Saunasta saunaan – esittelyssä Suomen ihanat saunat

Kaupallinen yhteistyö: osa jutussa mainituista saunakokemuksista on saatu ilmaiseksi. Kohteet merkitty *

Sauna ja saunominen on mulle tosi merkityksellinen juttu. En enää voisi kuvitella asuvani saunattomassa kodissa, eikä mikään voita mökillä rantasaunan kiukaalle heitetyn veden sihahdusta ja sen perään leviävän lämmön kihelmöintiä iholla. Tykkään saunoa myös matkoilla, ja se jos mikä on tässä kotimaahan keskittyneessä ajassa on ollut parasta. Olen nimittäin viimeisen vuoden aikana nauttinut löylyistä ihan mahtavissa saunoissa.

Saunassa tavoitan sellaisen rauhan, jota muuten on vaikea saavuttaa. Saunassa puidaan työviikko nippuun, hellitään patikkapoluilla kipeytyneitä lihaksia ja lämmitellään kylmän talven keskellä. Kesän kuumuudessakin sauna tuo helpotuksen. Saunoessa on helppo jutella niin tuttujen kuin tuntemattomien kanssa, sillä siellä keksii aina jotain sanottavaa. Vaikka tärkeää on myös se, että saunassa osaa olla hiljaa. Ja ihan parasta on jos saunan lauteilta pääsee pulahtamaan veteen, oli sitten kesä tai talvi.

Löylysauna aiheuttaa mielihyvää, parantaa elämänlaatua, edistää terveyttä ja pidentää ikää.

Professori Jussi Huttunen, Duodecim terveyskirjasto

Pidän eniten vanhoista tunnelmallisista pihasaunoista, on ne sitten perinteisiä puusaunoja tai savusaunoja. Tässä jutussa esittelen sellaisia saunoja, joissa kuka tahansa voi käydä saunomassa joko yleisellä saunavuorolla, osana majoitusta tai erikseen vuokraamalla. Saunat eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä, sitä kun olisi ihan mahdotonta sanoa. (Sitä paitsi se kaikkein paras sauna löytyy joka tapauksessa meidän mökiltä.) Jokainen näistä on tarjonnut sellaisen saunomiskokemuksen, jota kelpaa muistella näin jälkikäteen.

Niin myös tuo artikkelikuvan Tampajan sauna Kirkkonummella, vaikka siellä ei löylyihin pääsekään. Sauna itsessään on niin hauska, että se kannattaa käydä katsomassa, jos tuolla suunnalla liikkuu.

Karkausmäen kammarin pihasauna

1Keski-Suomessa Kinnulassa on vanha metsäkämppä, josta on loihdittu viihtyisä majatalo. Karkausmäen kammarin perinteisen pihasaunan lempeistä löylyistä nautittiin kesälomareissulla äidin kanssa. Eikä edes jäätävä määrä hyttysiä pilannut kokemusta. Täällä ei harmittavasti ole uintimahdollisuutta, mutta saunalla on erillinen kylpytynnyri ja pihapiiristä löytyy myös oma laavu. Lisäksi saunalla on mahdollista saada erilaisia hoitoja. Aika kivalta kuulostaisi vaikkapa suklaasauna! Lisätiedot Karkausmäen kammari

Lue lisää: Kesäreissu keskellä Suomea

2021-01-31_06-54-34
karkausmäen kammari sauna

Seilin saaren rantasauna

2Turun saariston Seilin saaren historia kiehtoo ja oli erinomainen idea jäädä yöksi saarelle. Varsinkin, kun selvisi että majoitukseen sisältyi mahdollisuus saunoa rantasaunalla. Vaikka saunavuoro on kaikkien majoittujien käytössä, sain ilokseni nauttia lempeistä löylyistä ihan itsekseni. Jälleen kerran kuuma vesi huuhtoi retkielämän tuoksut ja sauna pehmensi kivistävät lihakseni ja ihana rentous valtasi mielen. Lisätiedot Seili

Lue lisää: Saariston rengastien parhaat palat löytää hitaasti nautiskellen

seili rantasauna
2021-01-31_06-57-02

2021-01-31_06-56-27

Bomban kylpylän Kyly

3Listalle mahtuu yksi saunakokemus, joka poikkeaa joukosta. En ole kylpyläihminen, ja kuten mainittua, yleensä mua viehättää perinteiset pihasaunat. Mutta Bomban kylpylän saunamaailman karjalainen sauna Kyly sai mut kertalöylyistä puolelleen. Tummanpuhuvan saunan kiukaalle vesi valutetaan pirtanauhasta vetämällä. Vesi kuohuu padasta kiukaalle ja löylyt kestävät pitkään. Muutenkin koko kylpylä oli tunnelmaltaan erittäin onnistunut ja isoista ikkunoista Pieliselle avautuva maisema kruunasi kokemuksen. Lisätiedot Kylpylä Spa Bomba.

Bomba

Kuva Bomban karjalaiskylästä, varsinainen kylpylä sijaitsee hotellin yhteydessä.

Ylläksen Yöpuun rantasauna*

4Marraskuinen Lapin reissu ei sääolosuhteiltaan ollut ihan sitä mitä odotettiin, mutta lumen puutteesta huolimatta Ylläksen Yöpuun rantasauna tarjoili ihania hetkiä Äkäslompolon rannalla. Järveen oli helppo pulahtaa useammankin kerran ja saunan lauteilla neljä ystävystä mahtui lekottelemaan niin leveästi kuin huvitti. Ja aika monta tuntia me siellä saunan lauteilla viihdyttiinkin. Käytiin järvessä, istuttiin takkatulen ääressä ja fiilisteltiin. Ja taas saunottiin. Lisätiedot Ylläksen Yöpuu. *Saunakokemus saatu.

ylläksen yöpuu
ylläs yöpuu
ylläksen yöpuu rantasauna
ylläs swing

Tukkilan tilan savusauna

5Vuoden historiallisin sauna löytyi Porvoosta. Porvoonjoen rannassa sijaitsevan Tukkilan tilan savusaunassa on löylyvettä paiskottu kiukaalle jo yli sata vuotta. Kauniisti valaistu sauna huokui ihanaa lämpöä pimeyden ja vesisateen keskeltä luokseen taivaltanutta joukkoamme. Saunatupaa valaisevan kynttiläkruunun liekit väpättivät myrskytuulen tuivertaessa, mutta myrsky vain lisäsi tunnelmaa. Löylyhuoneessa savu leijaili kynttilän valossa ja nauru raikasi pitkään. Tältä tuntui olla osa ikiaikaista perinnettä. Lisätiedot Tukkilan tila

Lue lisää: Aasiretki ja savusaunomista Tukkilan tilalla Porvoossa

savusauna tukkila

Varjolan savusauna*

6Tämä vuosi aloitettiin yhteisellä perhelomalla. Edellistä kerrasta olikin vierähtänyt jo 1,5 vuotta. Savusaunan ansiosta löydettiin Varjolan tila, joka oli todellinen reissuhelmi. Varjolassa järjestään kaikille avoimia saunailtoja talvikaudella ainakin lauantaisin ja aika monena muunakin päivänä. Saunomiseen oli aikaa kaksi tuntia ja käytimme sen ihan kokonaan. Kuumasta ja sopivan savuisesta saunasta oli mahtava tulla jäähdyttelemään keskelle talvista järvimaisemaa. Terassilla höyrysi hulppeat porealtaat ja uskaltauduimme kastautumaan myös hyytävään veteen kolme kertaa. Lisätiedot Varjolan tila. *Saunakokemus saatu.

Lue lisää: Tunnelmallinen talviloma Varjolassa

savusauna varjola
poreallas varjola savusauna

4 comments On Saunasta saunaan – esittelyssä Suomen ihanat saunat

  • Nämä on kaikki kokematta itseltäni. Tykkään kuitenkin sinun tapaasi vanhoista tunnelmallisista pihasaunoista, oli ne sitten savu- ti puusaunoja. Aika paljon yksityisissä pihasaunoissa on tullut vuosien varrella saunottua, mutta näitä julkisia en olekaan koittanut. Voisi noista käydä jotain koittamassa vaikka ensi kesänä.

    • Mun ens kesän valinta on Jämsässä Himoksen lähellä oleva Saunakylä. Siellä on 24 eri-ikäistä savusaunaa, vanhimmat 1700-luvulta. Ainakin osaa niistä voi varata yksityisesti ja kesälauantaisin on yleiset saunavuorot.

  • Ihanan tunnelmallisia saunakuvauksia! Taidan lähteä laittamaan pökköä pesään 😉

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer