Roadtrip Puolassa ja Slovakiassa – missä käytiin, mitä maksoi

Olin katsellut Tatravuoria jo jonkin aikaa potentiaalisena matkakohteena ja sitten bongasin alle satasen lennot Krakovaan. Kartan ja blogien selailun jälkeen matkasuunnitelman lisättiin myös Slovakia, ja tämän vuoden kesäreissun sävelet olivat selvät. Perinteinen autoloma vietettäisiin Puolassa ja Slovakiassa kansallispuistoihin ja pikkukaupunkeihin tutustuen.

Olimme reissussa 12 päivää ja yövyimme kuudessa eri paikassa. Ajokilometrejä kokonaisuudessaan kertyi reilusti alle tuhat eli reitti oli poikkeuksellisen lyhyt. Mutta sitäkin antoisampi. Matkalla vierailtiin linnoissa, jääluolassa ja patikoitiin vuorilla ja joenuomissa. Reitille osui myös useampi maailmanperintökohde.

Olimme ajaneet näillä seuduilla kerran aiemminkin, liki 20 vuotta sitten. Siltä matkalta jäi mieleen upea vuoristo ja harmaita kyliä halkovat kapeat tiet, joita pitkin juoksi vapaana niin kanat kuin lehmätkin. Molempia näkyi tälläkin reissulla, mutta moni muu asia oli muuttunut. Yllätykseksemme lähes kaikkialla oli todella siistiä, pihapiirit ojennuksessa ja kukkaistutukset kunnossa. Kasvisruoka ei ollut harvinaisuus, ihmiset olivat ystävällisiä ja vaikka englantia ei aina osattukaan, asiat järjestyivät helposti. Kotimaan matkailijoita oli paljon, meitä ulkomaalaisia hyvin vähän (Zakopanea ja Krakovaa lukuunottamatta). Ja erityisesti Slovakiassa oli edullista – jopa edullisempaa kuin Albaniassa.

Zakopane – eläväinen turistikeskus Tatralla

Puolan Tatravuorten ehdoton keskus on Zakopane. Sinne ajaa vain parisen tuntia Krakovasta, joten se oli meille luonnollinen aloituspiste. Heti ekana iltana ehdittiin nousta lähimmälle huipulle Gubałówkalle sekä kuljeskella hieman kaupungin suosituimmilla seuduilla. Ja me hurmaannuimme välittömästi Zakopanesta, sen kaikesta turistisuudesta huolimatta.

Zakopane

Zakopane

Tokana päivänä satoikin sitten taivaan täydeltä ja haudattiin kaikki patikointihaaveet. Niin kova hinku vuoristoon ei ollut, että olisi viitsinyt kiivetä nollanäkyvyydellä. Keskityttiin lähinnä retkeilykamojen shoppailuun, sillä Zakopanessa oli siihen erinomaiset edellytykset. Ja illalla kelin hieman kirkastuessa ajeltiin läheiseen perinteisistä taloistaan tunnettuun pikkukylään Chochołówiin.

Puola maaseutu

Chochołów Puola

Muszyna – kylpyläkaupunki Puolan maaseudulla

Zakopanesta reitti vei hieman tuntemattomampiin maisemiin. Juttelin tammikuisilla matkamessuilla Malopolskan alueen edustajan kanssa ja hän suositteli meille Etelä-Puolan pieniä perinteisiä kylpyläkaupunkeja. Ja kun lähistöltä löytyi myös pari upeaa linnaa, niin päätös oli helppo.

Linna Puola Nedec castle

Linna Puola

Dunajecin linna, Niedzica

Pysähdyimme lounasaikaan kylpyläkaupungeista tunnetuimpaan, Szczawnicaan. Ihastelimme kauniita entisöityjä pitsihuviloita ja nousimme hiihtohissillä Palenican huipulle.

Szczawnica Poland

Planica

Myös toinen suosittu kylpyläkaupunki Krynica-Zdrój osoittautui miellyttäväksi käyntikohteeksi.

Krynica-Zdrój

Meidän varsinaiseksi kohteeksi oli kuitenkin valikoitunut näistä kolmesta kylpyläkaupungista kaikkein pienin, Muszyna, jossa majoituimme kaksi yötä. Ja olimme hyvin todennäköisesti kylän ainoat ulkomaalaiset turistit.

Melonta Muszyna

Muszyna Puola

Willa Trela Muszyna Poland Spa

Muszynan päivinä melottiin joella, kiivettiin läheisille linnanraunoille ja kukkulan huipulle rakennetun puiston näköalapaikalle sekä saunottiin majatalomme ihastuttavassa tynnyrisaunassa. Harmittavasti ennakkoon kuvissa ihastuttanut kylän keskusta oli totaalisen remontin kourissa, eikä päästy näkemään olisiko katunäkymä ollut yhtä kaunis todellisuudessa.

Bardejov – tunnelmallinen maailmanperintökohde Slovakiassa

Sitten olikin Slovakian vuoro. Alunperin olin kaavaillut viikonloppua maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Kosicessa, kunnes matkailukohteita selatessa vastaan tuli maailmanperintökohteeksi nimetty Bardejovin pikkukaupunki. Ja tulin järkiini. Suunnitelmissa oli nauttia kaupungin tunnelmasta ja viettää pari vähemmän aktiivista päivää.

Bardejov Unesco Slovakia

Mutta eihän viikonlopusta mikään löysä lepohetki tullutkaan, sillä löysin lähistöltä kiinnostavan rauniolinnan, Hrad Zborovin. Helpomman ja huomattavasti tylsemmän reitin sijaan me nousimme ylös linnalle jyrkkää rinnettä ja kiipeilimme linnan pihamailla niin ylös kuin pääsi.

Hrad Zborov

Rauniolinna Slovakia

Mutta oli sille rentoilullekin aikaa. Ja mikä parasta, heinäkuisena viikonloppunakin kaupungista sai nauttia ilman pelkoa väenpaljoudesta.

Bardejov vanhakaupunki

Bardejov Slovakia Unesco

Bardejov hotelli

Bardejov

Kaupunkipäivien jälkeen oli aika jatkaa matkaa kohti seuraavia maailmanperintökohteita. Slovakiassa Unescon listalla on 8 perinteistä puukirkkoa, joista kolme sijaitsee Bardejovin välittömässä läheisyydessä. Me näimme niistä Hervartovin roomalaiskatolisen kirkon 1500-luvulta.

Puukirkko Slovakia

Seuraava maailmanperintökohde oli mahtavat 1100-luvulla rakennetun Spišin linnan rauniot. Huikea linnoitus, jonka torniin kiivettiin paksujen seinien sisälle rakennettuja portaita pitkin.

Maailmanperintökohde Slovakiassa

Spis linna torni

 

Poprad – portti Slovakian kansallispuistoihin

Jos Zakopane on Puolan Tatravuorten keskus, Slovakiassa se on Poprad. Odotukset olivat siis korkeat, olihan Zakopane hurmannut meidät sateesta huolimatta täysin. Joten mikä pettymys Poprad olikaan. Ei jälkeäkään Zakopanen tunnelmasta. Onneksi päiviin mahtui useita patikkaretkiä ja kaupungissa oli iloksemme ihan kelvollinen ravintolatarjonta. Ja oli siellä muutenkin hetkensä, erityisesti alla olevan kuvan Spišská Sobotan kylä oli idyllisintä Popradia.

Poprad Spišská Sobota

Poprad Slovakia

Ensimmäinen patikka tehtiin heti illalla. Puolan puolella sade oli sotkenut patikkasuunnitelmat ja Tatrat oli vielä kokematta. Pienestä sateen uhasta huolimatta päätimme lähteä helpoksi, mutta kauniiksi kehutulle parin tunnin reitille Štrbské Plesolta Popradské Plesolle. Menomatka sujui hyvässä, aurinkoisessa kelissä, mutta paluumatka olikin sitten yksi pelottavimmista ukkosen ja salamoiden kirittäessä meitä kohti parkkipaikkaa.

Tatravuoret Slovakia

Slovakia Tatra

Seuraavan päivän retki Slovakian Paradisen (Slovensky raj) kansallispuistossa sujuikin huomattavasti miellyttävämmissä merkeissä ja oli yksi upeimmista patikoinneistani. Suchá Belán reitti seuraa joen uomaa, kunnes noustaan vesiputousten vierustaa tikkaita pitkin ylemmäs ja ylemmäs. Mikä kokemus.

Sucha Bela Slovensky raj

Patikointi Slovakian Paradise

Sucha Bela Slovakia

Slovakian maailmanperintölistalle kuuluu useita luolia ja me valitsimme näistä jäisimmän, Dobšinská ľadová jaskyňan jääluolan, joka sijaitsee samaisessa kansallispuistossa kuin Suchá Belán patikkapolku.

Jääluola Slovakia maailmanperintökohde

Jääluolassa valokuvaaminen oli kielletty. Kyltistä nappasin silti kuvan. 

Dolný Kubín – varteenotettava vaihtoehto Slovakiassa

Tämä kohde tuli reitille vahingossa. Etsin uniikkeja majoituskohteita Slovakiasta ja silmiini osui Kaštieľ Kubínyi, alunperin 1600-luvulta peräisin oleva hiljattain entisöity kartano. Tämä olikin aivan täydellinen majoituspaikka.

Kaštieľ Kubínyi

Ja viereinen Dolný Kubín varsin mainio pikkukaupunki. Huomattavasti tunnetumpaa Popradia viihtyisämpi ja lähistöltä löytyy vähintään yhtä paljon nähtävää.

Dolny Kubin

Me tutustuimme näistä tällä kertaa vain Špania Dolinan vanhaan kaivoskylään sekä Oravan linnaan. Seuraavaa kertaa jäi odottamaan monta patikkapolkua, vesiputousta, maailmanperintökohdetta ja pikkukylää. Ja kyllä se kartanoon syksyn aikana valmistuva kylpyläosastokin kiinnostaisi nähdä. Ja kartanon ravintolan ylistetty  illallinenkin jäi kokematta. Joten tässä olisi jo aika monta syytä palata näille seuduille.

Spania dolina

Orava linna

Orava linna Slovakia

 

Krakova – kiehtovaa historiaa ja hyvää ruokaa

Kymmenen päivän kiertoajelun päätteeksi palautimme auton lentokentälle ja siirryimme vielä pariksi päiväksi Krakovaan nauttimaan kaupunkielämän iloista.

Krakova vanhakaupunki

Osallistuimme mahtavalle Secret Food Toursin operoimalle ruokakierrokselle ja kiertelimme illat Kazimierzin juutalaiskortteleissa seuraten sattumalta Maa Quzuu -blogin jalanjäljissä ravintolalta toiselle. Lue lisää Outin (ja siis myös meidän) ravintolavalinnoista Kazimierz – Krakovan hedonismin kehto

Secret Food Tour Krakova

Kazimierz Krakova

 


Ja mitä tämä kaikki maksoi?

Lentoliput Helsinki-Krakova-Helsinki 2hlö: 180€. Ruumalaukut 52€.

Auton vuokrahinta 10 päivää: 220€. Polttoaine 78€. Slovakian 10pv vinjetti 10€

Majoitus 11vrk: 841€ = 76€/vrk/2hlö. Kaikkiin majoituksiin sisältyi hyvä aamiainen ja jokaista majoituspaikkaa voimme suositella muillekin.

 • Zakopane: Magnatt Inn, 62€/vrk
 • Muszyna: Willa Trela, 43€/vrk. Puolihoito 7,5€/hlö/vrk. Sauna & palju 28€/h
 • Bardejov: Hotel Pod Bránou, 70€/vrk
 • Poprad: Boutique Hotel Villa Zauber, 90€/vrk
 • Dolný Kubín: Kaštieľ Kubínyi 100€/vrk
 • Krakova: Hotel Rubinstein, 105€/vrk

Matkakustannukset yhteensä 1 371€

Ruoka: noin 25€/hlö/vrk sisältäen joka päivä lounaan ja illallisen ravintolassa, retkieväät, juomat ja herkut.

Slovakia hintataso

Syöminen ja juominen oli edullista, erityisesti Zakopanen ja Krakovan ulkopuolella, jossa yhtä tietoista poikkeusta lukuunottamatta ravintolalaskun loppusumma kahdelta hengeltä ei kertaakaan ylittänyt 20 euroa.

Krakovan hintataso, tai ainakin meidän valinnat siellä, olivat hieman kalliimpia kuin muualla. Lisäksi osallistuimme ruokakierrokselle Krakovassa, sen kustannus 60€/hlö ei sisältynyt edellä mainittuun budjettiin.

Pääsymaksut ja liikenne: Hissiliput muualla kuin Tatralla 4-5€/hlö, linnat ja luolat Slovakiassa 8-9€/hlö, Puolassa puolet vähemmän. Melonta 2h 11€/hlö. Suchá Belán patikkareitin sisäänpääsy 1,5€/hlö. Parkkimaksut kansallispuistoissa kolmisen euroa koko päivältä ja pikkukaupunkien parkkialueilla noin euron tunti.

Juna Krakovan lentokentältä keskustaan 2,15€/hlö. Taksi Kazimierzistä lentokentälle 24€.

Kaikki kustannukset yhteensä 2 300€ = 95€/vrk/hlö.

Puolan hinnat käännetty kurssilla 1 zloty=0.23€. Slovakiassa on käytössä eurot.

6 comments On Roadtrip Puolassa ja Slovakiassa – missä käytiin, mitä maksoi

 • Gdansk on tavallaan hyvinkin (?) erilainen kuin Krakova. Kumpikin hyviä kokemuksia. Gdanskin lähellä oleva Sopot on ehdottomasti käymisen arvoinen.

 • Hienoja kuvia, upeilta näyttäviä paikkoja! Krakovassa olisi tarkoitus päästä ensi vuonna käymään, mutta tpaljon muutakin nähtävää seudulla selvästi olisi…

  • toisiinmaisemiin

   Nähtävää oli tosiaan paljon ja vielä jäi monta juttua kokematta. Krakovastakin nähtiin vasta pieni pintaraapaisu, mutta kaupunki vaikutti mieleiseltä. Olen parin viikon kuluttua menossa Gdanskiin, kiinnostavaa nähdä miten etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Puolassa.

 • Mun on tarkoitus lähteä ensi viikolla bussilla kiertelee Eurooppaa. Menen myös Krakovaan, joten tämä postaus tuli sopivaan saumaan. Slovakiassakin näyttää olevan upeat maisemat ja kivoja vanhoja rakennuksia 🙂

Leave a reply:

Your email address will not be published.