Prahan erikoiset patsaat

Tsekkiläisten hitusen outo huumorintaju pääsee esiin erityisen hyvin, kun lähtee kiertämään kaupunkia David Černýn patsaiden jäljillä. Cerný on tsekkiläinen kuvanveistäjä, joka ottaa kantaa teoksillaan niin poliittisesti kuin ärsyttääkseen. Ja onnistuu siinä kerta toisensa jälkeen.

Taidekävely kuljettaa samalla läpi Prahan suosituimpien alueiden Wenceslasin aukiolta Kaarlensiltaa aina mun suosikkipuolella Malá Stranalla sijaitsevalle Kampan saarelle. Ja jos näihin patsaisiin oikein innostuu, taiteen perässä kannattaa lähteä myös metromatkalle, sillä julkinen liikenne toimii Prahassa näppärästi.

#1: Horse – kuollut heppa katossa

2020-01-17_05-03-07


Reitin ensimmäinen patsas roikkuu tyylikkään art-nouveau -tyylisen ostoskeskuksen, 1920-luvulta peräisin olevan Lucerna Palacen katosta. Teos parodioi viereisellä Wenceslas-aukiolla sijaitsevaa tunnettua kaupungin suojeluspyhimyksen patsasta. Černýn versiossa Václav Pyhä istuu kuolleen, ylösalaisin olevan hevosen selässä.

Lucerna Palac, Vodičkova 704/36, 110 00 Nové Město, Tšekki

#2 Metalmorphosis – kuin peiliin katsoisi

Pixabay


Tämäkin löytyy ostoskeskuksen vierestä. Černý on ymmärtänyt tuoda taiteensa ihmisten luo. Kafkan järkälemäisen pään viipaleet liikkuvat eri suuntiin saaden aikaan irvokkaan vaikutelman. Kenen psyykettä tässä kuvattiinkaan?

My Narodni, Spálená 22, 110 00 Praha 1-Nové Město, Tšekki

#3: Hanging out – freudilainen lipsahdus

Pixabay

Seuraava etappi olisi luonnollisesti Husova-kadun päästä löytyvä Hanging out (paitsi jos on kiertänyt tuhannet joulumarkkinakojut, käynyt päiväretkellä Kutna Horassa, on hirveän nälkäinen ja aikoo illaksi kuppilaan, niin silloin voi tyytyä etsimään kuvat a) netistä b) hotellihuoneen tapetista).

2020-01-17_05-22-14
Siellähän se roikuu, yläilmoissa. Sigmund Freud, käsi taskussa vailla huolenhäivää.

Husova, 110 00 Praha 1 – Staré Město, Tšekki

#4 Embryo – viehkeä viemäritukos


Taiteilijalla on taiteilijan vapaus. Černý on tunnettu siitä, ettei selittele töitään. Jokainen tulkitkoon itse näkemäänsä. Kuten jättiläismäistä pimeässä punaisena loistavaa sikiötä teatterin viemäriputkessa.

Divadlo Na zabradli, Anenské nám. 209/5, 115 33 Staré Město, Tšekki

#5 Piss – mielipidepalstan pissaavat ukot

2020-01-19_04-15-06


Seuraavaksi siirrytään Kaarlensillan toiselle puolelle Malá Stranaan. Kafka-museon pihasta löytyy jälleen yksi Černýn teos. Kaksi äijää pissaa lanteitaan keinutellen Tšekin kartan muotoiseen altaaseen, toinen idästä ja toinen lännestä. Lähettämällä tekstarin tiettyyn numeroon, saat äijät kirjoittamaan virtsallaan sinunkin mielipiteesi altaaseen.

Lisävinkki: Hieman ennen Kafka-museota löydät myös Prahan kapeimman (todennäköisesti myös lyhyimmän) kadun.

Kafka Museum, Cihelná 635/2b, 118 00 Malá Strana, Tšekki

#6 Giant babies, osa 1 – Kampan konttaavat vauvat

2020-01-19_04-14-24
2020-01-17_07-07-40


Matka jatkuu läpi ihanan Malá Stranan. Čertovkan kanavan varrella riittää ihasteltavaa. Kampan saari on vihreä keidas, jonka nurmille tekisi mieli tulla viettämään kesäpäivää. Joulukuussa tyydymme kuitenkin vain hämmästelemään lyttynaamaisia kosketuksesta kiiltäväksi hioutuneita jättiläisvauvoja, joiden selkään yllättävän moni kiipeää.

Museum Kampa, U Sovových mlýnů 2, 118 00 Malá Strana, Tšekki

#7 Giant babies, osa 2: Tv-tornin kauhistus

Pixabay

Jättiläisvauvat suunniteltiin alunperin kaunistamaan Žižkovin hirmuisen rumaa tv-tornia. Jonka tehtävä ei muuten aina ole ollut tv-ohjelmien lähettäminen, vaan päinvastoin häiritä tv-kuvaa. Kommunismin aikaan tärkeintä kun oli estää lännen tv-lähetysten näkyminen.

Tv-tornille kannattaa mennä julkisilla, sillä sinne on jo hieman enemmän matkaa. Metrolla lähin asema on Jiřího z Poděbrad, raitiovaunulla Lipanská. Liput ostetaan lehtikioskista, automaatteja en Prahassa nähnyt.

Žižkov, Mahlerovy sady 1, 130 00 Praha 3, Tšekki

#8 Brownnosing – takapuoleen tuijotus

Luulitko, että tähän asti näkemäsi oli outoa?  Turhaan, sillä säästin parhaan viimeiseksi. Futura-gallerian luota löydät todellisen kummajaisen. Jokainenhan meistä on aina halunnut tuijottaa jättiläispatsaan takapuoleen katsokseen kun kaksi tsekkipolitiikkoa syöttää toisiaan ”We are the champions” -biisin tahtiin. Futura-gallerialle pääset parhaiten raitiovaunulla, linja 9, asema Bertramka.

Kävelyreitti kohteiden 1-6 välillä on kolmisen kilometriä, ja kulkee läpi Prahan suosituimpien aluieden. Siihen on helppo yhdistää ne perinteisemmätkin nähtävyydet. Kohteet 7 ja 8 sijaitsevat lyhyen metro/raitiovaunumatkan päässä. Lisätietoa ja lisää kuvia Cernyn teoksista löydät David Cerny Tourin sivuilta.

Lainakuvat Pixabay

6 comments On Prahan erikoiset patsaat

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Aika omituisia, mutta omassa lajissaan kiinnostavia. Meinasin revetä ton viimeisen ”Terveisiä perseestä” teoksen kohdalla 🙂 Mitähän sitä taiteilijan päässä on oikein liikkunut…

  • duunireissaaja

   Jäi ”kaivelemaan” ettei käyty katsomassa olisko meistä ollut perseeseen tuijottajaksi. Seuraavalla reissulla!

 • On kyllä kieltämättä hitusen outo tuo paikallisten huumorintaju!

 • Kiva kirjotus! Onpa tosiaan eriskummallisia ja hullunhauskoja patsaita.

  • duunireissaaja

   Kiitos! Patsaat herättivät kyllä hilpeyttä. Aika usein sitä miettii, mikä kumma on ajanut taitelijan tekemään jotain tiettyä teosta.

Leave a reply:

Your email address will not be published.