Viikonloppu Tukholmassa

Kun edellisestä kerrasta Tukholmassa on kulunut kahdeksan vuotta, on edessä melkoinen valinnan vaikeus. Mitä tehdä, kun aikaa on vain viikonloppu ja matkassa mukana teini-ikäinen tytär. Toiveina reissulta oli shoppailua, perinteistä ruotsalaista kioskiruokaa, kapeita kujia, joku museo ja yleistä haahuilua. Perilläoloaikaa kasvatettiin yöpymällä Tukholmassa ja ottamalla paluumatkalle lennot, kun meno hoidettiin perinteisempään tapaan ruotsinlaivalla. Näillä eväillä lähdettiin matkaan ja viikonloppumme Tukholmassa olikin oikein onnistunut.

2020-01-01_02-17-23

Södermalmin ihanat mukulakivikadut, second hand -kaupat ja näköalapaikat

Aloitimme kaupunkiin tutustumisen Södermalmilta, sillä Viking Linen terminaali sijaitsee sopivasti ihan siinä kulmilla. Södermalm on entinen työläiskaupunginosa, joka nykyisin on trendikäs hipsterialue kirppareineen, putiikkeineen ja ravintoloineen. Södermalm on itseasiassa niin hyvä kombo kaikkea kiinnostavaa, että voisin seuraavaksi viettää koko viikonlopun pelkästään siellä.

2020-01-01_02-17-14

Monteliusvägenin suosittu näköalareitti

Södermalm sijaitsee kallioisella saarella, joten siellä on useita näköalapaikkoja. Näistä suosituin lienee Monteliusvägen. Tämä noin 500m pitkä puinen kävelyreitti kulkee korkealla rinteellä ja sieltä on hyvät näköalat vanhaankaupunkiin ja Riddarholmenille. Lähistöllä on myös upeita mukulakivikatuja ja sisäpihoja, joille pääsi kurkistelemaan salaa portin raoista.

2020-01-01_02-14-22
2020-01-01_02-15-34
2020-01-01_02-15-48
2020-01-01_02-13-53

Tukholman parhaat second hand -kaupat

Södermalmilta löytyvät Tukholman parhaat käytetyn tavaran liikkeet. Koska matkassa oli teini-ikäinen, oli kirpparikierros siis ihan välttämätön. Kaikki myymälät olivat todella viihtyisiä, tavarat olivat kauniisti esillä ja somistukseen oli panostettu. Suosikkeja olivat Hornsgatanin Stockholms Stadsmission ja sen vieressä sijainnut Ruotsin Punaisen Ristin myymälä.

2020-01-01_02-17-04

Fotografiska ja huikea brunssi

Mun toiveena oli päästä valokuvamuseo Fotografiskaan. Ja kun huomasin, että museossa on tarjolla myös viikonloppubrunssi (la-su klo 11-16), varasin sieltä välittömästi pöydän. Brunssi on todella suosittu, joten ilman varausta sinne ei taida kannattaa yrittää. Enkä yhtään ihmettele paikan menestystä, sillä se oli todellakin elämys. Upeat merimaisemat, paljon vegaanista ruokaa, ihania tahnoja, huikeita salaatteja ja huippuhyviä juureksia. Mahtava jälkiruokapöytä kruunasi kokemuksen: kahvipannacotta olikin yksi parhaista jälkkäreistä kuunaan. Tytär ei ollut brunssista ihan yhtä innoissaan, mutta kuulemma hänkin sai vatsansa täyteen. Suosittelenkin brunssia erityisesti hieman erikoisemmista yhdistelmistä innostuville. Pelkän perusburgerin ystävää brunssi ei välttämättä miellyttäisi.

Käytännön vinkkejä brunssille:

 • Brunssille menijät saavat pääsyliput museoon omalta tiskiltä sisäänkäynnin luota.
 • Brunssipaikka on ylimmässä kerroksessa sijaitsevan ravintolan takaosassa, ja siellä on omat narikat. Me jätimme takit ja reput yleisiin ilmaisiin lokerokaappeihin, joiden saatavuuden kanssa oli vähän vaikeuksia.
 • Brunssille ei päässyt minuuttiakaan etuajassa.
 • Istumapaikat oli määritelty, ja samaan 9 hengen pöytään tuli muitakin.
 • Jokaisella pöydällä oli oma tarjoilija, mutta pöytiintarjoilu koski vain maksullisia juomia. Kaikki ruoka oli noutopöydissä.

Brunssin hintaan sisältyi myös liput näyttelyyn, joten 395 kruunua oli mielestäni kohtuullinen hinta. Pelkkä sisäänpääsy museoon on 165kr. Klikkaa tästä lisätietoja ja varaukset Fotografiskan brunssille.

Brunssin jälkeen kiersimme kaksi kerrosta käsittävän museon, jossa on esillä useampi vaihtuva valokuvanäyttely. Tällä hetkellä esillä olevista Alison Jacksonin Truth is Dead* oli kaikkein kiinnostavin. Ja melkoinen muistutus siitä, miten valokuvissakin valehdellaan. Röökiä vetävä Obama, Miss Mexicon jalkoväliin tuijottava Trump, keskisormea näyttävä Diana sekä muut Englannin kuninkaalliset näyttivät ihan uskomattoman aidoilta, vaikka kuvissa oli oikeasti vain heiltä näyttävät henkilöt.

*Alison Jacksonin Truth is Dead näyttely 19.5.2019 asti, avoinna su-ke klo 9-23, to-la 9-01

Haahuilua vanhankaupungin kujilla

Södermalmilta keskustaan päin käveltäessä päätyy vääjäämättä Tukholman vanhaankaupunkiin Gamla Staniin. Joka on kertakaikkiaan viehättävä. Sen kujilla riittää tutkittavaa, ja mielestäni se on onnistunut välttämään kaikkein pahimman turistisuuden.

2020-01-01_02-19-06
2020-01-01_02-18-57
2020-01-01_02-19-28

Jopa suosituimman ravintolakadun varrella on oikeasti hyviä ruokapaikkoja, joista me päädyimme lounasaikaan ihan tuurilla Samboromboniin. Paikkaa voi huoleti suositella, sen verran maukkaat lounasannokset sieltä saatiin.

2020-01-01_02-14-12

Me kuljeskelimme vanhankaupungin kaduilla molempina päivinä, ja löydettiin niin tunnelmallisia aukioita kuin kapeita kujia. Ja pari matkamuistoakin tarttui matkaan.

2020-01-01_02-18-46

ABBA-museo on aikamatka 70-luvun Ruotsiin

Djurgårdenissa, ihan siinä Gröna Lundin huvipuiston sisäänkäynnin vieressä, sijaitseva ABBA-museo on kaikkea muuta kuin perinteinen näyttely. Se on upea katsaus 70-luvun Ruotsiin ja sen suosituimman yhteyeen elämään. Sieltä löytyy niin kimaltavimmat esiintymisasut kuin aito 70-luvun kuvausrekvisiitta, ja seinät on vuorattu lehtileikkeillä, kultalevyillä ja keikkajulisteilla. Äläkä pelkää, bändin tarinaan voi syventyä ilman että joutuu itse laulamaan, tanssimaan ja esiintymään. Mutta jos esiintymishaluja löytyy, niin taitojaan pääsee myös esittelemään kaikki edellä mainituilla tavoilla.

2020-01-01_02-14-33

Vaikka emme ole kovin suuria ABBA-faneja, eikä varsinkaan musikaali Mamma Mia ole ollenkaan tuttu, niin viihdyimme museossa mainiosti. Sillä tarina on toteutettu mukaansatempaavasti, värikkäästi ja hämmästyttävän aidosti.

Yöpyminen Tukholmassa

Hotellin hinnat ovat Tukholmassa kovat. Haaveilin alunperin yöpymisestä vanhassakaupungissa, mutta en ollut kiinnostunut maksamaan satasia yhdestä yöstä. Lopulta valinta osui persoonalliseen ja viehättävään Hotell August Strindbergiin Vasastanissa (2+1 hlö sis. aamiainen 123€/vrk). Sijainti oli muun ohjelman kannalta vähän syrjässä, mutta tulipa käveltyä läpi myös kaupungin keskeiset ostoskadut. Ja nähtyä Olof Palmen murhapaikka.

Hotelli oli varsin miellyttävä, huone tilava ja aamiainen suorastaan erinomainen. Huoneet sijaitsivat kivalla sisäpihalla ja kesällä aamupalan voisi nauttia myös ulkona. Ja hotellilta itse asiassa oli vain kymmenen minuutin kävelymatka Cityterminaaliin, josta lentokenttäbussi Flygbussarna lähtee kohti Arlandaa.


Viikonloppuun mahtui siis monenmoista kokemusta ja paljon nähtävää. Ja kyllähän me sinne Iiron toivomaan Gatukökiinkin ehdittiin.

2020-01-01_02-15-19

Lue lisää vinkkejä Tukholmaan:

4 comments On Viikonloppu Tukholmassa

 • Meillä on joulukuussa vähän samanoloinen reissu Tukholmaan. Ei oltu vuosiin käyty oikeasti maissa, ja nyt oltiin kahden aikuisen lapsen kera neljä päivää perillä. Oli mukavaa ja koluttiin monet museot ja kahvilat. Ja aina sitä mukaan tarttuu jotain kivaa kaupoistakin. Meillä Södermalmin vierailu jäi todella pikaiseksi, joten on hyvä syy palata.

  • toisiinmaisemiin

   Me ei oltu käyty vuosiin edes päiväseltään, kun täältä Helsingistä se vaatii aina kaksi yötä laivalla. Samasta syystä päädyttiin nyt lentämään takaisinpäin. Kun ei siellä laivalla jaksa olla kahta iltaa yhteen reissuun.

   Ja keksisin kyllä tekemistä Tukholmassa useammankin reissun verran. Ja muutama päiväretkikin on jo mietittynä mm. Sigtunaan.

 • Mulla alkaa olla jo kova ikävä Tukholmaan, kun siellä ei ole tullut enää käytyä samaan tahtiin kuin muutamia vuosia sitten. Varsinkin Södermalmille kaipaan ja myös Fotografiska kiinnostaa. Fotografiskassa en ole vielä päässyt aulaa pidemmälle, mietittiin siinä kerran että onko aikaa vai ei, ja käännyttiin sitten ympäri. Kiitos linkkauksesta 🙂

  • toisiinmaisemiin

   Kuten jutussa kirjoitinkin, voisin hyvin seuraavaksi viettää viikonlopun pelkästään Södermalmilla. Ja kävisin ehdottomasti uudelleen myös Fotografiskassa, tosin ensin pitää odotella että näyttelyt vaihtuvat. Ja vähän lämpimämpi keli kuin helmikuussa vois myös olla kiva.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer