Mikä voisi olla parempi matkakohde kuin seutu, jossa yhdistyy vuoristo ja ristikkotalot? Se ei ole mikään kovin yleinen yhdistelmä, sillä perinteisemmin vuoristomaisemissa näkee alppimajoja eikä näitä mun rakastamia ristikkotaloja. Mutta nyt ei ollakaan Alpeilla, vaan Harz sijaitsee Keski-Saksassa Hannoverin ja Leipzigin välissä. Berliinistä tänne hurauttaa parissa tunnissa, ja Travemünden satamaan on matkaa vain kolmisen tuntia. Sijanti on siis mitä mainioin lyhyempääkin autoreissua ajatellen.
Ensimmäinen matkani Harz-vuoristoon oli muutama vuosi sitten joulukuussa joulumarkkinoiden aikaan, ja sieltä onkin löytynyt (ainakin toistaiseksi) Saksan parhaimmat joulumarkkinat. Lensimme ystäväni kanssa Berliiniin ja hurautimme vuokra-autolla tutkimaan Goslarin, Quedlinburgin ja Wernigeroden joulumarkkinoita. Toisen kerran kävin seudulla viime kesänä Euroopan autoreissulla matkalla Tšekistä Travemündeen. Harz toimi mainiona välietappina, harmittelin ainoastaan etten ollut ymmärtänyt varata alueelle kuin yhden yön. Mutta onneksemme vietimme sen kuvankauniissa Stolbergissa.
Harz on melko loivaa vuoristoa, ja sen korkein huippu Brocken kohoaa 1141 metrin korkeuteen. Brockenin kerrotaan olevan tarujen Kyöpelinvuori, ja noitateemaa löytyikin kaikista alueen kylistä. Maisemat eivät ole erityisen jylhät ja dramaattiset, mutta ihan mukavasti sitä sai rattia vääntää näilläkin teillä ajellessaan. Vuoristoon pääsee myös tutustumaan höyryjunalla.
Stolberg am Harz on kyläintoilijan unelma
Aloitetaan seutuun tutustuminen vuoriston eteläpuolelta tästä pienestä noin tuhannen asukkaan kylästä, josta löytyy käsittämättömät 380 ristikkotaloa. Asuukohan jokainen kylän asukas ristikkotalossa? Stolberg on laaksojen ympäröimä ja sitä vartioi komea linna. Jo Stolbergiin saapuminen saa hämmästymään: kylään johtavaa tietä reunustaa molemmin puolin lukematon määrä ristikkotaloja, ja niiden edessä ei ole pysäköity autoja! Mikä paratiisi! Jokainen kyläfanittaja tietää tämän fiiliksen.
Olin valinnut majoituksen keskusaukiolta sijaitsevasta Stolberger Hofista ja huoneemme ikkunat avautuivat keskelle kylää. Noin sata valokuvaa myöhemmin olin valmis päivän seikkailuihin. Majapaikkaamme kuului spa- ja saunaosasto, jonka palveluilta tietenkin hyödynsimme. Allasosastolla uikkari on pakollinen, yhteisellä kylpyläpuolella ei. En vaan vieläkään voi olla hieman kiusaantumatta tästä saksalaisesta tavasta makoilla pitkin saunaosastoa alastomina ketarat levällään. Ja meitä suomalaisia pidetään vapautuneina.
Saunan raikastamina lähdimme tutkailemaan kylää. Stolberg oli just passeli yhden yön visiitille, sillä sen noin neljä katua on aika nopeasti tallusteltu läpi. Silloinkin kun kyseessä on tällainen tyyppi, joka jaksaa tuijottaa jokaisen talon yksityiskohtaisesti läpi. Linnaan tai muihin museoihin ei tällä kertaa ehditty aukioloaikojen puitteissa. Lämmin kesäilta oli houkutellut terassit täyteen, mutta onnistuimme löytämään pöydän ilta-auringon säteiden alta. Reissun viimeinen ilta Saksassa sai arvoisensa päätöksen.
Wernigerode on alueen yllättäjä
Seuraavana aamuna matkamme jatkui vuoriston yli Wernigerodeen. Olin pistäytynyt täällä aiemmin, mutta silloin emme ennättäneet vierailla kylän ylle rakennetussa linnassa. Oli siis syytä tulla takaisin.
Jätimme auton parkkiin keskustan liepeillä olevalle parkkipaikalle, josta kävelimme linnalle. Kaupunkijunallakin olisi päässyt, mutta kaunis ilma houkutti ulkoiluun. Ja hyödynsimme junaa paluumatkalla, sillä linnalta pääsi junalla parkkialueen lisäksi myös suoraan vanhan kaupungin ytimeen. Linnaa remontoitiin parhaillaan, mutta sisätiloihin onneksi pääsi silti kierrokselle.
Linnavierailun jälkeen kuljeskelimme vielä kaupungin kujilla ristiin rastiin. Ristikkotaloja oli silmän kantamattomiin. Löysimme niin kaupungin pienimmän talon kuin vanhimman. Lounastimme upean raatihuoneenn katveessa ja ihailimme houkuttelevia kahviloita. Aiemmalla käynnillä joulukuussa markkinakojut olivat vallanneet aukiot, joten oli kiva nähdä kaupunki toisenlaisessa tunnelmassa. Aivan kertakaikkisen ihastuttava paikka, joka jää turhaan alueen tunnetuimpien kaupunkien varjoon.
Goslarin kiehtovat talot
Olen käynyt aika monessa saksalaisessa ristikkotalokylässä ja -kaupungissa, ja Goslar on yksi upeimmista. Tämä tuhat vuotta vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, ja ristikkotaloja on täällä yli 1500. Talot on rakennettu useiden vuosisatojen aikana ja kaupunkikuva on siksi perin kiehtova. Sinne tänne vinksallaan olevat talot upeine yksityiskohtineen, kapeat mukulakivikadut ja kaikkialta huokuova historia on kertakaikkisen hurmaava yhdistelmä.
Olimme tulleet kaupunkiin joulumarkkinoiden innoittamina autolla Berliinistä. Ajelimme pitkin kapeita katuja ja huokailin ilosta: kaupunki näytti juuri niin ihanalta kuin olin kuvitellut. Halusin siis saada auton heti parkkiin ja päästä tutustumaan näihin kujiin paremmin. Ystäväni lähti etsimään Gästehaus Schmitzin meille lupaamaa parkkipaikkaa. Tällä alueella matkustaessa on hyvä osata hieman saksaa, sillä englantia ei kauheasti puhuta. Yllättävän hyvin se saksa alkaa aina parin päivän jälkeen taittua ja asiat saadaan hoidettua. Kohta pääsinkin ajelemaan auton ahtaita kujia pitkin vielä ahtaammasta porttikongista sisään. Tykkäämme molemmat majoittua tällaisissa persoonallisissa paikoissa, ja tälläkin kertaa valintamme oli mainio.
Mutta kaikkein parasta tällaisissa kohteissa on kuljeskelu ja fiilistely. Goslarissa tätä sai tehdä sydämensä kyllyydestä ja nauttia samalla upeista rakennuksista, joulumarkkinoista ja hyvästä seurasta. Suosittelen lämpimästi vierailua tähän upeaan kaupunkiin.
Värikäs Quedlinburg
Toinen joulumarkkinakohteemme Quedlinburg oli vähintään yhtä hurmaava kuin Goslar. Kaupunki on ihan yhtä vanha ja kuuluu myös Unescon kohteisiin. Täällä ristikkotaloja on vielä enemmän ja ne ovat värikkäämpiä kuin Goslarissa. Ristikkotalojen lisäksi kaupungin yllä kohoaa linna, jonka pihamailta aukeaa hienot näkymät punaisten kattojen ylle. En itse asiassa vieläkään pysty asettamaan näitä Harzin alueen kaupunkeja paremmuusjärjestykseen, sillä ne ovat kaikki ihan mielettömiä kohteita.
Quedlinburgissa erityisen vaikutuksen teki majapaikkamme Schlosshotel Zum Markgraf. Hotelli on yksityisomisteinen ja perhe asuu myös itse tässä pieteetillä kunnostamassaan talossa. Ihastuttava emäntämme vei meidät kierrokselle yksityistiloihin ja pääsimme näkemään upean historiallisen kodin. Mä ihailen suunnattomasti ihmisiä, jotka haluavat olla pelastamassa historiaa ja näkevät sen eteen valtavasti vaivaa.
Lue lisää
Koska meillä on Unelmatrippi-blogin Jennin kanssa todella samanlainen maku matkakohteidemme suhteen, niin tietenkin hänen blogistaan löytyy juttuja näistä kohteista:
- Kaunis ristikkotalojen Quedlinburg
- Kohdevinkki Saksaan: historiallinen Goslar
- Wernigerode on ristikkotalofanin paratiisi
Jos innostut lisää tästä vähemmän tunnetusta matkakohteesta, niin voit tutustua Harzin seutuun laajemmin täällä.
Patikointivinkkejä Harziin ja muualle Saksaan löytyy mm. Muu maa mandariini -sivustolta: Vuorille Saksassa? 3 vähemmän tunnettua kohdetta.
3 comments On Saksan Harz-vuoristo pursuilee upeita ristikkotalokaupunkeja
Aivan ihania paikkoja, ai että! <3 Tällaisia kyliä on mahtavaa kierrellä ja fiilistellä historian havinaa ja kaikkia upeita yksityiskohtia. Ristikkotaloihin ei varmasti kyllästy ikinä.
Ei niihin voi kyllästyä 🤩
On kyllä upean näköistä. Harz on itselleni varsin tuntematonta seutua ja en ole ristikkotaloihinkaan kovin monessa paikassa päässyt tutustumaan. Mutta täytyy todeta, että tämä alkoi kyllä kiinnostamaan.