Kuulutko heihin, joita turistien kansoittamat maailmankuulut monumentit helposti ahdistavat? Minä kuulun, ja koska Roomasta löytyy erityisen paljon niin turisteja kuin monumenttejakin, odotukseni tämän ulkoilmamuseoksi mainostetun kaupungin kohdalla olivat ristiriitaiset. Viihtyisinkö vai ahdistuisinko?
Kertakäynti ikuisessa kaupungissa Roomassa ei tee todellakaan asiantuntijaa. Mutta silti uskallan väittää, että hyvällä valmistautumisella yhdessä viikonlopussa ehtii saada käsityksen kaupungista, sen tunnelmasta ja itselle sopivista jutuista.
Ensimmäinen keino vältellä liiallisia turistilaumoja on valita matkustusajankohdaksi vähemmän suosittu aika. Juuri kukaan ei kehota matkustamaan Roomaan helmikuussa, joten tottakai me valitsimme sen. Toinen keino on perehtyä etukäteen kaupungin tarjontaan, jotta ei päädy haahuilemaan vain sinne, minne kaikki muutkin suuntaavat. Korvaamattomana suunnittelun apuna kaupungin parhaisiin puoliin tälläkin reissulla toimi muut matkablogit, joita ilman olisi varmaan puolet asioista jäänyt kokematta.
Joten tässä kootut vinkkini monumenttien ulkopuolelta löytyvään Roomaan sekä linkit inspiraation lähteinä toimineisiin blogeihin.
LARGO DI TORRE ARGENTINA
kissojen rauniovaltakunta
Aivan kaupungin ytimestä, vilkasliikenteisen risteyksen juurelta löytyy todellinen aarre. Ensin katse kiinnittyy aukion tuhatvuotisiin raunoihin, sitten huomaa kissan. Ja kohta toisen, kolmannenkin. Hetken kuluttua kissoja ei pysty enää laskemaan, niin monta niitä on (ilmeisesti yli 200). Kissojen touhujen seuraaminen vie mukanaan, eikä täältä malttaisi lähteä eteenpäin. Eivätkä ne rauniotkaan ihan mitä tahansa ole, sillä alueella on muun muassa jäänteet Rooman ensimmäisestä, Julius Caesarin surmapaikkanakin tunnetusta, Pompeiuksen teatterista.
- Näkymiä vihreältä kukkulalta: Largo di Torre Argentina – kissojen valtakunta
- Mielilandia: Kylässä Torre Argentinan kissojen luona
GIARDINO DEGLI ARANGI
appelsiinipuutarhan lumoissa
Kun kuitenkin päädyt sinne Colosseumin hälinään (ei kai kukaan oikeasti voi matkustaa ensi kertaa Roomaan ja jättää kokonaan väliin yhtä antiikin merkittävintä nähtävyyttä), niin ahdistuksen lieventämiseksi suosittelen seuraavaa: suuntaa askeleesi kohti alle 2 kilometrin päässä siintävää Tiber-joen rannalta löytyvää Aventinus-kukkulaa.
Kukkulalle voi kiivetä useasta suunnasta, mutta kaunein reitti kulkee korkeiden muurien ympäröimää kujaa Clivo di Rocca Savellaa. Ja muurien takaa paljastuu jotain vielä kauniimpaa: appelsiinipuiden täyttämä puutarha, jonka näköalatasanteelta on häkellyttävät näkymät suoraan Pietarinkirkon mahtavalle kupolille.
Jos kaipaat vieläkin rauhallisempaa paikkaa, jatka matkaa eteenpäin ja hyvällä onnella viereisen Basilica di Santa Sabina all’Aventinon puutarhan portit ovat avoinna, ja saat nauttia näkymistä lähes yksin.
- Irtiottoja maailmalle: Appelsiinipuun alla – Giardino degli Aranci
- Tripsteri: Rooman nähtävyydet – Aventinus
PIAZZA DEI CAVALIERI DI MALTA
täydellinen maisema
Pysytellään edelleen Aventinuksella. Sillä vaikka kukkuloiden Roomasta löytyy lukuisia näköalapaikkoja, joilta voi ihailla kaupungin siluettia, missään toisaalla maisema ei ole yhtä ainutlaatuinen kuin kurkistettaessa Maltan Ritareiden päämajan portin pronssisesta avaimenreiästä. Näkymä on jokaisen jonotetun hetken arvoinen.
Voit käydä kurkkaamassa maisemaa linkin takaa löytyvän Rooma-oppaan sivuilta. Sieltä löydät muutenkin kaiken tietämisen arvoisen monumenttien ulkopuolisesta Roomasta.
- Opas Roomaan: Cavalieri di Malta
ROOMA ON RUOKAPARATIISI
varsinkin siellä missä paikallinen asuu
Roomassa on sama ongelma kuin monessa muussakin suositussa kaupungissa. Loputtomat turistilaumat takaavat surkeallekin ravintolalle riittävästi asiakkaita, ilman että täytyy välittää tulisiko porukka syömään toisenkin kerran. Niinpä moni palaa Roomasta pettyneenä sen ravintolatarjontaan.
Mutta pienellä vaivannäöllä selviää, että Rooma ON ruokaparatiisi. Vaikka kahdessa päivässä ei todellakaan ehdi kovin kauas turistialueilta, voi ravintolan valita sieltä, missä paikalliset asuvat. Ja todennäköisyys onnistua kasvaa satakertaisesti.
Me ehdimme käydä omatoimisesti lounaalla Testacciossa ja Pratissa. Koska suosituimpiin ravintoloihin oli turha kuvitella kävelevänsä ilman pöytävarausta sisään, jouduimme luottamaan ravintolavalinnan suhteen niinkin erikoiseen asiaan kuin omaan vaistoon. Ja hyvin meille kävi. Trasteveren kapeiden katujen perheyrittäjien ylläpitämiin eturivin ruokapaikkoihin ja kuppiloihin sen sijaan pääsimme tutustumaan hurmaavan oppamme Lucan johdolla Eating Italy Food Toursin ruokakierroksella. Tästä ja muusta Rooman ruokakulttuurista tulee blogiin juttua myöhemmin. Sitä ennen voit perehtyä Rooman ruokatarjontaan kolmen luotettavan bloggaajan kertomana:
- Syö Matkusta Rakasta: Eating Italyn food tour ruokakierros Roomassa
- Tasty Travellisimo: Testaccio – ruokamatkailijan Rooma
- Sillä sipuli: Leppoisa ja herkullinen Testaccio
VIA DEI CORONARI
Rooman kaunein kuja
Jokainen blogiani säännöllisemmin seuraava tietää, että olen hulluna kapeisiin historiaa huokuviin kujiin. Ja Roomassa niitä riittää. On ilmalämpöpumppujen täplittämiä rumia loukkoja, hädin tuskin auton levyisiä vilkkaasti liikennöityjä kulkuväyliä, salaisia käytäviä kirkkojen holvikaarien suojissa ja pikkuputiikkien reunustamia kujapongarin unelmakatuja.
Parhaimmat seudut kujaseikkailuun löytyvät historiallisesta keskustasta Pantheonin, Piazza Navonan, Campo de’ Fiorin ja juutalaisghetton alueilta. Ja tietenkin kujapongarin paratiisista, Trasteveresta.
Ja se kaunein löytämäni kuja, Via dei Coronari, lähtee Piazza Navonalta kohti Vatikaania. Mene ja ihastu!
KATUTAITEEN LUMOISSA
Rooma yllättää
Rooman ehdoton valtti on yllätyksellisyys. Et koskaan tiedä, mitä seuraavan kulman takaa löytyy:
- Opas Roomaan: Palazzetto Zuccari
- Opas Roomaan: Street art
ROOMAN VANHAT AUTOT
silmäniloa jokaiselle
Siinä missä minä haltioiduin rappioromanttisista rakennuksista, myös aviomiehelle Rooman katukuva tarjosi roppakaupalla katseltavaa. Hämmentäviä varusteviritelmiä lämmittämään skootterikuskeja talviajossa, ilmastointiteipillä sieltä täältä korjattuja romuautoja sekä minunkin silmääni suloisina näyttäytyviä vanhoja helmiä.
Ja me onnekkaat osuimme täysin sattumalta Piazza Albanian puistossa järjestettyyn vanhojen autojen päivään. Kiinnostuneille tiedoksi (mikäli olemattomaan italiankielen taitooni on luottaminen), niin tapahtuma järjestetään yleensä kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 9-13. Lisätietoja Storiche in Piazza
GHETTO – ROOMAN JUUTALAISKORTTELI
Antiikkia arkipäivässä
Antiikin aikainen Rooma näkyy muuallakin kuin sen suosituimmilla sijoilla Colosseumin ja Roman Forumin ympäristössä. Mä pidän eniten historiasta, jota ei ole museoitu, vaan se sekoittuu osaksi arkipäivää. Juutalaiskortteli Ghetto tarjosi tähän erityisen hyvät puitteet. Alue osoittautui muutenkin varsin viehättäväksi, eikä sen kaduilla ollut minkäänlaista ruuhkaa.
Keskuspiazzan takaa löytyy Portico d’Ottavia, yli 2000 vuotta vanha pylväshallin julkisivu. Heti sen takana levittäytyy Teatro di Marcello, Colosseumin esikuvana toiminut Rooman vanhin nykypäiviin säilynyt amfiteatteri. Ja siinä me käveltiin koiranulkoiluttajien ja lenkkeilijöiden kanssa, keskellä antiikin Roomaa.
- Näkymiä vihreältä kukkulta: Ghetto – Rooman juutalaiskortteli
- Opas Roomaan: Ghetto di Roma
PONTE FABRICIO
Julius Caesarin ja Dan Brownin jalanjäljillä
Ponte Fabricio rakennettiin vuonna 62 eaa., ja se on vanhin yhä käytössä oleva roomalainen silta. Ajattele kenen kaikkien jalanjäljillä kuljet astuessasi sillalle. Silta vie Tiber-joen ainoalle saarelle, Isola Tiberinalle, joka on tunnettu sairaalasaarena jo satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua. Sairaalatoiminta jatkuu siellä edelleenkin, ja saari on myös mainio paikka nauttia joenvarren tunnelmasta.
Ja miten tämä kaikki liittyy Dan Browniin? Sen voit lukea Nooran jutusta. Kerran poistuin kotoa: Rooman yllättäjä – aavemainen Isola Tiberina.
VESIPOSTIEN SALAISUUDET
Vain koirat (ja turistit) juovat kontallaan
Rooman ikiaikaisten vesihanojen vesi on ensiluokkaista, todella kylmää ja täysin turvallista juoda. Vesi tulee vuoriston lähteistä, ja on maksimissaan vuorokauden ikäistä. Juokseva vesi pitää antiikin ajoilta peräisin olevan systeemin edelleen kunnossa. Ja tiesithän, että vain koirat ja turistit juovat kontallaan? Peittämällä putken pään sormella, putken yläosassa olevasta reiästä suihkuaa vesi suoraan janoiseen suuhun.
CRIPTA DEI FRATI CAPPUCCINI
Luilla koristeltu krypta
Kun kyselimme ystäviltämme vinkkejä Roomaan, lähes jokainen mainitsi tämän kohteen. Kertonee jotain joko meistä tai ystävistämme. Vai molemmista? Tämän Barberinien suvun 1600-luvulta peräisin olevan kryptan seiniä koristavat tuhansien kapusiinimunkkien luista tehdyt hämmentävän kauniit koristeet. Seinillä on ornamentteja, vaakunoita ja jopa lampunvarjostimet on tehty luista. Kryptassa on kuvauskielto, mutta museon myymälästä voit ostaa itsellesi luilla kuvitettuja koulutarvikkeita, kahvikuppeja, paitoja tai pääkallokoruja. Se mun mielestä on makaaberia. Krypta sen sijaan on kaunis ja harras.
- Näkymiä vihreältä kukkulalta: Rooman hyytävimmät paikat TOP 5
PANTHEON
yksi on ylitse muiden
Ja mitä niihin monumentteihin tulee, niin yksi on ylitse muiden. Pantheon. Pelkästään sen vuoksi kannattaa matkustaa Roomaan. Helmikuisena lauantaiaamuna sisällä oli kourallinen ihmisiä. Miten maailmassa voi olla mitään näin pysäyttävää?
Miten on, oletko sinä enemmän Rooman tunnetuimpien monumenttien vai näiden vähemmän tunnettujen kohteiden ystävä? Ensikertalainen ei tietenkään voinut olla pistäytymättä myös niillä tunnetuimmilla nähtävyyksillä, joten kävelyä kertyi yli 50km. Ja silti ehdittiin päikkäreillekin. Aika hyvin kahteen ja puoleen päivään, vai mitä?
Mutta vielä jäi paljon nähtävää ja koettavaa. Joten jälleennäkemisiin, Rooma❤
10 comments On Rooman parhaat nähtävyydet löytyvät tunnettujen monumenttien ulkopuolelta
Kylläpä oli upea juttu Roomasta. Olen näistä Rooman jutuista koittanut pysyä erosse, ettei matkakuume sinne ylly mahdottomaksi. Mutta minkäs teet täällä sitä ollaan fiilistelemässä sitä mitä kaikkea kymmenen vuotta sitten on jäänyt näkemättä!
Kiitos! Halusin koota tähän kattavasti syyt miksi Rooma oli mun mielestä todella kiehtova ja takuuvarma paluukohde itsellekin
Todella kiinnostava juttu, tällaisista kaupunkilomista minäkin pidän? Talvinen Rooma alkoi houkutella. Joskus kauan sitten taisin piipahtaa tuolla talvisella interraililla. Kävelin loputtomasti ja palelin halvassa hotellissa. Olisi kyllä uusintakiertoksen aika.
Mä olen viime aikoina vasta alkanut ymmärtää, miten paljon parempi mun on matkustaa kaupunkilomille talvella. Siis muulloinkin kuin joulumarkkinoille.
Toivon, että oma paluu Roomaan tapajtuisi pian, sen verran kiinnostavasta kaupungista on kyse.
Ihana näkökulma Roomaan! Minullakin takana vain yksi Rooman vierailu, ja vaikka historiasta kiinnostuneena Forum Romanum ja muut historialliset kohteet tekivätkin vaikutuksen, Rooma jätti jollain tapaa vähän kylmäksi verrattuna moniin muihin Italian kaupunkeihin. Oma reissuni osui maaliskuulle ja hotellin henkilökunta osasi onneksi ohjata illallistamaan paikallisten suosimalle alueelle, mutta voin kuvitella, että kesän turistilaumat olisivat ihan liikaa. Antamasi vinkit saavat kyllä haluamaan uudelle Rooman reissulle!
Eiköhän aleta molemmat suunnittelemaan toista reissua! Tokalla kerralla paikkaan pääsee jo heti alusta asti kiinni, kun ei tarvitse perehtyä niin paljon käytännön juttuihin. Ja Roomasta löytyy meille historiaan hurahtaneille loputtomasti ihmeteltävää.
Voi että miten ihana juttu Roomasta. Tuntuu, että olet löytänyt juuri sen oikean Rooman – sen puolen, jota rakastan! Ei tietenkään ihme, olihan sulla hyvät matkablogit oppaana 😉 Seuraavalle kerrallekin jäi vielä katseltavaa. Minä muuten yritän aina houkutella ihmisiä tulemaan Roomaan nimenomaan helmikuussa ja nautin itsekin Trasteveren tyhjistä kujistakin eniten juuri nyt. Oikein ihmetyttää tuo Maltan aukion jono!
Matkaoppaalle kiitos! Mä olen ihan hämmentynyt miten tunnelmallinen Rooma oli. Talvi on todellakin paras aika matkustaa Euroopan kaupunkilomille.
Kiva näkökulma Romaan. Rooma jätti mut kylmäksi juuri siitä syystä, että olen viettänyt matkapäivät turistihumussa ärsyyntyneenä ihmismassoista ja itse kaupungin todellinen luonne jäi kokematta. Kun vastapainoksi sai aina vaan huonoa ruokaa, Rooma ei pystynyt viehättämään millään muotoa. Pitäisi varmaan antaa kaupungille uusi mahdollisuus ja lähestyä sitä tällaisista poikkeuksellisimmista kohteista kuin tässä kuvailit.
Sun kokemus oli just se mitä etukäteen eniten pelkäsin meidänkin kokevan. Niinpä tein hitonmoisen työn etukäteen, ja löysin kaupungin johon ihastuin. Colosseumilta me käytännössä juostiin pois, ja Vatikaanissa tehtiin vinkeistä huolimatta se virhe, että mentiin museoon eikä Pietarinkirkkoon. Ensi kerralla siis viisaammin?.
Sliding Sidebar
Blogin kirjoittaja
Moi, mä olen Hanneli!
Olen lähtöisin Satakunnasta, mutta jo kauan sitten Helsinkiin kotiutunut.
Blogini kertoo patikkapoluista, autolomista, pikkukylistä, patikkapoluista ja luontokohteista eri puolilla kotimaata ja Eurooppaa.
Reissaan mieluiten roadtrippaamalla, ja rakastan vuoristoa, mutkateitä, keskiaikaisten kylien kapeita kujia ja helppoja patikkapolkuja. Enkä koskaan kieltäydy hyvästä ruuasta ja viinistä.
Viime aikoina olen hurahtanut retkeilyyn ja retkiruokaan. Aloitin eräopasopinnot Eräkarkussa 1/22 ja retkikokkailuja voit seurata minun ja ystävieni instatilillä @100retkireseptia
Kiva kun olet mukana!
Tutustu sisältöön
Arkistot
Hae blogista
Tietosuoja