Slovakia on mahtavien linnojen maa

Olen hulluna vanhoihin linnoihin. Ja jostain syystä raunioituneet linnat ne vasta sykähdyttävätkin. Niinpä ilahduin suuresti, kun Slovakian matkailusivustoja selatessani eteen tuli toinen toistaan mahtavampia linnoja ja niiden raunioita. Kaiken kaikkiaan Slovakiassa on edelleen yli 100 linnaa, toiset niistä täysin raunioituneita ja toiset kunnostettu museokäyttöön. Me onnistuimme mahduttamaan kesäreissumme varrelle kolme itäisen Slovakian linnaa.

Spišin linna


Spišský hrad on yksi Keski-Euroopan suurimmista linnoituksista ja ansainnut paikkansa Unescon maailmanperintölistalla. Linna on peräisin 1100-luvulta ja se palveli alueen kuninkaita ja mahtisukuja aina 1700-luvun alkupuolelle asti. Siinä vaiheessa sen omistanut Csákyn suku totesi linnan olevan auttamatta liian vanhanaikainen ja vuoden 1780 suuren tulipalon jälkeen suku hylkäsi sen lopullisesti. Omistussuhde jatkui kuitenkin aina maailmansotien jälkeiseen aikaan asti, jolloin linna siirtyi valtion hallintaan. Spišin linna on kaikesta huolimatta edelleen varsin vaikuttava näky ja sen muurit, kappeli, palatsi ja keskustorni on restauroitu ja museoitu.

Spis castle

Maailmanperintökohde Slovakiassa

Heinäkuussa vierailijoita oli niin paljon, että auton joutui jättämään reilun kilometrin päähän tien varteen. Paahtavassa kuumuudessa nousu linnalle olikin melkoista puuskutusta. Pääsymaksu on nykyisin 8€/hlö ja lippuluukulle piti hetken aikaa jonottaa. Suurin osa vierailijoista vaikutti olevan paikallisia, kuten ylipäänsä koko itäisessä Slovakiassa.

Linnassa ja sen valtavalla alapihalla sai kierrellä omaan tahtiin, eikä englanninkielisiä opastuksia ollut tarjolla. Audio-opastus olisi ollut, mutta mä en koskaan jaksa kuunnella niitä, joten ei testattu sitä tälläkään kertaa.

Spis castle slovakia

Spisin linna Slovakia

Spis linna torni

Mutta me pidimme linnasta tällaisenaankin kovin. Muureilta avautui laajat näkymät lähiseudulle ja keskustorniin pääsi kiipeämään tornin seinien sisällä kulkevaa kapeaa kiviportaikkoa pitkin. Näyttelyn osuus oli melko pieni: esillä oli kidutusvälineistöä, haarniskoja ja aseita, ja olipa sinne kalustettu linnan keittiökin. Erityisesti kappelin restaurointi oli toteutettu mielestäni tyylikkäästi, vaikka alkuperäisestä  ei oltu pystytty juuri mitään pelastamaan.

Avoinna päivittäin huhti-lokakuussa. Pääsymaksu 8€/hlö. Lue lisää spisskyhrad.com

Zborov Hrad


Miten onnelliseksi voi ihminen tulla, kun löytää linnanrauniot kartalta? Hyvin, hyvin onnelliseksi, voin todeta. Sillä näin mulle kävi Bardejovissa, ja sen jälkeen suunnitelmat rennosta kaupunkipäivästä ja sen terasseista hylättiin välittömästi. Sillä olihan sitä päästävä taas patikoimaan yhdelle linnalle.

Zborov village

Olin katsonut etukäteen, että linnalle johtaa Zborovin kylästä keltainen patikkareitti. Mutta kylää lähestyttäessä viitoitus opastikin pienelle sivutielle, jonka varrelta löytyi myös autolle paikka. Emme jaksaneet perehtyä viitoitukseen sen tarkemmin, vaan lähdimme marssimaan kohti lähintä polkua. Meitä ennen liikkeelle lähtenyt pariskunta kääntyi saman tien takaisinpäin ja elekielestä ymmärsimme, että edessä olisi melkoinen nousu. Eikun sinne vaan.

Hrad Zborov

Hyvin tuskaisten hetkien jälkeen olimme viimein ylhäällä ja huipulla meitä odotti käsittämättömän hienon linnan rauniot. Tämä ei ollut mikään varsinainen turistikohde ja linnaa ylläpitää yksityinen yhdistys lähinnä lahjoitusvaroin. Sisäänpääsystä maksetaan omantunnon mukaan. Paikalla oli lisäksemme vain muutamia ihmisiä, joista yksi seurue pysähtyi kyselemään miksi ihmeessä me kaksi ulkomaalaista olimme sinne eksyneet.

No sen vuoksi, että linna oli kertakaikkiaan upea. Sen rinteillä pääsi kiipeilemään aivan ylimmälle tornille asti ja paikan tunnelma oli pysähdyttävä. Linna on rakennettu 1300-luvulla Šarišin alueen puolustuslinnakkeeksi, mutta tämänkin linnan tuhoksi koitui lopulta raivoisa tulipalo. Linnaa ei varsinaisesti olla kunnostettu, vaan se on raivattu esiin. Vielä parikymmentä vuotta sitten pihamaat olivat täysin metsittyneet ja muurit sortumassa lopullisesti. Yhdistyksen tavoitteena onkin ylläpittää linna mahdollisimman hyvin jälkipolville, varsinaiseen restaurointiin varoja ei ole. Tämä oli mun suosikkilinnani, johtuen todennäköisesti juuri siitä, että siellä ei ollut näyttelyitä tai ylipäänsä sellaista yleistä museofiilistä.

Zborov hrad

Zborov rauniolinna Slovakia

Zborov castle ruins

Linnanrauniot

Rauniolinna Slovakia

Zborov castle hiking

Niin ja mitä tulee siihen linnalle pääsyyn, niin on siihen helpompiakin tapoja. Keltaisella viitoitettu patikkareitti nimittäin kulkee huomattavasti loivempaa rinnettä metsän läpi ja peltojen poikki sille ihan samalle parkkipaikalle, jossa automme meitä odotti. Jos vain olisi malttanut lukea reittikylttejä innostukseltaan.

Ei virallisia aukioloaikoja. Sisäänpääsymaksu omantunnon mukaan. 

Oravan linna


Oravský hrad on vaikuttava näky kohotessaan kylän yläpuolella. Linnan vanhimmat osat ovat 1200-luvulta ja vuosisatojen saatossa sitä on laajennettu nykyiseen muotoonsa. Kyseessä on todella iso linna, sillä huoneita on kaiken kaikkiaan 154. Linna muodostuu kolmesta erillisestä osasta, ja ylälinna on mahdollista eristää täysin muista linnan osista. Vaikka vihollinen siis onnistuisi murtamaan kahden ensimmäisen osuuden puolustuslinjat, korkealla kallion huipulla sijaitsevaan ylälinnaan käsiksi pääsemiseen se ei riittäisi.

Orava castle Slovakia

Linna oli merkittävä Oravan alueen keskus aina vuoteen 1800 asti, jolloin linna tuhoutui käyttökelvottomaksi tulipalossa. Tulipalon jälkeen se hiljalleen kunnostettiin ja korjattiin museokäyttöön, ja linna on ollut avoinna yleisölle jo vuodesta 1868 lähtien. Suurin osa restauroinnista on tosin suoritettu 1960-luvulta.

Orava linna Slovakia

Orava castle

Orava linna

Orava castle Slovakia

Oravan linna

Linnaan pääsee vain opastetulla kierroksella, ja niitä on sesonkiaikaan myös englanniksi. Linna on osittain kalustettu ja siellä on lukuisia näyttelyitä. Linna on kuuluisa myös kummituksistaan ja siellä kuvatuista elokuvista, joista tunnetuin lienee 1920-luvun draculakopio Nosferatu. Kaikkein ylimpiin osiin ei turvallisuussyistä pääsee, mutta kierros vie kyllä riittävän kattavasti eri puolille linnaa ja nähtävää riittää. Vaikka kierros kestää lähes 2 tuntia, sen aikana ei ihme kyllä kyllästytä.

Musiikkiesitys Orava linna

Pienoismalli Orava linna

Näyttelyt Oravan linna

Linnan kummitus

Linna sijaitsee Tatravuoriston lähellä, joten se sopii varsin hyvin retkikohteeksi myös Puolan puolelta käsin. Linna on erittäin suosittu, joten sesonkina kannattaa varautua ruuhkaan. Me osallistuimme klo 11 alkavalle kierrokselle, ja silloin auton sai vielä helposti parkkiin. Tilanne näytti aikalailla toiselta kun pari tuntia myöhemmin poistuimme linnalta. Täällä oli myös eniten turistimeninkiä ja erilaisia oheistapahtumia.

Slovakian linnat

Opastettu kierros Oravanlinna

Avoinna ympäri vuoden, paitsi huhtikuussa suljettu kokonaan. Englanninkieliset kierrokset heinä-elokuussa päivittäin. Hinta 7€/hlö + kuvausmaksu 3€. Maksullinen parkkipaikka. Lue lisää oravskemuzeum.sk


Haluatko lisää tietoa Slovakian linnoista? Slovakian matkailusivuilta löytyy listattuna kaikki maan merkittävät linnat ja kartanot: slovakia.travel

2 comments On Slovakia on mahtavien linnojen maa

  • Mahtavaa, hyviä vinkkejä! Ollaan suuntaamassa Slovakiaan ensiviikolla ja tämähän tuli kuin tilauksesta, mukana nimittäin matkustaa todellinen linna-intoilija. Alun perin tarkoitus on käydä ainakin Puolan puolella Niedzican linnalla, mutta kieltämättä näiden alueen linnojen kanssa iskee valinnan vaikeus..

    • toisiinmaisemiin

      Ihanaa, että jutusta on hyötyä. Me käytiin myös Niedzican linnassa, sekin oli kiva. Enkkuopastusta ei sielläkään ollut, joten lippuun merkittyä kellonaikaa ei tarvinnut odotella, vaan linnaa pääsi kiertämään ihan ominpäin.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer