Muurien ympäröimä viehättävä Rothenburg ob der Tauber

Keskiaikaiset pikkukaupungit ja kylät saavat sydämeni ihan sykkyrään, ja nykyisin lomamatkani kohdistuvat useimmiten sellaisiin. Viime vuoden joulumarkkinamatkalla tutustuttiin kahteen upeaan baijerilaiskaupunkiin, Rothenburg ob der Tauberiin ja Dinkelsbühliin. Kaupunkeja yhdistää vuosisatoja vanhojen kaupunginmuurien ja idyllisen vanhan keskustan säilyminen. Muurien sisältä löytyi kuitenkin kaksi melko erilaista kohdetta, jotka kumpikin tosin olivat erittäin viehättäviä. Kaupungit sijaitsevat Saksan Romanttisen tien varrella melko lähellä Münchenia, ja matkaa niiden välillä on vain 50km.

Me olimme liikkeellä Münchenin lentokentältä vuokratulla autolla. Saavuimme Saksaan myöhään illalla, joten kovin pitkälle emme halunneet illalla enää ajella. Kurvailimme pimeää moottoritietä ja sen jälkeen vielä pimeämpiä pikkuteitä kohti ensimmäistä yöpaikkaamme Pfaffenhofen an der Ilmiä. Aamulla ehdimme tutustua pikkukaupunkiin lyhyen aamukävelyn verran, ja sitten olikin aika lähteä kohti reilun parin tunnin matkan päässä siintävää ensimmäistä varsinaista määränpäätämme: Rothenburg ob der Tauber, täältä tullaan!

Tunnelmallinen Rothenburg ob der Tauber

Olimme varanneet majoituksen hieman kaupunginmuurien ulkopuolelta, sillä vaikka rakastan kapeita kujia, en halua ajaa niitä autolla. Laskeuduimme mäkeä alas mutkittelevaa pihatietä ja kohta silmiemme edessä avautui ihan uskomaton rakennus, melkein kuin linna. Kyseessä on 1900-luvun alkupuolella rakennettu kylpylähotelli Wildbad. Ihan mieletön! Kohtuulliseen huonehintaan kuului iso huone erkkereineen ja hyvä aamiainen.

Wildbad
Wildbad

Hotellilta oli lyhyt kävelymatka (mutta varmaan tuhat rappusta) itse kaupunkiin. Lopulta astuttiin kaupungin portista sisään, ja lähdetiin heti kävelemään muureille, niitä pitkin pystyy kiertämään vaikka koko kaupungin. Muurilta avautui hienot näkymät kaupungin kattojen ylle ja lähitalojen pihoihin. Hauskaa kurkistelua. Nälkä kuitenkin jo kolkutteli, ja sehän piti käydä hiljentämässä kunnon makkara-annoksella. Kun Saksassa ollaan, niin eihän sitä würstria ja olutta vaan voi jättää väliin.

Rothenburg portti
Sisäänajo kaupunkiin. Onneksi mun ei tarvinnut ajaa tuonne autolla.
Rothenburg muurit
Muurit kiertävät koko kaupungin.

Joulun ykköskaupunki

Vatsat täysinä jatkettiin kohti joulumarkkinoita. Marktplazilla oli menossa markkinoiden avajaiset, mutta yllätykseksemme väkimäärä oli ihan kohtuullinen ja koostui mielestämme lähinnä paikallisista tai ainakin kotimaisista matkailijoista. Yllättävää siksi, että Rothenburg ob der Tauber on yksi suosituimmista kohteista tällä seudulla ja erityisen tunnettu se on joulusta. Täällä on nimittäin saksalaisen joulukoristelun ykkösnimen Käthe Wohlfahrtin kotipaikka ja liikkeen yhteydessä oleva joulumuseo. Kannattaa ehdottomasti poiketa tuolla, vaikka osuisi kaupunkiin keskellä kesää!

Käthe Wohlfahrt
Jouluihmisen ykkösmesta
Rothenburg joulumarkkinat
Parasta punssia

Markkinoilla tunnelma oli mukava. Kojuissa myytiin perinteiseen tapaan käsitöitä, koristeita, keittiötarvikkeita ja ruokaa. Ja tietenkin glühweinia. Me ollaan vuosien varrella maisteltu aika monta erilaista versiota tästä herkullisesta talvijuomasta, ja tämän reissun ykköseksi nousi lopulta alkoholiton omenapunssi. Niin hyvää.

Rothenburg ob der Tauber on parasta kokea kävellen

Tällaiset pienet historialliset keskustat sopii hyvin suosikkipuuhaani haahuiluun. Voi kävellä ihan mihin tahansa, ja kaikkialla on katsottavaa. Rothenburgissa katse kannattaa nostaa myös ylöspäin, sillä talojen seiniä koristaa hienot yksityiskohdat ja kyltit. Kaupunki on säilynyt harvinaisen hyvin ja ristikkotaloja on kaikkialla. Kävimme myös viehättäväksi kehutussa linnapuutarhassa, mutta marraskuinen harmaus ei valitettavasti saanut sen ja sieltä avautuvan maiseman parhaita puolia esiin.

Rothenburg ristikkotalot
Rothenburg kaivo
Halftimbered house Rothenburg

Rothenburg tori ilta

Me kuljimme kaupungin kaduilla ihan koko päivän, ja viimeistään illalla koko kaupunki heräsi jouluun. Näyteikkunat oli somistettu kauniisti ja talot valaistu. Ihmiset kokoontuivat viettämään iltaa niin joulumarkkinoille kuin ravintoloihin, ja kaupungin suosituin kuvausspotti oli kovin ruuhkainen. Ruokapaikan löytäminen oli hieman haastavaa, mutta lopulta löysimme hieman syrjäisemmällä kadulla sijaitsevan hotellin aasialaishenkisen ravintolan. Kyllä maistui. Sen päälle istahdimme vielä lasilliselle pieneen viinipuotiin ja nautimme olostamme. Päiväretkeläisten suosimissa paikoissa on ihana yöpyä, sillä illan tultua kaupunki rauhoittuu ja paikallisuus korostuu. Suosituinkin kadunkulma lopulta hiljenee ja mekin saimme napattua Plönleinistä hyvät otokset.

Rothenburg ilta
Joulutunnelmaa
Rothenburg Christmas market
Joulumarkkinoilla
Rothenburg Plönnlein
Plönlein

Kaupungintalon tornista avautuu näkymät yli kaupungin

Illalla selailin vielä turistiopasta, kun silmiini osui kiinnostava mainos. Kaupungitalon torniin pääsisi kiipeämään, ja näin joulumarkkinoiden aikaan se aukeaisi hieman tavanomaista aikaisemmin. Kapuaminen torniin kannattaa, vaikka portaat sinne ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Alkumatka vaikutti ihan tavanomaiselta, mutta loppua kohden aloin miettiä että miten ihmeessä täältä tullaan alas. Ylhäällä tornin kupolia kiertää kapea metalliritilä ja pienet kaiteet suojaavat putoamiselta. Tänne ei montaa ihmistä mahdu kerrallaan. Mutta näkymät ovat jokaisen askeleen arvoiset. Ja lopulta pääsimme alas ilman suurempia haavereita.

Rothenburg kaupungintalo
Rothenburg shops

Rothenburg ob der Tauber

Kaupungin suosituin kuvauspaikka Plönlein aamulla, kun päiväturistit eivät ole vielä saapuneet.

Haikein mielin kiersimme vielä viimeisen kerran näitä katuja, kunnes oli aika poistua kohti seuraavaa romanttisen tien kaupunkia Dinkelsbühlia. Tosin me emme seuraisi reittiä ihan näin suoraviivaisesti, sillä lähistöltä löytyi toinen meitä kiinnostava kohde: Schwäbisch Hall, jossa halusimme myös pistäytyä.

Lue lisää romanttisen tien kohteista:

SEURAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA

4 comments On Muurien ympäröimä viehättävä Rothenburg ob der Tauber

  • Rothenburg ob der Tauber on kyllä aivan mahtava joulukaupunki Saksassa sekä joulumarkkinoiden aikaan että koko vuoden, juuri tuon Käthe Wohlfahrtin tuotannon ansiosta. Olemme käyneet siellä joskus vuosia sitten ja viime joulukuussa yövyimme siellä siten, että pääsimme kiertelemään muutaman tunnin joulumarkkinoiden iltamaisemia. Sinulla oli niin hienoja ja tunnelmallisia kuvia paikasta. Vähän harmi, että olimme sillä tavalla läpiajomatkalla, että tuo muurilla kiertely jäi, mutta onpahan syy pysähtyä jälleen siellä vielä.

  • Keskiaikaiset kaupungit ja kylät ovat tosiaan mukavia paikkoja. Harmittavan harvoin niissä kuitenkaan tulee itse vierailtua, kun erilaiset luontokohteet menevät itselläni usein niiden edelle. Mukava niitä on kuitenkin muiden jutuista ihailla. Toki useammasta baijerilaiskaupungista on itsekin tullut nautittua. Ja hienoiltahan nämäkin kaupungit taas näyttävät. Jouluaikaan olisi mukavaa päästä jossain käymään, en ole ikinä siihen aikaan Saksassa ollut. Tunnellammiselta näyttää, ja mukavaa että väkimääräkin oli kohtuullinen.

    • Me käydään sekä tällaisissa keskiaikaisissa kaupungeissa että luontokohteissa. Ja ihan parasta on silloin, kun samaan reissuun mahtuu molempia!
      Ja jouluinen Saksa on jotain, mikä kannattaa ehdottomasti kokea.

Leave a reply:

Your email address will not be published.