppu Savonlinnan oopperajuhlilla on kertakaikkiaan upea elämys, ja jo kotimatkalla sovittiin, että mennään ensi vuonnakin. Sillä taisin vähän ihastua. Niin oopperaan kuin Savonlinnaan.

2 comments On Oopperajuhlien ensikertalainen Savonlinnassa

  • Heh, me käytiin kanssa tänä vuonna ekaa kertaa oopperajuhlilla (ja oopperassa ylipäätään). Olihan tuo Olavinlinna jo ympäristönä niin mieletön, että ei sitä iltaa voinut kuin ihailla! Joku vuosi kyllä uusinta otetaan, mutta ihan niin paljoa ei ainakaan Faust saanut vakuutettua, että ihan heti ensi vuonna uudestaan mentäisiin, Suomessa kun on niin paljon kaikkia muitakin upeita kesätapahtumia kokematta. Ei muuten ensi-iltaankaan tarvinnut mitään erikoisempaa vaatetusta, kyllä siellä ihan siisteissä arkivaatteissakin väkeä näkyi paljonkin.

    • duunireissaaja

      Me kävimme katsomassa Madama Butterflyn traagisen rakkaustarinan. Kaipasin siihen hitusen enemmän sitä dramaattisuutta, joten toivotaan että seuraavalle kerralle osuis joku jykevä ja mahtipontinen tarina.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer