Parhaat joulumarkkinat löytyvät Saksan pikkukaupungeista

Takana yhdeksäs joulumarkkinareissu ja nähtynä kymmenittäin joulutoreja useassa maassa. Tämä tekee meistä ystäväni kanssa joulumarkkinakonkareita. Joten usko pois, kun vakuutamme, että parhaat joulumarkkinat löytyvät Saksasta. Ja kaikkein tunnelmallisimmat joulutorit ovat pikkukaupungeissa.

Tänä vuonna suuntasimmekin pelkästään pikkukaupunkeihin. Lensimme Berliiniin, josta siirryimme autolla parin-kolmen tunnin ajomatkan (kuskin kaasujalasta riippuen) päässä oleviin ristikkotaloistaan tunnettuihin, Unescon maailmanperintökohteisiin Quedlinburgiin ja Goslariin.

Molempiin kaupunkeihin pääsee Berliinistä myös junalla, ja alueella kulkee myös höyryjuna HARZ NARROW GAUGE RAILWAY. Sattumalta reitimme varrelle osunut höyryjunan pääasema Wernigerode olikin varsin mainio reissulöytö.

Quedlinburgin joulumarkkinat

Quedlinburgista löytyy ristikkotaloja kuudelta vuosisadalta, sillä vanhin taloista on 1300-luvun alkupuolelta. Kaupunkia on kunnostettu määrätietoisesti ja vuonna 2019 se valmistautuu juhlistamaan 1100-vuotispäiväänsä.

2020-01-02_09-51-48

Joulumarkkinat ovat keskittyneet upean keskustorin ympärille. Lisäksi lapsille suunnattu Winterzauber on torilta lähtevän ympyräreitin vastakkaisella puolella. Kukkulalla kohoava linna antaa kaupungille viimeisen silauksen yhtenä kauneimmista näkemistäni kaupungeista.

2020-01-02_09-50-05
2020-01-02_09-50-57

Erityistä

Joulukuun kolmena ensimmäisenä viikonloppuna joulumarkkinat laajentuvat kaupungin sisäpihoille. Advent in den Höfen tarjoaa niin perinteisiä käsitöitä, maistuvaa glühweinia kuin moottorisahaveistosten valmistusnäytöksiä, Castron kuubalaisen sikarin tuoksua ja 20-luvun leffatunnelmaa. Jos mahdollista, niin mene Quedlinburgiin silloin kun sisäpihat ovat avoinna.

Lisäksi linnan ympäristön ristikkotalot toimivat joulukalenterina: joka päivä yhden talon ovet avautuvat ja paljastavat päivän luukun sisällön. Sieltä löytyy lauluesityksiä, makeisia tai muuta joulun tunnelmaan sopivaa.

2020-01-02_09-49-29
2020-01-02_09-49-12
2020-01-02_09-49-49
2020-01-02_09-50-20

Satunnaisia huomioita

Koti-ikävää voi lievittää Little Finland -kaupassa, jossa myydään kaikkea suomalaista puurohiutaleista puukkoihin unohtamatta tietenkään suklaata, muumimukeja ja marimekkoa. Joulumarkkinoillakin suomalaisuus on läsnä: tarjolla on niin suomalaista glögiä rusinoilla ja manteleilla, liköörejä, vodkaa kuin hunajatuotteitakin.

2020-01-02_09-50-37

Kenelle suositellaan

Ristikkotaloihin hurahtaneille, automatkailijoille, höyryjunien ystäville ja aidon joulutunnelman etsijöille.

Hotellisuositus

Historiallisessa keskustassa sijaitseva Schlosshotel zum Markgrafen on nimensä mukaisesti linnassa toimiva hotelli. Upeat tilat, mukava palvelu, huoneessa poreamme, hyvä sänky ja tyylikkäät kalusteet. Hintaan (150€/2hh) sisältyi erinomainen aamiainen. Plussaa isosta puistomaisesta pihasta torneineen sekä hyvästä parkkipaikasta. Auton sai jättää pihaan myös uloskirjautumisen jälkeen.

2020-01-02_09-51-31

Wernigeroden joulumarkkinat

Puolimatkassa Quedlinburgista Goslariin sijaitseva Wernigerode oli yksi instan kautta google mapsin haluan käydä -merkinnäksi päätynyt kohde. Kaupunki on osa Saksan läpi kulkevaa ristikkotaloreittiä Fechwarkstrassea, ja siellä onkin ihan mieletön määrä ristikkotaloja sekä kaunis linna. Päätimme siis pysähtyä täällä, ja minkälaisen kaupungin löysimmekään.

wernigerode saksa
2020-01-02_09-52-36

Erityistä

Wernigeroden joulumarkkinoilla on tarjolla erityisesti käsitöitä. Lapsille on oma satuaiheinen alue hauskoine sisäänkäynteineen.

Kaupungin linna vastaa nykyiseltä tyyliltään kuuluisaa Neuschwansteinin linnaa, mutta sen perustukset ovat satoja vuosia vanhat. Linnan omat joulumarkkinat ovat avoinna 25.12-1.1.

Lähistöllä Harzin vuoristossa sijaitsee Brocken, tarujen Kyöpelinvuori, ja kaupunki onkin täynnä noitiin liittyvää tarinointia.

wernigerode linna
joulumarkkinat wernigerode saksa

Satunnaisia huomioita

Ristikkotaloja riittää silmän kantamattomiin. Me ehdimme kiertää kaupungista vain pienen palan, ja molemmille jäi vahvasti fiilis, että tänne pitäisi päästä uudelleen. Linnalle pääsisi nousemaan kaupunkijunan kyydissä, mutta käyntimme aikaan juna oli varattu yksityiskäyttöön.

Kenelle suositellaan

Quedlinburgista viehättyneille sekä linnafaneille.

Goslarin joulumarkkinat

Ystäväni kävi Goslarissa kesällä ja viestitti sieltä löytäneensä paikan, joka pesee upean ristikkotalokaupungin Cellen 100-0. Odotukset olivat siis lievästi sanoen korkealla.

goslar ristikkotalot

Eikä todellakaan tarvinnut pettyä. Kaupunkikuva näissä Harzin vuoriston kupeessa sijaitsevissa pikkukaupungeissa on kovin erilainen Celleen verrattuna. Taloja on rakennettu niin monella vuosisadalla, että katunäkymä on hauska eivätkä talot noudata mitään kaavaa. Jokainen on tehnyt tönönsä juuri niin kuin parhaaksi katsoi. Lisäksi näin jälkikäteen arvioiden Goslarin joulumarkkinat olivat näistä kolmesta paikasta tunnelmallisimmat. Paikanpäällä arviota oli mahdoton tehdä, niin hienoja kaikki kolme olivat.

joulumarkkinat saksa goslar

saksan joulutorit

Erityistä

Keskusaukion lisäksi kaupungissa on pienempiä sisäpihoille rakennettuja markkinoita, joiden sisäänkäynteihin on erityisesti panostettu. Monen muun paikan tavoin paikalle oli tuotu eläimiä, mutta täällä niiden aitaukset ja kiipeilytelineet olivat poikkeuksellisen komeita jouluvaloineen.

mistelinoksa saksa
weichnachtswald goslar
2020-01-02_09-53-25
joulumarkkinat goslar eläimet

Satunnaisia huomioita

Harzizin alueella puhutaan yllättävän vähän englantia, joten kannattaa opetella edes muutama sana saksaa. Pienissä baareissa tupakoidaan edelleen sisätiloissa.

Goslarissa osa ristikkotalojen julkisivuista on päällystetty paanuvuorauksella, joista ainakin osa on kiveä.

goslar joulumarkkinat
goslar paanutalot

Kenelle suositellaan

Jouluihmisille, Saksaan rakastuneille, maailmanperinnöstä kiinnostuneille ja kujakokoelman kartuttajille.

Hotellisuositus

Erinomaisella paikalla sijaitsevaa Gästehaus Schmitzin majataloa pitää harmaapäinen rouva perheensä kanssa. Linnamajoituksen kaltaista luksusta ei kannata odottaa, mutta viihtyisä ja siisti majatalo tarjoaa hyvät puitteet kohtuuhintaan (75€/2hh/vrk sis. aamiainen). Parkkipaikka talon sisäpihalla vaatii kuskilta pientä taiteilua pois lähtiessä.


Jokainen nähdyistä kaupungeista teki meihin todellisen vaikutuksen. Kaupunkina Quedlinburg vei ehkä lopulta voiton kolmikosta. Kuljimme kaupungeissa tuntikausia ristikkotalojen ympäröimiä katuja ja huokailimme ihastuksesta. Joulumarkkinatkin tuntuivat erityisen tunnelmallisilta, ja vaikutti että kojuissa myytiin aika paljon vähemmän turistikrääsää mitä tunnetuimmissa paikoissa. Tämä osa taitaa olla sellaista Saksaa, jossa ei käy kovin paljon muita kuin saksalaisia.

Kokemuksiamme Keski-Euroopan joulumarkkinoilta

SVEITSI

SAKSA

TANSKA

TSEKKI

3 comments On Parhaat joulumarkkinat löytyvät Saksan pikkukaupungeista

Leave a reply:

Your email address will not be published.