Monella on haaveissa roadtrip Norjaan, ja silloin suunnitelmissa vilahtaa yleensä Lofootit, Bergen ja Norjan pohjoisosat. Harvempi haaveilee Trondheimista. Mikä on harmi, sillä tämä Norjan kolmanneksi suurin kaupunki Trondheim on vallan mainio kaupunki, ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.
Se on leppoisa, eloisa ja sympaattinen. Kaupungin keskusta on pieni ja täynnä ihania puutaloja, hyviä ravintoloita ja pikkuputiikkeja. Trondheim sijaitsee samannimisen vuonon rannalla ja kaupungin läpi kiemurtelee Nidelva-joki. Kaupunkinäkymä joen rannalla onkin erityisen viehättävä. Kaupunki on myös todella vanha. Sen historia ulottuu satojen vuosien taakse aina vuoteen 997, jolloin se perustettiin viikinkien pääkaupungiksi.
Nähtävääkin Trondheimista löytyy juuri sopivasti niin työmatkan lomaan kuin Norjan roadtripin pysähdyspaikaksi. Suorien lentojen puuttuessa ihan pelkäksi viikonloppukohteeksi kaupungista sen sijaan ei ole.
EDIT. 19.3.2019 Finnair ilmoitti aloittavansa suorat lennot Trondheimiin kesäkuussa 2019.
Kaupungin päänähtävyydet on helppo kiertää lyhyessäkin ajassa, mutta minä olen onnekseni päässyt viettämään Trondheimissa useampia päiviä. Ja näiden päivien perusteella valitsin omat suosikkini.
Nidarosin tuomiokirkko
Aloitetaan kierros Trondheimin tunnetuimmalta nähtävyydeltä, Nidarosin tuomiokirkolta. Vaikka kirkot eivät yleensä juuri kiinnosta, niin tämä kannattaa käydä katsomassa. Sillä onhan tällainen alunperin 1000-luvulta peräisin oleva goottikirkko nyt ihan hämmästyttävä näky pohjoismaalaisessa puutalokaupungissa. Viereisessä arkkipiispan palatsissa voi lisäksi käydä ihailemassa kuninkaan kruunua ja muita kruununjalokiviä. Yhtään valokuvaa kirkosta ei ole tallentunut, mutta läheisestä viihtyistä sisäpihan terassista sitäkin enemmän.
Gamle Bybro
Gamle Bybro yhdistää toisiinsa keskustan ja vanhan työläiskaupunginosan Bakklandetin. Todennäköisesti kaikissa Trondheimista kertovissa matkailujutuissa on tältä sillalta otettu kuva. Eikä suotta, sillä siltä aukeavat näkymät ovat todella upeat ja silta itsessäänkin on kiinnostava.
Trampe -polkupyörähissi
Kun oluet on juotu, matka jatkuu. Sillalta ylämäkeen noustaessa törmätään yhteen Trondheimin erikoisuuteen, fillarihissiin. Hissi toimii siten, että vasen jalka pidetään pyörän polkimella ja oikea asetetaan kiskolla kulkevalle metallilevylle, josta tukea ottamalla pyöräilijä kulkee 130 metrin matkan mäen päälle helposti. Mikäli onnistuu itsensä asemoimaan kiskolle oikein.
Kristianstenin linnoitus
Kävelijät sen sijaan joutuvat turvautumaan omiin voimiinsa noustessaan yhä ylemmäs jyrkkää rinnettä, jonka laella valkoisena hohtava Kristianstenin linnoitus on vartioinut kaupunkia vuodesta 1681. Linnoitusalue on suosittu piknik-paikka ja sen pihapiirissä on veikeitä patsaita.
Bakklandet
Trondheimin vanha työläiskaupungiosa Bakklandet on aivan kertakaikkisen ihana. Sen puutalot, puodit, kahvilat ja jokivarren vanhat paalujen päälle rakennetut talot tiivistävät sen tunnelman mistä Trondheimissa on kysymys.
Ja ylivoimaisesti ihaninta täällä on kaikkien ylistämä kahvila-ravintola Baklandet Skydsstation.
Munkholmen
On aika siirtyä vuonon puoleiselle rannalle. Kaupungin edustalla sijaitseva pikkuinen Munkholmenin saari on palvellut niin linnoituksena, luostarina kuin vankilana. Lauttayhteys saarelle lähtee Ravnkloan kalasatamasta ja voit valita joko pidemmän jokiristeilyn tai suoran yhteyden. Jokiristeilyllä pääsee fiilistelemään paalutaloja ihan läheltä ja kuulee tarinoita toisen maailmansodan saksalaismiehityksen aikaisesta sukellusvenebunkkerista, joka toimii nykyisin taidevarastona ja konserttisalina. Rantautuminen saareen ei ole välttämätöntä, vaan voit tyytyä myös pelkkään risteilyyn. Me halusimme kuitenkin käydä myös saarella.
Vaikka Munkholmen on viehättävä, saari on aika nopeasti kierretty. Eikä uskallettu kokeilla vuonossa uintiakaan, vaikka se jos mikä olisi ollut tosi norjalaista. Ravintolan kalakeittoannos sen sijaan kelpasi erinomaisesti.
Lisätietoa lauttayhteyksistä ja -lipuista täältä.
Skansen fyr
Kaupungin edustalla aallonmurtajan päässä vuonon vesiliikennettä vartioi pikkuinen majakka. Jännitimme hieman saisiko majakalle mennä, mutta kulku oli vapaa eikä missään näkynyt kieltoja. Hetken kuluttua, kenties esimerkkimme rohkaisemina, majakalle päätyi muutama muukin seurue.
Gråkallbanen
Maailman pohjoisin raitiovaunu, samalla kaupungin ainoa, vie suunnilleen 20 minuutissa Trondheimin keskustasta Lianvatnet-järven rannalle. Ratikkareitti kulkee läpi idyllisten puutaloalueiden päättyen keskelle metsää. Päiväpatikoija kiittää.
Bymarka
Sillä päiväpatikoija painuu Bymarkaan, joka on 80 neliökilometrin laajuinen, osittain luonnonsuojelualueeksi määritelty ulkoilualue Trondheimissa. Bymarkassa on 10 järveä, loputon määrä soita ja yli 200km merkittyjä retkeilyreittejä. Talvella siellä hiihdetään, muulloin patikoidaan ja pyöräillään. Bymarkaan pääsee julkisilla joka päivä kulkevan Gråkallbanen-raitiovaunun lisäksi viikonloppuisin Skistuan majalle ajavalla bussilinjalla nro 10.
Suo siellä, hevonen täällä ja muut pikku esteet eivät paljon haitanneet, kun reissukaverin kanssa patikoitiin Lianista Grønnlian kautta Skistuaan ja takaisin. Lue lisää: Päiväpatikointia Trondheimin Bymarkassa