Ruotsi – top 10 kohteet kesälomalla

Ruotsi on liian lähellä. En ainakaan keksi mitään muuta syytä, miksi en ole aiemmin lomaillut siellä lyhyitä Tukholman piipahduksia ja yhtä läpiajoa lukuun ottamatta. Kun päätimme lomasta, niin eniten jännitti, että onko Ruotsi liian samanlainen kuin Suomi, mutta huoli oli turha. Paljon on samaa, mutta on myös eroja. Ja sitä paitsi, ei se samanlaisuuskaan haitannut, sillä onhan nämä pohjolan maisemat kauniita (vaikka en todellakaan olisi halunnut viettää enää kolmatta kesää kotimaan kamaralla).

Kierreltiin lähinnä pikkupaikkakunnilla, nautittiin luonnon kauneudesta ja viihdyttiin hyvin monenlaisissa ympäristöissä. Välillä pysytettiin telttaa leirintäalueella, ja toisinaan nukahdettiin järjettömän hintaisten hotellien pehmeisiin lakanoihin tai kavuttiin puumajaan. Yhtenä hetkenä keitettiin perunoita avotulella ja seuraavaksi istahdettiin äyriäisillalliselle huippuravintolaan. Elämyksiä laidasta laitaan. Mutta pidemmittä puheitta, tässä hienon kesäreissun kohokohdat satunnaisessa järjestyksessä.

Ruotsin (melkein) korkein vesiputous Njupeskär

Tämä vesiputous oli lopulta se käännekohta, jonka vuoksi ylipäänsä lähdettiin Ruotsiin. Iiro lähetti mulle kuvan siitä keväällä ja sen jälkeen homma oli selvä. Ruotsiin mentäisiin. Njupesäkärin vesiputous sijaitsee Keski-Ruotsissa Taalainmaalla suunnilleen Satakunnan korkeudella, mutta alue on tuntureineen ihan kuin lappia. Me käytiin putouksella osana Fulufjälletin kansallispuistossa tekemäämme kahden yön vaellusta, mutta putoukselle on helppo tehdä päiväretki kansallispuiston luontokeskukselta.

2022-09-25_10-50-12

Naturbyn luontoparatiisi

Nämä kaksi päivää Naturbynissä jäävät ikuisesti mieleeni. Mäntymetsän keskeltä löytyy uskomaton luonnonrauhan tyyssija, paikka jossa sielu lepää. Me oltiin varattu majoitukseksi 10m korkeudessa oleva puumaja, eikö oltaisi voitu paremmin valita. Tai toisaalta, kyllä ne lyhyen kajakkimatkan päässä olevat tyynen järven päällä kelluvat houseboatit olisivat myös kelvanneet. Tai ihan mikä tahansa alueen seitsemästä mökistä.

2022-09-25_10-41-47

Ruoka kokattiin avotulella, vesi solisi lähteestä, rantasaunan lauteilta kahlattiin järveen ja tunnelma oli upea. Sadepäivänä luettiin kynttilänvalossa kirjoja, nukuttiin päiväunia ja testattiin valtavaa pizzauunia. Ja ehdittin myös meloa. Rakastin tätä paikkaa!

2022-09-25_10-43-54
2022-09-25_10-42-41

Veneretki länsirannikolla

Göteborgin ja Oslon välinen rannikkoseutu Bohuslän on täynnä vieri viereen rakennettujen puutalojen täyttämiä kalastajakyliä, huikean kirkasta vettä ja pyöreiksi hioutuneista kallioista muodostuneita saaria. Yhdistelmä, jollaista en ole nähnyt aiemmin. Kallioiden keskelle haljenneissa railoissa kulkee polkuja ja ylhäältä avautuu upeat maisemat. Me onnekkaat pääsimme kiertelemään saaristoa myös ystävien kanssa veneellä ja tutustumaan aitoon ruotsalaiseen saaristoelämään, jossa lounastarpeet noudetaan savustamolta ja kahvin kanssa syödään kanelipullaa. Jättefint!

2022-09-24_10-28-14
2022-09-24_10-27-27

Dalslandin mutkittelevat tiet ja kanaali

Hävettää tunnustaa, mutta kuvittelin ennen reissua, että Ruotsissa on suunnilleen kaksi järveä – Vänern ja Vättern. Sellainen käsitys maantiedon tunneilta oli jäänyt mieleen. Mutta Ruotsihan on täynnä järviä. Ja saaria. Itse asiassa saaria on maailman eniten. Mutta se ei kuulu tähän, vaan nyt puhutaan järvien täplittämän Dalslandin mutkaisista teistä ja vesireiteistä. Ajeltiin ihania teitä ilman tarkempia reittisuunnitelmia, ja päädyttiin taiteilijoiden valloittamille vanhoille ruukeille, löydettiin Dalslandin kanaalin rannat ja seikkailtiin kiemurtelevilla museoteillä. Aivan mahtavaa seutua.

2022-09-25_10-39-04
2022-09-25_10-38-36
2022-09-25_10-37-46

Illallinen Fjällbackassa

Koko reissun ehdottomasti paras ruokakokemus oli illallinen Fjällbackassa Stora Hotelletin Mamsell -ravintolassa. Syötiin merenelävistä koostuva kesämenu ja nautittiin joka annoksesta. Tai no, Iiro ei irvistyksistä päätellen osannut oikein arvostaa jälkkärin kirpakoita punaherukoita. Hintaa elämykselle tuli ihan hitokseen, mutta reissubudjetti kesti sen, sillä valmistimme matkan aikana myös aika monta ateriaa yksinkertaisista aineksista trangialla tai avotulella. Fjällbacka oli kokonaisuudessaan ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, ja ihanan illan kruunasi auringonlaskun ihailu korkealla kylän yläpuolella kohoavilta kallioilta.

2022-09-24_10-41-15
2022-09-24_10-40-56
2022-09-24_10-40-26
2022-09-24_10-40-05

2022-09-24_10-36-22

Åkerbladsin kuninkaallinen sviitti

Tällbergin punamultaisten talojen täplittämän kyläidyllin keskellä seisoo vakaana Åkerblads Gästgiveri. Samalla paikallaan talo on ollut jo satojen vuosien ajan, ja tarjonnut suojaa matkailijoille. Vastaanotossa kerrottiin ilahtuneena, että meille on varattuna talon ihanin huone. Kuljimme läpi sokkeloisten historiaa huokuvien portaikkojen ja käytävien, kunnes saavuimme huoneemme ovelle. Kyltissä kerrottiin, että Ruotsin kuningaspari oli vieraillut juuri tässä samaisessa huoneessa. Kelpasi myös meille!

Åkerblads
Åkerblads
Åkerblads

Opastettu kierros Rosersbergin linnassa

Jatketaan kuninkaallista linjaa. Tykkään erityisen paljon vanhoista linnoista ja Ruotsissa niitä on vaikka kuinka paljon. Me ehdittiin reissulla kahteen, joista Rosersberg Slot nousi suosikiksemme siellä saamamme erinomaisen opastuksen johdosta. Oltiin päivän ainoat englanninkieliselle kierrokselle osallistujat, ja sen vuoksi saatiin pikkuisen spesiaalimpaa opastusta. Päästiin kurkistelemaan erilaisiin komeroihin ja opas ehti kertoa paljon enemmän kuin kierrokseen kuului. Saatiin samalla hyvä kertaus Suomen historiaan ruotsalaisesta näkökulmasta. Rosersberg on yksi Ruotsin kuninkaallisista linnoista ja siellä voisi myös yöpyä. Eikä hintatasokaan ole mitenkään ylivoimainen. Tämä jäi kieltämättä kiinnostamaan.

Rosersberg slott
Rosersberg

Götan kanavaristeilyn lounashetki

Reissusuunnitelma meni matkan varrella jonkin verran uusiksi, sillä kartanoillallinen peruuntui työvoimapulan vuoksi, ja sadekeli latisti innon lähteä pidemmälle melontaretkelle. Joten keksitiin lähteä kanavaristeilylle Götan kanavalle. Risteily Törebodasta Sjötorpiin kesti viisi tuntia, ja matkalla oli 16 sulkua. Sulkujen läpi risteily oli yllättävän innostavaa, vaikka välillä ikkunasta maisemaa katsellessa tuntui kuin olisi ollut junan kyydissä, eikä vesillä. Risteilyyn sisältyi lounas, ja me saatiin pöytäseuraksi ihanan puhelias pariskunta. Ja mikä parasta, juteltiin heidän kanssaan koko ajan ruotsiksi.

2022-09-24_10-56-40
2022-09-24_10-55-31

Kanavien ja autojen Trollhättan

Yllämainittu suunnitelmien muutos aiheutti muutakin poikkeamaa reittiin, sillä risteilyn ajankohta pakotti meidät pysyttelemään Vänernin rannoilla aiottua kauemmin. Tulipa nähtyä monta sellaista paikkaa, jonne muuten ei olisi ollut asiaa. Näistä kanavakaupunki Trollhättan oli ehdottomasti reissun suurin yllättäjä. Suuntasimme sinne edullisen majoituksen vetäminä, mutta epäluuloisina, sillä wikipedia ei maalaile kaupungista kovin herttaista kuvaa. Meille kaupunki näytti parhaat puolensa, ja vierailu Saab-museossa kruunasi päivän.

2022-09-24_10-50-45
2022-09-24_10-52-29
2022-09-24_10-52-55

Ruotsin (melkein) vanhin kaupunki Sigtuna

Ensimmäinen kohteemme Ruotsissa oli keskiaikaista tunnelmaa täynnä oleva Sigtuna. Kaupunki oli tosi pieni, mutta justiinsa niin idyllinen kuin olin kuvitellut. Pääkadun varrelta löytyi toinen toistaan suloisempia puutaloja, ja pienen pieni raatihuone. Kaupungissa on myös kymmeniä viikinkien riimukiviä, ja niitä voisi lähteä bongailemaan kartan kanssa. Eikä sovi unohtaa vanhoja raunioita, tai lähiseudun lukuisia linnoja. Sigtuna oli siis täydellinen lomanaloituskohde!

Sigtuna
Sigtuna

Ruotsi lomakohteena

Ruotsi on hyvä kohde kesälomalla. Tai millä lomalla tahansa. Hintataso tuntui melko samalta kuin Suomessa, paitsi yllättäen alkoholi oli edullisempaa. Erikoisemmista majoituksista joutui maksamaan pitkän pennin, ja länsirannikon pikkukylien hintataso oli erityisen korkea. Toisaalta pieniltä paikkakunnilta löytyi hyvinkin tasokasta majoitusta kohtuuhintaan. Matkailijat olivat pääsääntöisesti kotimaan omaa väkeä, toki jonkin verran oli myös saksalaisia, norjalaisia ja tanskalaisia. Kovin moneen suomalaiseen ei koko aikana törmätty.

Teimme melko tarkan matkasuunnitelman etukäteen ja erityisesti länsirannikolle majoitusvaraukset oli syytä tehdä ennakkoon. Jonkin verran suunnitelmaan tuli silti muutoksia, ja suurin harmi oli kartanovierailun peruuntuminen. Parasta lomalla oli lukuisat historiaa huokuvat puutalokaupungit, upeat linnat ja tietenkin luonto, erityisesti länsirannikko oli todella kaunista seutua. Dalarna eli suomalaisittain Taalainmaa oli lopulta ehkä pieni pettymys, sillä odotukset sen suhteen olivat korkealla. Kaikki ruotsalaiset kun tuntuvat huokailevan kaihoisasti aina kun Dalarna mainitaan. Sen pitäisi olla ruotsalaisuuden aitoa ydintä, mutta meille sen autuus ei täysin auennut. Ehkä idylli oli siellä liian täydellistä ja punamultatalot turhan siistejä. Pienelle rosolle kun on aina paikkansa!

2022-09-24_12-08-45
Mora
2022-09-24_10-57-28

Kaiken kaikkiaan lomasta jäi hyvä fiilis. Ehdittiin nähdä ja kokea vaikka mitä, ja mieleen on jo hiipinyt pari uutta suunnitelmaa: Sigtunassa on kuulemma upeat joulumarkkinat, Göteborgissa pitäisi ehdottomasti päästä käymään ja Skånen ristikkotalokylissä voisi myös piipahtaa. Niin ja mitä vaellusmaastoja Ruotsista löytyykään.

1 comments On Ruotsi – top 10 kohteet kesälomalla

  • Kuulostaa kyllä upeilta paikoilta, itselleni(kin) Ruotsi tosiaan Tukholman ulkopuolella on jäänyt varsin vieraaksi. Kivalta kuulosti koko top 10. Marika on ollut patikoimassa Pohjois-Ruotsissa ja se kiinnostaisi kovasti myös itseäni. Ruotsissa olisi kyllä valtavasti kiinnostavaa ja tutustuttavaa useammallekin reissulle.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer