Štanjel tarjoaa romantiikkaa ja raunioita

Slovenian karstimaan kaunein kylä, siten Štanjelia minulle mainostettiin. Pakkohan sitä oli lähteä katsomaan, varsinkin kun reitti sinne johdatti jälleen ihanille viiniköynnösten keskellä kulkeville pikkuteille. Tiedättekö sellaisille, jotka yhtäkkiä kurvaavatkin keskelle kylää ja saat varoa, ettet sen kapeimmassa kohdassa osu talojen seiniin. Kummaltakaan puolelta.

Stanjel village
Stanjel Slovenia

Štanjel on arkkitehti Fabianin taidonnäyte

Štanjel on perinteinen kukkulan huipulle rakennettu linnoituskylä, jonka historia ulottuu kauas menneisyyteen. Sen huipulla kohoaa edelleen roomalaisajan jäljiltä raunioita, mutta suurin osa nykyisestä muurien sisäpuolisesta vanhasta osasta on rakennettu 1500-1600 -luvuilla. Maailmansotien välillä Štanjelin ilme uudistui isosti, kun paikallinen arkkitehti Max Fabiani suunnitteli kylään upean puutarhan Ferrari’s Gardenin. Fabianin kädenjälkeä voidaan ihailla muuallakin Euroopassa, sillä hän oli merkittävä kaupunkisuunnittelun uranuurtaja ja on vaikuttanut mm. Wienin, Triesten ja Ljubljanan kaupungeissa.

Ferrari Garden bridge
Picnic Ferrari Garden Štanjel

Toisessa maailmansodassa Štanjel kärsi pahoja vaurioita, ja 1960-luvulta lähtien kylää on kunnostettu hiljalleen vanhaa kunnioittaen. Osa rakennuksista on edelleen romahduspisteessä, kun taas osa on kuin astuisi ajassa satoja vuosia taaksepäin.

Karst house Štanjel
Stanjel villages Slovenia
Stanjel Castle Slovenia
Slovenia villages

Linnan sisäpihalla soi tyylikäs musiikki, vanha mies ulkoiluttaa koiraansa ja kivisillä kujilla äiti auttaa potkufillarin kanssa liikkeellä olevaa poikaansa eteenpäin. Mutta hei, tuon naisen olen tavannut ennenkin. Kestää hetken jos toisenkin, ennen kuin asiat yhdistyvät ja oivallan, että sama nainen veti muutama päivä sitten opastetun kierroksen Škocjanin luolilla. Pieni maailma.

Tower of Kobdilj
Old Streets of Stanjel
Stanjel Slovenia kujat
Slovenia Stanjel

Pieni on kyläkin. Linna, kirkko ja noin kolme kujaa. Maisemat Vipavan laaksoon ovat upeat. Olen jälleen liikkeellä päivänä (vappu), jolloin mikään ei ole auki. Mutta se sopii minulle, saan tutustua kylään lähes yksin. Ja kyllä, kylä on juuri niin idyllinen, rosoinen, historiallinen, tunnelmallinen kuin toivoinkin. Enkä ole ainoa kylään ja sen linnaan ihastunut. Nykyisin Grad Štanjel on suosittu hääpaikka, jonne matkustetaan eri puolelta maailmaa romanttisen tunnelman, upean maiseman ja herkullisen ruuan perässä.

Winebar Stanjel
Maisema Slovenia Stanjel
Slovenia Ferrari Garden

Kävin Štanjelissa kevään 2019 Kroatia-Slovenia – roadtripin aikana. Lensin Pulaan ja majoituin Bohinjilla, Goriška Brdassa (2) sekä Istriassa Rovinjissa, Piranissa (2) ja Motovunissa. 

1 comments On Štanjel tarjoaa romantiikkaa ja raunioita

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer