*Kaupallinen yhteistyö: Vuojoen kartano
Neljä kilometriä Porin ja Rauman väliseltä valtatieltä ja tie vie poikkeuksellisen upean kartanon pihaan. On vaikeaa uskoa, että ollaan vain parinkymmenen kilometrin päässä nuoruusvuosien kodistani, niin harvoin täällä on tullut käytyä. Nyt me olemme täällä ystäväni Saanan kanssa Vuojoen kartanon kutsumina tarkoituksenamme tutustua kartanon historiaan, varsinkin sen kummituksiin. Saamme nauttia kartanon vieraanvaraisuudesta aamuun asti, sillä meille on varattu majoitus Kartanon Vierastalosta. Toivottavasti juuri siinä huoneesta, jossa kummittelee!
Vuojoen kartanon historiaa
Vuojoen kartano on ollut keskeinen vaikuttaja koko Eurajoen historiassa. Kartano mainitaan asiakirjoissa jo 1500-luvun lopulla, mutta varsinainen kukoistuskausi koettiin 1800-luvulla, kun Suomen rikkaimpiin kuuluva Lars Magnus Björkenheim osti tilan itselleen. Hänen aikanaan Vuojoen kartanosta tuli yksi aikansa uudenaikaisimpia suurtiloja, jonka toimet vaikuttivat suuresti Eurajoen ja myös Rauman seudun kehitykseen.
Sattumasta tässäkin oli kyse, niin kuin usein elämässä. Tarinan mukaan Björkenheim oli alunperin hankkimassa perheen kodiksi Jokioisten kartanoa, kun matkan aikana krouvissa joku kuuli asiasta ja kartano ostettiin Björkenheim nenän edestä. Totta tai ei, me voimme joka tapauksessa iloita, että Björkenheim päätyi tavalla tai toisella Eurajoelle.
Sillä häneltä löytyi niin tarvittavaa innostusta kuin rahaa, joiden avulla rakennutti kodikseen nykyisen, vuonna 1836 valmistuneen kartanolinnan. Kartanon kauniista empiretyylisestä ilmeestä saamme kiittää sen suunnittelun viimeistellyttä C.L. Engeliä. Sitä samaa kaveria, joka on suunnitellut mm. Helsingin senaatintorin ympäristön.
Tuntuukin hämmentävältä, että vain sata vuotta myöhemmin tila oli pilkottu ja kartanon rakennukset siirtyneet Eurajoen kunnan omistukseen. Ja kaunis kartano muuttunut vanhainkodiksi. Harvinaisesta eksoottisista hedelmistä tunnettu kasvihuone vaihtui mielisairaalaksi ja päärakennuksen ja itäisen sivurakennuksen yhdistäjäksi rakennettiin käytännöllinen, eikä niin kovin kaunis, lisärakennus.
Kartanon uusi aika
Onneksi tämä vaihe on nyt historiaa, ja kartano saa todistaa uudenlaista elämää. Rumat lisärakennukset hävitettiin ja kartano entisöitiin vuonna 2005, jolloin palautettiin mm. alkuperäinen huonejako ja tilojen värimaailma. Hieman myöhemmin kunnostettiin myös kasvihuone eli orangeria sekä kartanon julkisivun kauniit könninkellot.
Nykyisin kartano toimii matkailu-, kokous- ja kulttuurikeskuksena tarjoten tyylikkäät puitteet niin matkailijalle, perhejuhliin kuin yritystilaisuuksiin. Majoitustilaa Kartanon Vierastalossa on 15 hengelle.
Kartanon uusi vetäjä Elina Nurmoranta haluaakin herättää kartanon jälleen eloon. Syksyn kalenteriin on ilmestynyt jo monta kiinnostavaa tapahtumaa, ja jäämme innolla odottamaan mitä kaikkea muuta hän kartanolla vielä keksiikään. Rohkeutta ja ideoita ei puutu. Onneksi, sillä kovin montaa tällaista helmeä Suomesta ei löydy.
Parhaiten pääset seuraamaan Kartanon tulevia tapahtumia heidän Facebook-sivuiltaan. Mä olenkin jo ystäväni kanssa ilmoittautunut loppusyksyn Murhamysteeri-illalliselle. Ehkä silloin törmätään myös niihin kartanon kummituksiin, joita tällä reissulla ei tavattu.
Juttu julkaistu alunperin elokuussa 2019.
*Vuojoen Kartano tarjosi majoituksen ja aamiaisen. Majoituspalveluita voi varata toistaiseksi vain suoraan Kartanolta.