Esittelyssä Finnlinesin laivareitit Ruotsiin ja Saksaan

Yhteistyössä Finnlines

Tunnustan, en ole ollut järin innostunut laivamatkoista. Mielikuviin on iskostunut edelleen nuoruusvuosien bileristeilyt ja sekin yksi onneton reissu lasten kanssa, kun vielä kolme viikkoa lätkämestaruuden jälkeenkin naapurihyteissä poika saunoi kaksi yötä putkeen.

Mutta kun eteen tuli mahdollisuus lähteä laivalla ensin Ruotsiin ja sieltä Saksaan, niin lähdin tottakai innokkaana selvittämään miten matkanteko rahtilaivalla sujuu. Edellisestä matkakokemuksesta saksanlaivoilla kun oli kulunut jo melkein 20 vuotta.

Oli siis aika lähteä selvittämään löytyiskö laivalta reissuromantiikkaa vai olisiko kokemus taas yksi naula laivalla matkustamisen arkkuun.

Onko rahtilaivalla pelkkää rahtarimeinikiä?

Testasimme matkan aikana seuraavat laivat ja  reitit:

 • Finnswan /  Naantali-Kapellskär
 • Europalink / Malmö-Travemünde
 • Finnlady / Travemünde-Helsinki

Laivojen yleiset tilat on siistit ja suunniteltu kivasti. Lapsille on leikkipaikka pallomerineen, ja nuorisolle omaa tilaa. On kuntosali, saunat ja myymälä sekä baari ja kahvila. Laivalla on huomioitu myös mukana matkustavat lemmikit.

Toukokuussa matkustajia ei ollut kovin paljon, joten istumapaikoista sai valita mieleisensä eikä tungosta ollut. Ja rekkakuskeille on kokonaan oma kerroksensa, eikä heitä matkan aikana juuri näkynytkään.

Laivat eivät todellakaan ole verrattavissa risteilyiltä tuttuihin viihdekeskuksiin, mutta se on vain hyvä asia. Näillä laivoilla pääasia kun on niin tavaran kuin ihmisten siirtyminen paikasta toiseen. Ja se tekee matkustamisesta ihanan joutilasta.

Finnlines saksanlaiva
Finnlines rahtilaiva Saksaan
2020-01-12_10-08-13
2020-01-12_10-06-09

Naantali-Kapellskärin uudistettu tulokas M/S Finnswan on remontoitu muilla reiteillä risteilevien sisarlaivojensa kanssa hyvin samaan tyyliin. Europalinkillä remontti oli vielä kesken, mutta paljon löytyi jo tuttujakin juttuja. Kolmen laivan matkalla olikin mukavaa, kun ei joutunut joka kerta opettelemaan uutta. Riitti että muisti, missä hytti tällä kertaa sijaitsee.

2020-01-12_10-12-34

Ruokailut laivalla

Etukäteen on hyvä varautua siihen, että näille laivoille kannattaa päätyä muusta syystä kuin ruoka mielessä. Mutta kun siellä laivalla on joka tapauksessa syötävä, niin siihen buffetin tarjonta on omiaan. Ei mitään ihmeellistä, mutta ei mitään valittamistakaan. Sitä paitsi, Naantali-Kapellskär välillä safkat kuuluvat matkan hintaan. Muilla reiteillä ateriat maksavat erikseen.

2020-01-12_10-05-51

Saksanlaivalla reilun vuorokauden pituisella matkalla ruokaan on panostettu enemmän. Pientä hämmennystä aiheutti se, että meripäivänä varhaisen aamiaisen sijaan tarjolla oli klo 9.30-13 välillä brunssi, jolla sai käydä kahteen kertaan. Ja llallinen oli tarjolla vasta klo 18.30 alkaen. Hyvää kannatti kuitenkin odottaa, ja illalliskattaus olikin ihan verrattavissa matkustajalaivojen buffaan.

2020-01-12_10-11-37
2020-01-12_10-12-01

Hytit

Laivalla on tarjolla useampaa hyttiluokkaa, ja kokonaan ilman hyttiäkin voi matkustaa. Ja lemmikkien kanssa matkustaville on omat hytit.  Me pääsimme mennessä testaamaan sviittiä, yölaivassa ikkunallista standard-hyttiä ja Saksasta seilattiin takaisin Lux-luokan hytissä.

2020-01-12_10-05-40
2020-01-12_10-05-25
Hytti Finnlines

Perushytti ei houkuttele viettämään ylimääräistä aikaa hytin uumenissa, mutta kelpasi hyvin nukkumiseeen. Isommat hytit olivat sen sijaan erittäin viihtyisiä, ja niihin kelpasi vetäytyä katselemaan merimaisemaa skumppalasi kädessä.

Mitä laivalla voi tehdä?

Laivan 11. kannelta löytyy kaikki palvelut: ravintola, kahvila, baari, leikki-ja nuoristotilat, kuntosali, saunat porealtaineen ja myymälä. Saksanlaivalla on tarjolla myös  hierontaa.

2020-01-12_10-12-11
2020-01-12_10-06-20

Naanatali-Kapellskär -välillä piti olla tarkkana aukioloaikojen kanssa, sillä välillä oli aika pitkiäkin hetkiä, kun palvelut eivät olleet käytössä. Malmö-Travemünde kuljettiin yölaivalla, joten palveluja ei paljon tullut käytettyä.

Matka Travemündesta Helsinkiin sen sijaan kestää sen verran kauemmin, että siellä oli aikaa käydä myös porealtaassa ja saunomassa. Olikin hyvät löylyt. Saunan jälkeen oli mukava siirtyä baariin drinkille kuuntelemaan livemusiikkia.

2020-01-12_10-11-50

Meitä helli molempina meripäivänä iltapäivälehtien hellejytkyksi nimeämä uskomattoman lämmin sää. Niinpä matkasta iso osa sujui leppoisasti laivan kannella auringonpaisteessa hyvää kirjaa lukien.

Yllättävän paljon tuli juteltua myös muiden matkustajien kanssa. Se tosin taisi olla enimmäkseen matkaseuran ansiota, sen verran paljon ihmisiä kiinnosti isän ja aikuisen tyttären yhteinen automatka.

2020-01-12_10-14-27
2020-01-12_10-07-52

Jaa että pidinkö matkustamisesta laivalla?

Kyllä pidin. Tykkäsin laivan tunnelmasta, siitä kiireettömyydestä ja seesteisyydestä. Ihmiset olivat ystävällisiä, meininki konstailematonta. Ei humalaisia öykkäreitä ja pikkutunneille asti jatkuvaa mölinää. Aika kului hyvin, ja matkan jälkeen tunsi oikeasti rentoutuneensa.

2020-01-12_10-18-22

Naantali-Kapellskär reitti on hyvä vaihtoehto Turusta lähteville laivoille, erityisesti silloin kun ei ole menossa Tukholman keskustaan, vaan jatkaa matkaa muualle Ruotsiin. Yölaivalla pääsee näppärästi siirtymään Ruotsista Saksaan, jolloin säästyy hotellikulut, siltamaksut Tanskaan ja aika monta ajokilometriä. Ja paluumatka laivalla Saksasta on mukava päätös monen sadan kilometrin mittaiselle roadtripille, jolloin kuskikin pääsee hetkeksi eroon auton avaimista.

*Yhteistyö: Finnlines kutsui tutustumaan laivoilleen, ja tarjosi matkat ja ateriat Naantalista Kapellskäriin, Malmösta Travemündeen ja Travemündesta Helsinkiin. www.finnlines.com 

9 comments On Esittelyssä Finnlinesin laivareitit Ruotsiin ja Saksaan

 • Mä tykkään autoreissuilla Finnlinesista, rentouttavaa meininkiä ilman mitään bilesysteemeitä – automatkalla erittäin jees, enkä kyllä muutenkaan ole mikään yökerhoihminen. Me on menty useamman kerran Saksaan ja takaisin Finnlinesin kyydissä. Muutaman kerran on osunut omallekin kohdalle tuollainen upea sää, ja on saatu viettää meripäivää kannella auringossa – ihanaa! Safkoistakin olen tykännyt noilla Saksan lautoilla. Nyt rempan jälkeen laivat ovat vieläpä aika freesin näköiset, mikä on kivaa sekin.

  • duunireissaaja

   Samaa mieltä, että laivat on saaneet kivan ilmeen remontin myötä. Sulla olikin blogissa hyvä käytännön tietopaketti matkustamisesta laivalla Saksaan https://www.unelmatrippi.fi/autolautalla-saksaan-abc/

   • Joo, postaus tosiaan löytyy, ja huvittavaa on, että nyt ollaan sitten kuitenkin menossa tänä kesänä Ruotsin läpi, vaikka tuossa postauksessa arvelin, että tuskin tulee enää sieltä ajeltua. 😀 Nyt on puolet tavallista lyhyempi reissu ja vieläpä asuntoautolla, joten tuntui ajatuksena vähän liian kalliilta ja matkapäivien hukalta ostaa liput Saksaan. Tätä saatetaan vielä katua, jos Ruotsin läpi ajaminen tuntuu puuduttavalta, mutta testataan nyt vaihteeksi tätäkin. 🙂

    • duunireissaaja

     Ruotsin rannikko oli tosi viihtyisää. Käytiin Söderköpingissä, Kalmarissa, Karlskronassa, Åhusissa ja Ystadissa. Ihan pakko päästä paremmalla ajalla uudestaan!

     • Juu siis löytyyhän Ruotsista vaikka mitä hienoa, mutta aika tulee vastaan, kun tarkoitus on ehtiä kuitenkin aika pitkälle parissa viikossa ja takaisinkin on tultava. Niinpä Ruotsi jää varmaan tälläkin reissulla ainoastaan sen varaan, mitä matkalla maan halki Saksaan/Tanskaan ja takaisin sattuu näkymään. Olen todennut, että pitäisi lähteä ihan asiakseen Ruotsiin pyörimään, jos haluaisi siellä jotain oikeasti nähdäkin. Ei löydy halua lohkaista Ruotsille aikaa näiltä etelämmäs Eurooppaan suuntautuvilta matkoilta, kun ne muut kohteet tuntuvat kuitenkin kiinnostavammilta.

 • Olisikiva tietää mitä matkat kustantavat sellaiselle joka ei pääse suhteilla kyytiin 😉

  • duunireissaaja

   Finnlinesin myyntipalvelusta ja nettisivuilta saa ajantasaiset tiedot hinnoista. Hinnat vaihtelevat ajankohdasta riippuen, sillä sesongin ulkopuolella on toki edullisempaa kuin suosituimpina aikoina.

 • Tein viime syksynä menopaluumatkan Helsinki-Travemünde-Helsinki ja olen sun kanssa samaa mieltä, että kokemus oli kivan rentouttava. Ei todellakaan känniläisten örventelyä tai ruuhkia, vain sellaista kiireetöntä aitoa merimatkaa. Ruoka yllätti myös positiivisesti.

  • duunireissaaja

   Mä mietin etukäteen että olisinko liian malttamaton, jaksaisinko pitkää meripäivää. Mutta huoli oli turha, aika kului rentoutuen ja ruoka oli tosiaan maittavaa. Osasin kerrankin vain olla. Tekee toisinaan hyvää.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer