Rakkaudella, Saksa

Saksa on mulle tärkeä matkailukohde niin töiden kuin lomareissujenkin osalta. Sinne houkuttelee lyhyet lennot, edulliset hotellit ja ravintolat, kauniit kylät, kiehtovat kaupungit ja perinteiset joulumarkkinat. Mä tykkään! Haluankin jakaa kanssanne toukokuun Instagram Travel Thursdayn hengessä syitä, miksi aina palaan Saksaan niin innoissani. 

SAKSA ON LINNOJEN MAA

Saksassa linnoja löytyy niin kaupunkien keskustoista kuin upeiden maisemien reunustamilta kukkuloilta. Linnojen historia ulottuu vuosisatojen taakse, ja osa niistä on kunnostettu entiseen loistoonsa, kun taas toisista on jäljellä pelkät rauniot. Jokaisella linnalla on oma tarinansa, joka on parasta käydä kuuntelemassa paikan päällä.

KAPEAT KUJAT JA RISTIKKOTALOT

Saksalaisiin ristikkotaloihin törmää suurissa kaupungeissakin, mutta parhaimmillaan ne ovat pienissä kylissä, jossa koko keskusta on kuin aikamatka menneisyyteen. Kapeiden mukulakivikatujen varrella toinen toistaan vinompi ja koristeellisempi talo pikkuputiikkeineen ja viinitupineen houkuttelee pysähtymään.

SAKSALAISTEN KAUPUNKIEN VIEHÄTYS

Saksa on iso maa. Asukkaita on yli 80 miljoonaa ja kaupunkeja kaikkiaan yli 10.000. Kaupungit ovat kuitenkin ihanan kompakteja, sillä vain Berliini, Hampuri, München ja Köln ovat yli miljoonan asukkaan kaupunkeja. Saksalaiset kaupungit ovat myös mukavan erilaisia keskenään. Viimeisen vuoden aikana on tullut koettua mm. rento, boheemi Hampuri, kamalan kiehtovan lähimenneisyyden ravistelema Berliini, työmatkailun jalkoihin jäänyt Düsseldorf ja Baijerin ylpeys München. 

HYVIN SYÖMISEN HELPPOUS

Mä kadehdin syvästi saksalaista ravintolakulttuuria. Kahviloita, viinitupia, olutkellareita. Laaturavintoloita ja katukojuja. Ulkona syömisen helppoutta. Kun ruoka ja juomat eivät maksa kohtuuttomia. Sitä palvelua ja valinnan vapautta. Ei tarvitse sulloutua karsinoihin, ei aitojen taakse. Ja ennen kaikkea kadehdin sitä, että ruoka on aina hyvää. Guten appetit!

View this post on Instagram

#munich #münchen #bavarian #barlife #roadtrip2016

A post shared by Toisiin maisemiin (@toisiinmaisemiin) on

JOULUMARKKINAT

Joulufanin joulun odotus alkaa siitä, kun lennot joulumarkkinoille on varattu. Olemme ystäväni kanssa kolunneet markkinoita jo usean vuoden ajan, ja Saksan joulumarkkinat ovat näistä kaikkein perinteisimpiä. Konkareiden kokemuksia onkin kertynyt jo kahdeksasta saksalaisesta kaupungista, viimeisimpänä Nürnbergistä.

MONIPUOLINEN SAKSA

Vaikka mä käyn Saksassa enimmäkseen kaupungeissa, niin ei sovi unohtaa että sieltä löytyy paljon muutakin. Jokilaaksojen viinitilat, alppien lumiset rinteet, pohjoiset hiekkarannat ja jääkauden muovaamat sisämaan järvet. Voimissaan oleva kylpyläkulttuuri, lukuisat teemapuistot ja upeat puutarhat. Ja mikä parasta, sinne pääsee Suomesta helposti ja edullisesti.

View this post on Instagram

#bremen #germany #mycities #windmill #travelmemories

A post shared by Toisiin maisemiin (@toisiinmaisemiin) on

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat matkablogit Muru Mou, Skimbaco ja TravelloverKuvat ovat teeman mukaisesti instasta.

34 comments On Rakkaudella, Saksa

 • Minä olen erityisesti samaa mieltä tuosta hyvin syömisen helppoudesta. Mun kokemukset tosiaan rajoittuvat vain Berliiniin, mutta ainakin siellä on aivan älyttömän helppoa syödä hyvin ja halvalla. Joka kadun varrella on rivissä erilaisia ravintoloita ja noutoruokapaikkoja, joissa ruoat maksavat paljon vähemmän kuin Suomessa. Ja erityisesti pidän biergarteneista, joiden yhteydessä on leikkipuisto – todellista asiakaspalvelua.

  • duunireissaaja

   Ja lasten kanssa voi oikeesti käydä niissä biergarteneissa ja ravintoloissa ilman että sitä taivastellaan.

 • Ihana Saksa ja ah, Düsseldorf! <3 Pitäisi käydä taas pitkästä aikaa tervehtimässä entisiä hoodeja. Toisaalta, Saksan maaseutu ja nuo linnat kiinnostaa ihan hirvittävästi. Huolimatta puolesta vuodesta Saksan-maalla, mua yhä harmittaa etten kierrellyt maita ja mantuja enemmän, mitä silloin tein. Onneksi tässä on vielä vuosi(kymmen)tolkulla aikaa ottaa virhe takaisin!

 • Suomalaisille Saksa on usein yhtä kuin Berliini. Tai Seppo Rädyn ”Saksa on paska maa”. Järjestelmällisyys. Aamiaisbuffetista eväät tekevät turistit. Mutta sitten kun katsoo kuviasi pikkukaupunkien idyllistä, tajuaa taas, että on se maa aika paljon muutakin. Vartavasten olen lähtenyt Münchenin joulumarkkinoille. Berliinistä tykkäsin, mutta en tavoittanut sen luonnetta. Olin liikaa nämä nähtävyydet pitää nähdä -moodissa. Höh, tarvitsen lisää aikaa ja rahaa matkustaa. Nyt pitäisi päästä Saksaan.

  • duunireissaaja

   On se Sepon klassikkolause tainnut joskus itseltäkin karata huulilta, kun ei se matkustus Saksassakaan ihan pelkkää idylliä ole aina ollut.
   Mun kokemuksen mukaan järjestelmällisyys tarkoittaa Saksassa myös järjetöntä byrokratiaa, joka ei kuitenkaan tuota tehokkuutta. Mutta eväitä ne ei mun mielestä ihan samaan tapaan enää napsi aamiaisbuffasta ?. Mihinkään ei voi siis luottaa. Edes saksalaiseen.

 • Hieno kooste Saksan tarjonnasta! Joudun myöntämään, etten ole koskaan varsinaisesti ihastunut Saksaan, vaikka olen siellä neljästi käynyt ja nähnyt tosi kivoja paikkoja. Viimeistään eräs pääsiäisloma paikallisoppaan seurassa todisti, ettei Saksa ole ainakaan tylsä maa. Linnat kiinnostavat aina ja Neuschwansteinissa käynti on ollut jo kauan toivelistalla. Saksalaisista linnoista olen tainnut nähdä vain Schloss Burgin, joka sekin oli vaikuttava kokemus. Täytyypä ottaa Saksa taas harkintaan, haluaisin linnojen lisäksi ainakin Berliiniin, Müncheniin, Schwarzwaldin patikkapoluille sekä tietenkin Bundesliigan matsiin 🙂

  • duunireissaaja

   Bundesliigan matsissa käytiin viime syksynä, kun vietiin futisfani yllärimatkalle Berliiniin. Oli hieno kokemus tällaiselle vähemmän kiinnostuneellekin.

 • Saksalaiset joulumarkkinat <3
  Mä en ole koskaan ollut kovin innostunut Saksasta, vaikka siellä on tullut muutaman kerran käytyä. Vieläkin olisi muutama paikka Saksassa, missä tykkäisin käydä; Dresden, Berliini, Bremen, Rügen.

 • Saksa ei ole koskaan oikein kiinnostanut minua matkakohteena, sillä jostain syystä minulla on mielikuva tylsästä ja ankeasta maasta. Mutta onhan siellä vaikka mitä! Pelkästään jo linnojen ja ristikkotalojen vuoksi tekisi mieli lähteä tutustumaan maahan enemmän! 🙂

  • duunireissaaja

   Onhan se Saksa välillä myös tylsä ja ankea. Mutta onneksi olen tähän asti löytänyt jokaisesta käymästäni saksalaisesta kaupungista paljon muutakin. Hyviä vinkkejä linnojen ja ristikkotalojen bongailuun löytyy Lempipaikkojani Jonnan blogista

 • Kiitos!
  Saksaan täytyy päästä pian!

 • Erinomainen valinta ja ennen kaikkea siksi, että Saksa on minusta aliarvostettu matkailumaa Suomessa. Saksan ongelma on siinä, että se ei ole ihan lähellä, mutta ei ole tarpeeksi kaukanakaan. Itse olen tykästynyt Saksaan, mutta silti siellä voisi käydä huomattavasti useamminkin. Lentojahan sinne saa välillä varsin edullisesti eli sekin puoltaisi sitä.

  P.S. Oli kiva nähdä Neuschwansteinin linnasta kuva, joka oli eri suunnasta kuin ne 99 muuta yleisintä kuvakulmaa 🙂

  • duunireissaaja

   Näinhän se on. Ei mekään pystytty viime kesänä alkuperäisestä suunnitelmasta huolimatta kuitenkaan jäämään Saksaan, vaan ajeltiin etelämpään. Ps. Kuvalle on selitys: se hiton silta oli remontissa, joten jäi ne kliseekuvat ottamatta.

 • Mulla ei ole tähän oikein mitään lisättävää. Samaa mieltä olen kaikesta, mukaanlukien ruuasta, joten ruksi seinään 😀 Tai sanotaanko, että rakastan saksalaisen (ravintola)ruuan edullisuutta. Mä olen käynyt Saksassa varmaan ainakin kuusi kertaa, eikä pahaa sanottavaa sen suuremmin ole. Ei maailman jännittävin tai eksoottisin maa, mutta ihastuttava ja monipuolinen kylläkin. Ja Neuschwanstein on paras!

  • duunireissaaja

   Saksalainen hintataso tulee todellakin taas tarpeeseen tähän Islannin ja Norjan matkojen väliin.

   Eksoottinen Saksa ei tosiaan ole, mutta se ei ole mua koskaan haitannut. En taida olla kovin eksoottinen itsekään ?

 • Yllättävän paljon Saksa näyttää nousseen esille tämänkertaisessa IGTT:ssä! Toisaalta nähtävää riittää joten hieno maahan se on matkailullisesti. Sulla näyttää olevan todella monipuolinen kokemus maasta. Pitääkin tutkia enemmän sun postauksia.

  Linnat ja ristikkotalot puhuttelevat kovasti mun romanttista ja arkkitehtuurista nauttivaa puoltani. Olen käynyt Münchenistä käsin esim Neuschwansteinissa ja ihanassa Oberammergaun kylässä. Muuten onkin tullut käytyä vain noissa pohjoisen isommissa ja pienemmissä kaupungeissa, joulumarkkinoilla myös. Muistan miten yllätyttiin Hampurin kaupunkikuvaa!

  • duunireissaaja

   Hampuri yllätti minutkin. Ja nuo ristikkotalot, ne on vaan niin ihania. Reilun viikon kuluttua olis tarkoitus piipahtaa Cellessä katsomassa mitä kivaa sieltä löytyy.

 • Saksaa kohtaan tuntuu olevan paljon ennakkoluuloja ja myönnän, että itselläni on ollut niitä myös. Saksa ei vieläkään ole lempimaani, mutta alan pikkuhiljaa ymmärtää miksi monet siitä pitävät. Ensikosketukseni Saksaan oli kielikurssireissulla tehty piipahdus Kölniin. Tyttäreni luki yläasteella saksaa ja halusi sinne tietysti käymään. Olemme tehneet äiti-tytär reissut Muncheniin ja Berliiniin. Ehkä teemme vielä kolmannenkin reissun Saksanmaalle 🙂

  • duunireissaaja

   Kieltämättä Saksasta puuttuu tietty jännittävyys. Mä tietty katson sitä paljolti myös duunin kautta, ja silloin pieni tylsyys on ihan tervetullutta. Jännitysmomentteja kun syntyy ihan toisista syistä.

 • Minä olen myös ollut Saksaa kohtaan ennakkoluuloinen. Teitä Saksabloggaajia täytyy kyllä kiittää kiinnostuksen heräämisestä maata kohtaan. Sen seurauksena olen joskus parin kuukauden päästä Münchenissä, joten katsotaan minkälaisena Saksa minulle näyttäytyy.

  • duunireissaaja

   Toivottavasti tykkäät! Ja oikein hyvää reissua sulle. Mä lähden sunnuntaina Frankfurtiin ja sieltä Kölnin kautta Hannoveriin.

 • Kieltämättä näin Saksaa täysin tuntemattomallekin nuo kuvat näyttävät houkuttelevilta. Kerran olin jo lähellä varata halvat lennot Berliiniin, mutta sitten tapahtui jotain ja matka jäi tekemättä. Tunnetut nähtävyydet ja kätevä sijainti tuossa ihan lähellä tietysti puhuvat Saksan puolesta, mutta minun on kovin vaikea päästä kielimuurin yli. Lievästi sanoen olen aina tuntenut vastenmielisyyttä saksan kieltä kohtaan. Mutta ehkä onnistun inhoni vielä selättämään, kestänhän sen kielen Rammsteinin musiikissakin. Lupaan yrittää. 🙂

  • duunireissaaja

   Kielimuuri on paha. Ich komme ja niin edespäin ei ainakaan helpota tilannetta. Ens kerralla otat ne liput, niin pääset itse toteamaan oliko se sittenkään niin paha ?

 • Aikamoinen Saksan asiantuntija olet. Minulla jäänyt Saksa Berliinin lisäksi ainoastaan lennonvaihtopaikaksi. Tilanne on korjattava.

 • Oi, mä ihan pakahdun! <3 Listasit tässä niin hyvin kaiken ihanan Saksasta. Jos et jo tullut selväksi, Saksa on myös mun suosikki, ollut jo 80-luvulta asti. 😀 Monilla on muuten tosi paljon ennakkoluuloja Saksaa kohtaan – ihan turhaan! Sieltä löytyy vaikka sun mitä.

  • duunireissaaja

   Meitä faneja onkin yllättävän paljon. Saksa on vaan niin mun juttu. Vaikka maa on monipuolinen, ja sen alueet erilaisia keskenään, jokin tekee niistä kaikista just saksalaisen.

 • Mun ei tarvi kehua Saksaa, kun sinä sen jo näin hienosti teit 😀 Mutta siis niin samaa mieltä olen, vaikka pitää munkin myöntää, että ennen Saksaan muuttoa olin todella ennakkoluuloinen ja epäileväinen joskos Saksasta mitään hienoa löytyisi… Voi miten väärässä olinkaan. Pitääkin tutustua sun Berliinin vinkkeihin, sillä vihdoinkin olemme suuntaamassa sinne. Tosin vain kahdeksi päiväksi ennen Suomeen lentoa. Meillä on niin sama maku, joten sun vinkkeihin voin luottaa täysillä.

  • duunireissaaja

   Mä olen useasti ajatellut, että Saksa on maa, jonne voisin kuvitella lähteväni asumaan ja töihin. Niin tuskin käy, mutta tiedän kenen puoleen kääntyisin neuvojen saamiseksi, jos sellainen tilanne tulisi. Seuraavaksi saat opastaa mut viiniviikkojen saloihin.

 • Mä just kirjoitin lempipaikastani Berliinistä ja toivoin siellä vinkkiä, mihin muualle Saksaan kannattaisi matkustaa. Tämähän tuli kuin tilauksesta! Tosin pidän sua Saksa-guruna, joten olisin kääntynyt puoleesi joka tapauksessa. 🙂 Eli näyttäisi sille, että minulle ja Saksalle on tulossa hyviä yhteisiä vuosia. Paljon on nähtävää, ihan missäpäin tahansa maata!
  .
  En ymmärrä, miksi olin aikanaan niin ennakkoluuloinen Saksaa kohtaan. Sehän on ihan mielettömän kaunis ja monipuolinen maa! Ennakkoluulot on kyllä matkailijan pahin vihollinen.

  • duunireissaaja

   Kiva kun pidät mua Saksa-guruna! Liian vähän on silti maata tullut nähtyä. Kunnon roadtrip puuttuu kokonaan.

   Mulla on roppakaupalla ennakkoluuloja, ja olen yrittänyt tietoisesti päästä niistä yli. Välillä onnistuu, toisinaan ei.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer