Uudenmaan upeat retkikohteet – 10 reittiä koskimaisemista kallioille

Syksy on ihan parasta aikaa retkeillä. Varsinkin tänä vuonna, kun ruska on hellinnyt väriloistollaan. Eikä tähän aikaan ole enää riesaa itikoistakaan. Mutta vaikka luontoon pääsee lähes kotiovelta, joskus lähimetsät alkavat kyllästyttää ja sitä haluaa uusiin maisemiin.

Ei retkelle silti tarvitse lähteä kauas, sillä lähiseuduiltakin löytyy upeita paikkoja. Tässä löytämisen avuksi muutama vinkki Uudenmaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin. Suurimpaan osaan ajaa Helsingistä reilusti alle tunnissa, ja osaan pääsee helposti myös julkisilla.

Kaikki reitit kulkevat metsäpolkuja pitkin, ja useimmat ovat hyvin merkittyjä luontopolkuja tai muuten helppoja seurata. Luontopolusta tulee helposti mieleen lapsille tarkoitettu vähän tylsä reitti, mutta eivät ne ole alkuunkaan sellaisia. Päinvastoin, luontopolut ovat aikuisellekin oiva tapa tutustua luontoon, sillä niiden mietityt reitit vievät alueen parhaimpiin paikkoihin ja kauniimpiin maisemiin. Ne näyttävät senkin mitä kulkija ei muuten huomaisi.

luontopolku sorlampi

Glimsinjoen luontopolku, Espoo

Aurinkoiset syyspäivät ovat omiaan luontoretkeilyyn. Tällä kertaa oli vuorossa Espoossa Jorvin sairaalan vieressä vapaasti virtaavan Glimsinjoen luontopolku (2km). Polkua ylläpitää yksityinen taho, ja reitti oli alkua lukuunottamatta merkitty hyvin ja sitä oli helppo seurata. Polku alkaa Jorvin liikenneympyrän kohdalta kevyenliikenteen väylän opasteen kohdalta. Ei siinä juuri polkua huomannut. Opastusmerkki nro 11 kohdalta ryteikön läpi polulle ei päässyt.

glims joki
glimsinjoki silta
glimsjoen luonto

Polku seuraa Glimsjoen rantatörmiä aina Träskändan kartanolle asti. Polun kerrotaan olevan 2km pitkä, mutta edestakaisin kuljettuna ja kuljeskelemalla Träskändän puistossa sain lenkille mittaa 7km. Reitti on parhaimmillaan lähellä jokea, erityisesti Jorvinkosken sillan tuntumassa ja siitä Glimsille päin,  mutta myös metsäisemmät osuudet jaksavat innostaa.

glimsjoki syksy
glimsin luontopolku
traskanda kartano

Kartanon pihamaillakin kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa valtavia vanhoja puita. Varsinaisia taukopaikkoja reitillä ei ole, mutta reitin päätteeksi voi pistäytyä Bembölen kahvituvalla. Myös kartanon puisto on mainio piknik-paikka. Ja jos reippailun jälkeen vielä on virtaa, voi retkeen yhdistää käynnin Glimsin Talomuseolla, joka on avoinna myös talvikaudella.

Lisätietoja Glimsinjoen luontopolkuopas 

Kalkinpolttajanpolku, Sipoonkorpi

Sipoonkorpi on pääkaupunkiseudun toinen kansallispuistoista ja sen suosio kasvaa koko ajan. Mutta ei siellä Nuuksion kaltaista ruuhkaa ole. Opastettuja reittejä alueella on kaksi: Ponun Perinnepostia -luontopolku (1,4 km) ja Sotungin Kalkinpolttajanpolku (4,8 km). EDIT 5.11.2018. Sipoonkorpeen on rakenteilla kaksi uutta merkittyä reittiä: Storträsk ja Fiskträsk. Molemmat löytyvät jo retkikartasta, vaikka kansallispuiston sivuilla näistä ei vielä ole mainintaa.

sipoonkorven kansallispuisto
sipoonkorpi kalkinpolttajanpolku

Kalkinpolttajanpolku on näistä kiinnostavampi ja sen korkeimmalta kalliolta, Högbergetiltä, avautuu näköala yli metsien Vuosaaren satamanostureille saakka. Reitti on hyvin opastettu ja kulkee jylhissä korpimaisemissa. Polun varrelta löytyvät vanha kalkkikaivos ja kalkkiuunien jäänteet, joiden mukaan reitti on saanut nimensäkin.  Taukopaikoista Ängesbölen tulentekopaikka telttailualueineen ja kuivakäymälöineen on Ponun perinnepostia -polun läheisyydessä ja Kalkinpolttajan reitiltä löytyy laavu.

Lisätietoja Sipoonkorven kansallispuisto

Kasakallio, Helsinki

Helsingin Sanomissa julkaistiin keväällä artikkeli, jossa vinkattiin: ”Kasavuori on upea kallio- ja metsäalue. Sen korkeimmalta kohdalta löytyy pronssikautinen hauta. Huipulta näkee 360 astetta, muun ­muassa Sipoon saaristoon.” Kiinnostus heräsi välittömästi, mutta paikan löytäminen ei ollutkaan niin helppo juttu. Vasta aikamoisen salapoliisityön jälkeen selvisi, että jutussa tarkoitettiinkin Östersundomissa sijaitsevaa Kasakallion luonnonsuojelualuetta. Sinne siis. Auto jätettiin parkkiin kun oli ajettu Vikkullantietä noin kilometri. Kasakalliolla ei ole reittiopasteita eikä taukopaikkoja. Alue on pieni ja mahdolliset eksymisetkin vievät hienoihin paikkoihin. Ja todennäköisesti lopulta päädyt kuitenkin kallion huipulle.

kasakallio helsinki
kasakallio
Kasakalliolla on hienoja jyrkänteitä 

Kirnukalliot, Askola

Askolan Kirnukalliolla on kaksikymmentä hiidenkirnua, joista suurin on halkaisijaltaan yli 4 metriä. Kyseessä on Suomen laajin kirnuesiintymä. Päädyin tänne ensimmäisen kerran täysin suunnittelematta. Olin ajelemassa mutkaisia pikkuteitä ja jurnuttanut kilometritolkulla arkailevan kuskin takana, kun hermot lopulta pettivät. Näin tienvarressa luontokohteesta kertovan kyltin ja kurvasin renkaat vonkuen parkkikselle. Syteen tai saveen, eipä ainakaan tarvitse katsella edellä ajavan jarruvaloja.

hiidenkirnut

Seuraavalla kerralla ajelin tänne ihan tarkoituksella, sillä paikka osoittautui yhdeksi Uudenmaan kiinnostavimmista retkikohteista. Hiidenkirnujen ympärille kalliorinteeseen on rakennettu tukeva portaikko kulkemisen helpottamiseksi ja lähimaastossa kulkee myös pieni maisemapolku.

Lisätietoja Askolan Hiidenkirnut

Laukkosken luontopolku, Pornainen

EDIT 3.5.2020. Luontopolun oppaan pyynnöstä ilmoitan, että LUONTOPOLULLE EI TOIVOTA TÄLLÄ HETKELLÄ UUSIA KÄVIJÖITÄ. Lisäksi polun varrelta löytyvä nuotiopaikka sijaitsee yksityisillä mailla, eikä sitä näin ollen saa käyttää ilman maanomistajan lupaa.

Pornaisiin lähdin ihailemaan vesiputousta. Vaikka koski oli todella kaunis, Lahankosken vesiputous oli syksyllä vähän turhan vaatimaton ja vanhan myllyn taidenäyttely kesäkahviloineen jo talviteloilla. Ja mieli teki päästä vähän pidemmälle retkelle.

lahankoski
laukkoski taidemylly kahvila


Jälleen kerran avuksi tuli Retkipaikka ja sieltä löytynyt Laukkosken luontopolku (1,5-5km reittivalinnasta riippuen). Hyvin merkitty reitti kulkee kasvillisuudeltaan vaihtelevissa ja suuria korkeuseroja sisältävässä maastossa. Reitin kohokohtia ovat Ojamyllyn koski vanhoine myllykivineen, Varkaan kiveksi nimetty suuri siirtolohkare sekä kallion laelta nuotiopaikalta avautuvat näköalat.

laukkosken luontopolku siirtolohkare
myllykivet laukkoski

Mustavuori, Helsinki

Tiesitkö, että Helsinkiä kiertää 1. maailmansodan aikainen Viaporin maalinnoitusketju? Se mukailee pitkälti nykyisen Kehä ykkösen linjausta ja sen jäänteitä pääsee yhä näkemään yllättävän monessa paikassa.

Mustavuoren luonnonsuojelualueella linnoitusketjusta on jäljellä tykkitie, bunkkereita ja juoksuhautoja. Kurkistelimme luoliin ja kuljimme rotkon pohjalla jyrkkien kallioseinämien ympäröimänä. Polut ovat täällä aika huonosti merkittyjä, ja kuljeskelimme hieman eksyneinä pitkin kallioita ja metsää. Jonkin ajan kuluttua palasimme aluetta kiertävälle ulkoilutielle, jotta löytäisimme takaisin autolle. Jäin kaipaamaan alueelle parempaa opastusta.

mustavuori linnoitus

Pidemmästä retkestä kiinnostuneet voivat jatkaa ulkoilutietä kohti Vuosaaren huippua. Se on syntynyt alun perin Vuosaaren kaatopaikan päälle. Huipun korkein kohta kohoaa 65 metrin korkeuteen ja sieltä aukeaa mielettömät näkymät Vuosaaren satamaan.

Luin myöhemmin, että alueesta on tehty kattava Mustavuoren luontopolku -esite, jonka voit ladata Vuosaari.fi –sivustolta.

Nukarinkoski, Nurmijärvi

Tämä on yksi pääkaupunkiseudun salaisista retkikohteista. Idyllisessä maalaismaisemassa kuohuvan Nukarinkosken rantoja kiertää metsäisiä polkuja, pitkospuita ja kosken kuohujen ylittäviä puisia siltoja. Vieressä kulkevaa ulkoilupolkua pitkin pääsisi koukkaamaan Hattaratielle ja tekemään ympyrälenkin. Mua ei varsinaiset tiet ja asutus kiinnostanut, niinpä samoilin pitkin umpeenkasvanutta vastarantaa, ja melkein yllytin itseni ylittämään kosken kiviä pitkin. Lopulta putoamisen uhka jääkylmään veteen oli liikaa, ja palasin omia jälkiäni seuraten takaisin sillalle. Maisemat koskella olivat taianomaiset ja olisin viihtynyt siellä paljon pidempäänkin. Eväsretki onnistuisi täällä mainiosti, sillä kosken rannalla on laavu ja nuotiopaikka. Nukarinkoski on myös yksi Vantaanjoen suosituimmista kalastuspaikoista.

nukarinkoski
nukarinkoski pitkospuut
nukarinkoski nurmijarvi
nukarinkoski luontopolku

Lisätiedot Nukarinkosken ulkoilualue

Paavolan luontopolku, Lohjansaari

Ilman Suomen kauneimmaksi tituleerattua puuta Paavolan luontopolku ei tarjoaisi mitään erityistä päätyäkseen tälle listalle. Mutta koska Paavolan tammi seisoo täällä ylväänä keskellä havumetsää, kannattaa Lohjansaareen asti ehdottomasti ajaa. Kävijämäärien kasvun myötä puu on saanut ympärilleen tarpeelliset aidat, sillä sen massiiviselta vaikuttavat juuret eivät kestäisi jatkuvaa päälle astumista.

paavolan tammi
paavolan tammi luontopolku
paavolan luontopolku

Lisätietoja Paavolan luontopolku

Pornaistenniemen luontopolku + Lammassaari, Helsinki

Lähimetsistäkin voi löytää yllättäen uutta. Me lähdimme kävelylenkille, mutta päädyimme kulkemaan pieniä metsäpolkuja ja löysimme lopulta itsemme Pornaistenniemen luontopolulta. Varsinainen luontopolku on lyhyt, mutta lisäämällä siihen kierroksen Lammassaaressa ja Kuusiluodolla, mittaa tulee jo mukavasti. Kuusiluodolla on hyvä pitää taukoa ja grillailla kaikkien käytössä olevalla pallogrillillä. Saarikierroksen lisäksi suosittelemme kulkemaan puron vierustaa aina Viikin Arboretumille asti. Vanhakaupunginlahti on tunnettu lintubongareiden paikka, mutta sen lintutorneissa ja pitkospuilla viihtyy vaikka linnut eivät kiinnostaisi.

silta pornaistenniemi viikki arboretum
viikki luontopolku
pitkospuut piilokoju
piilokoju pornaistenniemi
kuusiluoto
laituri lammassaari


Lisätiedot Viikin luontopolut

Sorlammen luontopolku, Nuuksio

Nuuksion ruuhkaisuudesta puhutaan paljon. Mutta löytyy sieltäkin hieman rauhallisempia kolkkia. Sorlammen luontopolku (5km) alkaa noin 1,5km päästä kun on käännytty Nuuksiontielle. Parkkipaikka on merkitty karttoihin. Polku kulkee vaihtelevissa maastoissa ja sen varrella pääsee kurkistamaan Sorlammen hiidenkirnuihin ja Hiidenpesän luolaan. Sorlammen keittokatoksella voi grillata.

Polulla on mukavasti korkeuseroja ja vaihtelevaa maisemaa lampineen.  Hiidenkirnuille menijä koukkaa hetkeksi reitiltä ja ylittää ulkoilutien, jonka varrella on myös kuivakäymälä.  Ja joutuu ehkä hetken harhailemaan ennen kuin paikallistaa kirnut maastosta (ne on siinä vasemmalla juuri ennen kuin polku nousee kallion harjanteelle).

Hiidenpesälle pääsy vaatii hieman kiipeämistä, mutta sieltä löytyvä luola olisi näkemisen arvoinen. Mä olin liikkeellä rajallisella ajalla, ja jouduin jättämään kiipeilyn väliin. Myös Laihalammen kierros jäi väliin aikapulan vuoksi, joten tänne on hyvä palata toisenkin kerran.

hiidenpesä sorlampi
pitkospuut sorlampi
laihalampi nuuksio
hiidenkirnut sorlampi

Lisätiedot Nuuksion reitit


Jos et löytänyt vielä näistä mieleistäsi retkikohdetta, löydät lisää vaihtoehtoja Retkipaikan loputtomasta tarjonnasta. Se kun on jokaisen retkeilijän aarreaitta.

Meillä on suunnitteilla ensi viikonlopulle mulle ensimmäinen yön yli retki, ja valinnan vaikeus on suuri. Suuntaisimmeko syvemmälle Nuuksion tai Sipoonkorven uumeniin. Kenties sittenkin Porkkalanniemen merellisiin maisemiin. Vai ihan jonnekin muualle. Se selviää viimeistään viikonloppuna.

Lue lisää:

SEURAA MYÖS NÄISSÄ KANAVISSA

3 comments On Uudenmaan upeat retkikohteet – 10 reittiä koskimaisemista kallioille

Leave a reply:

Your email address will not be published.