Hämmästyttävän upea York

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ihastuttava York, jonka historiallisilla kaduilla voisin kulkea uudestaan ja uudestaan. Kaupunki on melkein 2000 vuotta vanha, ja sitä ovat hallinneet niin antiikin roomalaiset kuin pohjoisen viikingit. Käsittämätöntä miten pitkiä matkoja entisaikojen ihmiset ovat kulkeneet.

Kaupunkia ympäröi 1300-luvulla rakennettu kaupunginmuuri, joka on pisin näihin päiviin asti säilynyt roomalaisten rakentama muuri Iso-Britanniassa. Kaupungin päänähtävyys York Minster on valtava goottilainen katedraali, joka on rakennettu valkoisesta kalkkikivestä kilpailemaan Canterburyn katedraalin kanssa. Sen rinnalla kalpenee myös moni manner-Euroopan katedraaleista. Yorkissa on tietenkin ollut myös linna, mutta siitä on enää jäljellä Clifford´s Tower.

2020-01-04_09-59-25
2020-01-04_10-13-34
2020-01-04_10-13-11
2020-01-04_10-02-09
2020-01-04_09-58-58
2020-01-04_10-11-27

Nähtävyyksien lisäksi vanhakaupungin kujilla oli niin pikkuputiikkeja, teehuoneita, ravintoloita, pubeja kuin paikallisia herkkupuoteja. Miinuspuolena ainoastaan se, että kaupat menivät kiinni viimeistään kuudelta. Jäi siis ne ylistetyt fudget kokeilematta. Keskusta on yhtä suurta kävelykatua, ja sen kujilla tunsi todellista historian havinaa. Erityisesti Shambles-kadulla pääsee hyvin keskiaikaiseen tunnelmaan.

2020-01-04_10-03-49
2020-01-04_08-54-49
2020-01-04_10-01-23

Yleisen ihailun ja kujilla vaeltelun lisäksi syötiin lounasaikaan hyvin Rustiquessa ja iltapäiväteet nautittiin naisvoimin kaupungin kuuluisimmassa teehuoneessa Betty’sillä. Täytyy tosin tunnustaa, että olen syönyt aika monta parempaakin kakkupalaa ja juonut maistuvampaa teetä, mutta tulipa käytyä. Olisi jäänyt kuitenkin harmittamaan, jos ei oltaisi menty. Muureilla käytiin heti ekana päivänä, mutta suosituimmat osat jäivät kokematta, sillä kävin aikaisen aamukävelyn varrella turhaan kolkuttelemassa suljettuja portteja.

2020-01-04_10-10-41

Huippuluokan majoitusta

Majoitumme alle 10 minuutin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista erittäin mukavassa majatalossa nimeltään Burton Stone Inn. Paikka tuntui olevan vanhempien englantilaisten pariskuntien suosiossa, eikä vieraskirjasta kovin monen ulkomaalaisen nimeä löytynyt. Paikka oli todellinen löytö. Huoneiden kanssa oli jotain säätöä, ja jouduttiin vaihtamaan toiseksi yöksi eri huoneeseen, mutta saatiin korvaukseksi upea erkkeri-ikkunallinen huone. Myös muut huoneet olivat oikein viihtyisiä. Meillä majoittujilla oli käytössämme oma viihtyisä kattoterassi ja pubin puolella oli iso ulkoterassi. Oltiin liikkeellä arkena, joten pubitouhu oli aika rauhallista. Aamupala oli todella maistuva: listalta sai tilata lämpimän aamiaisen (munakasta, paahtoleipää eri päällisillä tai aidon englantilaisen aamiaisen) ja lisäksi oli paahtoleipää, erittäin laaja hillovalikoima, tuoreita marjoja, muroja, mysliä, jukurttia ja tyttären iloksi Nutellaa. Toisena aamuna omistaja kävi hakemassa sitä jopa lisää kaupasta, kun näytti että se loppuu kesken.

Tällä reissulla haluttiin nähdä niin paljon kaikkea muutakin, että kaupunkiin tutustuminen jäi harmittavan vähälle, ja saatiin vasta pieni aavistus mitä kaikkea Yorkilla on tarjottavanaan. Kummitustarinatkin jäivät tällä kertaa kokematta, vaikka tarjolla olisi ollut kauhutarinoita niin kävelykierroksina, teatterina kuin kiertoajelunakin. Taas näitä paikkoja, jonne haluaisi ehdottomasti palata!

2 comments On Hämmästyttävän upea York

  • sonjanette | FIFTYFIFTY

    Onpa ihastuttavan näköinen paikka! Itse käväisin juuri Skotlannissa, joten minulla on vielä vahvati päällä englantilais-skottilaiskaupunkien huuma. 🙂

    • duunireissaaja

      Tunnistan hyvin tuon huuman tunteen. Matkan jälkeen sitä aina tajuaa miten paljon maailmassa olisi nähtävää, mutta mahdollisuuksia sen kaiken kokemiseen aivan liian vähän. Sitä kun haluaisi kaikkialle, ja niin moneen paikkaan uudelleenkin

Leave a reply:

Your email address will not be published.