Trollstiegen ja Geiranger ovat tuhannen kilometrin arvoinen kokemus

En ole varma milloin idea syntyi. Haaveilu ainakin alkoi jo viime elokuussa Trondheimissa. Kolme päivää tuijotettiin webbikamerasta millainen sää olisi. Laskettiin ehtiskö työpäivän päätteeksi ajella muutaman sata kilometriä. Ei mitenkään ehditty. Ennen kuin viime viikonloppuna. Vaikka matkaa tulisi tuhat kilometriä. Eikä aikaa olisi nytkään kuin vuorokausi. Ja sääennusteet lupailivat sadetta. Tie numero 63 Trollstigen – Geiranger, täältä tullaan!

Vuokra-auton hinta kirpaisee

Työpäivä päätteeksi laitettiin kamat kasaan, ja lähdettiin lentokentälle autovuokraamoon. Ekalla luukulla ei ollut tarjolla vapaita autoja. Sama viesti tokalla. Kuulemma kiireinen viikonloppu. Neljännellä vihdoin tärppäsi.

It’s premium. Automatic. Safe. It’s Volvo. Joo, joo, mutta paljonko se maksaa? Remember, it’s premium.

2020-01-27_07-12-33

Kerran se vain kirpaisee. Matka taittui joutuisasti, ja pikkuhiljaa Lillehammerin jälkeen maisema alkoi muuttua. Koko ajan kauniimmaksi ja kauniimmaksi. Yöksi päädyttiin 470km taivalluksen jälkeen Åndalsnesiin. Näkymät olivat upeat.

2020-01-27_07-06-23

Trollstiegenin neulansilmämutkat

Aamulla meitä tervehti taas aurinko. Eikä sumusta tietoakaan. Tämän vuoksi tänne tultiin. Kiemuraisia vuoristoteitä, vesiputouksia. Lumihuippuisia vuoria, karuja sammaloituneita kivikoita. Auringon sulattamaa tietä, lintujen laulua. Vasta aavistus keväästä. Huipun näköalatasanteella huimasi, ja aurinko häikäisi. Tämä on jokaisen kilometrin arvoista.

2020-01-27_07-06-43
2020-01-27_07-10-15
2020-01-27_07-07-58
2020-01-27_07-09-21
2020-01-27_07-11-33

Matka jatkuu lumisessa maisemassa kohti Geirangeria. Alempana laaksossa nähdään koskien kuohuvan, ja jossain vaiheessa tie vaihtuu hetkeksi lauttamatkaan. Tätä on vuonojen Norja.

2020-01-27_07-14-23
2020-01-27_07-13-19

Geirangerin vuonon kauneus

Geirangerin vuono on kaunis. Vuonon pohjukassa sijaitsevaan kylään pääsee vain joko vuoristoteitä pitkin tai risteillen. Näkymät korkealta rinteeltä ovat huimat. Harmi että aurinko hylkäsi meidät. Tien varrella on harvoja pysähtymispaikkoja, ja omasta parkkitilasta saa tapella turistibussien kanssa. Mitä tämä mahtaakaan olla heinäkuussa? Flydalsjuvetin näköalapaikalla voisi viettää aikaa tuntikausia. Joku on viettänytkin, ja jättänyt jälkeensä kertakäyttögrillin. Typerää.

2020-01-27_07-14-57
2020-01-27_07-16-39
2020-01-27_07-20-18

Geiranger elää turismista. Silti se onnistuu olemaan viehättävä. Ja norjalainen. Enkä ole aikoihin syönyt yhtä hyvää burgeria.

2020-01-27_07-17-40
2020-01-27_07-18-28
2020-01-27_07-19-15

Nousu Dalsnippanille

Geirangerin korkeimmalle huipulle, Dalsnibballe (1476m) pääsee autolla. Risteys on huomaamaton, se kääntyy Djupvasshyttan kohdalta. Noususta pitää maksaa (130NOK henkilöautolta), ja jyrkkä serpentiinitie mutkittelee mahtavien lumivallien keskellä 11 mutkan verran ylöspäin. Bussin perässä köröttely antaa kinokselle mittasuhteet, lunta on ainakin neljä metriä.

2020-01-27_07-21-01
2020-01-27_01-18-38
2020-01-27_01-18-09
2020-01-27_01-17-34

Täällä aurinko hylkää meidät lopullisesti, ja hetkellisen räntäkuuron ajaksi paetaan autoon. Sumu peittää näkymät laaksoon. Uskaltaudun silti kalliolle, ja pystyn juuri ja juuri näkemään alas Geirangerin laaksoon. Toiseen suuntaan katsotaessa lunta on silmän kantamattomiin.

Vuoren toisella puolella keli taas paranee. Nähtävyysmerkit pysäyttävät meitä jälleen kuohuville koskille ja riippusilloille, ja saavat haaveilemaan patikkamatkoista läheisiin kansallispuistoihin. Joskus vielä on riittävästi aikaa.

2020-01-27_01-11-51
2020-01-27_01-13-28
2020-01-27_01-16-39

Siihen asti nautin, että sain viettää tämän hetken näissä upeissa Norjan maisemissa. Tuhannen kilometrin verran.

TROLLSTIGEN / PARI FAKTAA

 • Trollstigen sijaitsee Rauman kunnassa yhdistäen Valldalin ja Romsdalin laaksot.
 • Tien korkein kohta, Alnesreset, on 850 metriä meren pinnan yläpuolella.
 • Trollstigenin varrella on 11 neulansilmämutkaa, ja sen jyrkkyys on 9%.
 • Vilkkaimpana aikana tiellä kulkee jopa 3 000 ajoneuvoa päivässä.
 • Tie on suljettu talvisin. Tänä vuonna se avautui 24.5, eli 4 päivää ennen kuin ajoimme siellä.

GEIRANGER / PARI FAKTAA

 • Geiranger on pieni kylä saman niemisen vuonon pohjukassa.
 • Kylään laskeudutaan kummastakin suunnasta kiermuista vuoristotietä pitkin.
 • Vakituisia asukkaita on 250.
 • Geirangerinvuono on osa Unescon maailmanperintöluetteloa.
 • Geirangerin risteilysatama on Norjan kolmanneksi vilkkain.
 • Nelikuukautisen turistikauden aikana siellä käy 140–180 laivaa.

Lisää tietoa reitistä ja nähtävyyksistä sen varrelta löytyy linkistä.

18 comments On Trollstiegen ja Geiranger ovat tuhannen kilometrin arvoinen kokemus

 • Alan varailla lippuja Norjaan. Ei mulla muuta. Jösses, mitä kuvia!

 • Mulla on seuraava Norjan reissu suunnitteilla välille Bergen – Trondheim, joten näistä osa tulee olemaan sillä matkalla kohteena. Joku viikon reissu, jossa tulee tehtyä 3-4 patikointia Norjan upeille luontokohteille. Mahtava maa, niin kuin tämäkin kuvagalleria osoitti! Tosiaan Norjassa kun tuhat kilometriä ajaa, niin siihen saa jo kulumaan vähän aikaakin, ja Trollstigenillä saa muutaman kerran kääntää rattiakin 😀

 • Voi että, miten noita maisemia ei osannut arvostaa yhtään lapsena. Olisi kyllä jo aika palata takaisin.

  • duunireissaaja

   Niinpä. Aikuisena sitä joutuu korjaamaan monta lapsuuden ja nuoruuden hölmöyttä.

 • Minä olen käynyt Norjassa vain Oslossa ja noita maisemia jäätiin kaipaamaan! Joskus olisi kiva lähteä perheellä ajelemaan tuollaisiin maisemiin. Huikeita! Oksupusseja vaan lapsille serpentiiniteille. 😀 Eikä todellakaan ajettaisi tuhatta kilometriä vuorokaudessa! Hullut! 😀

  • duunireissaaja

   Hulluilla on halvat huvit. Tai sitten ihan törkeän kalliit ?. Oslo on tosiaan maisemiensa puolesta tylsintä Norjaa, ja reilusti yli 200km piti ajaa ennen kuin maisema muuttui.

 • Näihin maisemiin mäkin haluan! Olen kyllä käynyt Norjassa kahdesti, mutta ne ovat olleet lyhyitä kaupunkilomia bändien perässä. Oon niin paljon ihastellut kuvia Norjan huikeasta luonnosta, että melkein tuntuu että olisin itsekin käynyt siellä 😀 Toivottavasti pääsen noille nurkille mahdollisimman pian.

  • duunireissaaja

   Norja on upea. Mua on tähän asti estänyt se, että haluan kesän lomalta takuuvarmaa aurinkoa. Toisaalta Norjaan olis aika helppo lähteä ihan vaan pitkäksi viikonlopuksikin. Lyhyet ja edulliset lennot sinne ainakin on.

 • Vau, mitä maisemia! Varmastikin kannattava reissu, vaikka aikaa ei ollut kuin vuorokausi ja auto hintava. Minäkin haluan Norjaan autoilemaan ja ihailemaan huikeita maisemia! 🙂

  • duunireissaaja

   Nyt oli ihan pakko lähteä tuonne, kun silloin viimeksi jäi kaivelemaan ihan pirusti ettei ehditty. Seuraavaa matkaa Norjaan kun ei ihan lähiaikoina taida olla tulossa.

 • Upeat maisemat siellä tosiaan, kiitos kuvaraportista! Ollaan oltu Oslossa ja ihan pohjoisessa Tromssan tienoilla, mutta noi keskiosan paikat on vielä kokematta.

  • duunireissaaja

   Mä olen kerran käynyt Pohjois-Norjassa, ja siitä on aikaa vaikka kuinka kauan. Mieleen on jäänyt pysyvästi, miten nopeasti rajan jälkeen maisema muuttui todella upeaksi, pihapiirit viihtyisiksi ja koko tunnelma muuttui. Muuten olen nähnyt Norjaa vain työmatkojen lomassa. Onneksi edes sen verran!

 • Kylläpä on hienot maisemat! Missä majoituitte? Pitää käydä katsomassa nuo muut juttunne. Norjassa on kyllä kaunista mutta tuo hintataso…..

  • duunireissaaja

   Majoituimme siihen Trollstigen lähistölle Åndalsnesiin. Eikä se hintataso näin suomalaisesta näkökulmasta katsoen ihan niin korkea ole kuin annetaan ymmärtää. Pitää toki osata tehdä oikeita valintoja, ja käyttää harkintaa. Mutta esim. Oslossa vähän paremman ravintolan kolmen ruokalajin safkat ja pari lasia viiniä maksoivat 70€. Saman tasoiset paikat Helsingissä ja vaikkapa Dublinissa ovat ihan saman hintaisia.

 • Norja on NIIN ihana! <3

  Tuli hirmuinen kaipaus noihin maisemiin joissa lomailimme pari vuotta sitten. Kauniita paikkoja, monimetrisiä lumikinoksia, luonnonrauhaa ja jylhyyttä. Aah. https://johannasuomela.com/tag/norja/

  • duunireissaaja

   Vaikka matkan pituus oli ihan järjetön, niin se ehdottomasti kannatti. Oli se vaan niin upeaa. Kiitos linkistä, suurin osa onkin jo tullut niistä luettua.

 • Ai vitsit, upeita maisemia! Tuhat kilometriä vuorokauteen on ihan järjetön määrä, mutta yhtä noista kuvista lainatakseni, kun matka on määränpäätä tärkeämpi, niin se menee heittämällä, eikä tunnu välttämättä edes pahalta – kaikki on aina niin suhteellista. Mä inhoan autossa istumista silloin kun kyse on vain siirtymistä, ja jopa Tampere-Hämeenlinna-väli voi tuntua todella puuduttavalta. Matkoilla sitten taas istun ihan mielelläni tunteja päivässä, kun on uusia maisemia mitä ihmetellä, ja iltasella saattaa helposti tulla lähdettyä parin tunnin autolenkille pienenkin nähtävyyden takia ”ihan vaan koska voi” jos on aikaa, eli olisin hyvinkin voinut päätyä itsekin tällaiseen ratkaisuun. Meillä on kesällä tarkoitus päätyä näihin maisemiin, niin tämä oli varsin hyvää matkakuumeen nostatusta 🙂

  • duunireissaaja

   Matka meni ihan käsittämättömän kevyesti. Maisemien katseluun sai hyvin kulumaan ajan. Menomatkalla ei juuri pysähdelty, kun haluttiin olla viimeistään puolilta öin perillä. Paluumatkalla pysähdeltiin sen sijaan niin paljon kuin vain mieli teki. Mihinkään pidempiin reitteihin ei ollut aikaa, mutta vähän käytiin koluamassa polkujakin. Mielettömän upeaa tuolla on! Hyvää reissua teille, jään innokkaana odottamaan juttujasi.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer