Paljon hehkutettu Bled

Blediin mentiin suurin ennakko-odotuksin. Olihan kyseessä Slovenian suosituin matkailukohde. Postikorttimaisemat, huikea järvi, linna korkeuksissa ja kirkko saaressa. Edellytykset siis kaikin puolin kunnossa. Järvimaisema oli kaunis. Kunhan katsoi oikeaan suuntaan. Kukaan ei ollut varoittanut, että keskustassa on lukuisia hotellirumiluksia, eikä tietoakaan kauniista kylämaisemasta. Ja todella paljon turisteja. Majoituspaikkamme Alp Pension oli kuitenkin täydellinen. Vintgarin rotko oli mielettömän hieno. Kylätiet kulkivat läpi pihojen ja maisema palkitsi. Ympäröiviin luontokohteisiin oli lyhyt matka, ja slovenialaisten ystävällisyys oli täälläkin ylivertaista. Taisin sittenkin tykätä Bledistä, kunhan katsoin oikeaan suuntaan.

2020-01-27_07-46-14
2020-01-27_07-47-39

Bledin osalta kokemuksemme jäivät lopulta aika vähäisiksi, sillä oltiin siellä vain kaksi yötä. Bledin tunnetuimpia nähtävyyksiä eli linnaa ja kirkkosaarta ihailtiin vain kaukaa, ja liian paljon muutakin jäi vielä kokematta. Me valittiin aktiviteeteiksi Vintgarin rotko ja Bohinj-järven seutu Savican vesiputouksineen. Todella hienoja paikkoja molemmat. Ekana iltana ennen illallista käveltiin keskustaan, ja käytiin uimassa suoraan linnan alla olevassa maksullisessa (4€ aikuinen, 2€ lapsi) uimalassa. Tytär väitti että sen järvialtaissa ui isoja kaloja, emme uskoneet kunnes näimme ne itse. Ihan järkyttävän kokoisia kaloja pienessä altaassa. Siihen loppui uiminen järvissä koko loppulomaksi.

2020-01-27_07-45-08
2020-01-27_07-46-57

VINTGAR GORGE

Vintgarin rotko sijaitsee noin 4km päässä Bledistä, ja meidän vierailumme aikaan suorin tie sinne oli suljettu, ja liikenne ohjattiin moottoritien kautta. Mehän ei moottoritiestä innostuttu, vaan annettiin navigaattorin ohjata meidät läpi mielettömien maisemien ja maalaistalojen pihojen. Suosittelen kokeilemaan! Rotkoreitin voi aloittaa kummasta päästä tahansa, ja sinne on nimellinen sisäänpääsy. Lähtöpisteiden luona on parkkipaikat ja wc:t sekä ravintolapalveluita. Viereisessä koskessa voi kokeilla onneaan kalastajanakin. Lupa ostetaan ravintolasta.

2020-01-27_07-56-15
2020-01-27_07-57-50
2020-01-27_07-59-50
2020-01-27_07-56-54
2020-01-27_07-59-08

Reitti on helppokulkuinen ja kiemurtelee mukavasti molemmin puolin vuolaana virtaavaa jokea ylittäen sen useampaan kertaan. Muutamasta paikasta pääsee myös veden äärelle. Lopuksi päädytään Šumin vesiputoukselle, joka on Slovenian korkein jokiputous. Paluu tapahtuu samaa reittiä takaisin. Huhujen mukaan reitti on ruuhkainen, mutta meidän vierailumme aikaan (perjanta-iltapäivä kesäkuun lopussa) ei tungoksesta ollut tietoakaan. Ja reitin kauneutta voisi ylistää loputtomiin. Minä taidan vain todeta, että siellä oli kauneinta mitä koko reissussa nähtiin. Ja se on paljon sanottu.

2020-01-27_07-57-28
2020-01-27_08-00-12

MAJOITUS BLEDISSÄ

Bledissä on tarjolla kaikenlaista majoitusta tasokkaista hotelleista retkeilymajoihin ja leirintäaluesiin. Me valitsimme suositusten perusteella Alp Pensionin, eikä valintaa todellakaan tarvinnut katua. Alp Pension sijaitsee noin 700 metrin päässä keskustasta. Majoittujien käytössä on idyllinen puutarha aurinkotuoleineen, ilmaiset maastopyörät ja hauska pihabaari. Kirjoitat vihkoon mitä olet ottanut, ja lasku maksetaan lähtiessä. Lisäksi on tarjolla erilaisia erikseen varattavia hoitoja ja poreammetta ja saunaa.

2020-01-27_08-01-27
2020-01-27_07-55-01
2020-01-27_08-03-26
2020-01-27_08-03-44

Majoitukseemme sisältyi aamiaisen lisäksi klo 19-20 tarjoiltava illallinen, ja se rajasi osaltaan tekemisiämme. Tykkäsin kuitenkin siitä, ettei illalla tarvinnut lähteä etsimään ravintolaa. Ensimmäisenä illallinen oli kalapainotteinen ja toinen perinteinen slovenialainen. Kumpikin ateria oli erittäin onnistunut, ja molemmat sisälsivät aika paljon juttuja, joita muuten ei olisi tullut maistettua. Ruoka oli enemmän aikuiseen makuun, ja tokan illan rakuunajäätelö meinasi olla jo ihan liikaa tyttärelle. Onnekseen hänelle tuotiin myös tavallinen jätskiannos. Ilta pelastui, kuulemma. Juomat eivät sisältyneet hintaan, mutta olivat erittäin kohtuuhintaisi

2020-01-27_08-01-53
2020-01-27_08-02-20
2020-01-27_08-02-46

HEHKUTUKSEN ARVOINEN?

Onko Bled kaiken siihen kohdistuvan hehkutuksen arvoinen? Tavallaan kyllä, jos et häiriinny turistitunnelmasta. Lisäksi Bledissä voi kokea lähes kaiken mahdollisen. Siellä on sekä upeat kansallispuisto Triglavin maisemat ja luontokohteet ja perinteinen maaseutu pikkukylineen, että lukuisia ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia ja palveluita. Ja erinomainen sijainti niin naapurimaihin kuin vaikkapa Ljubljanaan nähden. Toisaalta, jos kaipaat rauhallista kylätunnelmaa ja haikailet enemmän luontokohteisiin, suosittelen ehdottomasti jatkamaan tietä Bledistä eteenpäin Bohinj-järven suuntaan. Sieltä käsin kun pääsee tarvittaessa päiväretkelle Blediinkin.

2020-02-02_03-47-30

39 comments On Paljon hehkutettu Bled

 • Reissussa perheen kanssa

  Tuolla alueella reissaajille vinkkinä Vrsic pass, upea vuoristosola, minkä maisemat saa haukkomaan henkeään. Meillä oli majoitus Radovljicasta, n. 6km etelään Bledistä. Kyllä vaimon kanssa moneen kertaan todettiin että onneksi ei otettu perus hotellia Bled järven rannalta. 5 tähteä Linnhart Hotel Radovljica.
  Hieno loma ja hyvin tekemistä viikoksikin.

  • Reissussa perheen kanssa

   Ja siis auto on ihan must jos haluaa nähdä paljon.

  • toisiinmaisemiin

   Kieltämättä Bledin ympäristö on sen verran turistinen, että nuo lähistön muut kylät ovat varteenotettava vaihtoehto. Ainakin kun reissaa autolla.

 • Mulla on ollut käsitys, että Slovenia olisi juurikin luontomatkailukohde. Hyvä tietää, että kaupungit eivät välttämättä ole mitään pittoreskeja alppikyliä. Kannattaisiko tuonne siis lähteä mielestäsi teittailemaan tai pidemmälle vaellukselle?

  • duunireissaaja

   Luontomatkailukohteeksi Slovenia on ihan huippu. Triglavin kansallispuisto alkaa ihan siitä Bledin nurkilta, ja siellä on mahdollisuuksia niin pitkiin kuin lyhyempiinkin vaelluksiin. Sen tarkemmin en ole asiaan toistaiseksi perehtynyt.

 • Slovenia on itselle ihan vierasta aluetta, mutta kiinnostaa kyllä! Ja pikkukylän teille on mukava eksyä, kivan näköistä ja toki niihin turistimassoihin on tottunut vähän joka puolella. Onnistun vissiin aina valitsemaan sellaisia kohteita, joissa turisteja on! 🙂

  • duunireissaaja

   Me ollaan viime vuosina pikkuisen koitettu vältellä ihan niitä kaikkein turisteimpia kohteita. Eniten tosin sen vuoksi, että isot väkimäärät saavat mut useimmiten ärtyneeksi.

 • Slovenia kyllä kiinnostaa – sen verran sitä on viime aikoina blogeissa hehkutettu!

  • duunireissaaja

   Mä ihastuin totaalisesti heti ekalla kerralla, ja haaveilen jatkuvasti uudesta reissusta.

 • Mä en ole Sloveniassa käynyt, mutta olen kuullut siitä oikeastaan pelkkää hyvää ja nähnyt pelkästään kauniita kuvia – niin myös tässä postauksessa. Autolla lähtisin, ja pysähtelisin paljon katselemaan ja kuvaamaan, kaukana niistä moottoriteistä. 🙂

  • duunireissaaja

   Noin minäkin haluan maata kiertää vielä lisää. Me useimmiten vältellään mahdollisimman paljon moottoriteitä, ja kierrellään pitkin pikkuteitä. Italiassa päästiin huimiin seikkailuihin maaseudulle, kun laitoin naviin vältä tunneleita -asetuksen.

 • En ole käynyt Bledissä, joten kiva kuulla siitä. Jos joskus menen, niin tuo rotkoretki kiinnostaisi ehdottomasti.

  • duunireissaaja

   Se oli hieno kokemus, eikä vaadi suurempia ponnisteluita. Kannattaa ehdottomasti käydä.

 • Kävin Bledissä vuosi sitten, paikallisten saattelemana. Ei tehty tuota kierrosta, mutta oli paikka todella sympaattinen. Kuulitko tarinan järven kalasta??

 • Ihanan näköistä kaikesta huolimatta on! Ja Slovenia ei ole jotenkin kiinnostanut minua mutta ehkä vielä joku päivä sinnekkin päädytään!:)

  • duunireissaaja

   Maailmassa on onneksi paljon erilaista nähtävää. Mä tykkään erityisen paljon näistä Balkanin maista, ja olisi suuri hinku lähteä lähivuosina roadtripille laajemmin sille suunnalle.

 • En ole käynyt joten oli ihan kiva lukea, tästä paikasta kun on kuullut niin monelta viime aikoina. Hui, olisin ehkä itsekin pelästynyt sellaisia isoja vonkaleita ja oisi voinut uimiset jäädä siihen paikkaan.

 • Slovenia on mulle täysin tuntematon maa, mutta mikä ettei sielläkin voisi käydä. Kuulostaa hurjalta, että sekin on jo täysin turistien kansoittama? Voi että, pitäisi aina päästä ensimmäisten joukossa tutustumaan uusiin kohteisiin ja siinähän sitä olisikin tavoitetta ;). Hyvältä tuo kuitenkin näytti ja kiitoksia vinkeistä!

  • duunireissaaja

   Turistien määrä on edelleen Sloveniassa on vähäistä verrattuna suosituimpiin Euroopan kohteisiin. Lisääntymään päin tietty sielläkin.

 • Näyttää hyvältä kaikesta huolimatta. Olisit nyt yhden kuvan laittanut rumista hotelleistakin.

  • duunireissaaja

   Taisin olla niin järkyttynyt, ettei osunut yhtään kuvaa siihen suuntaan. Harvoin kuvaan ikäviä asioita. Paitsi jos on niin rumaa, että se on jo kiinnostavaa.

 • Sloveniassa olemme toistaiseksi viettäneet vaan yhden pidennetyn viikonlopun Ljublijanassa, mutta sen verran paljon maata on viime aikoina eri suunnilta hypetetty, että ehkä pitäisi harkita toistakin reissua sinne!

 • Suositus kyllä täältäkin Bledin seudulle, kaunista on!

 • Hyvät vinkit säästää paljon suunnittelussa. Vielä riittää kauniita paikkoja, joissa ei turistimassat häiritse 🙂

  • duunireissaaja

   Blogeista saa onneksi helposti vinkkejä. Tykkään reissusuunnittelusta, ja se on mun mielestä oleellinen osa matkustamista.

 • Mulla on oikeastaan vasta ihan tässä lähiaikoina herännyt kiinnostus Sloveniaa kohtaan. Mitään en paikasta tiedä upeiden maisemien lisäksi, mutta nytpä ainakin tiedän sen, että turistisessa Bledissä varmastikin riittää vain pari päivää. Toivottavasti ensi kesänä olisi mulla mahdollisuus päästä näkemään Sloveniaa omin silmin! 🙂

 • Nyt täytyy myöntää, etten ole kuullutkaan koko Bledistä. Koko Slovenia on vielä näkemättä, joten jos tuonne tulee mentyä, niin täytyy muistaa, ettei koko järvimaisema ole pelkkää idylliä.

  • duunireissaaja

   Kannattaa siellä silti ehdottomasti käydä. Bledin turistimaisuus on kuitenkin kaukana esim. Italian rantakohteista.

 • Mä tykkäsin kovasti Bledistä. Vierailin siellä pahimman turistikauden ulkopuolella ja paikka oli tuolloin oikein rauhallinen. Kaksi yötä kuitenkin riitti 🙂 Bohinj jäi seuraavaan kertaan.

  • duunireissaaja

   Bledin kohdalla olikin kyse enemmän siitä, että se ei ollutkaan sellainen kuin kuvitelmissani. Vaikka tykkäsinkin enemmän Bohinjista, ei Bled huono ollut.

 • Itse en tiennyt Bledistä juuri mitään ennen vierailuamme ja tykkäsin kyllä kovasti. Mun vierailusta on jo joitakin vuosia eikä turistejakaan vielä silloin ollut liikaa – vähän kyllä harmi, jos nyt on mennyt jo överiksi… Edes ruma kaupunkimaisema toisella puolella ei jäänyt juuri mieleen, mutta toisaalta me asuimmekin Airbnb-majoituksessa vähän kauempana järvestä todella herttaisella omakotitaloalueella. Ja Vintgarin rotko oli kyllä upea! 🙂

  • duunireissaaja

   Rumat hotellit taisivat järkyttää minua siksi, etten ollenkaan osannut odottaa niitä. Kuvitelmissani järvi oli joka suuntaan sellainen miltä se kuvissa yleensä näyttää. Idylli särkyi.

 • Hmm, meillä on loppuvuodesta yhden yön stoppi edessä Sloveniassa ja kun ei osattu valita Ljublijanan ja Bledin välillä niin varattiin majapaikka puolivälistä. 😀 Tän perusteella ehkä kallistutaan sitte kuitenki pääkaupungin puoleen.. Ellei satu satumaisen kaunis, luminen sää, jota olisi ihana ihastella tuolla järven rannalla. 🙂

 • Mulle jäi aika samanlaiset fiilikset Bledistä. Kaunis paikka, mutta vähän liian turistoinut jo. Kiersin järven kävellen ja toisella puolella oli vähän vähemmän ihmisiä ja rauhallisempia rantoja. Me käytiin myös saarella, mutta veneretken hinta 14€ oli aika kallis siihen nähden, että itse saarella oli todella vähän nähtävää.

  • duunireissaaja

   Jos oltais oltu pidempään, mekin oltaisiin käyty saaressa. Nyt piti tehdä valintoja, ja Bohinj oli niin hieno, ettei yhtään harmita.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer